Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Първи полет на новия руски изтребител - за феновете :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение абе и старото си го бива :)
http://fishki.net/comment.php?id=64368
Това е самолета !!!
тука си говоря с хора дето са навътре в нещата и те ми обясняват, че има статия из нета, където израелците са го засекли с 4200 км/ч :!: и още, че никой пилот не е дърпал докрай ръчката на форсажа...
демек бляк бърда пасти руча :)
П.С> сещам се на една бирена среща "Бате Аз" говореше за самолет дето виждал със сопло колкото човек... мисля си че за него говореше....

Сря Фев 03, 2010 1:46 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: абе и старото си го бива :)
MYXATA написа:
http://fishki.net/comment.php?id=64368
Това е самолета !!!

....

Това не е самолета, за който си говорим тук! 8O

Сря Фев 03, 2010 9:43 pm
Профил WWW

Мнение 
Не е, ама е хубав самолет, може да се каже уникален.

Чет Фев 04, 2010 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Не е, ама е хубав самолет, може да се каже уникален.

Точно уникален е! Виж въздухозаборниците! Направени са така, за да се постигне рекорд на височинен полет, където въздуха е силно разреден.

Чет Фев 04, 2010 3:35 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Lupus,
Със заглавието "абе и старото си го бива :) " мисля, че доста добре се разбира, че не искам да кажа че е същия самолет :)
искам да кажа, че самолетостроенето не почва със филма "TopGun" със онзи том Круз...
и сега още не ми е ясно делението на поколения самолети... 3, 4, 5... ако е само до електрониката, то е ясно, че има поколения, ако е до двигател с променлив вектор... то далеч преди да се говори за 4-то и 5-то поколение изтребители братята имат такива ...
а дали ще е дрон или с пилот, за тези които нямат такива самолети е все тая :)

П.С> не е само за височинен полет, а за да постигне високата скорост :!: затова са му такива големи... :) е сигурно и памперсите за пилотите са с увеличен капацитет :)

Чет Фев 04, 2010 3:38 pm
Профил

Мнение 
Е това на филмчето е 25-ца "спарка" и мисля че имахме такава тук в Добрич, иначе общо бяха 7 броя миг 25 като две фанаха фира ;-)
Даже аз бях на летището при втория инцидент, както си дремехме на тревичката и тоя подхождаше за кацане явно му отказаха или той не подходи добре, ама го така го изряза че и мъртви да бяхме пак щеше да ни събуди ;-) След това казаха че уж не му било стигнало горивото, но според мен пилота явно се беше шашнал и беше свалил височина доста преди пистата... закачи един далекопровод, скъсал колесник и как останал жив идея си нямам ;-)
Иначе 25-цата е уникална, особено по звук... Просто няма как да го сбъркаш!

Чет Фев 04, 2010 4:30 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
4200 км/ч

Хм, едва ли... Без опасност за двигателите - до 3000, за кратко може и 3500, но после двигателите се бракуват. Така, че най-вероятно е било 3200.

Пет Фев 05, 2010 2:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Рек,
ще потърся инфо-то по-подробно, но ми го говорят хоря дето са били в радиолокацията и са го наблюдавали... не тукашните25-ци, защото просто няма къде да се засилят толкова, и без това често сас си праили виражите над гърция докато се усетят...
... пак ща си говорим:)

P.S.The airspeed indicator was redlined at Mach 2.8, and pilots were required not to exceed Mach 2.5. The Americans had witnessed a MiG-25 flying at Mach 3.2 over Israel in 1973, a flight that had resulted in the total destruction of its engines. The Americans were unaware of the inevitability of the destruction, which helped to fuel the myths about the aircraft's capabilities.
3.2 * 1200 = 3840 km/h, сложи и грешката при измерване...
http://www.economicexpert.com/a/Mikoyan ... MiG:25.htm
имаше една много по-подробна статия от израелски източник, но в момента не мога да я намеря...

Последна промяна MYXATA на Пет Фев 05, 2010 11:17 am, променена общо 1 път

Пет Фев 05, 2010 10:51 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
MYXATA написа:
4200 км/ч

Хм, едва ли... Без опасност за двигателите - до 3000, за кратко може и 3500, но после двигателите се бракуват. Така, че най-вероятно е било 3200.

Един "Конкорд" вдига 2700 км/ч ( крайсерска 2300 ). Височинен истребител да не може да даде 50% отгоре ... Малко не е за вярване. Освен това не става дума за стационарно поддържана скорост - може и при пикиране да е ( да слезе от 30 на 15 км ). А когато се гони рекорд много не се гледа в какво състояние ще е самолатът след това. Тук играе и политическа, и търговска страна, така че ставките са високи.

Пет Фев 05, 2010 11:15 am
Профил ICQ

Мнение 
MYXATA написа:
Рек,
ще потърся инфо-то по-подробно, но ми го говорят хоря дето са били в радиолокацията и са го наблюдавали...

Аз бях радиолокация (ОРЛС) в Добрич и съм наблюдавал доста 25-ци ;-)
Теоретично е възможно да се постигне такава скорост ако се съди по мощността на двигателите. За 25-цата се говереше, че това е единствения самолет, чийто двигатели са в състояние да го изведат в орбита.
Но практически има доста проблеми, защото конструкцията му не "пасва". Пак казвам че съм виждал стотици излитания и кацания с очите си. За тези които не знаят, ще обесня, че военните самолети имат доста големи конструктивни разлики и от там доста различни скорости при кацане и излитане. Примерно 21-ца каца с много по-висока скорост спрямо 25-цата. Не съм гледал и не съм се ровил в техническите данни, но разликата е фрапираща. Просто освен мощните си двигатели 25-цата има очевидно и далеч по-добро съотнощение площ крила/маса. Затова може да каца и излита с далеч по-ниска скорост. Тези крила сигурно са необходими и при много големи височини и разредена атмосфера, но според ще са сериозна пречка при ниски височини.
Тъй че за ниски височини предполагам 21-цата е значително по-бърз и като "ракета"...
Сега гледам вики-то за МиГ 25... пише че сме имали 3+1 в Добрич, не е вярно... 7 парчета бяха ;-) Два продадоха на някакви араби. И инцидента не е един, а два. И двата станаха по мое време, тъй че знам ;-) Тоя дето го описват, наистина беше при лошо време и то заради наземния контрол. Трябвало да кацне в Балчик, но ония не искат да рискуват и го насочват към Добрич и нашите също ги е бъз и го връщат обратно. Да ама от тия разкарванки горивото му свършва и хоп в някаква царевица ;-)
А другия инцидент го описах по-горе - действително пилота остана жив и то без да катапултира... Но самолета се бракува щото стана на гъз след като скъсва колесник и се приземява по корем.

Интересното е че на горното филмче също гледах как подходи за кацане, но не кацна... Може 25-ците да имат проблем с кацанията и затова да се шашкат толкоз, макар че не съм чул нищо по въпроса ;-)

Пет Фев 05, 2010 11:31 am
Профил
Аватар

bateAz написа:
Реконструктор написа:
MYXATA написа:
4200 км/ч

Един "Конкорд" вдига 2700 км/ч ( крайсерска 2300 ). Височинен истребител да не може да даде 50% отгоре ... Малко не е за вярване. Освен това не става дума за стационарно поддържана скорост - може и при пикиране да е ( да слезе от 30 на 15 км ). А когато се гони рекорд много не се гледа в какво състояние ще е самолатът след това. Тук играе и политическа, и търговска страна, така че ставките са високи.

Тия дни слушах по BBC нещо във връзка с оня Конкорд, дето се разби. Водят дело срещу
фирмата собственик на предния самолет, от който паднало парче желязо (титан всъщност май :-) ),
което разпрало гумата на Конкорда, парчета от нея пък ударили резервоара в крилото
който протекъл и айде. Та интервюираният бивш пилот каза, че бил карал над 70 вида
самолети, в това число и Конкорд - и последният бил много различен от всички останали
по това, че бил изключително лесен за каране, и на дозвукова и на свръхзвукова скорост.
Видя ми се интересно в тоя контекст тука.
Пак той каза, че при инцидента резервоарите ги били напълнили на ръка догоре (до тапата),
вместо на 85% както автоматиката правела. И парчето гума като е фраснало крилото
е нямало еластичност и резервоарът се пробил... виждало се, че пробивът е отвътре навън.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Фев 05, 2010 5:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И аз по разните му Discovery канали съм гледал за Конкорда и общо взето всичките мнения на спецовете са, че самолета е бил доста добър, особеннно предвид това колко е стар като разработка. Наистина казват че се карал лесно, даже мнението на пилотите беше че се карал с "удовлствие".

Единствения му проблем била цената на билета :) И са го спрели точно поради икономическа неефективност, катастрофата е била само предлог. В което има логика, щото от тогава никой не се натиска да заеме нишата му....

Пет Фев 05, 2010 5:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами особенно на ниска височина 21-та едва ли може да лети по-бързо, да не забравяме че 25 е стоманена заварена конструкция, ако не единствения е един от малкото такива, блек бърд доколкото си спомням е с доста титан. Та на ниска височина 25 е доста по добре от към прегряване сравнено с почти всички други самолети. От друга страна стоманената конструкция със сигурност вдига теглото, което и налага по мощни двигатели и повече подемна сила, особенно в по-рядък въздух.

Пет Фев 05, 2010 9:23 pm
Профил

Мнение 
Абе не знам дали е бил със стоманена конструкция... съмнява ме, но познавам хора дето със сигурност ще знаят и ще питам ;-)
Въпросът беше че разликата в скоростта на кацане/излитане на двата е огромна. Това е нещо което казвам от лични наблюдения и за което нямам други обяснения освен това дето казах..

Иначе 25-цата е един доста "внушителен" самолет, особено звука му. И сега да го чуя съм сигурен че няма да го сбъркам, то просто е особен... Но май с това се изчерпва, в смисъл за нашите условия май не беше много подходящ. Докато набере височина и вече трябва да обръща ;-)
Всъщност това което съм си говорил с военни, включително и с пилоти е, че най-полезния самолет дето сме имали е... МиГ 15 :-) Едва ли ще се сетите с какво е полезен?
Едното приложение никога няма да познаете.... с такива брулеха ябълките :-) Просто го закарват на 50-на метра, изфорсират го малко и дръвчетата така се огъваха че целия плод пада на земята. Естествено после ни караха да го събираме... Но по-интересно е военното му приложение и то е доста сериозно, да видим дали ще се сетите ;-)
Та от всички самолети дето ги споменахме, 15-цата наистина е "най-железния"... Тия парчета дето бяха при нас бяха произведени малко след Втората Световна и до последно се ползваха (не само за ябълки) :D

Пет Фев 05, 2010 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами особенно на ниска височина 21-та едва ли може да лети по-бързо, да не забравяме че 25 е стоманена заварена конструкция, ако не единствения е един от малкото такива, блек бърд доколкото си спомням е с доста титан. Та на ниска височина 25 е доста по добре от към прегряване сравнено с почти всички други самолети. От друга страна стоманената конструкция със сигурност вдига теглото, което и налага по мощни двигатели и повече подемна сила, особенно в по-рядък въздух.

Когато самолетът се засили достатъчно, крилата само пречат. ;)

Пет Фев 05, 2010 11:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща