|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 2:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Коли
После ще сменяш синхронизатори на ск. кутия 
|
| Чет Юли 19, 2018 10:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Щом казваш...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 19, 2018 11:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
веднъж карах към БГ едно пикасо на приятел. на Загреб на бариерата за плащане ми се скъса жилото на съединителя. петък, седем вечерта. викам си - къде ще търся сервиз в непознат град, в събота, без съединител... и я докарах до софето без тоя педал, даже му я оставих пред сервиза да си я оправя. почти 1000км. да, малко неудобно, особено по границите, ама я докарах.
ПС: ладата се караше по-лесно без съединител. от новите, особено френските каручки, са доста неподатливи (изискват повече внимание да улучиш на момента). нямам идея защо. но практически не съм попадал на кола с ръчка, на която да не могат да се сменят скорости без съединител.
спирането с двигател си е нормална техника, особено при затруднена обстановка (сняг, дъжд). дори автоматиците ги включвам на ръчно управление в определени ситуации.
|
| Пет Юли 20, 2018 6:54 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е да минеш границите без съединител, и то на чужда и то френска кола - евалата, това едва ли ще успея.  Мотора едно време си го карах напрактика без съединител, ама там е правозъба кутията. На руските коли, той съединителя си беше консуматив, там редовно се караше без съединител, докато се оправи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 20, 2018 8:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е чак 1000 не съм, ама от Банско до София на два пъти, че единия път и полицаи ме спряха. Аза спирането на мотор, доста често го практикувам, не за да пазя накладки, в определвни случаи си е по безопасно, а и навик, скорост намалям с мотор и спирачки винаги, така и мотора си седи в обороти.
|
| Пет Юли 20, 2018 8:34 am |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
На мойта (MB R320 CDI 4MATIC, 7G-tronic) като спирам по надолнище доста често сама си връща една предавка, за да спира и с мотора, без да го правя нарочно. Иначе на ръчка и аз като Тони винаги спирам в комбинацията спирачки + мотор, така ме е учил баща ми. То моя ръчка не съм карал от 11 години де.
А за смяната на маслото на автомата -- аз поне винаги си го сменям. Предната кола беше MB C270 CDI с 5-степенен автомат, предишния собственик беше ремонтирал кутията в Джемини-София и му бяха дали гаранция 2 години и препоръка да сменя маслото на 25к км. Аз го сменях през година като и правех по 10-12к км. на година. Карах я 6 години и не даде ядове. После я взе брата на жена ми -- засега си я кара без проблеми.
Имам и една 21-годишна бензинова Вектра с 4-степенен автомат. Веднъж му смених маслото на кутията за 5 години.
Комшия, БМВ-маниак работещ в официалния сервиз на БМВ ми е казвал, че самите те сменят маслото на автомата, въпреки че кутията се води необслужваема.
Аз сменям масло на 10к км. Цецо е прав, особено за дизелите -- при качеството на нашите горива и запрашеност на въздуха в градски условия, по-добре по-често масло, маслен, горивен и филтър купе, да ти е мирна главата.
|
| Пет Юли 20, 2018 11:29 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Освен всичко останало, моторната спирачка води и до икономия на гориво.
|
| Пет Юли 20, 2018 11:48 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Идеята не беше, че не трябва да се ползва моторна спирачка, а че не трябва да се пази консуматив (накладките) като се ползва мотора за спиране. Освен ако някой не смята мотора за консуматив 
|
| Пет Юли 20, 2018 2:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Основната идея е да се пазят спирачките от продължителна употреба. Например, продължително спускане. Ако спирачките са ширпотреба и прегреят, спират да са спирачки, с всички произтичащи от това... неудобства. 
|
| Пет Юли 20, 2018 2:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мен инструктора ме е учил, че на която скорост се качвам, на тая трябва и да слизам... Иначе то съвременните коли това са го отнели като решение. Два педала.... храниш кучетата и не бараш нищо 
|
| Пет Юли 20, 2018 2:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Превключваш в ръчен режим, и кликаш подходящата предавка. Ако ЕКУ на кутията прецени че желанието ти е адекватно, го изпълнява. Ако не, сменя до най-близката възможна предавка. Тоест, при 120км/ч няма да можеш да включиш на втора и първа скорост. Би трябвало да не може да се включи и на "реактив".
|
| Пет Юли 20, 2018 2:40 pm |
|
 |
|
3aek
|
сега като потърсих и верно в америка препоръчват да не се сменя маслото на скоростната кутия на новите автомобили  този пич обяснява и защо е така https://www.youtube.com/watch?v=RuNNqh8-jkwето картинка и как изглеждат магнитите закачени на дъното на тавата на автоматична скоростна кутия след 60 х.км https://www.myturbodiesel.com/images/b5 ... magnet.jpgлично съм виждал такава картинка като съм сменял маслото оставям на вас да решите има ли нужда от смяна или може да се кара и така то и в Италия не сменят масло дори на двигателите а само доливат защото и така може, но това не значи че е правилно!
|
| Пет Юли 20, 2018 3:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не е само в Америка - тук се продават и коли, произведени извън Америка и те нямат специално обслужване само щото са продадени в Америка. На времето в БГ като карах баварка с ръчни скорости в тях имаше масло за автоматични скорости и пак си пишеше в упътването че е "фор лайф" и съответно никога не съм го сменял. Сега - ако искаш да караш една кола милион километра незнам, ако искаш сменяй маслата на всеки 1000 км. Само да не излезне на края, че си похарчил за смени на масла колкото струва смяна на трансмисията. Тук смяна на маслото на трансмисия е около $300 за обикновени трансмисии. В БМВ съм сигурен, че ще е над $500-600 най-малко.
Последна промяна Dimitar на Пет Юли 20, 2018 3:59 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 20, 2018 3:54 pm |
|
 |
|
3aek
|
още нещо по темата: https://www.pelicanparts.com/BMW/techar ... lacing.htm<quote>The automatic transmission fluid is normally filled with lifetime fluid. BMW defines lifetime as 100,000 miles. Therefore, it is a good idea to service your fluid every 50,000 miles. </quote> това приключва ли темата?
|
| Пет Юли 20, 2018 3:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Не, не я приключва, защото пеликана продават части и консумативи и много ясно че ще искат да си сменяш маслото даже на 25к мили. По същата причина сервизите като ти сменят маслото те карат да се върнеш след 3к мили въпреки, че аз не съм карал тук кола, която по упътване да го иска на по-малко от 7.5к. А това че БМВ дефинира "фор лайф" като 100к мили го чувам за пръв път и ми е интересно да го видя къде БМВ са го написали, защото някак си не ми се вярва. Не за друго ами може да им създаде доста проблеми тук в щатите по примера на ГМ дето бяха кръстили круиз контрола автопилот и после трябваше да плащат милиони долари обезщетения.
|
| Пет Юли 20, 2018 4:04 pm |
|
|