|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Кризата в бранша
при цена 'един бъбрек'... може да се окаже, че няма толкова бъбреци по света. вече дори в банановите републики, един банан струва... два банана. --- Дядо Мраз: - веселяк - пие - пуши - има си Снежанка - наш човек Санта Клаус: - горкия, има си само Рудолф груби, зад полярния кръг, уж правите линии, стават кръгли.
|
| Сря Мар 19, 2025 6:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Полярен кръг... Мислил ли си да потърсиш работа на някое топло местенце, с умерен климат?
|
| Сря Мар 19, 2025 6:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е фразата дните имат и нощи е баш за там ... тц .. мерси ... аз предпочитам на юг. Ама Груби ми се види вече много привикнал към социализма и на юг няма да му допадне ... а и няма шведки.
|
| Сря Мар 19, 2025 6:56 pm |
|
 |
|
velio
|
Ааа не така! Виж го Карарадев, що бизнес направи по тоя начин. От години се изхранва така  .
|
| Сря Мар 19, 2025 7:11 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | Grubi написа: Значи аз се връщам да си оправям зъбите и да ходя по лекари...ами не е вярно. Опитвал съм се, но дори да ми излезе по-бързо или по-евтино, крайният резултат често е плачевен. Може би специфични лекарства се изписват и купуват по-лесно, както и достъпа до частен преглед/образна диагностика и второ мнение. Зъбо услугите тук съм ги забравил изобщо, ако не е нещо спешно и непредвидено.
Шведският си зъболекар ще го пенсионирам скоро, и се опитват да ми набутват някакви младоци. А човека за 20 год. работа по моето швейцарско сирене ми е помогнал доста.
Иначе, както навсякъде има добри и лоши лекари.
И не виждам никакъв смисъл да плащам специално в БГ, ако имам пълни осигуровки в Швеция или където и да е.
Ако работя на черно, вероятно ще е така - но не е.
Как гледам на работещите в БГ - ами свалям им шапка как се оправят в цялата лудница, че и семейства имат. Това че работя навън - много важно, както Дедо казва всеки намира начин да пълни хладилника.
Тъй че...не сравнявайте камионджии и общи черноработници с конструктори и лекари на нормален договор. А който гледа на другите като 2ро качество - ами за него си е, да си стои в първа категория и да не се меси. |  |  |  |  |
Бе не знам. Достъпа до образна диагностика понякога може да е разликата между живот или смърт. Или пък до специалист. Поне за Германия съм чувал че дори спешните случаи понякога се записват за след 6 месеца... Не знам как е при вас.
|
| Сря Мар 19, 2025 7:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и какво се оказа - кризата в бранша е обусловена от кризата на средната възраст?
|
| Сря Мар 19, 2025 7:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
.. мое ... добре че аз още съм на 20, и като гледам няма да доживе кризата на средната възраст .... или .... може пък да ме е хванала, напоследък само се чудя каква играчка да си купя ...
|
| Сря Мар 19, 2025 7:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами да, всички си купуваме виагра-лайт да правим впечатление в басейна  и да си опикаваме чехлите 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 19, 2025 7:27 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Дори знам къде точно - Лос Кристианос, Тенерифе или подобно местенце. Живял съм там 3месеца+ и никак не е зле. Тази година направих кратко повторение. Има БГ магазин, БГ доктор и БГ клюкарки....ако ме мъчи носталгията, но надали. Има и Шведки, и волейбол, и гмуркане, и риба, и каквото искаш...И Африка е близо. Но не съм намерил още подходяща позиция там... Засега работя ония от полярния кръг да им ръгам Алтиума дистанционно, ама и те не поддават лесно. Но явно и никой не иска, та може да опрат до мен. Може би ЦЕРН, но ще трябва да уча физика и KiCAD.
|
| Сря Мар 19, 2025 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е между полярен кръг и Kicad аз бих избрал полярния кръг.
|
| Сря Мар 19, 2025 8:29 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
И тук беше така допреди месец но напоследък се наблюдава обратна тенденция - вече работя по 3 проекта - 2 за Ролс Ройс и един за GE защото нямаме хора, търсим, но специалисти йок. Днес бях на мийтинг в Ролс за единия проект - там също се оплакват че търсят специалисти. Повтарям - Специалисти а не диви селяндури пропити от злоба.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Мар 19, 2025 9:00 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Има една народна песен - който пие вино и ракия, той не остарява - млад си заминава. Старите пиячи песни ще му пеят, и на гроб юнашки лоза ще засеят. Та наблягай на УЙскито и виното за да не остарееш никога.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Мар 19, 2025 9:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз да питам... няма ли кой да ме запознае с него? Тъкмо мисля да правя малко ремонти в банята
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Мар 19, 2025 9:08 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Сериозно ли питаш, още ми е в контактите в Линкдин
|
| Сря Мар 19, 2025 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз не се оплаквам от липса на работа, по-скоро време няма, след час имаме кикоф на нов проект ... а вчера ми пристигна нова ESD играчка, днес трбява да пристигне един HP рисивър, натрупаха се и други играчки и няма кога да си играя с тях ... Но като цяло, според мен кризата не е в 'нашият бранш' кризата е като цяло, и неминуемо ни се отразява. Да криза има, но има и раздвижване. Имам изделие с 4-5 фрезовани детайла, китайци и тайванци 4-5 седмици, търсим на място, няма кой, всички заети ... намерихме едни юнаци ама да видим. Тука ме побудват да сме вземали СМД линия, а аз си мисля че един център с няколко по дребни машинки ще е доста по-добра инвестиция.
|
| Сря Мар 19, 2025 9:46 pm |
|
|