|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ChatGPT
Аз го ползвам основно за VHDL, там има много писане, примерно правиш компонент, този компонент трябва да се вмъкне в кода на по-горно ниво, карам чата да напише рамката на компонента, добавям сигналите в порта, добавям функции и др. пак с помоща на чата, накрая карам чата да го вмъкне в кода на горно ниво а също да ми напише тестбенч, това е задължително за тоя език. Естествено не става без пипане и проверка на кода, корекцийки тук таме, но в общи лини с черната работа се справя отлично и ми спестява десетки часове на седмица. 20 долара си ги избива още в първите 2-3 дена на месеца. Добър е да пише рамки за техническа документация, инженерни рапорти, справя се доста добре с превод от и на български. Дъщерята го ползва да и решава и обяснява текстови задачи по математика, отделно го занимава с глупости, кара го да и рисува разни картинки за снапчат, при мен е вече част от работата ми.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Май 15, 2024 6:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ще го пробвам и за това, ще пускам сега едни радио силабси, преди 6-7 години правих нещо с тях но нищо не помян вече, ще го пробавма да видим какво ще каже по въпроса и колко ще е полезен. Иначе му давах няколко инженерни задачки вчера, ако не знаеш какво правиш много може да те излъже. Ако си наясно с материята по става. Имам тук проблем с оптика, то не е мой проблем, и на мен ми е ясно що така ама както и да е. Казах му сметни ми предаване на светлината в поликарбонатна оптика с еди каква си дебелина, даде изпозлваема формула, макар и не точна, в смисъл не взема в предвид отражения повърхности и т.н. но аз и не исках да го смята това. След това му казах да направи симуалция на оптиката, качих му чертеж, повечето неща ги разпозна правилно въпреки че не схвана геометрията на лещата, то и на мен първияа път ми беше шантаво като я видях. Направи симулация обаче .. не мисли  Задал съм му сорса, има отстояние от лещата, прави ми трейс рей симулация .. не много точна, смята изхопдящ сноп .. накарах го да сметне интензитет на определено разстояние .. е да ама не .. смята все едно всичко минава през оптиката. Питам го ти сигурен ли си в резултата, сигурен бил с някакви уточнения, а с тоя ъгъл на излъчване и на това разстояние всичко ли поапда в лещата .. ами не, е тогава верен ли ти е резултата, е ако отчетял ъгъла на излъчване .. ала бала .. оправда се. Та ако грам идея си нямах от тая материя сигурно щях да му повярвам .. почвам да си мисля дали тая оптика не я е проектирал някой такъв, защото са и дали 10% загуби, тя само от поглъщане има около 12% загуби, отделно 20%-30% от светлината изобщо не влиза в лещата, не съм смятал щото не ми е работа, аз само установявам, че с лещата се губят 42% измерено, ама ей така за спорта реших да го пробвам какво ще каже.
|
| Сря Май 15, 2024 6:34 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
За мен гпт-то досега си е избило парите безброй пъти. Ако за нещата които ми е свършило трябваше да плащам на хора, сигурно сметката отива в десетки хиляди
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Май 15, 2024 10:02 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Малко взе да ми се избистря това с новата версия 4о. Очевидно съм ползвал точно нея и вчера и днес. Само че, не ми дава да я избирам, защото я няма в менюто за избор на модел. Тя си се лепва за 3.5 и си говорим празни приказки и губя дневния лимит, без да се усетя. Още вчера, стана ясно, че чата е актуализиран. Преди два дни ми обясняваше - "моят последен ъпдейт е от 2022..." Но вчера не беше така, защото ми разправяше за новия ъпдейт и всички чудеса, дето може. Просто не ми светна, че ползвам 4о. Ама без картинки или аудио, само чат. Днес го мъча с автоматизиране на моя vpn, пише код след код, дебъгва, и сега получих съобщението "достигнахте лимита си от съобщения за днес, ще ви прехвърлим обратно на версия 3.5". Странно ми е, защото никакво предупреждение нямаше и вчера, и днес, че ползвам 4о, макар и "осакатено" до писане на текст. То повече никога не ми е и трябвало, засега.
|
| Сря Май 15, 2024 10:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
При мен имаше едно падащо меню горе, но аз не го мислих много, 20 пари не са пари дори и да не го използвам изобщо.
|
| Чет Май 16, 2024 7:36 am |
|
 |
|
d_jelev
|
То това е ясно. Или поне ми стана ясно завчера, като излезе този ъпдейт. Има падащо меню - виждаш го, избираш го, ползваш 4о. Но това е така, защото си преминал към платената версия. Аз не съм. Аз не го виждам 4о като опция, само 3.5 който е активен и покана за ъпгрейд към plus. Обаче никой не ме е информирал, че всъщност ползвам 4о ембедед към версия 3.5 за ограничен брой въпроси на ден. Няма никакви симптоми, освен ако не го поразпитам кога му е ъпдейта или не ми свършат рекуестите за деня. Тогава ми съобщава, че преминавам обратно към версия 3.5. след като през цялото време ми показва, че съм на тази версия. Както и да е. Не избивам пари от чата, не съм програмист, че да му плащам сега и на него на месец. За една глупост ще плащам достатъчно пари тези дни, та сега и с чата да се набутвам. Върши ми идеална работа и без ъпдейт. Аз за философия или литература, или за картинки и говор не го ползвам, не ми и трябва.
Последна промяна d_jelev на Чет Май 16, 2024 1:52 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 16, 2024 1:28 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Като цяло съм изключително против генерацията на изображения, музика, и подобни артистични АИ, като тези, които се коментираха тук. Между другото резултатите от тези музикални сайтчета suno и udio са наистина отвратителни и реално губят повече време, отколкото пестят - занимавал съм се с музика (ноти, китара, пиано) писал съм песни и текстове, и то доста, понякога още го правя. Ама загубих си времето преди седмица да пробвам тези АИ music makers - много е далече от резултата, който искам, колкото и да го напътствам, коригирам и т.н. АИ не може да замени твореца, категорично, защото са изключващи се понятия - инак втория престава да съществува като понятие изобщо. Не, че не планирам да си спестя време при рисуването (защото и с това са занимавах почти професионално като млад), но трябва да съм сигурен, че ще се води авторска работа, не да настъпя някои клопки тук и там, ако например етикетчето, дизайнато от мен с АИ генерирана муцуна е юридически проблем.
|
| Чет Май 16, 2024 1:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Да де, ама има още няколко милярда хора които нямат такива скрупули и вече пълнят нетя с "творбите си" ... масовия зрител и слушател или не прави или не иска да прави разлика с автентично изкуство а гледа да се забавлява и да консумира колкото може повече. По плашещото е скоростта с която ИИ-то се развива. Днес прави нескопосано песнички и картинки, все неща които до преди няколко години са изглеждали невъзможни, а след няколко години с това темпо на развитие? Я си представи, че ИИ ти генерира разлекателни филми и истории според настроението ти подло пробутвайки ти реклами на продукти интегрирани дълбоко в резултата - хоп всички напитки стават кока-кола, хоп пепси, хоп нещо друго ... според който плати да те облъчи. Да не говорим, че от един момент нататък просто няма да вярваш на нищо което видиш или чуеш по медиите защото може да е фейк генериран с ИИ. Това ли е света в който си си представял, че ще живееш? И твоите деца?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 16, 2024 1:44 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Предполагам, че това беше реторика, тъй като не каза нищо, което да е в противовес с това, което аз писах. Ама да не цапаме темата, нека си остане техническа. ИИ, АИ, няма как да създаде нещо по-добро от човешкото творчество, защото ползва статистика, базирана на създаденото от човека, а тренирането и е нищо повече от математика, алгоритми и разни там, които да се допитват до тази статистика и да я манипулират, конфигурират, генерират нещо си. Точно нещо си, а не нещото. Аз знам коя нота е точната, коя дума е точната, коя извивка на носа в картината е точната за моята творба. ИИ никога няма да го знае, май това ни остава като предимство. Защото от технически аспект в много близко бъдеще програмистите и всякакви там измислени white collar и други, работещи на бюра с дебели книги и големи бази данни ще имат сериозен проблем. Поне до момента вярвам, че това няма да се отрази така на хардуеристите. И със сигурност няма да се отрази на зидаро-мазачите.
|
| Чет Май 16, 2024 1:59 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ИИ е инструмент който ти улеснява работата, но преди всичко трябва да се научиш как да го ползваш. Ако резултатът не ти харесва, има вероятност проблемът да е в теб. Това е като с програмирането... Можеш да напишеш много хубава програма или много лоша и двете да работят, но начинът по който работят зависи изцяло от теб
|
| Чет Май 16, 2024 2:27 pm |
|
 |
|
HCL
|
"от човечеството" и тази малка корекция обръща нещата надолу с главата.
|
| Чет Май 16, 2024 7:49 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Иска ми се да е така както казваш, но май не е... Познат показваше рекламни картинки генерирани изцяло от ИИ. Хм... Накратко: Много народ ще остане безработен или ще се преквалифицира в терминал между ИИ и клиентите. Добрата новина е, че тия които могат да правят нещо с ръцете си не трябва да се притесняват че ИИ ще ги замести. Тоя компютърен плъх нито ще хване поялника и скопа, нито ще свари кафе. 
|
| Чет Май 16, 2024 9:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... ако му се помогне малко скоро и кафе ще почне да вари, виж за скопа и поялника няма как. Липсва му аналитичност, и като цяло му липсва мисленето, лошото е когато го придобие.
|
| Чет Май 16, 2024 9:17 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз и друг път съм го писал - пилетаааа!
|
| Чет Май 16, 2024 9:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
мм днес реших да го изпозлвам за истинска задача, трябваше да направя pin-pin сравнение между два SOM-a, и таблиците им са куцо направени, в смисъл едно че са на много страници, отделно се пействат в една колона, т.е. трябва да минат я през скрипт, я през notepad++ с някой макрос .. как да е. Първия документ му направих скрийншоти на таблиците, тръгна да прави OCR, айде там ясно че отнема малко време и предполагфам за 20 пари доста огрнаичават ресурса който може да се изпозлва. OCR-на ги не много бързо, и ги показа в брайзера, т.е. направи HTML. После обаче тръгна да парсва HTML да генерира CSV, няколко пъти спира и трябвшае да му казвам да продължавам, в един момент се успа и почна всичко отново. В тоя момент реших да запиша pdf като xls и да си го обработя ръчно, генерирах си първата таблица още преди да е успял да спре за пореден път. Втората реших да го пробвам какво ще направи ако му дам PDF-а направо. Дадох му pdf-а, казвам му от стр. 41 до 45 .. тръгна от 42 .. спрях го казвам му от 41 .. тръгна от 41 ... пак не много бързо, и до де го направи аз си генерирах и втората през експорт в ексел, и го заебах ... сяга ако са само картинки и нямам опцията на акробата ... ама пак сигурно ще ми е по лесно да ги OCR-на пак през адоба .... та мислех си че ще я свърши тая досадна работа, даже си мислех да му кажа да ми направи анализ ама ... то и анализа се оказа много бърз, имаше само 10-на сигнала разлика и то на еидния са все свободни пинове, та нямаше много какво да анализирам 
|
| Съб Май 18, 2024 1:02 am |
|
|