|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Лично оръжие - дискусия
Точно от тая гледна точка по добре да си носиш незаконно. Ако те хванат зависи от това как си говориш с ченгето, на кого случиш и колко плащаш може да варира от стотачка до условна. Общо взето нищо страшно. Ако обаче се наложи да го изпозлваш, шанса да ти се размине е много по-голям отколкото с регистриран. Точно и там е основния проблем в нашето законодателство, притежанието е едно, изпозлването му е съвсем друго, и колкото повече си плащаш, толкова изпозлването му е по оправдано. А пък ловните оръжия са още по-лесни, въпреки че не е задължително, там има някои други особенности, ловни дружинкии др.от сорта.
|
| Вто Дек 11, 2012 11:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
1. Никъде не съм твърдял, че оръжие трябва да има право да носи всеки. Минималните изисквания според мен са 1.1. Да не си осъждан за криминално деяния последните 7-8 години 1.2. Да имаш средно образования (не ме питайте защо, имам си цяла теория по въпроса) 1.3. Да си над 23 години 1.4. Да не си луд 2.В момента бея на местното РПУ решава дали да ти се позволи носенето на оръжие. Той може по свое усмотрение да откаже молбата за разрешение ( сякаш, че той определя гражданските ми права ). Решения като това са в корена на проблема: http://asvt.eu/content/SAS/0061d812/48371112.htm3. Всички изхождат от тезата, че "няма да ти помигне оръжието, ако не си подготвен". Ами то с всичко е така. И бормашина не можеш да използваш, ако не знаеш как се слага бургията и как се пробиват различните материали и че не трябва да дупчиш през ел. инсталацията например, че тогава и други освен себе си може да затриеш. Въпреки това бормашини не се продават само на оторизирани от онбашията техници, а на всеки... 4. Част от проблема, който аз виждам е описан в последния пост на Лупус
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 11, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дан, без значение какви са ти доводите точка 1.2. се нарича дискриминация. Това че някой няма средно образование не го прави по-тъп и/или по-лош от теб. Аз лично познавам един, дето има само основно образование, но може да сложи всички ни тук в малкия си джоб що се отнася до проектиране на електроннни изделия. Така че, това са някакви тъпи ограничения. Ако искаш да наложиш интелектуален ценз - измисли тест, а недей направо да отрязваш хората без диплома. Дипломата ако още не си разбрал не значи абсолютно нищо. Много често точно простоватите хорица без образование са най-съвестните и най-внимателните при боравенето не само с оръжие, ами и в още една камара дейности  .
|
| Сря Дек 12, 2012 12:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
...и са по изобретателни, разбира се това не е правило, но истината е че много добри конструктори, не само на електронни изделия нямат дипломи. Аз лично също нямам, не с еимам за добър, но в сравнение с много други които имат мисля се справям доста по-добре, аз реших за мене си че да изгубя 5 години не си струва, през това време вече бях спретнал малка фирма и призвеждах пожароизвестителни панели и друга дребна електоника.
|
| Сря Дек 12, 2012 12:15 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Дай да не обръщаме темата на там. Това е за дълъг разговор. Не мисля, че гражданските права трябва да се придобиват само защото си БИЛ роден някъде. Трябва да имаш някаква доказана отговорност и потенциал пред обществото, че да можеш да участваш равноправно с останалите граждани в него. Това, за което говориш ти са частни случаи. С тях предпочитам да не се занимавам. Ако човекът е толкова способен- да завърши средно. Има възможност, дори и на 100 години да си- във вечерни гимназии. Ако не може или са му все тая за гражданските му права- да седи без средно. Проблемът си е лично негов. Частен.
Аз пък от друга страна се сещам за една камара хора, дето са без средно и са тъпи не, ами вдлъбнати. Те не трябва да имат нито право да носят оръжие, нито да гласуват.
Дайте да се върнем на основната тема.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Дек 12, 2012 12:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ОК, но лично за мен всякакви бумащини доказващи нечии способности струват колкото струва хартията на която са напечатани ако я предам за вторични.Иначе по темата .... нямам какво ново да кажа, аз съм за свободно притежание, но не мисля че оръжието е нещото което ще излекува обществото.
|
| Сря Дек 12, 2012 12:30 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Редът е такъв. Няма дискриминации. А относно отказа на "бея" на местното РПУ - и аз да бях бей там и аз щях да му откажа подновяване на тоя. Поне да си беше измислил читаво основание преди да подава тия жалби. Както виждаш има право да обжалва решението на "бея", и съда се произнася. Има право да обжалва и решението на тоя съд на по-горна инстанция.
|
| Сря Дек 12, 2012 12:36 am |
|
 |
|
nik
|
ако ще правите читав психо тест дали човек е годен да носи оръжие, и ако този тест бъде приложен, то половината полицаи остават на момента без оръжие 
|
| Сря Дек 12, 2012 1:34 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Читав психо тест, свидетелство от папата, тукашния и още няколко патриарха, от разните мюфтии да не се почувстват пренебрегнати, кварталния, данъчните, всички съдилища в страните в които е живял човекът и още няколко подробности като пълна имотна декларация и обещание много да внимава. Съвсем лесна процедура я. Това като почнат хората да защитават погрешна теза - по каквато и да е причина, защото им е работата да агитират в тая посока, защото имат близки дето това им е работата, просто защото са се подвели по пропагандата и сега се мъчат да си повярват, че не са излъгани толкова елементарно - няма значение какво точно говорят ама давай нататък. Част от дълбокомъдрията дотук: - не трябва да има свободен режим защото тук хората ще се избият ако имат оръжия, - хората тук имат много оръжия ама не трябва да им се разрешава да ги имат, - на хората им е разрешено съвсем лесно да имат оръжия, - на хората не им трябват оръжия защото няма от кого да се пазят, - да се опази човек от тия опасните не може, най-добре да ходи гол и да им се помоли, и още куп противоречащи си и всякакви глупости. Да се чуди човек в кой точно форум става това... не беше ли работата на хората тук с мислене да стигат до резултати  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 12, 2012 2:01 am |
|
 |
|
nik
|
тези противоречия са поради няколко причини: - някои хора мислят само за себе си - да разрешат оръжията и само аз да имам - други хора изобщо не мислят ( за съжаление навсякъде е пълно с такива дори и тук, както вече казах поне 50% в нашата мила родина ) - трети си мислят без да вземат предвид предната група
егоизма е основната черта на човека, съответно и основна движеща сила при оформяне на поведение и вземане на решения, за съжаление често и грешни решения заради неспособност да се мисли глобално точно заради егоизма
липсата на мисъл в мравките например или термитите, ги прави един много успешен модел и пример за съжителство хората? уж мислят, а дефакто това повече пречи....
|
| Сря Дек 12, 2012 3:17 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И как точно дипломата ти гарантира, че можеш да участваш равноправно с останалите граждани? Аз по същата логика мога да кажа - никакво оръжие за който е религиозен, защото почват да пуцат в името на господа. Ама съм сигурен 200%, че ти ще си първия дето ще каже, че това е дискриминация, нали  ? В БГ и за книжка за кола искат да имаш диплома от училище, ама това също не значи, че не е дискриминация. Т.е. това, че някой го иска със закон не означава, че е перфектно  . На всичкото отгоре докато бях в БГ почти всеки ден бях свидетел на жестоки катастрофи, докато тук книжка се взема за половин час и никой не ти иска никакви дипломи и курсове и за 7 години съм бил свидетел само на една катастрофа и да се кара в тукашното движение е супер лесно. Изискването за платени данъци, за да ти дадат разрешително за оръжие също е някаква абсолютна смешка. Въобще половината изисквания, дето ги предлагате и дето ги има в БГ тук няма да издържат и 5 минути в съда  .
|
| Сря Дек 12, 2012 3:27 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нашия съд е по-особен. съдиите - също. за законите и законо-серците не ми се говори.
|
| Сря Дек 12, 2012 10:30 am |
|
 |
|
CarBeta
|
- Читав психо тест - до преди 2009 се искаше документ, че не си регистриран в психо диспансер. Но понеже диспансерите нямат единна база и нямат и връзка помежду си просто диспансера, в който отидеш за документ, ти издава такъв, че не си регистриран в него. Ти може да си регистриран в съседния психо диспансер, но това не пречи да си извадиш документ от друго място. Та от 2009 насам искат вече документ от преглед, който в повечето случай пак си е формален. - свидетелство от папата - не е необходимо - свидетелство от тукашния и още няколко патриарха - не е необходимо - свидетелство от разните мюфтии - не е необходимо - кварталния - единствено проверява дали имаш каса и условия за съхранение на оръжие. Той не разрешава, просто дава справка на КОС. - данъчните - до скоро(не знам дали все още е така) системата им на справките беше ровене по папките в архива. Публична тайна е, че никой не рови в папките а след два дена просто ти дават документ, че не дължиш данъци. - всички съдилища в страните в които е живял човекът - не е необходимо. Иска се видетелство за съдимост от съда по местораждане, имаше дискусия в парламента това да може да се издава от всеки съд във всеки град. - пълна имотна декларация - не е необходимо - обещание много да внимава - това става с документ от успешно завършен курс за боравене с оръжие Това, че ти си подведен от някаква пропаганда и защитаваш погрешна теза, не пречи на останалите да притежават оръжие. Аз имам оръжие, и както Димитър, ходя в стрелбището всеки ден. И това е защото искам и защото ми харесва. Ако и ти също искаш - заповядай и ти. Има оръжие и за теб. Единствената пречка пред мен понякога е изцяло финансова. Всички които познавам и искат да имат оръжие - имат оръжие. Познавам и един адвокат, който има три пистолета. Единия е спортен и струва над 4к. Тоя човек казва, че не иска да носи оръжие, за него манията е да отиде на стрелбището и да стреля. През останалото време и трите пистолета са заключени в зазидана каса с двойна врата на място, където влизат 5 човека. Та всичко опира до това какво точно искаш. Иначе борбата с вятърни мелници е изтощителна...
|
| Сря Дек 12, 2012 10:48 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Предполагам ти искаш, оръжието да ти го донесат на крак в къщи с Еконт  Димитър ти обясни, че даже в САЩ не е толкова либерален режима, колкото на теб ти се иска. Предполагам, че достатъчно комфортно би се чувствал в Ангола или Афганистан? Там правото на носене на оръжие е много просто дефинирано. Убиваш някого, взимаш му го и го носиш докато не убият теб. Така достатъчно либерален ли ти се вижда режима? 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 12, 2012 11:22 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Защита, самоотбрана - всичко това са едни празни приказки. Оръжието е направено, за да убива. Ако нямаш желание да убиваш някого, по-добре да не го носиш. Особено тук в България това е неприложимо - културата е много ниска.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Сря Дек 12, 2012 11:41 am |
|
|