Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
новото инженерно поколение... :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: новото инженерно поколение... :)
Цитат:
Според мен в университет за инженери не трябва да има нито една хуманитарна специалност - просто не и е там мястото и си е чиста загуба на време. Ама нали сега времената са такива.... И както казваш - не може да се учи анализ 2 преди 1 , също така не могат да се учат специалните предмети без основата.

И какво - от университета ще излизат някакви инженери, дето си нямат понятие за другите неща от науката. Хората завършват като "bachelor of science" и "master of science" и науката не е само инженерна наука, трябва да си имат понятие и от някои други неща, колкото и на теб да ти се струва безсмислено.
Цитат:
А във въпросния университет, доколкото разбрах, няма споменатите предмети за целия период на обучение.

Я дай да го видим кой е точно тоя университет, дето за цялото обучение по инженеринг няма основни инженерни предмети та да не си пращаме децата в него :) .
Цитат:
По тази логика само завършилите университет би трябвало да имат широка обща култура.
Посочи ми някой хуманитарен предмет, който си учил в университета, и ти е бил от полза.

Естествено, че има хора с добра обща култура и без да са ходили в университет, ама това изключение само потвърждава правилото :) .
Хуманитарните предмети, които са ми били и са ми от полза са езиците, икономиката (маркетинг и мениджмънт), психология, етика, охрана на труда и т.н. Дори само езиците да оставим пак е достатъчно. Даже сега си спомням, че и физическо сме имали, което както и да го погледнеш пак не е било загуба на време. Сега даже ако се върна там и ме питат бих искал и други хуманитарни предмети да има, особено в магистърската програма :) .

Последна промяна Dimitar на Съб Ное 03, 2012 2:56 pm, променена общо 1 път

Съб Ное 03, 2012 2:49 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Част от тази техническа култура е изучаване на научни и технически дисциплини несвързани пряко със специалността ти. Завършил съм електроника през далечната 1977г, но изучавахме и предмети като - химия, физика, 5 математики, дескриптивна геометрия, техническо чертане, механика, елементи на фината механика, технология на металите, техника на безопасност и още някои, които не помня вече.

Ами да, те всички тези са хуманитарни :D

Съб Ное 03, 2012 2:54 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Цитат:
Част от тази техническа култура е изучаване на научни и технически дисциплини несвързани пряко със специалността ти. Завършил съм електроника през далечната 1977г, но изучавахме и предмети като - химия, физика, 5 математики, дескриптивна геометрия, техническо чертане, механика, елементи на фината механика, технология на металите, техника на безопасност и още някои, които не помня вече.

На някой май наистина му липсва общата култура, щом не може да я различи от техническата! :D
Я да видим дали ще познаеш какви са изброените в точка първа? :D

Съб Ное 03, 2012 3:02 pm
Профил WWW

Ами относно ранглиста има нещо много важно, колко пари получава един университет, колко получават тия тук не мога да знам, ама мисля бях споменал че бюджета на училището на малката беше над 50 млн, за какво говорим, цифрите са несравними. Отделно университетите получават пари и от частния сектор, и от военните, нормално е да имат постижения.
Иначе немските изобщо не отстъпват, особенно що се касае до фундаментални открития или съвсем нови технологии, но и там парите играят не малка роля.

Съб Ное 03, 2012 4:36 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
Ицо написа:
Цитат:

На някой май наистина му липсва общата култура, щом не може да я различи от техническата! :D
Я да видим дали ще познаеш какви са изброените в точка първа? :D

Май не си чел това, което писах в началото. Проблемът , за който говорих беше липсата на изброените от теб предмети в образованието на един инженер, а наличието на други , хуманитарни.

Съб Ное 03, 2012 4:57 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Май не си чел това, което писах в началото. Проблемът , за който говорих беше липсата на изброените от теб предмети в образованието на един инженер, а наличието на други , хуманитарни.

Напротив! Внимателно чета! Кои от изброените от мен предмети са хуманитарни, че иронизираш казаното?

Съб Ное 03, 2012 5:12 pm
Профил WWW
Аватар

Wise написа:
Юсеин Мимишев ми преподаваше БКП-то............не се забравя .....

++
много беше готин като се изтъпани на катедрата и каже: "нашето партия"
имаше философия (аз пък имам бяло петно от тоя изпит), полит-икономия на социализЪма (иван костов), дето такива глупости за класовата борба, интернационализЪма и т.н., дето минаха като шум в ушите.

оня шапкар с атомните бомби преподаваше ОЗНС (опазване на ???? на народното стопанство). единственото полезно нещо беше май беше дозиметрията, преподадена за 1 час на упражнения.

тези изпити ги минах на принципа на тоалетното казанче: преди сесията се пълни с вода, на изпита пускаш водата, всичко се отмива и нищо не остава. е, някои професори бяха големи лайна, та трябваше да се пуска водата няколко пъти.

имаше и един по-полезен предмет: икономика на ХХХХ производсво, в която имаше важни и интересни места, но го разбрах години по-късно.
география, точене на ДДС и писане на оферти на литературен език не сме учили. виж, някои колеги се научиха да плуват - в трети курс наистина даваха подписи в книжката от другата страна на басейна.

това, което ме дразнеше тогава, е че ни караха да назубрим учебника и да го повторим на изпита. ако случайно смениш някоя буква на някой чертеж или формула с друга, изостряш ненужно вниманието на професора. още при първите стъпки в реалния свят, като почнах да бачкам по разни НИС проекти, установих, че учебника свършва там, където ти трябва да решаваш конкретната задача. и най-лошото беше, че никой не ни показа къде е библиотеката (образно казано), демек - какво правиш, когато учебникарския подход не върши работа.

е, това бързо се учи в практиката. почваш да работиш с хора, някой батко те учи как се прави усилвател с нисък дрейф, склададжията - как се краде, някоя кака чертожничка те учи на други полезни неща. след време почваш да ставаш практикуващ инженер. постепенно задачките и проектите стават по-сложни, ако имаш късмет интереса към откривателство и учене се запазва. в същност - човек е жив, докато се учи.

Съб Ное 03, 2012 6:05 pm
Профил
Аватар

не четох цялата тема, ама като почне някой (особено по-млад) да ми се възамущава от новото поколение, кви били неграмотни, кви били не знам си кви.... чакай бе бомбе, ти си новото поколение къде се буташ между дъртаците. но и дъртак да вземе да ми се оплаква от новото поколение, все тая. някой ден ще се върнем на клоните, но тоя някой ден още не е дошъл и новото поколение инженери не са по-зле от старото. на работа бачкам с пишлемета на по 23-4 години и са много по-добри от повечето пишещи тук стари кучета. това е положението.

Нед Ное 04, 2012 10:43 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
на работа бачкам с пишлемета на по 23-4 години и са много по-добри от повечето пишещи тук стари кучета. това е положението.

Това, разбира се, е лично твое, субективно наблюдение. :) Моето такова е съвсем различно.

Пон Ное 05, 2012 12:12 pm
Профил
Аватар

Плява има навсякъде, но не може да се каже, че от младите никой не става. Ще подкрепя Zaphod - и при нас има много кадърни млади юнаци ( и юници ) :P

Пон Ное 05, 2012 12:22 pm
Профил ICQ
Аватар

На всяко "старо" поколение, младото му се струва калпаво и безпереспективно. Това си е някакъв закон в общественото развитие. Логично е... еволюционно дърво. Лесно е като погледнеш надолу, нагоре обаче какво се случва... не ни е работа на нас.

:)

Пон Ное 05, 2012 2:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
На всяко "старо" поколение, младото му се струва калпаво и безпереспективно. Това си е някакъв закон в общественото развитие. Логично е... еволюционно дърво. Лесно е като погледнеш надолу, нагоре обаче какво се случва... не ни е работа на нас.

„Днешните млади обичат лукса, имат лоши маниери и не зачитат авторитетите. Те противоречат на родителите си, кръстосват краката си, тиранизират учителите си.”
Сократ, IV в. пр. не. е.

Пон Ное 05, 2012 4:20 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:

От една страна това е така, но от друга - ако всичко беше окей, и до сега щяхме да си живеем в Римската империя.

Пон Ное 05, 2012 7:06 pm
Профил
Аватар

Бъдещи инджинери на изпит по хуманитарна дисциплина :mrgreen:

Прикачени файлове:
Chalga idioti.jpg
Chalga idioti.jpg [ 68.25 KiB | Прегледано 3037 пъти ]
Вто Ное 06, 2012 1:09 am
Профил
Аватар

Баща влиза в детската стая и намира синът си с цигара:
- Абе ти що пушиш толкова малък, бе келеш!!! Знаеш ли аз на твоите години...
Обаче за момент се замисля и продължава, вече по-спокойно:
- Абе пуши си, пуши си...

:D

Вто Ное 06, 2012 9:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща