|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:10 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Да, въпрос на вкус... Лично аз бих се чувствал по-добре в скромна къща в планината, отколкото в дворец насред Суходолското сметище.
|
| Вто Окт 16, 2007 10:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
http://www.lukoil.bg/2_compl-rafin.htm
държавата прибира повече от цената на самия бензин.
това е дебело перо за пълнене на излишъка.
инфлацията от горивата лесно ще се компенсира, ако държавата си намали малко желанията.
ама няма как...
дефицита може лесно да се компенсира, ако икономиката стане експортно-ориентирана.
или поне да не е 100% импортно-ориентирана
ама с чугунени глави не се спори. само хора, които са се гъзили на гишето "износ" на митницата, знаят за какво говоря
ама няма как...
и аз бих желал да живея на вилата.
обаче до там почти няма път, но има знаци винетка.
телефон не ми и трябва, не че някой може да прекара жица.
ама жицата ми трябва за интернет, че да мога да работя.
не мога да си платя тока от миналия ноември. само ме препращат от поща на клон и от клон на център.
навсякъде не чак толкова любезно ми отказват да ми вземат парите. аз обаче любезно ги карам да ми напишат на гъба на катурата, че не ми искат парите и да се подпишат. обаче като спрат тока, сигурно ще се топля на фактури (или актове на кат)
ама няма как...
ерго - ще се ръгам в софия, щото трябва да се папка.
няма как...
|
| Вто Окт 16, 2007 11:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами тоя път са виновни комшиите. Сдърпали се с кюрдето нещо, готвят кютек.
Относно акциза - и още има да расте  . Според мен лятото - 2,20-2,40 за 95, и то само ако петрола задържи под 100. Но 100 е много психологическа граница и съмнявам да има трайно прескачане, ако не почне някоя война естествено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 17, 2007 7:37 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ех... ако това стане ще сме супер. Ама няма да стане, даже напротив политиката на правителството е точно обратната. Има инфлация, обаче курса се държи - демек ако си търговец, продаваш по-скъпо а пордължаваш да внасяш на ниски цени. Ако си производител-износител е точно обратното - разходите ти в левове растат, а приходите във валута се обезценяват.
Трябва да се махне борда, или поне да се променя курса съобразно инфлацията. Иначе отчитат инфалция, обаче тя удря само производството и износа. Така вноса ще продължава да расте, оттам инфлацията...
|
| Сря Окт 17, 2007 9:15 am |
|
 |
|
Цецо
|
Това което казваш е разумно, но 100% неизпълнимо. Ако искаш излез на улицата и обясни на средностатистическия българин че апартамента който е купил на изплащане за 100 000лв., всъщност от утре ще има да го изплаща като 200 000лв. Или ако искаш можеш да обясниш на средностатистическия българин, че с заплатката си от 500лв. от утре ще може да си купи 2 пъти по малко вносни стоки от колкото днес.При 100% импортно ориентирана икономка - това значи директно 100% инфлация. Кеф. Незнам кой политик би бил толкова луд да сътвори подобно нещо - да махне борда или да претегли курса по реалната му цена.
Гаранция ти давам че ако падне борда (или прехвърлиш курса 1/2 надолу) ще има жестока политическа криза. Съзнаваш ли какво е да се събудиш и да установиш че си два пъти по беден? 97г. ще ти се стори песен (нищо че не си присъствал), сега народа помни и ще реагира 10 пъти по бурно на такова "обедняване" (всъщност изкарване на икономическата истина наяве). Масово ще се юрне да обръща пари в евро. Банковата система ще блокира. Нова емигрантска вълна ще се юрне - но този път много по силна, защото младите имат спомени от 97-ма, а и сега нямат никакви пречки на границата. След такава политическа криза, икономическата криза ни е вързана в кърпа. Тогава всички теории, че отвързването на курса ще стимулират икономиката , ще рухнат, защото политическо-гражданската криза ще ги смачка...
Борда като цяло е един инструмент който има повече негативи от колкото позитиви за икономиката. Той обаче е единственото решение за тъпоглави балкански политици, за които парите са просто хартийки излизащи от печатницата. Тогава (97-а) той ни спаси. Сега ни тежи като камък на шиите. Да той е вреден - но в момента няма как да падне без това да обърне колата. Или трябваше да го направим преди 4-5 години, когато народа щеше да го понесе или ще чакаме до приемането в еврозоната. Или ако не устискаме бюджетно ще се срутим и ще падне от само себе си. Но да го срутим по-желание си е самоубийство. Евентуално може да има малки преоценки, но задължително около избори, защото само правителство в началото на мандата си може да прави такива стресиращи реформи, без да изхвърчи моментално от власт.
Икономиката на балканите е подчинена на политиката.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 17, 2007 9:39 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Да му се не види, побегнах в Перник, рекох отървах се, ама не, пак в София бачкам. Аман
А с този синузит в София се скапвам. Аман и пак аман 
|
| Сря Окт 17, 2007 10:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, аз все още от време на време изнасям, само дето нещата които изнасям няма как да им вдигна цената. Нещо което продавам за 100$ няма как да му вдигна цената на 150$, защото навън няма 50% инфлация. У нас обаче с 100$ вече купувам два пъти по-малко неща в магазина. Аз просто съм прецакан.
От друга страна търговец който е купувал една стока от Китай за 100$ продължава да я купува за толкова, но си вдига цените в лева защото у нас има инфлация.
Не искам кризи, обаче да седим така и да не правим нищо по-добре ли е? В момента дефицита расте, дълга расте, вътрешната инфалцията също, но от цялата работа го отнасят износителите.
Нека ако искат да не пипат курса, но да овладеят дефицита и инфалацията. Лошото е че сега сме в ЕС и не можем да си слагаме произволни мита. Иначе митата също са някаква мярка.
Хайде, мита не могат, борда не искат, ама поне да обяснят на Ганьо какво го чака. Що не излезе премиерът или Орешарски и да кажат - НЕ КУПУВАЙТЕ ВНОСНИ СТОКИ!!! Да нямат сливи в устата?
Иначе Орешарски ни расправя как италианското правителство излязло с призив да не се купуват спагети...
Мълчат и си траят... Ама вЕрвайте ми, това спане ще му излезе през носа на Ганьо...
|
| Сря Окт 17, 2007 10:49 am |
|
 |
|
Цецо
|
Всичко излиза през носа на Ганьо. И това е добре, защот Ганьо само от това разбира. Освен това Ганьо е прав за себе си - що да ни купи плазма, като Вуте вече си купи. Ганьо да не е по долна ръка човек? Пука му на Ганьо за платежния баланс. Единствения начин Ганьо да не си купи плазма, е да е достатъчно беден за да не може да го направи
Прав си че никой не го обяснява това - но съм краен скептик, че Ганьо ще схване и да му го обясниш, и че на Ганьо му е през дедовия за пройзводството във България. Ганьо ще стане съпричатен като огладнее (всъщност и тогава не съм сигурен).
Абсолютно си прав, че пройзводителите в БГ сме прецаки заради инфлацията. Но не е ли проблем това на пройзводителите. Не трябва ли ние да сме там на площада и ние да стачкуваме, а не учители, шофери и пр. Отговора е не. Не защото не трябва, а защото няма да го направим. Защото сме заети да пройзвеждаме. Другия вариант е да сме достатъчно големи пройзводители за да манипулираме политиката в наш интерес. Но явно в БГ такива няма.
Не си прав че правителството трябва да обяснява това и онова. Пройзвоидтелите трябва да пройзведем конкурентна стока, да я поднесем на потребителя и той да реши. Или поне да натиснем правителството да ни осигури преференции или да ни подпомогне за да пройзведем тази конкурентна стока. Но ние не го правим - защо? Откъде по дяволите да знам. Изберете българското е тъпо послание в глобализирания свят. Особенно ако изберете българското значи да купуваме български домати по 3лв. вместо македонски по левче????
|
| Сря Окт 17, 2007 5:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали съм прав... най-добре да греша напълно! Защото ако изляза прав ще има много озъбени
бтв ти продължаваш ли да вярваш че нещата у нас въвят на добре, така както твърдеше преди 2-3 седмици?
|
| Сря Окт 17, 2007 8:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в португалия нямах никакъв проблем да си намеря девойка да чисти апартамента.
отваряш съответния вестник и за 10 мин си набелязал няколко варианта.
при мен имаше проблем, че португалския ми беше като индиански английски (бял мъж даде хубав бял кон за 3 пъти по десет кожи бобър) и най-малкото звучеше смешно.
та имах изискване девойката да говори английски.
за един преди-обед си избрах една изаура (наистина така се казваше)
идваше 2 пъти в седмицата, миеше всичко - от чашите до пода, при това с четка.
къщата си светеше. нищо не изчезна. след първото чистене получи инструкция какво да пипа и какво не, кое да не размества и къде да не бърше прах. само един път. много напираше да ми пере дрехите и след дълги дружески препирни кандисах да ми глади ризите. тя беше много доволна.
при това разхода ми не беше нещо кой знае какво.
айде опитайте това в софия
|
| Сря Окт 17, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не добре, а нормално. Мнението ми не се е променило. Ако дадат обаче 100% на учителите ще си преосмисля прогнозите. Кое се е променило за 2 седмици та да твърдя обратното? И не съм казвал че БГ цъфти... Просто казвах че се движи напред, бавно и леко, но колкото и бавно и леко да е, нямам никакво желание да се върне 10 години назад.
Въпрос - гладен ли е българина?
|
| Чет Окт 18, 2007 8:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
ето още една причина да съм негативно настроен към образованието - произвежда силен дефицит на подобни кадри. никой не му се чистят кенефи, след като е дипломиран бакалавър.
|
| Чет Окт 18, 2007 8:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Какво се промени за 2 седмици? Ами нищо... просто през тия две седмици излязоха данните за дефицита и инфлацията
За мен тия данни са доста тревожни, дефицита не е нещо което може да го промениш ей така... той е хванъл пътя да расте и ще расте, а пък ако спаднат инвестициите ще расте направо главоломно. Освен ако няма криза.
Преди две седмици и аз си мислех че вървим бавно, може би прекалено бавно, но вървим напред и не смятах че имаме нужда от криза... Но сега смятам че кризата просто е неизбежна. Твърде късно е за някакви промени - а то не че има какво да се направи, оше по-малко кой да го направи...
Аз не виждам алтернатива на кризата - ако виждаш кажи! На теория правителството може да заложи 20% излишък и така да отложи кризата и да изкара мандата, но няма да го оставят... Може да разхлаби борда и да пусне контролирана инфалация, но и така няма да изкарат мандата.
Изобщо мерките които биха намалили кризата или отложили са много "непопулярни" както се казва. Не мисля че това правителство има куража да ги предприема предварително. Според мен те просто търсят някого който да поеме вината за кризата. Вероятно това няма да са само даскалите, а ще изнервят и други, за да изглежда все едно че правителството е било притиснато до стената и затова се е стигнало до криза.
Въпросът изобщо не е "ако дадат 100%". Приеми че даскалите, горските, полските и всички други се откажат от всякакви повишения на заплати. И се опитай да направиш разумен бюджет за догодина и за по-следващата година. Дай идея как би могло да се компенсира 20+% дефицит без да има инфлация и без зверски излишък?
|
| Чет Окт 18, 2007 11:19 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
споко, ще му намерят колая. както стана с безработицата.
измислиха си нови графи в статистиката: "безработни", "трайно безработни" и "обезверени"
като седиш 6 месеца безработен преминаваш в състояние "трайно безработен", а след година в "обезверен"
и ако гледаш само графата "безработен" те формално намаляват.
с дефицита вероятно ще направят някаква врътка, че нещата от европа не са внос, а са "вътре-общностна доставка", т.е. приравнена към национална. и всичко, което иде от там, включително китайски играчки минали през хамбург, ще се води вътрешен пазар. така (статистически) дефицита ще намалее драстично.
и понеже и в ЕС го правят наедро, номера ще мине.
не съм гледал, ама колко е дефицита на германия, франция, италия?
за щатите да не говорим...
глобално погледнато, след като има такива гигантски експортно-ориентирани икономики като китай, корея, виетнам и пр., които само изнасят, някъде този износ трябва да се обърне в дефицит. и проблема не може да се реши локално, трябва някой да се задейства глобално. примерно европа да сложи квоти най-малкото за внос на стоки. да чакаме китай да порастне и да започне да произвежда не-толкова-евтина стока е химера
|
| Чет Окт 18, 2007 12:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Криза не трябва да има. Точно в момента една криза ще ме удари много лошо , защото съм се заврял във начинания дето ще ми се разкаже играта ако ни сполети криза. Тъй че ако има криза... лошо много лошо. Не ги знам какво ще правят, но трябва да устискат още година.  Ама това си е мой проблем.
Миро ти сам казваш че никое правителство не може да сътвори чудеса в момента. Може много да се направи, но каквото и да се направи - то ще донесе резултат след 10 години. Проблема е че едва от 5-6 години започна нещичко да се прави. А сега с една "криза" и това ще затрием.
Не ви ли писна да се връщате в изходна позиция?
В момента страната е на ръба на криза - в това сме единодушни. Твойто решение - да се метнем в дупката и да катерим наново. Мойто - да пробваме да минем по ръба. Ако минем - минем, ако не - в дупката винаги можем да се хвърлим
Положението може да се удържи, не е неспасяемо. Друг е въпроса дали това правителство може да се справи - отговора ми е - Незнам, ама друг нямаме под ръка, така че това е положението.
|
| Чет Окт 18, 2007 1:12 pm |
|
|