|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
Съвет за зимно отопление на панелка...
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
за много студено наистина климатика не става, но все пак аз съм за вариант климатик. през 90% от времето температурата е около нулата (по обясними причини) и тогава си е перфектен. при големи студове печка духалка няма да те разори, пускаш я, климатика също, и си готов. всички други "икономични" отоплители са за баламурници. за маслените радятори пък не ми се говори - те са най-непрактичния отоплител за който се сещам. ако трябва да нареждам, класацията е следната:
климатик - единствения отоплител "заобикалящ" ззе
подово - много висок субективен коефицент усещане/мощност
духалка - лека, преносима, бърза - връщаш се от някъде, в стаята са 2 градуса, нищо друго не може за поносимо време да направи мястото годно.
|
| Нед Окт 10, 2010 9:29 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Пробелма с духалката е, че ако имаш малко дете ще стои върху нея, ще бърка вътре и ще я залива с вода. Ако нямаш добра изолация, както са 90% от панелките топлината от духалката много бързо се издухва на вън и оставаш с сух въздух който ти дращи гърлото и мухлясали стени.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Окт 10, 2010 9:42 am |
|
 |
|
zaphod
|
това с малкото дете го разбрах, ама останалото.... 
|
| Нед Окт 10, 2010 12:47 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе ти щом успяваш да живееш в оня огнен ад там, явно си яко зиморничав  Съвсем нормално е да бягаш от климатиците
Е-го и климатика ако не може да ми направи 20 градуса при външна около 0-та. При по ниски отвън ще му помагам с топлофикацията  Ще се купува инвертор то е ясно. Сега остава да реша колко мощен и какъв клас.
За 46 кубика (17,5 квадрата) колко да ръгна? По "стандартната" сметка 70 вата на кубик, излиза 3.2кВ, значи към 3.5кВ номинал ли да търся?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 10, 2010 1:53 pm |
|
 |
|
741
|
3.5kW номинал е на охлаждане, при отопление ще има още може би половин киловат отгоре (при 6оС). Стига да не е куче марка, такъв ще ти стигне, че даже ще остане.
При мен едната стая е долу-горе колкото твоята и я топля с 2.5kW. Досега не се е налагало да му помагам с друго в големите студове, при температура вътре 21-22 градуса. Имай предвид, че и тръбите на парното ще ти дават поне 200-300 вата допълнително.
Като избираш модела, освен цената и КОП-а гледай и децибелите на двете тела, че да не ти лази после по нервите.
|
| Нед Окт 10, 2010 3:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Значи ще чуеш различни мнения, моето е:
* Не си купувай климатик, който ще увисне на 0С. Добрият климатик прави 20-22С и при -20С отвън. Миналата зима тук беше -25С, но нямах никакви ядове с климатика. Верно под -15С вече бачкаше на пълна мощност, ама аз съм си виновен щото за моята кубатура трябваше да сложа 24-ка, а аз сложих 18-ка...
* Инвертор задължително
* Мощността зависи от класа. Висок клас и 9-ка ще се справи според мен
* Истинската дилема е нисък клас марков или висок клас куче марка. По тоя въпрос всеки е с различно мнение... то ако може висок клас марков най-добре, ама парите са *2. Аз предпочетох клас за сметка на марката и да чукна на дърво не съм имал повод да съжалявам... OSAKA сглобявана в Бургас с китайски части май, обаче поне се надявам да не са най-евтините китайчета. Иначе управлението е интЕлегентно нямам забележки към софта. На дизайн също го докарва, има си екстри като дисплей на който показва разна информация. Аз основно гледам показанията колко е вътре и вън температурата, правилно я отчита  Абе сравнявам го с климатиците в 2-та ни офиса дето уж са маркови... засега е по-добре, ще видим като се развали
То като колите... голф с нула екстри/кофти возия върви на цената на лимузина висок клас на форд/опел...
|
| Нед Окт 10, 2010 3:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми аз съм от голфаджиите 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 10, 2010 5:11 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Цецо, виж на Булклима дали ти понасят цените. Стенните са Fujitsu General.
http://www.bulclima.com/products/klimat ... stenen-tip
|
| Нед Окт 10, 2010 11:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Духалката изсушава въздуха докато работи - влагата от въздуха кондензира по студените стени.
В панелка, за да ти е топло трябва да не спираш духалката и съответно въздуха става много сух и дразни гърлото.
Ако си с радиатор, даже и постоянно да работи, въздуха почти не се изсушава.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 11, 2010 9:53 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами то май голфаджийските марки са три - фуджицо, дайкин и митсубиши. Въпроса се е че те имат доста модели, а аз го слагам на една панелка, дето ми е временно жилище (надявам се) и не ми се изхвърля с хай-енд изпълнения. Въпроса е дали лоу-енд изпълненията са читави или са го ударили на икомии, нищо че са маркови.... Копа като гледам се движи около и малко над 4 при 12-ките. На мен глупави екстри от типа да духа там дето нямало хора не ми трябват. Въпроса е да е максимално тих и да работи на колкото се може по ниски температури (колкото може де).
Но пък и пари за чисто китайска марка няма да дам, колкото и добри отзиви да получавам. Имам минимума от финанси за да се глезя с принципи
Мисля че 1100-1300 лв. мога да отделя за желязото. Точно в лоу енда на "марковите".
Между другото каква е средната цена за монтаж? Разстоянието външно-вътрешно ще е под 2 метра.
|
| Пон Окт 11, 2010 10:21 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе то е ясно, че имаш пари ама не е ли по-добре да ги инвестираш по-разумно (италианско вино и т.н.)?
Какъвто и климатик да сложиш повече от 50лв/месец или 300лв/година икономия няма да направиш... Да го избиваш 4+ години малко тъпичко ми се вижда.
Аз за 18-ка висок клас (наистина тих, монтирал съм го под прозореца на комшиите и не ми реват), бачка миналата зима нон-стоп (при -25С) и дадох 1300лв, а на година пестя по 700-800лв. Демек ще ги избия за по-малко, отколкото е гаранцията му. А ти си тръгнал да даваш същите пари за 4 пъти по-малка площ.... сопри се ! 
|
| Пон Окт 11, 2010 11:30 am |
|
 |
|
velio
|
Цецо, Тошиба също биват...
|
| Пон Окт 11, 2010 12:09 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Ела да видиш де е огнен ад, тук температурата не се качва над 35 при най горещите дни, зимата не слиза под 10, при добра изолация на къщата нито зима нито лете ти трябва отопление или охлаждане. Сега е 21гр уж трябваше да е лято ама май зимата още не си е отишла
Инвертора си е добре ама пак си духа, ползвах го 2г и не мога да кажа че съм икономисал повече от преди това като ползвах маслен и въздушен радиатор.
При нагревателя имаш минимални загуби особенно ако е на самоциркулация въздуха, даже бих казал че конвекторните печки са най добре, и там се получава самоциркулация само дето като я изключиш и студеното идва веднага. Тези уреди си имат терморегулатор и според нагласената температура си цъка. Дали ще цъка терморегулатора на климатика и да разнася бацилите из стаята или ще цъка на масления сам избирай.
При духалката имаш изключителни загуби защото принудително охлаждаш нагревателя и му смъкваш съпротивлението и харчи като за световно.
И акомулиращата печка е добра инвестиция, нагряваш тухлите на нощна енергия и си грее почити цял ден без да се включва ако има часовник, като след това икономията идва най вече че ползваш нощна енергия и винаги си е топло, далеч по евтино е от климатик и не се влияе толкова от това дали отвън е -20 или влажноста на въздоха е 80% и се е обледил до такава степен че има нужда от принудително размразяване. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Пон Окт 11, 2010 12:12 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 11, 2010 12:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Казах ти - въпрос на принципи  Почти съм сигурен, че бюджетно по оправдана е твойта сделка. Но: Това че ти си уцелил кьоравото, съвсем не значи, че аз ще го направя. Няма точно на теб да ти обяснявам, що е то китайски/турски/български качествен контрол, какви са принципите за поевтиняване на една стока и пр. Така както ти си купил нещо читаво, така следващия след теб има шанс от 50% да уцели нещо съвсем различно под същата марка  И после и да ти се оплаквам на теб или арменския поп - все тая. Отделно на всички жълти климатици които съм видял след 4-тата година пластмасата на вътрешното тяло става жълта и започва да възпройзвежда невъобразими скърцания. Пък и нали ти казвам аз упорито купувам постни автомобили от VAG групата  . Въпрос на принципи, глезотия... може би глупост.
Ми една жена ми каза..... че напоследък били сериозно пожълтели и те и Hitachi. Може и да е вярно,по вероятно да не е, ама тъй като разлика в цената няма, засега ги изключвам.
|
| Пон Окт 11, 2010 12:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Там е истината! Така се поддържа сравнително постоянна температура в помещението с всичките плюсове. А ако имаш домашни любимци, деца или просто си зиморничав бързо се превъща в любимо място - нали е до прозореца. Да не говорим, че става за бързо сушене на дрехи без риск да ги повредиш - зависи от количеството тухли, де, и точно там не трябва да се скъпиш.
Нашата навремето бе облепена с плочки в ретро стил, ръчна изработка, красива работа, с три реотана по 1500 вата от които работеше на три само долния, средния обикновено на едно и само в студовете или за бързо загряване усилвахме. Работеше с часовник + ръчно по необходимост. Става дума за сравнително топъл над 45 квадратен двустаен апартамент. Само в най-върлите студове и помагахме с печка "Лъч" и псевдоакумулираща в другата стая.
Още рева за уюта създаван от това чудо. Цветята подлудяваха - заприличахме на джунгла. В един период имахме две кучета-болонки и котарак сиамец - със зор ги разкарваш от мирното им съжителство върху печката (иначе постоянно се гонеха със шумна врява стая-коридор-стая-остъклена тераса) за да седнеш и да наблюдаваш как тихо се сипе белият сняг
Едит: ама газта не е ли доста по-евтина от тока? Тук не мога да я ползвам за отопление щото и така влагата е огромна, но в БГ?
Едит2: на работата всичко е на газ. Трябва да прекалим с чистенето със струя вода на 75 градуса за да сменим бутилката за по-малко от две седмици. Отделно има духало което "обръща" въздуха в огромното и доста проветриво помещение (тук няма минусови температури).
В този дух като ще се експериментира: защо да не се сложи горелка за скара в акумулираща печка?!
|
| Пон Окт 11, 2010 7:56 pm |
|
|