Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Купуване на климатик.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Купуване на климатик....
Ако не е тайна, кой е той? Панасоник-а е 0.85 до 6.7.

Пон Авг 06, 2012 8:03 am
Профил
Аватар

О, не японец е :)

Понеже ми трябват два климатика за що годе сходни помещения, ще взема да експериментирам с един японец и един що годе марков китаец от магазина...

Пон Авг 06, 2012 8:22 am
Профил ICQ

Относно японците - тука при нас предлагат втора ръка, но ме спират няколко неща:
- вярно са с йероглифи, ама доста от тях са изтъркани от почистването на климатика (вярно че изглежда като нов, ако не броим това)
- трансформаторите, които ми показаха (не са вътре в тялото, явно ги слагат отвън, или просто не бяха монтирани), хич не изглеждаха да са 1KVA - оптимистични по външни габарити има давам 400-500 макс.
- искат им къде 1000лв - ще си избие цената за 3-4 сезона, обаче не знам дали ще му останат сили да работи след това.
- има модели, които са от преди 2000-та година - може и да са произведени малко след това, но това са поне 6-7 години, плюс предполагаем транспорт по кораба от Япония
- имат някаква гаранция, ама ако затърся компресор за японски климатик модел преди толкова години, къде ще намеря? сервизите го решават проблема, слагат ти каквото пасва на размер, дали от друга антика, дали нов, ама като за някое нео или осака...

Дано при вас да има повече избор и да има по-нови машини - признавам че техническите им параметри и комфорта при работата им са един път.

Пон Авг 06, 2012 8:31 am
Профил
Аватар

От новите китайци заглеждам Panasonic МКЕ-3. Като гледам карантията би трябвало да е на NKE-3, само, че е миналогодишния модел и сега го раздават с безплатен монтаж на цената на NKE без монтаж.

За японеца още мисля, цената му е като на горния панасоник...

Пон Авг 06, 2012 8:52 am
Профил ICQ

Внимавайте с безплатните монтажи. Веригите избират евтини фирми, дето си оставят ръцете.
Съвсем скорошен личен опит с Панасоник от Технополис за мои близки в друг град. Понеже са възрастни, отидох за всеки случай за монтажа. Юнаците цъфнаха да монтират без вакуумна помпа. Питам що - ми не трябвало, те така монтирали. А че в инструкцията изрично са им записали да вакуумират, че даже и са им го нарисували - майната и на инструкцията. А няма как да ги изгониш и да викнеш други, щото оставаш без гаранция. Както и да е, засега няма проблеми, ще видим как ще е зимата.
Та мисълта ми е - внимавайте с безплатното и разпитвайте предварително.

Пон Авг 06, 2012 12:11 pm
Профил
Аватар

То с кое ли не е така...

Пон Авг 06, 2012 12:25 pm
Профил ICQ
Аватар

741 написа:
Внимавайте с безплатните монтажи. Веригите избират евтини фирми, дето си оставят ръцете.
Съвсем скорошен личен опит с Панасоник от Технополис за мои близки в друг град. Понеже са възрастни, отидох за всеки случай за монтажа. Юнаците цъфнаха да монтират без вакуумна помпа. Питам що - ми не трябвало, те така монтирали. А че в инструкцията изрично са им записали да вакуумират, че даже и са им го нарисували - майната и на инструкцията. А няма как да ги изгониш и да викнеш други, щото оставаш без гаранция. Както и да е, засега няма проблеми, ще видим как ще е зимата.
Та мисълта ми е - внимавайте с безплатното и разпитвайте предварително.

Това сме го гледали. Монтажниците с мърляв стил на работа или тия които ги мързи, не вакуумират тръбния път, ами изпускат малко фреон с идеята да изкара въздуха от тръбите.
Лошото е, че аз късно видях какво са свършили. Пичовете бяха железни в логиката си. Започнаха да философстват, че то инструкцията за монтаж която идва с климатика не била учебник по същата дисциплина. А вкуумирането било за леваците...
В магазина се разрази малък ураган. :D На следващия ден смениха външното тяло с ново и вакумираха тръбния път. Като по дебелите книги и като за леваците... Разбира се, други монтажници. Тия имаха забрана да припарват.

Пон Авг 06, 2012 11:05 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
То с кое ли не е така...

Интересно свързването на захранващия кабел по коя инструкция го правят - просто усукване и малко изолация с ПВЦ. Цяло чудо е как не се запалват след време.

Чет Авг 09, 2012 7:11 pm
Профил

Ицо написа:
Интересно свързването на захранващия кабел по коя инструкция го правят - просто усукване и малко изолация с ПВЦ. Цяло чудо е как не се запалват след време.

Наскоро трябваше да ремонтирам един климатик. Нямах схеми, но имаше още един работещ та почнах да сравнявам двата... Гледам управляващите сигнали към външното тяло на здравия около 20V на болния 120-160V и играят. Бая се пулех, докато забележа че като са го монтирали явно кабелите са били къси и са ги заменили. Но вместо отделен захранващ и отделен за управляващите са сложили един с много жила. Естествено захранваето индуцираше яко.

В случая проблемът беше друг и от друго естество, ама с подобен начин на свързване някъде и това може да е проблем ;-)

Чет Авг 09, 2012 11:22 pm
Профил

741 написа:
Внимавайте с безплатните монтажи.

И още една често срещана практика - изолацията на тръбния път за да не мъчат, я срязват надлъжно и после увиват с една бяла лента.
Оставям настрана рязането... Номерът е в лентата ;-)
Нямам идея каква е и откъде успяват да намерят толкова фалшива лента. Но на втората година лентата се разпада от слънцето и вятъра. А срязаната изолация естествено пада.
Ако климатикът е на ниско, няма проблем човек да си я смени после сам. Но ако е на външна стена и на високо, по-добре внимавайте, че с алпинист после смяната излиза скъпичко ;-)

Чет Авг 09, 2012 11:36 pm
Профил
Аватар

Ами те са монтажници на климатици - не са нито ел. техници, още по-малко разбират нещо електроники и тоци. Каква връзка да направят? Даже и тия дето се стараят пак не го правят като хората, щото треа вдене че така не става. Ама не може да вдене.

Пет Авг 10, 2012 9:16 am
Профил ICQ

Те за такива мързеливи са изобретени бързите връзки, верно тук няма от тия популярни в сащ, но и тези на шрак и др подобни са ок.
Относно изолацията някоя е фабрично срязана въпроса е че спестяват 5 лв от лента.
п.с. винаги съм се чудел защо в европа няма от тия хамериканските шапчици, опита ми показва че са много по надеждни от всякащви клеми.

Пет Авг 10, 2012 2:05 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Аз от доста време се занимавам със скъпи климатици. Та мнението ми може и да е изкривено, но нищо добро не мога да кажа за тия уреди. Всичко е направено да изкара до гаранционния срок. И колкото по-марков и скъп е уреда толкова по-точно е изчислено това. Като цяло това с втората ръка е грешен подход. Всяка серия си има някакъв собствен бъг, който обаче си разкрива прелестите след година две. В това число са и машините за прецизна климатизация (за дейта центрове), които би трябвало да са с порядъци по-надеждни. Монтажът е от изключителна важност, фреонът трябва да е 410а, редовна и качествена профилактика и по една молитва, това е. Марките отдавна не означават нищо.

Съб Авг 11, 2012 8:59 am
Профил

Абе съгласен съм, ама пък пробвай с по-евтините марки, добре че сървърите духат топло и няма как да стане конденз по тях. Но аз не знам дали проблема е в самите машини или в монтажа и поддръжката им. Аз не съм чул някой на запад да се оплаква че има конденз в двойния под, а тук става, не може да е от техниката, има нещо друго.

Съб Авг 11, 2012 4:19 pm
Профил

А ми конденза в двойния под се получава заради това че машината духа въздух с темп. под точката на оросяване. С думи прости някой е спестил сензори и опции към контролера. Общо взето нагнетявания въздух не трябва да е под 18-19гр. Но това се контролира и смята от мозъка на машината стига да има софтуера и сензорите. Само дето някой трябва да ги е купил. Верно е и че нещата се залагат още с проектирането на залата и после няма много мегдан за маневри. Бе скъпи играчки са тия машини и си искат своето.

Съб Авг 11, 2012 10:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща