Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
цариградско ... море 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ДедоБоре написа:
...

Е, ся ко излиза??? Колите ли ти пречат? Карали бавно, ами да карат с колко искаш, с твойте 120км/ч при ограничение 90 и то през нощта. Ако си карал по правилата жигулата няма да ти е проблем. Ко да направи дедо, дето пенсията му и за поддръжка на жигулата не стига, да легне в гроба и да не мърда оттам ли?
Правилата са за това, ако се спазват никой няма да ти пречи и ще стигнеш жив, няма да се налага да се оправдаваш с грохналата кола на съседа. Закона не е само за нови коли, важи си за всички и е направен компромисен така, че да покрива всички участници в движението.
Пътя е за всички...

Вто Сеп 18, 2007 5:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Димитър, изобщо не говоря колко са инвестирали в тия пътища, строи се да, и хората дават пари, ти мани тези между щатските, там според мен се строи бързо, а тия в градовете, дето трябва да са на 4-5 нива та да се размината, или подземни, там какви пари се вхърлят .... Иситната е че каквито и да са пътищата движението им по тях е нормлано и общо взето няма задръствания, не броим калифорния ... там каквито и пътища да се строят все тая, но пък като сте двама може да се кара в най лявата лента където я има, голяма далавера, ако беше в Булгаристан нямаше да може да се вреди за нея човек :)
А относно поста на Деодо Боре, напълно съм съгласен.И другото което е, не е важно да се спазват правилата а да се кара разумно, не мисля че 100-120 за нощно каране по нормален път в БГ е неразумно, но и с 90 да си бил, като ти искочи жигула с 40 или камион с 20 все тая,на мен колата ми от 200-100 спира за около 3 сек, но от 100 до 0 горе долу пак за толкова, един ден специално го засичах на магистралата, така че си мисля от 120-40 и от 90 до 40 няма да има кой знае каква разлика, особенно на този отпред ако стоповете едвам се виждат, или изобщо не светят.
И един друг въпрос, абе какво им пречи на хората дакарат винаги на фарове? Не мисля че ако човек не говори по телефона ще спаси нечий живот, но съм сигурен че карането винаги на фарове би спасило и то не един. Значи аз нося очила, и с очила карам, не мога да кажа че не са ми по мярка, т.е диоптрите са си правилни, стъклата са хубави, не съм далтонист, абе мисля че си виждам нормално. Да обаче, на някои места асфалта има чудната способност да се слива с колите отсреща, по скоро с определен цвят коли, и колкото ида се напрягам не ги забелязвам от достатъчно растояние, поне не от това което ми се иска. Не се оплаквам от забавени рефлекси, и както казах колата добре спира, и не ми е голям проблем, сигурно и на други не им е, обаче ако винаги гледаш на пред, а като изпреварваш обикновенно гледаш в огледалата, и е малко кофти като погледнеш пак напред да се окаже че там всъщност има кола която не си видял. А има хора коит реагират по бавно, не всички коли спират толквоа бързо, да не говорим че голяма част от колите не са в изправно състояние за да спират толкова рязко, и те може да намалят ама се носят по пътя като по лед.
И тук идва другия фактор, едно е от значение каква кола караш, и това в голяма степен определя и до колко може да я натискаш, обаче все пак зависи и как се поддържа. Като сложиш гуми от 50 лв, като не си балансирал гумите от пследната сезонна смяна, като последния реглаж е бил преди 2 години, което сигурно предполага че и друг неща от тогава не са поглеждани .... ами и с БМВ да си и с порше, и с квото и да си все или някое дърво, или канавката ...а не е като да не съм виждал такива, примерно БМВ 7-ца лъснато с летни джанти .. само дето ходи на една страна, или едно друго, пак баварче, натокано натокано, а гумите грам грайфер нямат и после ми се обеснява не виждаш ли с какви гуми съм .. ми аз да ги сменя или какво ..... а аз нали си карам италянска каляска през два месеца съм си в сервиза и всичко сменят и оправят :D

Вто Сеп 18, 2007 5:35 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
на мен колата ми от 200-100 спира за около 3 сек, но от 100 до 0 горе долу пак за толкова

тц... тц... брей тя твойта кола направо накъсва физичните закони ;-)

Вто Сеп 18, 2007 5:48 pm
Профил

Мнение 
Ами ако искаш може да пробваме, дали е било 3 или 3.5 с таква точност ми е трудно да кажа тъйкато бях сам и едновремено с това си гледах пътя, но някъде там, та не виждам кое ти се струва странно. Това без да ми задейства ABS, така на пръв поглед ускорение около -9 м/с. А ако ти е странно че и от 0-100 спира пак за толкова, и аз се учудих и още не мога да си обесня защо но е факт. При 30-40 км/ч или при 60-70 ABS се включва много често, релано мен ABS сигурно ми задейства на всяко 5-то натискане докато карам в града, докато при висока скорост не задейства никак лесно, не съм мислил над факта дали това може да е причината за толкова малка разлка м-у спиране от 200-100 и от 100 - 0, но е факт.

Вто Сеп 18, 2007 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
quad написа:
ДедоБоре написа:
...

Е, ся ко излиза??? Колите ли ти пречат? Карали бавно, ами да карат с колко искаш, с твойте 120км/ч при ограничение 90 и то през нощта. Ако си карал по правилата жигулата няма да ти е проблем. Ко да направи дедо, дето пенсията му и за поддръжка на жигулата не стига, да легне в гроба и да не мърда оттам ли?
Правилата са за това, ако се спазват никой няма да ти пречи и ще стигнеш жив, няма да се налага да се оправдаваш с грохналата кола на съседа. Закона не е само за нови коли, важи си за всички и е направен компромисен така, че да покрива всички участници в движението.
Пътя е за всички...

Проблем не би имало, ако жигулката е изправна. Те светят и фарчетата, гумите и са в нормите, окачване и спирачки и те. Да не забравяме и пушилките.

Но поне моя опит показва че повечето стари таралясници се движат обратно на всякакви физични закони и ГТП проведен по норми би ги отрязал от движение.

Ей го на жена и две деца умрели тая нощ, мъж бере душа. Що? Щото се возели на каручка, без светлини, нощем. И някакъв човек с автомобил се забол в каруцата.

На мен преди година ми се случи нещо от което още ми треперят краката като се сетя. Пак по въпросния първокласен международен път Е70 (София-Варна), след полунощ. Не съм карал кой знае колко бързо в тоя момент, не е било повече от 90 . На прав участък, изведнъж пътя ми пресякоха стадо полудиви коне. От тия дето разни малоумници си ги пускат да си щъкат наволя по полята. Чист късмет беше че успях да се размина с тях. Трима човека бяхме в колата - ако бех пернал някой кон, щеше да влезе при нас. Спрях, и половин час давах заето. После се сетих да се върна назад да видя дали случайно няма да намеря някой малоумник , собственик на тия животни. Добре че не намерих....

Вто Сеп 18, 2007 6:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
та не виждам кое ти се струва странно.

Странното е че при 200км/ч имаш 4 пъти повече кинетична енергия отколкото при 100 км/ч (при 2 тона кола имаш 3м.дж. срещу 770 кило). Но всъщност си прав, ако се вземе предвид че сцеплението е единственото ограничение наистина може да постигнеш едно и също ускорение. Само дето в единия случай дисковете ти ще са 4 пъти по-червени ;-)

Вто Сеп 18, 2007 6:32 pm
Профил

Мнение 
Да .. сега се сещам и още нещо, теста от 100 до 0 го правих малко след теста от 200 до 100, спирачките може да са били леко прегряли, въпреки че на 3-те опита от 200-100 нямаше голяма разлика, едното беше по бързо, ама не го роих щото по среда почваше баир. Иначе не знам дали са били червени, но като спрях да зареждам си миришеха, но те по принцип почт винаги когато я карам миршат, освен в града.

Вто Сеп 18, 2007 8:32 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
....

Каручките наистина са сериозен проблем, но откъде да минат като няма черен път за тях, а мантинелите ги слагат прекалено близко до платната за движение.

Кола над 10 год. трудно би минала ГТП проведен по норми, освен ако не е гаражна или след основен ремонт на ... всичко.

Вто Сеп 18, 2007 10:09 pm
Профил

Мнение 
Не съм съвсем съгласен, има коли и коли, и зависи как е поддържана, мойат е на 5 сега, и дори при моето каране ако се поддържа след още 5 години пак ще си мине прегледа, а това е италянска каручка, и аз не я жаля. Има немски коли на по 10 години които са по добре технически от нови френски коли .... но поддръжката е много важна.
Иначе за магистралите, според мен трябва да ограничат реално всички коли които не могат да поддържат 120, а за първокласните пътища 90, но да го поддържат и да се движат сигурно, наче то кой да е таралясник може да ги поддържа .. а къде ще стигне ...а и още нещо, хортаа са го казали, икономията майка на мизерията, от там идват проблемите, сакън да не изгори 100 гр. повече докато изпреварва, или пък съединителя цял живот трябва да изкара.... е така не става, също и тия дето купват разни коли с по 2-2.5 двигател и почват да им кичат газови уредби, да карат катобаби ото много им горяло, ами като ти гори много купи си кола с 1.6, или с 1.3, или пък ако нямаш пари за ремонт, не си купувай скопа за поддръжка кола за да не смееш да и дадеш повече газ да не вземе нещо да се прецака. Другото което бави, абе тия дупки не хапят бе90% от дупкие сигурно е по добре да ги минеш със 90 отколкото с 30 и не е опасно нито за колата нито за шьофьора. Това са масови причини за задръствания. На тая улица на американското надолу към спартак, забравих и сега името, две седмици подред стават задръствания заради малко разместени павета, алтернативата е да качиш клата на тротоара, и от там минават всички, като че ли е по добре и по малко рсковано да якачиш на високия тротоар, разбира се с 1 км/ч отколкото да минеш през паветат, и с 10 и 30 км/ч не ги усеам много, да друсва но толкова, нито тропа нито нищо. Другото култово място, онези вълнички на входа от към Перник, там минавайки с 90-100 не ги усещам, минавайки с 20-30 когато няма врме да ускоря има чуство че ще с еразпадне колата ... и не е само това, масово задръствания са от такива неща. И по извънградските е същата работа.
Икономията това е един от сериозните проблеми.

Вто Сеп 18, 2007 10:40 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
...

Аз също не съм съвсем съгласен, защо да ограничаваш колите да държат 120, когато камионите (поне по-новите) са конструктивно ограничени на 90? Те да не карат по въздуха?
Разбитите пътища отдавна не ми правят впечатление, окачването ми е разбито, джантите са подбити, всичко което може да се счупи вече е счупено, остана само да хвръкне някоя полуоска...та хич не жаля. Изпреварвам си нови коли и водачите им ме гледат като джигит...нека си мислят че карат кола, не ми пука. Ако ще вземам кола да и слугувам и треперя, хич не ми трябва...
Съгласно разпоредбите емисиите на отработени газове не трябва да надвишават конструктивно зададените, освен това трябва да покриват евростандартите. Неработещ катализатор или поизносен мотор и това е невъзможно. Крайно време е да въведат и ограничения по издавания шум, че някои лапетии доста аларми задействат с тръбите, дето кичат вместо аспуси..
А като говорим за ръжда, ако имаш път към Варна, отиди в спортна зала, там ЛАДА имат представители и огледай някоя НИВА примерно. Чисто нова, на закрито и вече с избила ръжда...

За газовото, аз също си мисля че по-добре по-мощен мотор с метан, отколкото слаб на бензин. Може да караш икономично(метана ти позволява до 130км/ч, което е достатъчно), може и когато се налага да превключиш копчето и да настъпваш. Да, колата няма голям ряз на газ, но и ускорения от Ф1 освен да си чешеш нещо си нямат особен смисъл. Дори и ти да можеш да ускориш идва ограничението от 40 градско и си дотам(или поне би трябвало). Е, това 40 не е проблем без значение от горивото при правилна настройка.

Вто Сеп 18, 2007 11:12 pm
Профил

Мнение 
Ами според мен има значение ускорението, обикновенно по сфетофарите когато съм първа кола следващата излиза от него когато аз съм поне едно 150-200 м напред, то и не самокогато съм първа, защото правилата леко не е вълнуват. Ако всички тръгват навреме няма да правя акробатични номера и да карма в насрещното, но и тия отсреща и те са със същия рефлекс и ускорение, не ми се види нормално първите 10 секунди от сфетофара дане може да мине нито една кола. Това м-у другото е арушение според закона, както и изпреварване при което хем изпреварваш ем бензин пестиш. В правилник ясно пише, маневрите се извършват плавно, за най-кратко време, т.е. не потегляш от светофар 20 сек, и не изпреварваш по една минута.
Това че не ти пука за колата и не иа жалиш е добре,но е и хубаво да си я поддържаш, защото това ще е за твоя сметка в един момент, повредено окачване и криви джанти, според мен всяко по рязко спиране с над 100 може да ти е последно.

Сря Сеп 19, 2007 7:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
снощи се прибирах от вилата по тъмно. тя е на 32км, близко до брезник. вече мога да ходя само с джипа, защото пътя присъства много епизодично в този участък. но има табели "винетка" на всяко разклонение. участъка от 25км го вземам за 1час, понякога и повече. но не за това иде реч.

щях да отнеса бариерата на прелеза в божурище. карам си бавно, щото там има КАТ обикновено. седят на летището. аз там не съм виждал пешеходец май никога, но те си седят и мерят, пък и прелез не се минава със 100. и изведнъж от тъмното изниква един мръсен олющен кол, който е бил боядисван последно за свадбата на хан крум. няма котешки очи, няма лампички. нищо. един кол в полето. на прелеза има една лампа, която е сложена накриво и ти свети в очите. никаква полезна работа не върши, освен за енергото.

посдях, тракалото за банкя най-накрая се изтъркаля. минавам прелеза - катджии. спирам при тях и ги питам: "абе вие знаете ли, че няма кьорава лампа на бариерата?" то това е работа на БДЖ или на кмета май (чеше се по козирката). ами вие за какво сте тука? ти ся кво искаш, да те проверим ли за нещо? и си тръгнах...

Сря Сеп 19, 2007 9:55 am
Профил

Мнение 
Тема за размисъл:
http://autoplay.ru/2007/08/16/samye_str ... otret.html
Да не се гледа от хора със слаби нерви!!!

Сря Сеп 19, 2007 1:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това направо не е за гледане ...
Джигитите трябва насила да им ги показват всички, белким има ефект ...

Сря Сеп 19, 2007 5:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Може да, може и да има хора които да м останат трайни впечетления, не са приятни за гледане въпреки че съм бил касапин, но в крана сметка има л значение колк красив труп е бъдеш ... важното е за друго да сезамисли човек, дали картинката е ази, или на красив и чст труп все тая, човек трябва да е наясно със пследствията от нещата които прави. Аз няма илюзията че ако се ударя с 200 е оживея, а това как ще изглежам след удара ми е най-малкия проблем. Хубаво е обаче човек да осъзнава че може да стигне до там, и да се старае дане стига, а дали е със 200 или 90 ....

Сря Сеп 19, 2007 10:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща