Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
С какво се забавляват разни колеги .... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Изглежда маневрено, защото оборотите на главния ротор са постоянни, а се променя
само цикличната стъпка на лопатите ( тази която е в рамките на един оборот), както се променя
и колективната стъпка ( с наслагване) на всички лопати едновременно. Същото е и
при опашния ротор, променя се стъпката на малката перка, и то много бързо, за 0,05 с.

Видеото не е монтаж, може да се види и на живо тук в БГ, а ето едно видео
дето не завършва така успешно:
http://www.youtube.com/watch?v=IuP0xvAv ... re=related

Пет Апр 02, 2010 10:57 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
741 написа:
...На мен по-нереално ми се вижда когато виси с опашката надолу, тогава вече не виждам как ще става номера. С динамичната промяна на ъгъла може да се създава и тяга в това направление, ама тази компонента мисля е малка. А това на всичко отгоре доста пъргаво се движи, та затова ми се струва, че е монтаж.

Защо да е нереално? Перката която отива надолу натиска с широката част, а тази която отива нагоре е обърната на 90° ребром , грубо казано. А пъргавината зависи само от съотношението тяга/маса . Обаче управлението на тая бубулечка сигурно е ...мама миа. Като му гледам пушека на това последното мисля , че ще е идеално сега лятото за разгонване на комари и оси. :D

Някой знае ли как се смята подемната сила на хеликоптерно витло? Трябва ми нещо такова с полезен товар 2кг.

Пет Апр 02, 2010 12:20 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Защо да е нереално? Перката която отива надолу натиска с широката част, а тази която отива нагоре е обърната на 90° ребром , грубо казано.

И аз това имах предвид като писах, че може да се създаде тяга и в това направление. Обаче ми се струва, че тази компонента няма да е достатъчна да го удържа неподвижно във въздуха.
А може да греша и да съм го подценил.

Пет Апр 02, 2010 1:02 pm
Профил

Мнение 
А според мен при движение нагоре тягата може даже да е прекалено голяма, защото не се налага да се спазва баланса "напред-нагоре" - в случая те съвпадат. Но за да не се завърта странично, трябва на всеки полуоборот да се обръща наклона - резултантния ефект ще е нещо като опашката на делфина при скок нагоре. Проблема е ,че натоварването на оста ще е много "криво", но при тези малки размери материалите издържат.

Пет Апр 02, 2010 1:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да налея малко масло в огъня

Братушките, трикоптер 2х3, вижте и другите филчета
http://www.youtube.com/watch?v=MXZTWRcpJT0&feature=fvw

Малко по-сложно с инерционна измервателна система, комбинирана с магнетометър, 4 коптер, хитро компенсиране
Отворен код и схеми
http://diydrones.com/profiles/blogs/ard ... er-part-ii

Пет Апр 02, 2010 3:34 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Запознах се с един връстник от мойта гимназия чрез форума за моделистика. :)
Сега аз той и още 1 приятел ще си правим коптерчето и няма да има голям проблем с парите. И баба ми каза, че ще даде някой лев.. :)
Обсъждахме с него и решихме Speed контролерите да ги вържем чрез I2C към главния контролер (PIC18F452), но за целта трябва да напиша I2C to PCM защото спийд контролера нали се управлява по pulse code modulation (така прочетох от 1 сайт). И написах кода ама на протеус не бачка :? Защо ли не е в мене книгата за ПИК-ове да пропрочета за I2C-то че и теорията ми куца :? На мастъра съм сигурен, че е така кода ама защо нестава незнам даже на осцилоскопа и логическия анализатор гледах и все нищо не показва там. Нито на клока, нито на датата :? Имам пул-упи към 5В и на клока, и на датата :?
Код:
// SLAVE
#include <16F88.h>
#device adc=8

#FUSES NOWDT                    //No Watch Dog Timer
#FUSES INTRC_IO                 //Internal RC Osc, no CLKOUT
#FUSES PUT                      //Power Up Timer
#FUSES NOMCLR                   //Master Clear pin used for I/O
#FUSES BROWNOUT                 //Reset when brownout detected
#FUSES NOLVP                    //No low voltage prgming, B3(PIC16) or B5(PIC18) used for I/O
#FUSES NOCPD                    //No EE protection
#FUSES NOWRT                    //Program memory not write protected
#FUSES NODEBUG                  //No Debug mode for ICD
#FUSES NOPROTECT                //Code not protected from reading
#FUSES NOFCMEN                  //Fail-safe clock monitor disabled
#FUSES NOIESO                   //Internal External Switch Over mode disabled

#use delay(clock=8000000)
#use i2c(Slave,Slow,sda=PIN_B1,scl=PIN_B4,address=0x32)

#define PCM PIN_A0
unsigned int16 tUp=1000;

#int_SSP
void  SSP_isr(void)
{
   if(i2c_poll())
   {
      unsigned int8 incoming;
      incoming = i2c_read();
      tUp=(4*(unsigned int16)incoming)+1000;
   }
}

void main()
{

setup_adc_ports(NO_ANALOGS|VSS_VDD);
   setup_adc(ADC_CLOCK_DIV_2);
   setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
   setup_timer_1(T1_DISABLED);
   setup_timer_2(T2_DIV_BY_16,255,1);
   setup_ccp1(CCP_OFF);
   setup_comparator(NC_NC_NC_NC);
   setup_vref(FALSE);
   enable_interrupts(INT_SSP);
   enable_interrupts(GLOBAL);
   setup_oscillator(OSC_8MHZ|OSC_INTRC);

set_tris_a(0x00);
   set_tris_b(0x00);
   output_a(0x00);
   output_b(0x00);

while(1)
   {
      output_high(PCM);
      delay_us(tUp);
      output_low(PCM);
      delay_ms(20);
   }

}

Код:
// MASTER
#include <16F88.h>
#device adc=8

#FUSES NOWDT                    //No Watch Dog Timer
#FUSES INTRC_IO                 //Internal RC Osc, no CLKOUT
#FUSES PUT                      //Power Up Timer
#FUSES NOMCLR                   //Master Clear pin used for I/O
#FUSES BROWNOUT                 //Reset when brownout detected
#FUSES NOLVP                    //No low voltage prgming, B3(PIC16) or B5(PIC18) used for I/O
#FUSES NOCPD                    //No EE protection
#FUSES NOWRT                    //Program memory not write protected
#FUSES NODEBUG                  //No Debug mode for ICD
#FUSES NOPROTECT                //Code not protected from reading
#FUSES NOFCMEN                  //Fail-safe clock monitor disabled
#FUSES NOIESO                   //Internal External Switch Over mode disabled

#use delay(clock=8000000)
#use i2c(Master,Slow,sda=PIN_B1,scl=PIN_B4)

void main()
{

setup_adc_ports(NO_ANALOGS|VSS_VDD);
   setup_adc(ADC_CLOCK_DIV_2);
   setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
   setup_timer_1(T1_DISABLED);
   setup_timer_2(T2_DISABLED,0,1);
   setup_ccp1(CCP_OFF);
   setup_comparator(NC_NC_NC_NC);
   setup_vref(FALSE);
   setup_oscillator(OSC_8MHZ|OSC_INTRC);

delay_ms(5000);
   i2c_start();
   i2c_write(0x32); // Address
   i2c_write(56); // 56 Value To Send To ESC Via PCM (tUp=(4*56)+1000=1224uS)
   i2c_stop();

}

П.П. Пробвах първо на Fast и там не стана. Затова го смених на Slow. (I2C-то). :?
П.П.2. В протеуса на цифровите изводи на логическия анализатор (дето са Bus-ове) как да вържа нещо? Правя бус, после закачам въпросния сигнал на буса и незнам какъв стринг да му напиша за име. :?

Съб Апр 03, 2010 5:48 am
Профил WWW

Мнение 
darkshy написа:
Обсъждахме с него и решихме Speed контролерите да ги вържем чрез I2C към главния контролер (PIC18F452), но за целта трябва да напиша I2C to PCM защото спийд контролера нали се управлява по pulse code modulation (така прочетох от 1 сайт). И написах кода ама на протеус не бачка ...

PCM е модулация, която се използва за модулиране на радио сигнала при някои предаватели и съотв. приемници.

Спийд контролера се управлява с PPM (pulse position modulation) модулация, както и сервомашинките.
Това I2C to PPM дето го пишеш, къде ще го прилагаш? Ти нямаш I2C bus, т.е. ако главния контролер
е свързан със спийд контролерите, той трябва да изработи PPM сигнал до всеки един от тях.
Немеца го е направил по I2C, защото е по-бързо от PPM, но е направил и специални спийд контролери,
които се управляват по I2C.

Съб Апр 03, 2010 11:40 am
Профил

Мнение 
Еми и аз мислех първо да правя спец спийдове ама това момче с което се запознах иска да купим готови. Вика че цената щяла да бъде 1 и съща. Аз таман го навих да си ги направим ний спийдовете ама то ма отказа. Тя идеята ми беше в цялото хели да има i2c bus и всичко да се закача за него.. :) Ама явно за двигателите ще трябва да правя прекъсвания в таймерите и да ползвам изводи от пик-а. :)
Поне кажете така ли се управляват. За 255 - 2мс горе и 20мс долу? За 0 - 1 мс горе и 20мс долу? :)

Съб Апр 03, 2010 2:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ей момче - много неща още не са ти ясни :D . Пак ти казвам - забави малко темпото и чети книжки. Какво е това бясно препускане - ето например до оня ден търсеше скоп и анализатор а тук вече гледам, че си се сдобил и с двете и вече гледаш I2C-та на тях. Пак ти казвам - превключи на режим четене поне за малко :D .

Съб Апр 03, 2010 3:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А мани го, нека си троши главата :)

Пък и те нещата стават по два начина - с повече мисъл и по малко борба.... или обратно. Той енергия има в излишък нека се бори, то и така се научава човек на туй-онуй.

Съб Апр 03, 2010 5:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
head_up написа:
ъмммм darkshy, обръщай й повече внимание на женичката, да не стане "виртуална"... те и хеликоптерите и жените използват един и същи принцип - духане му е майката , ама жена ти не я знаеш къде ще кацне докато си играеш с хеликоптера... :twisted:

Няма страшно, после ще си направи това. http://www.youtube.com/watch?v=6Ak3coBK ... re=related

Иначе да слезем малко на земята: http://www.youtube.com/watch?v=0jyBiECo ... _embedded#

Съб Апр 03, 2010 7:08 pm
Профил

Мнение 
това второто дали има и софтуер за трошене на орехи? ще бъде доста функционално :P

Съб Апр 03, 2010 7:22 pm
Профил WWW

Мнение 
За скопа и анализатора - не съм се сдобил с тях! В протеуса работя с тях ... Май вие не четете :wink:

Нед Апр 04, 2010 6:22 am
Профил WWW

Мнение 
Не разбирам защо се опитвате да охладите ентусиазма на момчето ?!? Ако се замислите - това са най-готините моменти от живота ни - моментите когато сме завладяни от някаква идея ... Не излиза от съзнанието ни, спейки я сънуваме ...
Помагайте му и го насочвайте ако искате, но не го разубеждавайте ... Има опит, който сами трябва да натрупаме и точно в такива моменти на ентусиазъм сме най-ефективни в това отношение.

Относно "земните" роботи - имат много повече механика, за изработването на която са нужни повече умения и инструменти. Въпросния "хвъртикоптер" може да се направи дори само с 3 мотора с перки и някаква елементарна триъгълна конструкция, която може даже да е от дърво (примерно балсово или друго).

Нед Апр 04, 2010 9:24 am
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Относно "земните" роботи - имат много повече механика, за изработването на която са нужни повече умения и инструменти. Въпросния "хвъртикоптер" може да се направи дори само с 3 мотора с перки и някаква елементарна триъгълна конструкция, която може даже да е от дърво (примерно балсово или друго).

Абе така е не е сложно ама според конструкцията може да има нужда от малко повечко електроника и нещо като жироскоп, иначе след като се завърти моторчетата познай какво ще стане :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Апр 04, 2010 11:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща