Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Някой с повече свободно време? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой с повече свободно време?
Имаше един лаф, че и да се гордеем и да се срамуваме от манталитета си, ние пак ще си останем българи, тъй че по-добре да се гордеем ;-)

Такъв ни е манталитетът, както и на много други по-южни народи. Важното и да не ни разделя, а това си зависи само от нас...

Вто Мар 21, 2017 1:19 pm
Профил
Аватар

Tisho написа:
...
Всичко винаги завършва с "ти мен уважааш ли мЪ(хлъц)". И поради тази причина аз съм ограничил до минимум даването на съвети и идеи в места като интернет форуми. В България е пълно с хора хващащи се буквата, четящи между редовете и мърморещи компетентно, като незнайно защо си мислят, че ще се покажат много умни така...

Според мен, малко пресилваш краските... В крайна сметка, даваш съвет, ако се възприеме - добре. Ако ли не - пак е добре. Да не забравяме че така сме устроени. И не само българите. Някои мотики трябва да се настъпят персонално. От типа - казваш на дете "не пипай, пари". Докато не пипне, все не вярва.

А ако опонента в дискусията покаже че е безсмислено да му се дават съвети, се ограничават локално за него.
От друга страна, всеки се развива по някакъв начин. Това че довчера не е приемал съвети, не значи че утре няма да започне, попипвайки болезнените цицини от мотики... :D

Абе темата не беше ли за друго? :D

Вто Мар 21, 2017 1:55 pm
Профил
Аватар

миро,
моето ноу-хау се ограничава до около 350-400 преживяни проверки по НАССР, включая и одити.
логването на местата за съхранение на храни е малка част от цялата картинка, и не включва само хладилници и фризери, ами и топли витрини, бен-марита и т.н. затова една по-комплексна система би имала много по-полезен ефект. в същност трябва да се логва целия път от кланницата до чинията.

у нас дори одиторите не са наясно с много тънкости, проверяваващите се още по-зле (обикновено гледат да изкрънкат някоя пържола), да не говорим за "меринджейте". затова know-то си седи в главата ми, а пък за how-то дори не си отварям устата, ако отсрещната страна не прояви поне минимален интерес.

това в същност е желязна тенекия на задника на меринджея и в голяма степен го предпазва при инцидент. още по-важен е самия анализ на риска, неговата вероятностна оценка и целевата група от засегнати. особено е важно при 'общественото хранене', когато с едно грешно действие може да натровиш стотици хора. и понеже да се води всичко на хартия е досадна работа, която на всичкото отгоре гълта и ресурс, автоматизацията е повече от желана.

бих могъл да ТИ помогна, ако си решил да настъпваш мотиката, но надали ще мога да вложа собствен ресурс.

Вто Мар 21, 2017 2:11 pm
Профил

Само идея:

http://rfmicron.com/temp-sensor/

Вто Мар 21, 2017 2:41 pm
Профил

Не Дедо, благодаря, но нямам Хабсолютно никакво желание да се боря с НАССР или какви са там...
Просто имам много добър приятел в Норвегия, който това му е бизнеса и ме врънка сума си време понеже първо беше тръгнал с някакви китайчета, дето след втория месец като наредиш 10-на на едно място дават 15 различни показания. Софтуера за конфигурация на китайски. Интерфейсите им меко казано измислени. Играли са си сума си и време докато ги подкарат. Абе обичайната картинка, няма кво да ти описвам.
Та той ме чака, чака, последно положението било станало нетърпимо и се наложило навсякъде тия дето е инсталирал да ги замени с някакви английски. С порядъчна загуба, както може да се досетиш. Все още се интересуваше (това преди няколко месеца).
Това е историята...
Всичко, което се иска е проЗто термометърче, което наистина да МЕРИ температура. Два градуса грешка не е сериозно! Температурите трябва да се мятат някъде в облака по какъвто и да е начин, протоколи и т.н. не са проблем стига да са кУлтурно описани и най-вече работещи. Да не като спре тока и да си забравят не само логовете ами и конфигурациите. За всичко останало те си имат програмисти и т.н.
Сега доколкото това е базова функционалност, мисля си че трябва да се покрива от какъвто и да е термометър. Без значение за какво ще се ползва винаги трябва да има МЕРЕНЕ и Ентелигентен начин за връзка с кораба майка. Да, мисля че може да се намери пазар и у нас. Не говоря само за фризери, примерно знам че по хотелите, както и разни халета живо се интересуват от температурата. Дали с цел икономия, или нещо да не замръзне... Приложения всякакви и най-разнообразни. И това е една от причините да предпочитам отворен проект. Да може повече хора да си го доразвиват на своя глава. Аз нямам проблем с конкуренция, океанът е достатъчно дълбок и вода ще има за всички ;-)

Както и да е, засега има достатъчно хора. Може би само софта ме притеснява, че си го запазвам за мен като задача... Не смея да накисвам други, а пък после другите ще им е проблем вероятно да го ползват. Няма пълно щастие както се казва...

Вто Мар 21, 2017 3:11 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Leo, не споря...
Относно модула... основната причина както ти казах е, че се надявам да е по-лесно и по-безрисково. Знам че гаранция-франция... Друга причина е, че искам да може да се правят варианти с различни модули. Първо защото аз нямам опит и не съм сигурен в избора си, второ си мисля че няма баш универсално решение.
Така или иначе засега не съм се оженил за нито един и няма нищо против да пробвам и с това дето ти си харесал, стига да помогнеш с схемата и опроводяването ;-)
За батерията... да за незареждаемите може да се мине и без стабилизатор - знам, може също и с LDO, но за тестова платка искам да е с импулсно да го видя как е.

Опитвам се, ама ти що ми пречиш? :)
1. Температурен сензор - Si7051. Ако някой знае по-добро решение без калибровка - да казва. Аз го използвам за мерене на телесната температура на крави, като втори такъв мери околната температура. При допир на двата сензора един до друг, коват еднакво показание до десета от градуса при стайна температура. Ще трябва да ги метна във фризера, за да видя как са. Сензора е доста бърз - реягира и на полъх от дъха, поради факта, че металния пад отдолу е свързан термично с чувствителния елемент и не е необходимо да се запоява. Неудобството му е, че I2C адреса е фиксиран.
2. Батерия. Просто нямаш друг избор освен LiSOCl2. Ако се използва размер D, ще работи години...
3. Процесор, ... хм ти си знаеш, ама с този ST ще трепеш врабчета с топ. За такова приложение трябва проц с часовник - мери през 10 минути и да речем при отваряне на вратата на фризера. През останалото време - дълбок сън, като се гасят и сензор и радио. Може да се докара спяща консумация до няколко микроампера, при които КПД на твоя импулсен регулатор го няма никакъв. Тези дни ще пробвам как се държи MCP1810 при малки тоци.
4. Радио. Подозирам, че си се ориентирал към 2,4...GHz модул - готово решение, че и с антена. Аз бих използвал по-ниска честота, например Si4463/4 на 169, 433 или 868. А и поддържа ISM бандовете, разрешени на другите континенти. Мисли протокола! GSM (GPRS), предполагам се изключва...

Сря Мар 22, 2017 8:32 am
Профил
Ранг: Почетен член

Използвали сме DS18B20 в проект за сградна автоматизация на парното. Без забележки.

Сря Мар 22, 2017 9:38 am
Профил

t_i_t_o написа:
Използвали сме DS18B20 в проект за сградна автоматизация на парното. Без забележки.

Класика в жанра, ама дърто и при условие, че вече има по-добри...

Desert Leo написа:
1. Температурен сензор - Si7051.

Абсолютно съм съгласен казах го, най-вече заради корпуса. За фризерите няма нужда от повече, но виж за "общо приложение" все пак мисля да пробвам и комбинираните. Почти за същите пари и консумация получава и още един (или повече) параметри освен температура.

Desert Leo написа:
2. Батерия.

Да, за фризери няма по-добро знам. Презареждаемата е само идея като вариант за други проекти, евентуално съчетана с клетка, ама и на мен не ми е до това в момента...

Desert Leo написа:
3. Процесор

За прототипи особено няма никакво значение дали ще е проц за 1,2,5 или 10$. Аз съм ограничен до куртексчета, като по стечение на обстоятелствата ST имат най-широка и интересна гама. Освен това в рамките на определен корпус имат и малки и големи и са pin-compatible. Софтуерно също не ми дреме, стига да се събере като RAM,ROM.
Така че нормално е в прототип да се лепне "топ". Аз общо взетото имам опит с другите серии и имам представа какво да очаквам като консумация и т.н. Не че се лоши, ама не са върха на сладоледа. Докато при L-сериите и специално 4L на хартия има съществени промени. Като почнеш от това че цифровия и аналоговия домейн са независими (при другите имаш ограничения) и разни такива принципни подобрения. Отделно че самите модули също са с намалена консумация.
Изглежда интересно и искам да го тествам. Разбира се винаги мога после проца да го сменя примерно с такъв за 50 цента (ама него си го знам и не ми е интересен).

Desert Leo написа:
4. Радио. Подозирам, че си се ориентирал към 2,4...GHz модул

Не за съжаление 2.4 няма да станат за термометърчетата. Но ще ги подкарам чисто софтуерно поради други съображения.
GSM не виждам как може да се ползва, иначе ехе... щеше да ми е супер лесно. Wifi също имам софтуерно, ма нещо не мога и него да измисля как да стане захранването. То по-има смисъл примерно да си сложиш такова термометърче вкъщи на джама от външната срана. Ама си хачри пущината.

Сря Мар 22, 2017 10:30 am
Профил

Wifi - ако събира цял ден и веднъж се буди и свързва да докладва може и да стане на батерия. Ама няма да го имаш риълтайм наблюдението, освен един път дневно може да докладва и при случай на аларма - премината предварително зададена температура...

Сря Мар 22, 2017 10:42 am
Профил

t_i_t_o написа:
Wifi - ако събира цял ден и веднъж се буди и свързва да докладва може и да стане на батерия.

За някакъв логер или като аларма може би. Във фризер не мисля че е добра идея.
Wifi според мен ще е удобно за вкъщи да си гледаш външната температура. Да, ама това са ползва да видиш в момента преди да излезеш колко е навън. Демек трябва си моментна температура, а не веднъж дневно лог... И не виждам как може да стане.
Ако го оставя включено да кажем като АП има много подводни камъни. Някой комшия ще реши че през него пускам безплатен нет и ще тръгне да го залива със заявки и батерията ще отиде за нула време. Хайде може да е зареждаем и корав LiOn, ама пак не е удобно да си играеш да зареждаш пък било то и веднъж месечно. Евентуално само на солар, аз тук си поръчах един китайски, но не съм хич впечатлен. На пряко слънце е супер, ама иначе няма никой... Сигурно с по-добри ще стане, но по-натам ще търся други и пробвам пак..

Сря Мар 22, 2017 10:56 am
Профил
Аватар

почти всички външни термометърчета са на 433 и карат с 2 АА батерии поне 2-3 години.

Сря Мар 22, 2017 11:10 am
Профил

miro_atc написа:
На пряко слънце е супер, ама иначе няма никой... Сигурно с по-добри ще стане, но по-натам ще търся други и пробвам пак..

Като няма радиация от слънцето какъвто и супре-дупер панел да вземеш ще е същото. Единственото предимство на някой високоефективен монокристален панел ще е, че за същата мощност площта му ще е малко по-малка.

Сря Мар 22, 2017 11:59 am
Профил
Аватар

да турят един Пелтие елемент/харвестър - хем за сензор, хем за генератор става.
Вътре минус 22, отвън 22 :) Само е интересно къде и как ще го монтират.

Сря Мар 22, 2017 12:13 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Desert Leo написа:
1. Температурен сензор - Si7051.

Абсолютно съм съгласен казах го, най-вече заради корпуса. За фризерите няма нужда от повече, но виж за "общо приложение" все пак мисля да пробвам и комбинираните.

Ти ако сензора избираш по корпуса... :( Много го умуваш този термометър... :)

С малки соларни панели си играя от доста време. Не си губете времето с поликристални - това е минало.
В момента тествам този http://www.digikey.com/product-detail/en/ixys/KXOB22-04X3L/KXOB22-04X3L-ND/4840080 и резултатите са добри.
Иначе дължа под око и този http://www.altadevices.com/wp-content/uploads/2016/12/technology-performance-brief-1216.pdf, но ме спира големия размер. Цената му би трябвало да е под 50$ за бройка.

Сря Мар 22, 2017 12:27 pm
Профил

Desert Leo написа:
Ти ако сензора избираш по корпуса...

ами някои са.... е тоя примерно :D

Сря Мар 22, 2017 12:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща