Отговори на тема  [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Бунта в Катуница - началото? 

Одобрявате ли бунта в Катуница срещу циганските безчинства?
Анкетата свършва на Сря Окт 05, 2011 10:55 am
Да, напълно - писна ми! 93%  93%  [ 50 ]
Не, нещата трябва да се решават на политическо ниво. 2%  2%  [ 1 ]
Не, това е работа на правоохранителните органи. 4%  4%  [ 2 ]
Не ме интересува. 2%  2%  [ 1 ]
Общо гласове : 54

Бунта в Катуница - началото? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бунта в Катуница - началото?
miro_atc написа:
Lupus написа:
трябва да си налягаме парцалите и да търпим!

не съм казвал това... казах, че тая анкета трябва да има още една точка "друго" ;-)

Другото вече го разбрахме! Няма как "Хем туй в онуй, хем душата в рая" :roll:

Вто Сеп 27, 2011 11:21 am
Профил WWW
Аватар

@Lupus, никъде циганския проблем не е решен с използването на скинари. Ако знаеш такъв случай - казвай, аз не знам.

Не разбираш ли цялата тая какафония е една добре режисирана политическа игра??? Едни хора в момента са тръгнали на избори! Всичко е заради това!

Ако "протестиращите" бяха извлекли Кирил Рашков от имението му и го бяха обесили публично на някоя лампа, бих казал, че имаме реален бунт на хората срещу проблема. В случая няма нищо. Хората реално не са готови за радикални действия, те не искат кръв. Просто едни политици си играят на националисти.

Помни ми думата - до седмица конфликта ще бъде върнат до ниво - проблема тлее и мирише. Открития огън ще бъде потушен. Защото тия отгоре точно това им е целта - проблема винаги да е в готовност да бъде използван, когато им е удобно на тях. Това не е спонтанна реакция на обществото, това е добре управляван гняв на шепа хора от няколко човека, които си въртят политическите интрижки.

Проблема с циганите не може да се реши така. Като се замисля той никъде по света не е решен, та ние ли....

Вто Сеп 27, 2011 11:41 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
@Lupus, никъде циганския проблем не е решен с използването на скинари. Ако знаеш такъв случай - казвай, аз не знам.

Не разбираш ли цялата тая какафония е една добре режисирана политическа игра??? Едни хора в момента са тръгнали на избори! Всичко е заради това!

Ако "протестиращите" бяха извлекли Кирил Рашков от имението му и го бяха обесили публично на някоя лампа, бих казал, че имаме реален бунт на хората срещу проблема. В случая няма нищо. Хората реално не са готови за радикални действия, те не искат кръв. Просто едни политици си играят на националисти.

Помни ми думата - до седмица конфликта ще бъде върнат до ниво - проблема тлее и мирише. Открития огън ще бъде потушен. Защото тия отгоре точно това им е целта - проблема винаги да е в готовност да бъде използван, когато им е удобно на тях. Това не е спонтанна реакция на обществото, това е добре управляван гняв на шепа хора от няколко човека, които си въртят политическите интрижки.

Проблема с циганите не може да се реши така. Като се замисля той никъде по света не е решен, та ние ли....

Това го разбирам много добре! Но какво остава? Както вече писах по-горе - да си налягаме парцалите и да мълчим! Шум трябва да се вдигне, независимо от начина. Иначе проблемите ще ескалират с годините, по чисто демографски и икономически причини и ще се стигне наистина до бесене по стълбовете, но няма да е ясно тогава кой кого ще беси! Щом се стига вече до такова нагло, предумишлено, публично убийство - на къде вървим??? Това не е хулиганска постъпка, пиянско сбиване или разчистване на мафиотски сметки! Това е открита демонстрация на превъзходство, под закрилата на полиция, прокуратура и политици!

Вто Сеп 27, 2011 12:11 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus, в БГ ежедневно се извършват предумишлени убийства. Сигурно под 1% от тях са на етническа основа. Това си е чист криминален акт и превръщането му в етнически проблем носи САМО НЕГАТИВИ!

Циганите трябва да бъдат бити, но от полиция и жандармерия. Скинарите и футболните олигофрени също! Това се прави в нормалните държави....

Етническите сблъсъци са най-страшния вътрешен проблем, който може да си самопредизвика един ПРОСТ народ! Навсякъде по света където се е стигнало до този момент, нищо добро не се е случило. Много даже цивилизовани държави имат тлеещи подобни огнища и веднъж преминеш ли отвъд границата - връщане назад - НЯМА!

А още по голяма идиотия е въвличането в проблема на българомохамеданите, което се опитва да направи оня МАЛОУМНИК атакист. Вчера тия ИДИОТИ бяха обсадили джамията! Какво общо има Кирил Рашков с джамията??? Мохамеданите в случая нито имат вина, нито имат нещо общо. Циганите не са ни проблем, те са страхливи и лесно овладими ако държавата има желание за това. Разпали ли се обаче конфликта българи - турци - СПУКАНА НИ Е РАБОТАТА, помнете ми думата.

Вто Сеп 27, 2011 12:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Нито полиция нито прокуратура нито политици могат да прикрият точно такова убииство. Това, че циганина си говори на ти с хора от високо, му е дало повод да си мисли, че е недосегаем. Проблема е, че това го виждат само хората, дето са там наоколо. Това всъщност са и хората дето протестират със свещи в ръка. Хората с камъните са съвсем различни и нямат нищо общо с проблема. Лумпеняците не са решение на проблема а са част от него. За тия скинари е важно да има екшън и бой. С кой ще е им е все тая. Сега уж са против циганите. На 14.1.2009 същите лумпеняци се намърдаха между студентите пред народно събрание и "защитаваха" техните идеи.

@miro_atc
Ти откъде се информираш?? Щото ако не е от новините или от медиите трябва да си бил там на място. Не вярвам да си екстрасенс. В случая за едно си прав. За разбиранията на циганите и отношението им към държавата. Аз съм живял година и половина с цигани и знам едно. Циганина е гадна твар и ще ти забие нож в гърба при първа възможност ако има полза от това. И да го пребиеш и да го утрепеш файда няма. Вярно, че все има за какво, но проблемите няма да се решат така.

Вто Сеп 27, 2011 12:49 pm
Профил

Lupus написа:
Това го разбирам много добре!

Съмнявам се... разбиране би имало, ако виждаме по един и същ начин проблема, причините за неговото възникване и начините за неговото решаване.
Опасявам се, че имаме различия и по трите точки.

Цитат:
Шум трябва да се вдигне, независимо от начина.

Да и после ще сте много изненадани че има още убийства, демонстрация на превъзходство и т.н. И естествено пак някой друг ще е виновен.

Интересно как всъщност си го представяте? Вдигате се на мирно и кротко шествие, минавате през махалите, циганите си казват "ей, я да не ги крадем тия мили хора повече" и всички заживяваме щастливо?
Или пък се вдигане с ножове и брадви, обесвате един-двама циганина и пак заживяваме щастливо?

Не знам ти как ни разбираш, ама аз вас никак ;-)

CarBeta написа:
@miro_atc
Ти откъде се информираш??

аз казах, че 20 години съм живял в такъв квартал... и все още имаме имот там и ми се налага да ходя и да се "информирам" за проблемите на живо.

Вто Сеп 27, 2011 1:07 pm
Профил
Аватар

Мирните протести не са за пред циганите а за пред управляващите. За да се усетят, че има проблем, който е на прага на търпимостта. Дори да обесиш един или двама и да пребиеш катуна няма да постигнеш резултата, който искаш. Ако си мислиш, че ще уплашиш някой си в дълбока заблуда. Просто ще предизвикаш ответна реакция. Цецо го е описал много точно по-горе. Циганите ги е шубе от полицията и особено от съда. Циганина трябва да се страхува от държавата и да знае, че няма мърдане ако сгафи. А потърпевшите от циганите не трябва да се страхуват да са свидетели в съда.

Вто Сеп 27, 2011 1:24 pm
Профил
Аватар

@Цецо,
Съгласен съм с теб, това не е убийство на етническа основа! Описах по горе проблема.
Това не са и недоволства на етническа основа, нищо че се изявяват точно разни скинари и партии, за които се знае що за стока са.
Положението на циганите през последните години и тяхното поведение доведоха до тук. Просто това беше капката, която преля чашата! Не случайно в заглавието на темата присъства думата "началото" с чуденката на края. Няма да е лесно да се изпразни чашата, пълнена с години. Няма да стане само с отливане капката, която я е преляла!
@miro_atc,
Позицията на щрауса, заврял глава в пясъка не ми е присъща! А тази, за преклонената главица - още по-малко! На когото му харесава - нека ходи наведен! На мен ми е омръзнало:
1. Да чета и слушам за обири на реколта и инвентар по селата!
2. Да чувам за пребити хора за 20лв или за изнасилени старици!
3. Да плащам данъци и осигуровки за хора, които не желаят да учат и да работят!
4. Да плащам ток, вода, медицинска помощ и градски транспорт за хора, които не са инвалиди, а мързеливи и крадливи по природа!
5. И да търпя постоянната наглост в автобуса, на пазара и в медиите за това колко били дискриминирани и онеправдани!
PS.Ето един пакет от мерки, които ако се приемат и прилагат в продължение на 10г ще дадат резултати:
http://www.vmro.bg/index.php?option=com ... &Itemid=24

Вто Сеп 27, 2011 1:35 pm
Профил WWW

Lupus написа:
@miro_atc,
Позицията на щрауса, заврял глава в пясъка не ми е присъща! А тази, за преклонената главица - още по-малко! На когото му харесава - нека ходи наведен! На мен ми е омръзнало:

Пак ще повторя има и точка "друго"... Не е нужно нито да си заравяш главата в пясъка, нито да я вириш високо в небето.
Има проблеми, важно е да ги анализираш, да видиш причините и да намериш решение...

По-конкретно:

Цитат:
1. Да чета и слушам за обири на реколта и инвентар по селата!

Докато ти слушаш, аз имам две села и съм жертва. Само че в едното село няма цигани, а никак не се краде по-малко. Тъй че моля те не ми разправяй, че циганите са ми проблема. Да верно, в повечето села останаха предимно цигани, но най-малко те са виновни за положението. Ако искаш ти отиди на село, до което няма асфалт, няма медицинско обслужване - баща ми почина от инсулт след като 8 часа линейка пътува до въпросното село (пак циганите ли да обвиня?). Няма училища, няма инвестиции, работа... И да, крадат циганите. Но знаеш ли от кого? Ела, ще ти покажа нивите на арендаторите да видиш от там дали се краде. Ще се краде, ама друг път! Краде се от лични стопанства, стари хора т.н. Не обвинявам старите, че не могат да се опазят, но примерно вилните зони и лозята не е никакъв проблем, само че като кажеш на хората дайте по 2лв да седи една кола на СОТ в района - нямат пари (пак циганите виновни).
Да не говорим, че полиция, съд и т.н. липсват тотално (кой пак виновен).
В крайна сметка за какво обвиняваме циганите? Разбери, кражбите по селата не са свързани с етноса. Там просто остана само утайката на тая държава (ако не броим пенсионерите). Всичко по-умни и способни се изнесоха. А като си проЗт, неграмотен и безработен на село - или крадеш или гладуваш. Всъщност и в двата случая се гладува, защото с кокошкарски кражби нищо не се променя. Но отиди ти да им го обясниш...

Цитат:
2. Да чувам за пребити хора за 20лв или за изнасилени старици!

Пак казвам, тия престъпления се правят от всички етноси. А когато някой изпадне до там, че за 20лв да извършва подобни престъпления, вината далеч не е само негова. Това е резултат от цялото общество.

Цитат:
3. Да плащам данъци и осигуровки за хора, които не желаят да учат и да работят!

Не виждаш смисъл в това че плащаш данъци, или не одобряваш че други не правят нещото в което ти не виждаш смисъл...

Цитат:
4. Да плащам ток, вода, медицинска помощ и градски транспорт за хора, които не са инвалиди, а мързеливи и крадливи по природа!

Такава е системата и мисля прекрасно го знаеш. Ако ти останеш две седмици без работа, може би няма и да ти хрумне да търсиш помощи. А и да ти хрумне после дълго ще съжаляваш. Същото и за медицинската помощ и инвалидите. Може би съм го казвал щото е добър пример, ама бабата преди да умре стоя няколко месеца на легло в кома. Та по закон се полага някаква суми и болнични за човека, който се грижи. Но пак по закон трябва да се ходи до ТЕЛК и познай как се води възрастна жена в кома на 200+ километра на някаква комисия за да ти дадат примерно 200лв. Да не говорим, че по закон транспортирането трябва да стане с линейка, която си плащаш и струва повече отколкото ще получиш в крайна сметка.
Няма как нормален човек да следва такива процедури.... Освен, ако болният не е в кома или инвалид, а симулант. Цялата ни държава е такава. Всички системи, от данъчни, митници, болници и кво ли не...

Цитат:
5. И да търпя постоянната наглост в автобуса, на пазара и в медиите за това колко били дискриминирани и онеправдани!

Пак за циганите ли става дума? :D

Вто Сеп 27, 2011 2:27 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
.....
Пак за циганите ли става дума? :D

Като гледам как се идентифицираш с тях, май и аз вече се чудя кой е повече за съжаляване... :D
Не съм твърдял никога, че проблемите на циганите не са следствие от цялата ситуация в страната - резултат на червено-синьо-мутренския преход. Само че ако искаш да ме убедиш, че те са "света вода ненапита" и виждаш ли ние сме ги направили такива, няма да ме убедиш, та ако ще и от девет кладенеца вода да донесеш! Не те знам на колко си години, но аз съм живял доста години съзнателен живот преди 89г. И знам как се оправяха с тях - образование и работа (задължителни), бой като сгазят лука и никакви гета. Защото те са сила, само като тълпа - поединично са по-тихи от водата и по-ниски от тревата.

Вто Сеп 27, 2011 2:46 pm
Профил WWW
Аватар

@Lupus, Миро не ти казва нито за траеш, нито да си завираш главата в пясъка. Той просто ти казва, че това което става в момента не ни приближава и на милиметър до разрешаването на проблема. Точно обратното превръща го в ЕТНИЧЕСКИ, с което го прави многократно по опасен!

Циганина не трябва да бъде третиран по друг начин освен съгласно закона. С цялата му строгост.

Обобщено - не трябва да е обект циганина на тия протести. А институциите. ТЕ СА ВИНОВНИ! Ако ще бесим някого това трябва да са политици, съдии, правозащитници и др. които осигуряват и толерират тази безнаказаност. И да запалим половината Факултет - ефекта ще е нулев. Виж, ако хората се съберат и подпалят парламента - това ще има гарантиран ефект!

Вто Сеп 27, 2011 3:02 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Виж, ако хората се съберат и подпалят парламента - това ще има гарантиран ефект!

Мхм, и ако някой изрази съгласие с теб ще го отнесе, като терорист планиращ атентат. Ама да знаеш, че много съм съгласен да ги има такива терористи - та те са жизнено необходими в нашата държава, ако искаме да я има в български вариант!

Вто Сеп 27, 2011 3:10 pm
Профил WWW
Аватар

Цецо написа:
......
Обобщено - не трябва да е обект циганина на тия протести. А институциите. ТЕ СА ВИНОВНИ! Ако ще бесим някого това трябва да са политици, съдии, правозащитници и др. които осигуряват и толерират тази безнаказаност. И да запалим половината Факултет - ефекта ще е нулев. Виж, ако хората се съберат и подпалят парламента - това ще има гарантиран ефект!

Ако нещата продължават така и на това ще му дойде времето. Това е само началото. Всяка операция се започва от най-гангренясалото место, иначе организма е обречен на загиване.

Вто Сеп 27, 2011 3:18 pm
Профил WWW
Аватар

Абе тука съм съгласен. Само дето в случая гангренясалото място е в праламента :) Там има най-много вредни микроорганизми водещи до гнилостни процеси в плътта на тая държава :)

Вто Сеп 27, 2011 3:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Абе тука съм съгласен. Само дето в случая гангренясалото място е в праламента :) Там има най-много вредни микроорганизми водещи до гнилостни процеси в плътта на тая държава :)

Напълно съм съгласен, ама още твърде много хора не могат да проумеят простичката истина, че страна като България не е за парламентарна демокрация. Но до узряването на тиквата минава много време....

Вто Сеп 27, 2011 3:43 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща