Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос относно безмислена дисциплина във ВУЗ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
На мен ми изглежда добър конспекта пък... По памет моя конспект от преди 20 години половината въпроси бяха как се резервират компютри в космоса. Ма тогава космическите технологии бяха много актуални :D

Естествено досега не ми се е налагало да пращам компютри в космоса (поне не и такива дето да искам да ги резервирам), затова пък половината въпроси от горния конспект ми се налагат постоянно, тъй че не се оплаквайте ;-)

Сря Юни 30, 2010 7:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
На мен не ми се нравех едни тъпи въпроси за грешките. Има едни глупави обяснения като вицовете за Форд. От къде може да възникне грешка и като се почне от грешно подбрани закони, от грешка в чертежа, грешка на елемент, грешка от разни други простотии и някакви глупави формули. И то това беше една тема с 10 формули по 1 километър, някакви измислени формули как влияе ООВ върху подобна грешка. Ти му сложи на някой усилвател в обратната връзка вместо 100К, 100 ома и чакай да усилва и ООВ да му стабилизира работната точка. Пълна простотия. И тоя с формули ще тръгне да го смета даскала. :D
И има грешни тези на места диктува, че когато се ползва принудително охлаждане задължително се резервира. Е аз PC захранване, което да е резервирано не съм срещал. Не вярвам някой да го практикува ако не е много отговорна апаратура. За масовата апаратура няма нищо такова.

Сря Юни 30, 2010 7:53 pm
Профил

Мнение 
Не се коси толкова. То и в живота е пълно с недомислия и тъпотии. Човекът е измъкнал някакви дълги формули от някой руски буквар и ви уплътнява времето. Поне не си смятал, като падне атомна бомба в Козлудуй с едикаква си мощност и при зададени посока и скорост на вятъра, кога ще можеш да си покажеш носа вън от бомбоубежището. Нас и такива работи ни учеха. Ама това какви класове на електрозащита имат уредите , никой не се сети да ни спомене.
Иначе сте в правото си да изисквате от преподавателите. Те тепърва ще виждат зор, защото идат наборите от времето на минималната раждаемост. Дано се размърдат нещата.

Сря Юни 30, 2010 8:44 pm
Профил

Мнение 
Добре е добре е конспекта, слушай и учи, формулите не са задължителни за помнене, тях на изпта може и да ги препишеш, ако друго то ти е ясно .. въпреки че формулите са като цяло прости проитичащи от статистика, най-вече вероятности.
Това за охлаждането определено е много важно, но то си изисква отделен предмет. Хубавото е че вече има софтуери които доста точно изчисляват и то сравнително сложни системи, т.е. където има топлоносители в различни агрегатни състояния, грешката е допустима мисля аз и върши доста работа при проектиране на корпуси на изделия които се предполага че греят в повечко. Друг е въпроса дали това е работа точно за електрончика или за конструктора на корпуса, но електрончика винаги трябва да е в час щото неговото творение се пече в това което конструктора ще направи.

Сря Юни 30, 2010 10:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е тук едната тема е малко пресилена по отношение на охлаждането. Извеждаме формули за система с движещ се флуид която използваме за охлаждане. Като се почне 1 случай ако няма флуид и се извеждат формули за температурата на кутията и на зоната. Принципно в задачата имаме температурата на въздуха и температурата на флуида през единия отвор на тръбата, както и мощността. В задачите трябва да се намери температурата на флуида в другия край на тръбата, температурата на зоната и на кутията. 2 случай ако няма кутия. И то тука са истинските формули те са едни страшно дълги за да се сметне всичко това. Което е безсмислено особено да помня формулите защото в това беше акцента. Аз винаги може да отвора някой справочник и да си ги видя не виждам смисъл да ги помня още по малко да ги извеждам.
На упражнения тоя направо ни се подиграваше. Караше ни да мерим резистори по 1к и да правим хистограма. За щастие добре, че някой е пооткраднал от резисторите иначе са били 500 сега са към 200. Мерим с един ръждав мултицет всеки резистор. След това с калкулатор със статистика намираме дисперсия и другите подобни от статистиката.Пак мъка вкарваме всяка стойност по отделно в паметта на калкулатора.
Също беше заложил да правим печатна платка като курсова работа в часа за упражнение на Протел. Там пък решил да я правим в часа, защото видите ли бил възложил на един випуск да я правят във вкъщи и когато трябвало да му я донесат никой не донесъл. И той искал да види какво му е толкова трудно (понеже не ни казва нищо за протел и не преподава) решил да си инсталира протел. Отишъл в един отдел към нашия университет има ЦИКО който се грижи за системите да им иска диск за инсталация на протел. Те не му дали и му казали, че ще дойдат да му я инсталират на компютъра и той тогава се усетил, че е платена тази програма и дори на него не му я давали да си я инсталира да не я открадне :D . И съответно се похвали, че много разбирал от компютри бил основател на катедра изчислителна техника и се бил скарал на тези в ЦИКО защо ще идват те да му инсталират. И тогава се чатнал, че студентите не могат да си я купят и затова в часа ще се прави тази курсова. Направо падам като му слушам глупостите. Та питам го аз понеже съм забравил отдавна не съм работил на протел как са корпусите на резисторите axial или radial и съответно числата след това. Той ами не знам колега забравил съм аз отдавна не съм работил на тази програма. А той ни го е възложил като курсова! Мене ми е повече от ясно, че този изобщо не е работил и не знае за какво иде реч ама само си говори. Чул там, че има някаква програма на име Протел.

Сря Юни 30, 2010 11:11 pm
Профил

Мнение 
Ами така е ... практива в нашите университети няма да намериш полезна, но теорията слушай и помни. По полезно е да имате и протел и солид воркс примерно или флотерм, та да може и температурни анализи да видите как стават, ама уви това е живота.

п.с. то да ти кажа у щатско и там не виждат кой знае колко практика, имат лаборатории да, имат и условия, ама пак не с епрестарават, имам преки наблюдения, пък курсовите и дипломните им работи в 90% са гоелми смешки, верно си ги правят сами, ама то това са задачи за ученици в средното школо, но все пак правят нещо, тука и толкова няма.

Сря Юни 30, 2010 11:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Малко особено обяснение ама е така:
В БГ като кандитатсваш за работа първо ти искат диплома, а ако си на 25г. и имаш 10г. стаж по специалността си най-добър.
Затова дипломата е трудна и скъпа за придобиване.

А тук питат "К'во можеш". Аз обикновено не си издавам всичките козове, нали и повишение на заплатата ще искам.
Обаче до момента никой не е искал да ми види дипломата, камо ли преведена.
То това е обратната страна на луната, де, но като че ли е със сантиметри по-напред. Поне работят и си вършат работата.

Едит: ама мнооого ни е дърто образованието, мухал! Преди годна-две ми попадна конспект за изпит от моя ТУ. Тези работи ги учих в предния си живот, сега и създателите на тази схемотехника не си я спомнят добре. Пък студентите я учат насериозно.

Чет Юли 01, 2010 12:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
бонго, назад си с материала, от много време и в беге дипломата не е на почит, около половината ИТ фирми не искат диплома въобще. ако пък си доктор или докторант направо рискуваш да не те допуснат на интервю, това е почти синоним на неоправен заблуден човек не умеещ да раздели на две магарета сеното.

Чет Юли 01, 2010 7:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
ако пък си доктор или докторант направо рискуваш да не те допуснат на интервю, това е почти синоним на неоправен заблуден човек не умеещ да раздели на две магарета сеното.

Я какво съвпадение - тук е почти същото, защото все пак има и редки изключения, не заради друго :D . Имам един колега доктор, който винаги казва, че в университета остават да правят докторат и да учат другите тези, дето нищо не разбират и не могат да си намерят работа 8) .

Чет Юли 01, 2010 2:53 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
ако пък си доктор или докторант направо рискуваш да не те допуснат на интервю, това е почти синоним на неоправен заблуден човек не умеещ да раздели на две магарета сеното.

Я какво съвпадение - тук е почти същото, защото все пак има и редки изключения, не заради друго :D . Имам един колега доктор, който винаги казва, че в университета остават да правят докторат и да учат другите тези, дето нищо не разбират и не могат да си намерят работа 8) .

По мои наблюдения и тук е така. Университетът е особено примамливо място за търсачи на топли местенца. А някои хора след дълги години усърдна симулация на дейност започват и да си вярват, че правят нещо кой знае колко важно. Има и известни изключения, обаче те обикновено работят по фирми и институти и само накрая защитават дисертация в университета. А тези, дето се занимават с чисто преподавателска дейност, са най-опасни - хем нямат грам опит, хем си мислят, че всичко знаят. Твърди даскалски глави, по-зле от гимназиални учителки по физика.

Чет Юли 01, 2010 3:01 pm
Профил

Мнение 
Стара максима- който може-прави, който не може да прави, става началник, а който и това не може - учи другите.
Има и изключения, но те са толкова редки, че потвърждават правилото. Имам познат доцент, който съм го водил тук-таме да свъшим общо някоя робота и той винаги ми казва, да не казвам на пациентите какъв е, та да не се откажат. :D
А тоя образ, дето води дисциплината на @the_bull, няма да е много вред. Няма да е случайно прогонването му от другата катедра.

Чет Юли 01, 2010 3:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:

ха, това ме изненадва! тук битува мнението че при вас пехадейтвото вдигало шанса за намиране на хубава работа, дори някои с това се оправдават.

Съб Юли 03, 2010 7:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
В момента колкото ти е по-голяма степента, толкова по-трудно се намира работа, защото за разлика от БГ, където боса иска да има секретарка с две висши за да му прави кафе, тук директно ти казват, че си свръхквалифициран за позицията и ти отказват. Сега в кризата се получава омагьосан кръг, че хората като завършат и не могат да си намерят работа и продължават да учат, за да нямат големи дупки в резюмето, а от друга страна пък колкото по-нагоре отиват, толкова повече се стесняват възможните позиции. Та всеки може да се оправдава с каквото си иска, ама реалностите са други, защото никой няма да вземе пхд на позиция, която изисква бакалавър или магистър, защото знае, че онзи само гледа да се закачи за някъде и в момента, в който си намери работа, отговаряща на квалификациата му и ще духне (това се отнася за всякакви позиции и квалификации), а никой не иска постоянно да търси работници :) .

Съб Юли 03, 2010 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е начи все пак пхдтата наистина получават по-висок пост, ако има свободен де. щото при нас не ги смятат за оверквалифицирани, а за хора със съмнителна надеждност.

Съб Юли 03, 2010 10:21 pm
Профил

Мнение 
Ами .. то май зависи от дост неща това, то и без да имаш пхд пак лесно те ишат за свръх квалифициран, пиши че пишеш на С и асм, че работиш на аутокад, протел и солид и че освен електроника можеш да работиш и с механика и да правиш якостни изчисления и си готов свръхквалифициран почти навсякъде, въпреки че реално погледнато за един хардуерист повечето от тия неща са полезни и ще не ще ги учи, затова и е добре като кандидатстваш да внимаваш какво пише в сиви-то. Иначе отвъд океана, както и на доста други места много често обявите са за диплом по специалноста или съответния трудов стаж, т.е. може да си проектирал совалки без да си имал диплом за това, но това е достатъчно за да те наемат .. е сега колко често са падали едва ли някой ще пита :D .. но и зад океана с тоя социализъм нещата скоро ще станат да назначавт по диплом ... даже ми е види че скоро ще има и държавни поръчки по фирмите, то в големите и сега има нещо подобно.

Нед Юли 04, 2010 2:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща