Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Лов и риболов 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Не съм преди тебе бре, по същото време точно. Че се изхранвахме добре, изхранвахме се, но опредлено си ходехме на лов и за спорта. Ние имахме едни агнейта, дето станаха едни уфси ... до де ги изядем ... та имаше какво да се яде де, но на лов си ходехме, а и нашия командир раздаваше патрони от сърце, а и не му правеше много впечатление дали нарядните са от нужната серия или не, той затова и след сума и служба все старши лейтенант си седеше :)

Иначе домашното е друго, особенно 150 кг, то не може да мръдне, едно време в кланницата само ткаива колехме, тва е песен. Дивото па дори и полудиво, е друго. То по цял ден се движи, бяга напред назад, ходи пасе, мускулесто е и няма толкова сланина. Много са пъргави, не са свинали с хора и не седи като голямото да чака да го спънеш, ако е 120-130 кг, което е доста за диво, това няма спиране. Нашите бяха полу диви, кръстосваха се с глигани, но майките бяха подивели питомни, и прасенцата бяха доста вкусни.

А за адреналина и стълба с 260 .. то само адреналина ще усетиш и до там, освен ако не си подкарал танка с 260 .... аз напоследък карам бавно, рядко над 160-170, а ако съм с децата и по-бавно.

Пет Юли 16, 2010 7:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе при нас бяха гладни години. Въпреки че имахме свинеферма в отряда, пак не беше кой знае колко добре. Пък по заставите понякога и мизерстваха (особено където няма дивеч - имахме 1-2 такива).

Пет Юли 16, 2010 8:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
То и в отряда при нас бяха гладни, а и на доста застави щото старшините продаваха продуктите по малко търново а войниците живееха на фотосинтез. Да ама при нас старшините не се задържаха много, не се бяха светнали, и командир не вземаше нищо така че осатваше и сирене и кашакавал и мляко, с хляба беше малко по зор, но както казах имахме и агнета в по късен стадий овце ... и прасета отстрелвахме, и дивече се намираше, та не се оплаквам, по това време навън беше по страшно, аз месо ядях всеки ден, чак ми беше писнало, та от храна не се оплаквам, а и от службата като цяло, бих се върнал за две три семдици, че може и месец.

А я за риболова кажете, има ли тука риболовци, и де ходите, аз риба основно съм ловил на шашка или на заставата с хлорна вар, не ме бива много, ма съм се оборудвал и се каним тука с жената и децата да ходим. Миналата година ходихме на доспат, ама разбрах че там не е като за мене, там май без лодка не става, па и с лодка май си е по за професионалисти, та се чудя на къде.

Пет Юли 16, 2010 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бях голям фен - ама в казармата бях на стрелбището а до него имаше язовир в който гледаха благороден шаран. Пусто като газиш по риба и после три години никъв мерак нямах. Стоял съм насред три тона благороден шаран всеки по 2 кила. Иначе съм маниак на лов на дребна риба - има една дето и викаме уклей тука (нещо като сладководна цаца) - голям ми е кеф да я ловя на изкуствена муха. На плувка ми е по безинтересно. А за едра риба както казах ми се е отщяло. В оня язовир съм ловил с едно шише, 10-15 метра 'няква' корда, една гайка за тежест, 'няква' кука и 1 (един) червей. За половин час напълних една мешка. 'Единия' червей още беше жив накрая.

Подводен риболов е фенско, ама отдавна не съм имал шанс. А и си е комби работата - хем гмуркане хем риболов :)

Пет Юли 16, 2010 9:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ТоНи - ела тук из Минесота на риболов, ако си запален де :D . В България май вече няма риба като хората, докато тук има каквато искаш и колкото искаш и още толкова. Иначе аз ходя от време на време, ама колкото да поразкарам въдиците и да запаля барбекюто на някоя поляна 8) .

