|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:08 am
ПИБ - симптоматика на съвременната IT "индустрия"
| Автор |
Съобщение |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Действително ненормално високата ликвидност говори че добре са се подготвили за събитията, които се разиграха.
Не се паникьосаха, изкупиха си акциите с 20-30% по-ниска цена.
Спестиха си разходи по-лихви. Направиха си реклама.
Докато за атакуващите ги (ако е имало такива) остана само 
|
| Нед Май 18, 2008 4:07 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
разбира се че са били специално подготвени, но пък и слуховете не са от вчера, поне на няколко седмици са. според една приятелка от пиб, слуха е пуснат от булбанк (и още някоя банка, обб май спомена), като механизма е бил следния - клиенти които правят големи преводи към пиб от въпросните банки, били съветвани от служителите да не правят превода, понеже пиб можело да фалира.
|
| Пон Май 19, 2008 8:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Повечето банки в БГ ИМАТ проблем с ликвидността. Да твърдиш, че няма такъв проблем, трябва да се казваш министър Димитров. Що за глупост - целия развит свят се тресе от ликвидна криза, ние тука да не сме седнали на петролен кладенец, че да не ни засегне? По каква линия ще избегнат криза с ликвидността БГ банките? Погледнете колко е софи/еуро-бора и ще ви стане ясно има ли проблем или няма. За да работи една банка, тя трябва да има достъп до по-евтин ресурс който да препродава по-скъпо. Откъде ще дойде евтиния ресурс - от Марс ли? В момента евтин ресурс няма,прекалено скъпо няма как да продават, така че маржа се стеснява силно. Кредитния бум е време да премине. Което не е непременно лошо. Относно проблемите на ПИБ с ликвидността - пак трябва да си министър Димитров за да не можеш да спрегнеш 2 и 2. Високи лихви по депозити. Силно ограничаване на кредитирането. Липса на евтин ресурс от банка-майка. Висок междубанков курс. Не е нужно да си велик анализатор за да видиш нещата. Как може ПИБ да е в цъфтящо положение при подобни входни данни? Да не би Цеко да е открил нефт под офисите? Но това не е изолиран проблем на ПИБ, повечето банки са така. Може би малко по лесно му е на Химика, щото има кой да го подпира, но при повечето от другите - проблем с ликвидността ИМА. Но това е абсолютно нормално явление - случвало се преди, ще се случва и в бъдеще. Защото това са ТЪРГОВСКИ банки.
С горното не искам да кажа че ПИБ ще фалира. Аз лично бях заринат от информация по отношение на фалита и. Но съм тъп и упорит и парите ми още са там. Не за друго, просто за мен това е най-клиент-френдли банката в БГ, доколкото въобще има такова нещо в БГ. И докато нямам наистина сериозна информация за нещо гнило - ще са там.
Станишката си го каза - няма да допуснем ПИБ да фалира. Всеки да го разбира както иска. Всъщност той каза нещо много елементарно - ако фалира ПИБ ще стане мнооооого страшно, затова ще помагаме. Не за клиентите на ПИБ - тях кучета ги яли. Проблема е че ако ПИБ повлече крак - масовата психоза ще гътне и останалите банки. Просто си представете заглавие в 24 часа - фалит на банка. И после какво ще стане. Всички банкови офиси ще бъдат обсадени (всички не само на ПИБ). Тук в БГ призрака на 97 ще витае още поне 20 години. Това го разбира и Химика според мен, затова и мисля, че едва ли той седи зад "атаката".
Относно виртуалния клон.... Аз продължавам да си мисля, че я стягат за женитба и това е разкрасяване на булката...
Относно това кой пусна слуха - едва ли някога ще разберем. Знам обаче друго - ако ПИБ тръгне да фалира - последните които ще разберат ще са майчетата от бг-мама. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 19, 2008 8:47 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Като цяло, сайта тръгна.  Но справките са пълна скръб още. Благодарение на тях пратих едно и също плащане до Австрия 2 пъти. 
|
| Пон Май 19, 2008 2:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 20, 2008 2:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Забелязвате ли за какви реклами става въпрос от една седмица, има някава която е сигурно поне минута, ако не и повече, да не говорим че вече забелязах поне 4 различни рекламни клипа ..... доста агресивно започнаха да рекламират и влогове и заеми, май някой криво си е правил сметките ...
|
| Сря Май 28, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Агресивната рекламна кампания, еднозначно не може да се каже дали показва добро или лошо състояние на банката. Може да е белег , както на позитивна тенденция, така и борба с негативна тенденция  Всъщност рекламите са за тия дето ги гледат  Аз не ги гледам.
Едно поне е ясно засега. Слуховете за фалита на банката се оказаха партенка. Изводите от цялата какафония, да си ги правят Цеко и компания, щото половината от проблема си го направиха сами.
|
| Пон Юни 02, 2008 8:41 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Днеска пак им се скапа интернет банкирането.  Аман
|
| Пон Юни 02, 2008 6:13 pm |
|
 |
|
rumen
|
Току що се връщам от централния им офис.
Служителите са повече от клиентите - това добре. Обаче много са си влошили обслужването ама много.
Направо се силят да си изгонят клиентите.
Дадоха ми да попълвам на ръка нещо като молба за откриване на сметка. Като погледнах листата и се отказах.
За сравнение преди те си пишеха на компютрите и аз само разписвах.
Върхът беше когато девойката обясняваше на администратора по телефона че един клиент демек аз съм си забравил паролата.
А много ясно й обясних че системата поиска нова парола аз я въвдох два пъти както си е реда и после не можах да вляза нито със старата нито с новата парола.
Последва нова молба в която бях помолен да не описвам точно какво е станало че да не се ядосали админите 
|
| Пон Юни 02, 2008 7:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
зеха ли ти пари за това?
на мен ми взеха 10лв, като в разпечатката излезе "теглена с мастер-карт от друг клон"
само дет нямам мастер карта...
сега май и личния ми акаунт се заключи или пък нещо се обърка със сретификатите, не знам... то трябва да пазя 3 сертификата - по един стар и нов от банката, и един от инфо нотари. и това в 2 комплекта - фирмен и личен. и всички са на мое име, щото не можело служебния да не е на име. та докат цъкам по сертификатите и системата за заключва. на всичкото отгоре не казва кое от трите неща не съответства: име, парола или сертификат. трепач
някаква мания ги тресе - сертификати, подписи, пароли (по 2 пъти). или пък са пълни некадърници
както и да е. аз вече не работя с ПИБ. за сега съм доволен от алтернативата и в двата вида банкирания - в офиса и интернет.
явно може и с много по-малко формалности човек да оперира с парите си.
като погледнем от далеч шума и паниката, май печелившите са ... ПИБ.
икономисаха си доста лихви по депозити, врътнаха си акции, направиха си реклама.
прибраха и някоя друга таксичка (като такса за преиздадена парола заради очевадна тяхна грешка)
оставам с впечатлението за селски номера по вечеринките...
|
| Пон Юни 02, 2008 7:28 pm |
|
 |
|
rumen
|
А да, парите . . Хем си пишеш сам по листата хем си плащаш за да си оставиш парите във сметка при тях. Верно не искат много само 1 левче. Но за каво го давам???!!
Всъщност аз не си дадох левчето не че ми свидеше просто ме домързя да пиша по листата.
Намирам за супер-анти-бизнес да се надяваш клиента да положи някакви усилия за може да си плати.
Ами ако всички са калпазани като мене?
Девойката не ми спомена че отключването и служебната парола ще ми струват нещо.
Ема те парите са при тях ще си щипнат колкото си искат.
А този елемент дето измислил логването да "не казва кое от трите неща не съответства: име, парола или сертификат".
Аз мислех че много благословии е отнесъл. Пък то се оказа много х2.
|
| Пон Юни 02, 2008 11:36 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Уважаеми клиенти на ПИБ,
Във връзка с промяна на ползвания софтуер на Виртуален банков клон ви уведомяваме, че всички потребителски имена, съдържащи букви на кирилица, се преобразуват в такива, изписани с латински букви, а символи, различни от " " (интервал, шпация), "-" (тире), "." (точка) и "_" (подчертаващо тире), се игнорират. Моля осведомете се за вашето потребителско име, което трябва да ползвате след промяната на софтуера тук.
... е можеше и по-зля да се развият нещата...
ами я си представете, че имената трябваше да се пренапишат на индийски  е тогава вече щеше да е закъсвация
и аз сега седя и чакам, чакам... защото следното сочно пояснение не е съвсем синхронизирано във времето:
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА - ВИРТУАЛЕН КЛОН ---------------- Уважаеми клиенти, Днес, 02.06.2008 г., от 20:00 ч. до 20:20 ч. Виртуалният банков клон няма да функционира поради техническа профилактика. Молим да бъдем извинени за причиненото неудобство. ----------------
иде реч сега е 0:18 минутки и пак боза се лее из фибанка...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юни 03, 2008 12:19 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ПРЪВА ИЗНЕСТИЦИОННА БАБУНКА - ХИПЕР-БАШ-ЕПТЕН ВИРТУАЛЕН ДЪРВЕН КЛОУН
----------------
Неуважаеми досадни клиенти,
Днес, 01.06.2008 г., от 00:00 ч. до 23:59 на 31.05.2018 Хипер Виртуалният бабунков дървен клоун хептен няма да функционира поради техническа недомислица. В оставащата 1 минута ще се проведе планирана профилактика. след 2018г. ще сменим софтуера с ГъвкавТетраедър, разработен от недоучен екип от малайци, бушмени и тарамбукци.
Паричиненото недоумство ше ви го нанесем с кеф.
Хич и да не ви минава през акъл да ни молите да бъдем извинени
----------------
|
| Вто Юни 03, 2008 12:33 am |
|
 |
|
zaphod
|
тц тц, мисля че банкерите трябва да си осъвременят схващанията - вече не слуховете са най-опасни за една банка, софтуерът е по-опасен 
|
| Вто Юни 03, 2008 8:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Кажи си де, Дедо. Няма да е реклама.
|
| Вто Юни 03, 2008 9:06 am |
|
|