|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:29 pm
Българската митница след 1-и януари 2010 г. ...
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
обикаляйки по форумите, попаднах на интересен закон:
 |  |  |  | Цитат: Закон за електронното управление ДБ 46/12.06.07 ...клъц...
Еднократно събиране и създаване на данни
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните. (2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях. Служебно уведомяване
Чл. 3. Първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават. Автоматизирано предоставяне ...
|  |  |  |  |
от това май излиза, че никой никъде не може да ви иска данни или копие от какъвто и да е документ, издаден от държавата. само посочвате номера и толкоз.
да, бе, да. ама не...
за всеки случай ще си разпечатам копие от страничката на ДВ и ще я давам за подпис на всички служители, които ми искат копия.
максимално културно "бихте ли прочели текста и да се подпишете, че сте запознат с него, дата, име и подпис, моля"
със закона за търговския регистър върви номера. обичконвено се изчервяват и видимо си вдигат кръвното, но се отказват да ми искат актуално състояние.
ако стане много напечено положението им вадя флашката с електронно подписано актално от ТР и им давам да си го изкопират.
това обикновено запушва всички усти.
|
| Сря Яну 13, 2010 12:47 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Яну 14, 2010 6:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ма тва е само за пилоти 
|
| Чет Яну 14, 2010 6:40 pm |
|
 |
|
3aek
|
3 месеца подготовка, защото е много сложно да се сметне колко е 20% ддс от стойноста и да се начислят автоматично и който получава колета да си плати в пощата и да си го вземе
|
| Чет Яну 14, 2010 9:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Като тия три месеца по булгаристански ще ги проточат на 3 години докато всеки е
забравил за какво ставаше дума.
Както с онлайн декларациите, "правят" го от десетина години (и го има работещо от
не знам колко години вече, естествено само за износните - то още десет години работа
трябват за да се покрият разликите между двата вида декларации).
Мамицата им, само да ми падне тарторът им.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 14, 2010 11:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Като стана дума за документ, тия дни чета за поредната идиотщина на НАП....
От началото на годината всички самоосигуряващи се, които не се самоосигуряват ще трябва да подават декларация Образец 7 - всеки месец, в противен случай глоба....
Не съм задълбавал, но според някои това касае предимно гурбетчиите... а знам че в тоя форум има такива - да им е честито
И да помислят следващия път като решат да се връщат - да си носят $$ за глобички, време за да си изкарат здравни карти и т.н....
|
| Пет Яну 15, 2010 10:59 am |
|
 |
|
741
|
Не е всеки месец. Подава се еднократно, декларира се, че ще се осигурява сам от едикоя си дата нататък.
|
| Пет Яну 15, 2010 12:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, я дай линк към това нещо да го прочетем. Те веднъж вече се оляха по тоя начин със задравната застраховка, сега нищо чудно и с осигуряването да го направят  .
|
| Пет Яну 15, 2010 3:49 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
http://www.nap.bg/preview_news?p_news_id=784
Това касае тези които внасят само за здравно - безработни, клошари, партизани и т.н. 16.8лв/месец и си в клуб НЗОК. Те и досега си го правиха, ама сега новите бюрократи са се присетили и за такава декларация - боже, как сме живели без нея преди?
Тая вноска важи и за "чужденците" но трябва да я имат 36месеца назад - може да се внесе и еднократно (иначе скалпела може и да трепне..  ).
|
| Пет Яну 15, 2010 4:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
То съобщението го има на много места примерно тук, но е толкова мъгляво че аз не го разбирам много-много...
Просто някъде мернах коментар, че по тоя закон може и българите в чужбина да попаднат... Нищо че вие там може да се осигурявате и т.н., но и тук ще трябва да подавате декларации. То същото важи и за нас де, аз може да си плащам осигуровките тук ама пак съм длъжен да подавам декларации като самоосигуряващ се или работодателя трябва ако друг те осигурява.
Изобщо декларации до дупка! Тая новата власт се чуди какви простотии да измисли, че да ти вкарат някоя глоба. Примерно другата гениална идея е задължителния профилактичен преглед от тая година. Нищо че си плащам като поп осигуровки и здравни, ако не отида поне веднъж тая година на "профилактика" прекратяват здравната застраховка и отделно глоба....
И всичко се прави в твое име разбира се! Примерно за профилактиката глобата е да те стимулира да се прегледаш преди да е станало по-лошо. Ех, малка подробност че имаш право на профилактика само при личния лекар. Ако искаш хирург или както жените ходят на гинеколог - това не е профилактика, там си плащаш... А уж идеята беше в профилактиката, а не глобите ?!
Същото и с болниците. Имало било болници дето нямат достатъчно персонал или не покривали други критерии. Следователно такива болници са опасни. А новата власт изведнъж стана много "загрижена" за нас.... И как мислиш се грижат за нас? Ще вкарат в ред неизрядните болници? Ми не... ще ги закриват!
Неть болница, неть проблема!
|
| Пет Яну 15, 2010 4:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е добре и е супер даже. Крайно време е българина да почне да се грижи за здравето си и да не ходи на доктор само ако ще умре след 30 мин. По тоя начин би трябвало да се спестят доста пари. Винаги е по-евтино да правиш профилактика, от колкото после да лекуваш заболяване в краен стадий  . Тук при нас тези прегледи даже се плащат на 100% от застраховката без значение на какъв план си, защото както казах и по-горе пести доста пари  .
Естествено, както и много други неща и тази идея в БГ може да бъде толкова изкривена и опорочена, че накрая човек да се чуди точно какво са искали да направят  .
Сега като чета какво са написали на линка - това е за здравното осигуряване (от предния ти пост бях останал с впечатление, че е за социалното такова) и проблема с хората извън БГ беше решен още преди време. Аз например съм подал еднократна декларация през 2005 г. , с която ме отписват от и обещават повече да не ме закачат докато не се върна в БГ, ако въобще го направя  .
|
| Пет Яну 15, 2010 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Няма ДДС бре, освен ако не е станала измама, защото скоро внасях, след борба да си извадя еори или каквото там ори че не бях внасял от лятото, та пратката е на стойност около 150$, минавах митница но ДДС не съм плащал, а пратката идва от китайско .... сега ако е станал грешка и са ме пропуснали е друг въпрос 
|
| Пет Яну 15, 2010 5:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Щеше да е супер, ако наистина се мислеше за някаква профилактика... Просто тук бат Бойко реши да прави нов речник на българския език. Вече не се казва "ебаваме се с гражданите", а по-културното "грижим се за тях"...
Всъщност то винаги е било така, ама напоследък толкова измислени закони се приемат че вече нямам думи... И всичките закони са по един и същ калъп - в две изречения се казва, че нещо трябва да се направи, в противен случай глоба. ИЗОБЩО не се мисли как ще се направи и може ли да се направи.
Примерно това с профилактиката... глобата е ясна, обаче как чисто технически ще стане? Повечето лични лекари имат над 1000 пациенти, някои и 2000-3000. Ако всичките им пациенти решат да спазят закона, това означава средно по 5-10 профилактични прегледа дневно. Те ако са разпределят равномерно по дни, хубаво... ама на практика никой няма да хукне през дъждовни, снежни или пък много слънчеви дни. Тъй че ще има дни с по 20-50 профилактични прегледа при 5 часов работен ден и като сложиш че при личния лекар се ходи и за направления, медицински и освен всичко останало когато си болен.... Смятай каква "профилактика" ще става. Да не говорим, че личния лекар по принцип няма никаква техника, а и не винаги е специалист в тая област в която ти трябва...
Другия пример с болниците... Значи на всички е ясно, че не им стигат парите за болниците. И бих ги разбрал, ако излязат и кажат "няма пари, затова се налага да закрием най-лошите". Нормално е... в криза сме! А те излизат с някакъв номер, че щото са били загрижени за нашето здраве....
Ако наистина имаше някаква "грижа" това с болниците пък и с профилактиката можеха да го направят с някакъв компромис. Във всички нормални държави, когато се прави нова регулация се прави с компромис. Демек в едни случаи държавата почва да взема, а в други да дава. Примерно с профилактиката - дават ти възможност да отидеш на безплатна профилактика, а ако не отидеш те глобяват. Тук никой нищо не дава, то и досега който иска винаги можеше да отиде при личния си лекар. Даже сега ще стане по-трудно, щото като отидеш лекаря ще е зает с профилактики - разбирай да попълва 15-те "профилактични" формуляра...
Друг пример за закон - връзката с НАП. Закона казва каква ще е глобата ако не си вържеш касовия апарат, обаче все още няма НИКАКВА яснота каква ще е връзката...
Изобщо всички закони от новата власт са ясни само в частта си за глобата...
|
| Пет Яну 15, 2010 6:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бюджет трябва да се пълни по време ан криза, да не си мислиш, че е лесно  .
|
| Пет Яну 15, 2010 7:09 pm |
|
 |
|
741
|
Ми елементарно е - вдигаш телефона и си записваш час. Пък като се сетиш чак декември месец и не успееш да се класираш - проблемът си е твой. Само това остава, да почнат със закон и графиците на личните лекари да определят.
А глобата за пропуснат профилактичен преглед не е от това правителство. Има я от няколко години, друг въпрос е, че досега не глобяваха никого. И като резултат хората масово ги пропускаха.
|
| Пет Яну 15, 2010 7:51 pm |
|
|