Пет Юли 16, 2010 10:15 pm
Профил

Мнение 
Бе не зна от кой край си ама и в нашия си е уклей.
Както казах не съм голям риболовец, като съм ходил по созопол едно време съм ловил на кея, зарибяващо е, ама на кея .... гледам аз тука по дискавъри едни рибоци ловят, тва лято ще се ходи само да измисля къде, на рибарник не ми се ходи, нещо по естествено ама да разбера все пак къде има шанс и за аматьори.

Пет Юли 16, 2010 10:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то на морето има шанс ама трябва да си с лодка. Иначе е умряла работа. На морето попчета могат да се ловят ама ако хвърляш от брега е голямо тото да не закачиш на камък. А пък попчетата са повече из камънака. Сафрида пък е в по отркити води, а и е стадна риба. Най-лесно се лови на чепаре - ама пак от лодка. Освен това попчето има опасен двойник. Другите морски риби са трудна работа. Кефала кълве на някакви червейчета които се намират под водата. Паламуда не си спомням вече на какво го ловяха. Писия и калкан - ако не е яко бракониерство - на харпун :)

едит : Тони, в южна и западна България му викат другояче. Уклей пък викат на някаква друга риба.

Пет Юли 16, 2010 11:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ще видя какво е измисля, там около батак има разни язовири, на самия батак май нищо не излиза, ама има едни широк поляна май беше, коелага ходи там и каза че ства като за аматьори :), може да се пробвам там.

п.с. аз съм от североизточна, така че ....

Съб Юли 17, 2010 12:30 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
[off]

Dimitar написа:
Ако нямахме такива емоции и ако не ползвахме помощни средства, за да покажем колко сме велики щяхме да сме животни

по-скоро богове?

[/off]

Съб Юли 17, 2010 5:14 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
ТоНи - ела тук из Минесота на риболов, ако си запален де :D . В България май вече няма риба като хората, докато тук има каквато искаш и колкото искаш и още толкова. Иначе аз ходя от време на време, ама колкото да поразкарам въдиците и да запаля барбекюто на някоя поляна 8) .

Ще пробвам аз и там, ама за едната риба толкоз път, не съм толкоз зарибен, догодина би трбявало да съм по задълго там и ще пробвам. Тва лято из нашенско, аа много топло рибата по язовирите сигурно е по дълбокото.
Иначе на границата по реката доса пъстърва имаше, на една малка рекичка от 2-3 вира вадехе по една кофа пастърва, е дребна, ама вкусна ато за риба, мож и другаде да има по реките. В струма има май, момчетата като бяха на еиднобект в Благоевград ходеха често и казаха че вадят, сигурно и по други има.

Съб Юли 17, 2010 6:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Самият аз понякога ходя на лов - с фотоапарат.

Ето го и моя улов от миналата седмица в Йелоустоун 8).
Ей това е звяра - гризли с трите си малки мечета. Супер късмет изкарахме да ги видим, първо защото са само 150 гризлита в парка и второ е необичайно да изведе малките през деня на открито, където пък минават и много хора на всичкото отгоре:
Изображение
Пък не е като да не сме предупредени 8):
Изображение
А тук пък си слагахме храната като спим или като ни няма, за да не не ни влезе оная от първата снимка в палатката/колата :D :
Изображение
Тоя бизонски пич още малко да ми удари страничното огледало на колата :D :
Изображение
Ей го същия от по-близо - какви къчове може да раздава само това 700 кг. туловище :D :
Изображение
Тука друг пък се търкаля на топло пред един гейзер и после преживят заедно с един друг :) :
Изображение
Изображение
Тук пък един нещо се засили към "авджията" :D :
Изображение
Ето още един бизон (има около 3500 в парка):
Изображение
А тоя пък елен как си стоеше кротко и чакаше да бъде "отстрелян" идея си нямам :( :
Изображение
Тук пак издебнахме едно еленче, тоя път от съвсем близо;
Изображение
А тоя пък млад лопатар-красавец го търсихме и дебнехме цели 4 дена и най-накрая го издебнахме да си пасе кротко 8):
Изображение
Тук пък една нутрия (май така се казваше) си носи треви за гнездото:
Изображение
Тук едно птиче нещо се засили към мен на паркинга:
Изображение
Тук пък за малко разнообразие го ударихме на рибарлък на пастърви (ако не си личи на снимката тая е около 60 см дълга):
Изображение
А това май е бобър:
Изображение
Тук пък един чипмънк (нещо като малка катерица) нещо се направи на безстрашен:
Изображение
Това пак е сорта на чипмънките, ама малко по-друг вид:
Изображение
Тук следват малко други "гадини" 8):
Изображение
Изображение

Нагледах се на невероятни красоти за една седмица и определено ще се върна пак един ден, само че вече с маторетката :D .
В съседния на парка щат в началото на август става най-големия в света рокерски събор - миналата година ако не се лъжа са присъствали около 600 хиляди моториста. Градчето се казва Sturgis, South Dakota:
http://www.sturgismotorcyclerally.com

Пон Юли 26, 2010 1:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Разкошен улов, малее, чак ти завидях. Имаш ли flickr галерия дето ги слагаш?

Днес попаднах на едно в BBC, заради което кутията за храна не ми се видя изненадваща
(24 часа по-рано би ме учудила :-) ):
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-10753021

Тия чипмънк мишлета много симпатични ми се видяха. Тук едно катериче идва понякога
на терасата ама веднъж на година-две и не мога да го снимам а много ми е мерак.
Същото важи и за семейството свраки отвъд дерето :-).

[edit] От какво разстояние снима гризли баба меца с мишлета? [/edit]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 26, 2010 3:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нямам flickr - упорито отказвам всякакви онлайн сошъл нетуърк и галерийни сайтове, ама понеже тук стана на въпрос та реших да пусна малко снимки на животните :D . Общо направих около 2000 снимки и като ми остане време да ги обработя и кача в пикасата ще пусна линк да ги разгледате - има невероятни красоти :) .
Баба меца по мои сметки съм я снимал от поне 300 метра като съм ползвал китовия 18-55 мм обектив на максимално приближение (3х) и после съм кропнал от снимката 720х480 област за да може да се види по-подробно мечката и мечетата, защото на оригиналните 12-и мегапиксела не се вижда кой знае какво, като се покаже в такава големина снимката. Вече почвам да се замислям за някакъв телеобектив, за да може такива далечни снимки да стават по-добре :D . Иначе тук животните не са наплашени от човека (естествено поради строгите наказания ако някой дръзне нещо да им направи) и затова се приближават доста до хората. В двора ми например редовно има катерици, зайци, чипмънкове и разни други твари, които ме оставят спокойно да се доближавам до на 2-3 метра от тях. Където пък има наблизо и гора сърнички най-редовно се разкарват по дворовете :) .

Пон Юли 26, 2010 3:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ама то flickr не е сошъл чешит сайт бе, просто стават хубави галерии и е удобно за
редактиране. Е има "контакти" и т.н. глупости ама те са пренебрежима част от пейзажа,
аз на практика не ги ползвам въобще.

За ловуване SLR камерите според мене не са най-удобният избор. Т. нар. "zoom camera"
са много добри за целта, лесни за носене с вече и над 1:20 (!) оптическо варио и прилично
качество на сензора (е, не е като на истински SLR апарат естествено, но в ловните снимки
разликата по-скоро няма да се види). Май гледах някакви с до над 600мм (35мм еквивалент)
фокусно разстояние (моят старичък 5 мегапиксела апарат е до 420 мм и е доста добър за лов
все още).
http://www.dcresource.com/reviews/camer ... submit.y=8

Много напред са отишли, аз за лов бих си наловил някой от тия, дано скоро стигна и дотам,
тамън да имам стимул пак да почна да излизам по горите :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 26, 2010 4:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, така е както казваш, но на мен целта ми не е да ловувам с SLR-а - тоя път просто стана между другото :) . А тези обикновенните апарати с голям оптичен зуум наистина взеха да стават много популярни в нишата между сапунерките и SLR-те и то на доста прилична цена. Недостатъка пък на тези 20-30х увеличения е, че вече не става без статив, т.е. трябв и него да мъкнеш из горите :D .

Пон Юли 26, 2010 4:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща