Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Единни данъчни сметки. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Единни данъчни сметки.
Lupus написа:
... трябва да се намерят работещи стимули ...

Ми то стимули явно има. аз не знам други идиоти да си балират боклука и да го карат от софия в силистра с малки камиони. явно без "стимул" няма как да работи схемата. и е толкова добре смазана, че бъцката не отваря и дума за завода за боклук. явно към края на втори му мандат като кмет на държавата ще се отвори приказка. имам предвид, като изкара 2 мандата кмет на държавата, после 2 мандата кмет на софия, после 2 мандата президент и накрая пак 2 мандата кмет на татковината... само дето тогава няма да има вече боклуци.

не случайно преди седмица се промъкна новината, че старозагорски наместник предложил на общината да си купи парцели на луната. явно се очаква транспорта на софийския боклук до там да стане възможен скоро и така община стара загора да предложи алтернативна по-скъпа услуга (респ. по-голяма комисионна)

по афропата масово ПЕТ шишета и канчета за бира имат депозит (от 50ст). респективно - автомати за лесно връщане. механизъма е ясен, машините са налице. на практика във всяка верига има по 1-2 автомата. помня, като за първи път видях автомат за събиране на канчета. беше 1994-та в швеция. бая се зачудих що бирата е толкова скъпа, докато не забелязах автомата и как се суетят хората около него.

Нед Яну 13, 2013 3:31 pm
Профил

Dimitar написа:
Боклука преди да се рециклира се сортира, така че нищо че е пресован това не му пречи въобще. Сега даже някои фирми карат ноклуците чак в Китай да ги сортират и после както са сортирани вече се продават на фабриките за рециклиране.

Точно това ме озадачава тука - как след като е пресован се сортира? Каква ще е тази технология която ще сортира примерно алуминиевите кутии от картонените? Или пък ще маха хартията от найлоновите чували като всичко е порядъчно намачкано ... просто цялата работа ми се струва нещо бутафорна.

Нед Яну 13, 2013 10:15 pm
Профил

ДедоБоре написа:
palavrov,
ако разкараш всички афро-чиновници от брюксел, ще остане една провинциална столица и "местните" ще трябва бая да се озорят, че да си изкарат насъщния...

брюкселките зелки са велики основно в техните си очи. и трябва непрекъснато да измислят "значими" дейности от рода на кривите краставици, щастливите кокошки, лампите с нажежаеми жички и разделното събиране. иначе ще лъсне, че въобще нямат идея как функционира икономиката и къде не трябва да пипат в никакъв случай.

Дедо, предполагам си имаш на идея колко много си прав :)
Имам "щастието" да имам поглед отвътре какво правят евробюрократите тук и какво е отношението на местните към тях ... извратена симбиоза - хем имат нужда от парите които влизат в икономиката под формата на заплати за бюрокрацията и съпътстващия персонал, хем от друга страна ги мразят от дъното на душата си заради всичките привилегии които имат.

Нед Яну 13, 2013 10:52 pm
Профил

palavrov написа:
Точно това ме озадачава тука - как след като е пресован се сортира?

така...

Иначе сравнението с Брюксел според мен е нелепо. Глоба от 100 евро или 200 лева си е съвсем разумно за тамошния стандарт. Не може всеки да си хвърля боклуците където му падне.
Но нашето е друга бира - глобата е от 3000 до 20000 лева и то не защото си хвърляш боклуците. Няма никакво значение какво хвърляш или не хвърляш, глобяват ако нямаш сключен договор с подходяща фирма... Макар че не им завиждам много на тия фирми... и тяхната не е лека. И на тях им лепнаха едни изисквания, примерно ако рециклираш метали трябва да внесеш 30000 лв банкова гаранция, да имаш 24 часово видео наблюдение, да записваш личните данни на всеки, независимо дали ти е дал половин кило или половин тир... Абе пресяват и ги и тях, накрая ще се броят на пръсти и ако случайно остане някоя недостатъчно "подходяща" ще й намерят цаката било с икономическа полиция като Булсата било по друг начин...
Но да се върна на темата с плащането на данъците и осигуровките.... Сега след тая промяна след като вече не е ясно какво плащаме, съвсем естествено на път е следващата промяна - затвор за неплатени осигуровки. При това от 6 до не знам си колко си години. Не.... няма значение, че за убийство минималното наказание е по-малко, да не казвам че някои се разминават само с условни... Просто трябва да се предвижда повече от 5 години, за да може да се използват СРС-та. Тва за осигуровките, а пък ако им остане време и данъците ще оправят с идеята на вДянков за данъчната полиция дето ще може да обискира, арествува, а след няколко мандата нищо чудно и да почне да беси. Буквално имам предвид...
С две думи брюкселските зелчета бая нитрати трябва да поемат, за да може да се мерят с нашите тикви. Нямат шанс. А като се сетя за ингилизките те пък хептен, представяте ли си те не приемат да им плащаш осигуровки ако нямаш доходи, отказват ти парите. Идиоти, ама още малко да порастнат тиквите ни и ще им пратим малко да ги оправят ;-),

Пон Яну 14, 2013 12:24 am
Профил

miro_atc написа:
така...

Иначе сравнението с Брюксел според мен е нелепо. Глоба от 100 евро или 200 лева си е съвсем разумно за тамошния стандарт. Не може всеки да си хвърля боклуците където му падне.
Но нашето е друга бира - глобата е от 3000 до 20000 лева и то не защото си хвърляш боклуците. Няма никакво значение какво хвърляш или не хвърляш, глобяват ако нямаш сключен договор с подходяща фирма...

Мерси Миро - интересно изглежда и така трябва да се рециклира, жалко че досега са построили само 3 завода (Китай, Австрия и Великобритания). Въобще няма сравнение с Брюксел - просто дадох пример който ми е пред очите. А сумата на глобата няма какво да я коментираме (по малко от 5% нормална заплата тук) - виж глобите в България които цитираш са си стъписващи.

Между другото ако данъчната политика на Дянков успее, ефекта може и да не е чак толкова лош - фирмите ще се научат как да не плащат данъци по по засукани начини - не просто като не ги плащат или декларират. Е, много хора ще изреват, но като цяло трябва да има ред във всяка държава - както не може да си хвърляш боклука където ти падне, така трябва да се спазват и останалите закони. Ние сме си ги избрали - пряко като сме гласували за тая или оная партия, или косвено като не сме гласували въобще (т.е. декларирали сме че ни е все тая, пък сега ревем 'ама що така?'). То не и, че в България данъците са непосилно високи, но все пак си има как легално да ги намали човек - колкото е по голяма една фирма, толкова по лесно става. То си е и логично това де - във всяка държава законите се гласуват от богатите и те не са луди да приемат нещо в техен ущърб. Има си вратички, просто човек трябва да ги знае.

Пон Яну 14, 2013 2:29 am
Профил
Аватар

Цитат:

Ами то е ясно, че не трябва всеки да си хвърля боклуците където иска. Обаче...събирането и извозването на боклука е работа на общината (държавата) , за което се плащат съответните немалки данъци. И сега изведнъж натоварват фирмите с това задължение и всички свързани с това разходи , включително заплатата на онази кака, дето следи кой какво изхвърля. Аз само не разбрах глобата от общината (държавата) ли идва, или е вътрешнофирмена. Ако е второто....сравнението ще се окаже слабо. И всички са наясно, че ако се приложат споменатите по-горе стимули, всичко ще върви. Ама от тези стимули има по-малка печалба и по-малко възможности за контрол и тормоз.
Иначе, погледнато по-глобално, бизнесът с боклук е от най-мафиотските от много време насам - може би откакто съществува организирано извозване и съпътстващия го данък. Ако някой иска да се позабавлява - да прочете каква е ситуацията в Неапол.

Пон Яну 14, 2013 10:03 am
Профил

Ицо написа:
Аз само не разбрах глобата от общината (държавата) ли идва, или е вътрешнофирмена.

Глобата е на фирмата и се налага по усмотрение, което обикновено няма нищо общо със законите. Просто с тия глоби се докараха до едно положение, че както каза palavrov фирмите захитряха и практически няма как да им се събират глоби. Няма да казвам как, има си начини... лошото е, че много хора изгарят преди да се светнат. Наскоро ми разправяха за реална случка. Някакъв му нарочили магазинчето, минават пишат му акт за глупости. Човекът го преглъща, плаща си и продължава. Минават пак, пак акт. Оня ще се изяде от яд... в един момент забелязва че от всички магазини наоколо само него проверяват и глобяват. Светнал се човека как стават нещата и при следващата проверка направо ги посрещнал с кафе, любезно им предложил място да седнат, да си напишат актовете... Накрая тормозът спрял, що щото като няма начин да си съберат глобити на ония им се води "несъбрани"...
Дето ми разправяха, не знам доколко е истина за едно управление... влизат инспекторите и докладват на шефа си:
- тая фирма има нарушение за 100 хил, да й пишем ли акт?
- а активи има ли?
- няма.
- Не й пишете нищо.
- тая фирма има нарушения за 200 хил., да пишем ли?
- активи?
- няма
- дай следваща...
- тая фирма има нарушение за 5000лв.
- активи?
- има
- пиши!

Пон Яну 14, 2013 10:44 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
... Ние сме си ги избрали - пряко като сме гласували за тая или оная партия, или косвено като не сме гласували въобще (т.е. декларирали сме че ни е все тая, пък сега ревем 'ама що така?'). ....

Като не гласувам не го правя не защото ми е все тая, а защото не намирам никой
от предложените варианти за приемлив.

Гласувайки за "по-малкото зло", както са ви научили през медиите последните 20 години,
просто им играете по свирката и се примирявате с това, че не избирате (нямайки избор).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 14, 2013 12:41 pm
Профил WWW
Аватар

TGI, ти като не гласуваш, циганите нямат тоя проблем. Те ще ти изберат управник.

Пон Яну 14, 2013 6:39 pm
Профил
Аватар

Не. Ще го изберат тия, които осигуряват кандидатурата му.

Бе научете се да се въздържате от постове в които повтаряте като папагали това,
което ви се налива в главите от медиите.

Вярно или не, не казвате нищо което да не го знае *всеки* четящ тука.

Пон Яну 14, 2013 7:40 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Бе научете се да се въздържате от постове в които повтаряте като папагали това,
което ви се налива в главите от медиите.

Предполагам имаш предвид българските медии и изключваш ВВС от тая съвкупност.
Фактите обаче говорят - благодарение на такива мълчаливи протести Доган беше реално в управлението прекалено дълго време. На последните избори имаше почти рекордна избирателна активност (по спомени - над 60%). Резултата е виден - смисъл да се гласува ИМА. За мен ТОВА е очевидното, за теб сигурно е нещо друго, по възможност свързано с КГБ и затова по-добре нищо да не правим, за да му покажем че сме му обидени.

Не знам какво си правил в миналото, предполагам че според теб бягството в Германия е допринесло значително за политическото и икономическото състояние на България. Но едва ли искаш да ни убедиш че е най-добре изобщо да не се гласува.

Под "циганите" имах предвид тези които им "плащат" или бият или каквито там методи имат за да ги контролират.

Вто Яну 15, 2013 1:01 pm
Профил
Аватар

velio написа:
...
Не знам какво си правил в миналото, предполагам че според теб бягството в Германия е допринесло значително за политическото и икономическото състояние на България.

Не че ти дължа обяснението но колко души познаваш, които са зарязали $100к годишно
с практически пълна свобода на времето и прекрасни перспективи за да дойдат да гонят
михаля тук като е станало възможно.
Аман от многознайници.

Цитат:
Но едва ли искаш да ни убедиш че е най-добре изобщо да не се гласува.

Точно това казах на достатъчно ясен български. Обясних и защо - обяснението е повече
от елементарно, всеки може да го разбере ако му стигне акълът да види какво и защо
му се поднася през медиите, без значение кои (BBC са наистина светлинни години пред БГ
медиите като качество но като функция не са различни, просто го правят по-добре; по правило
не лъжат, просто подбират какво да ти кажат, което върши прекрасна работа).

Вто Яну 15, 2013 1:42 pm
Профил WWW

Истината е, че ако на предстоящия "референдум" ако не гласуваме, ще си имаме (евентуално) нова АЕЦ за 20млрд. , дето ще си я чукаме в главата поне две поколения напред. Но нашето/моето поколения ще я плати.
Така че агитациите за бойкот в някои случаи, ако не и във всички, са по-скоро вредни.

Вто Яну 15, 2013 2:16 pm
Профил
Аватар

в случая с "референдума" поне имаш шанс да кажеш НЕ или ДА. при изборите - нямаш никакъв избор.

аз по принцип съм за нови реактори. но да НЕ ги правят идиоти. няма значение тези, онези, тройни, сини или пенпени. ако не можеш сам да прецениш трябва ли ти или не реактор и поръчваш на китайци да ти направят оценките, нещата са много зле.

по принцип съм и за нови магистрали. но не по 7млн на километър. по принцип съм и за нов тунел на кресна. но не и да струва 1 МИЛИАРД евро! за сравнение бурж дубай сградата, която е със стотина метра по-ниска и има 160 етажа офиси, прозорци, асансьори, тоалетни, климатици и т.н.; е САМО 50% по-скъпа, при това е правена вертикално, а не дупка в скала...

икономическата импотентност на всички "управляващи" е уникална. да докараш нефтена рафинерия или оръжеен завод до фалит е изключително изкуство... в по-нормалните държави, когато се правят избори, се пробутват и по няколко стотин референдума. в на'шта батковина покрай някакъв скопен референдум се пробутва политика.

отврат!

Вто Яну 15, 2013 2:46 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
... да докараш оръжеен завод до фалит е ...

Дедо, това по повод последните събития около ВМЗ ли? Ако да, ме провокираш да отворя специална тема в "Общи приказки".

Вто Яну 15, 2013 3:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща