|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
 Re: Коронавирус 2019
Общо взето: -Температура субфебрилна 37.5 - 38 гр. , суха кашлица (без храчки и хрипове) много упорита , често без задух == вирусна (интерстициална пневмония) , понякога срязващи болки в междуребрията ( от насложен плеврит или от самата кашлица). -Температура 38-38.5 гр. и нагоре, кашлица - влажна (с храчки и пукащи хрипове при вдишване двустранно), но без задух == насложен бактериален бронхит ( пред-бронхопневмония ) -Температура 38-38.5 гр. и нагоре, кашлица - влажна (с храчки и пукащи хрипове при вдишване двустранно), със задух и синкаво оцветяване по устните(цианоза) == бронхита е достигнал до бронхопневмония (стафилококова, стрептокоова). -Температура 38-38.5 гр. и нагоре, влажна кашлица (с храчки, хрипове едностранно), задух и синкаво оцветяване на устните, притъпен тон при почукване по гръдната половина(най-често от насложен плеврит с плеврален излив) == насложена лобарна пневмония (едностранна пневмококова). Дори да знаеш как, няма да можеш да си причукваш сам градните половини(ръцете ти трябва да са по-дълги от сондите на осцилоскоп  ), но това което можеш е да причукваш белодробните основи ( отиваш в супер-тихо помещение, слагаш средния пръст под линията на ръката най-долу на гръдния кош в междуребрието, издишваш нацяло и почваш да чукаш в/у пръста с другата ръка. Докато чукаш вдишваш дълбоко до край, после пак издишваш докрай .... Ако тона се мени, значи нямаш излив, ако има излив, стои притъпен. Пуста пропедевтика , (нещо като два семестъра допуски и сглобки  ) . Та с две думи, да -температурата е основния маркер, а задуха и сините устни е основен маркер за пневмония на която трябва да се обърне внимание незабавно.
Последна промяна Jack на Нед Фев 21, 2021 3:14 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 21, 2021 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И браво, ей това му викам аз User manual.
Засега ако не вдигна пак температурата, няма да се опипвам, че ще вземе да ми хареса.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 21, 2021 2:28 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Няма лошо човек да харесва уреда 
|
| Нед Фев 21, 2021 2:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Цецо - кво пиеш?
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Фев 21, 2021 4:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Греяна ракия, разбира се!  Спомням си, че първият записан звук от малкия беше още в корема на майка му: опрях електретно микрофонче и записах на компа - нещо като близкия ферибот, ама с парен двигател  Е па нЕма ли начин, деба технологията, деба! Или пак докторите виновни?
|
| Нед Фев 21, 2021 5:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Нед Фев 21, 2021 5:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нищо за което да дават повече от условна  Иначе сериозно, от месец и аз и жената пием куркумин с пиперин. Горе долу от толкова всички в къщи - пробиотик с бациликус булгарикус (тамън свърши). От началото на зимата - рибено масло. В момента ударно - селен (100), цинк (75), вигантол (10000), привършвам Авирона. Ацитизал (500). Това е. На 39+ ударих един парацетамол. Засега друго не съм пил. Виното и ракията не съм ги спирал, но в много кротки дозички, колкото да видя да не съм загубил вкус. Ракията греяна и докато се кипва хубаво се надишвах отгоре и. Това 3 пъти в началото. На мен ми е 4ти ден. Температура имах плътно 48 часа, не съм я свалял с антипиретици. Освен единия парацетамол. Втори ден нямам. Подържах около 38 градуса. На 39.4 го пих парацетамола. Като болки - зверски главобол за тия 48 часа и по-леко още 24 часа. Направо ме преби, денем, нощем. Много лош сън - въртене, сънуване на тотални тъпотии и будене през 30 мин. Мускулни/ставни болки - около 24 часа по интензивни, в момента спорадични. Леко приатягане бъбреци. Кашлица - спорадично. Да кажем 10-15 пъти дневно суха и 2-3 пъти с някаква храчка. Дразненето се засилва в хоризонтално положение. Обоняние и вкус имам, като че ли леко отслабен мирис. От ден първи имам пуснат CPR, ПКК и D-dimer. Всичко в нормата горе долу. Идеята беше ако ще става зле, да се знае изходната позиция. Ден първи имам антигенен тест - отрицателен. Ден втори PCR - положителен. Преди 3 седмици имам пуснати антитела - 0. Жената се движи с ден преди мен, също потвърдена. При нея симптомите са по-леки. Децата ги пазим до колкото можем в един апартамент, засега няма прояви. Първа серия май я минах, сега чакам да видя, ще има ли втора и каква ще е. Това е. Ако някой си води статистики - да го ползва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Нед Фев 21, 2021 7:15 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 21, 2021 6:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
а на колко дена си от първата болежа
ако някой щъка до магазин - вземи за децата Xylitol дъвки, бонбони ( може и ментови ) а и ако имате мащерка - чай...
|
| Нед Фев 21, 2021 7:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Чай се пие по 1.5 литра на ден в къщи, половината влиза в мен. Мащерки, маточина, менти, липи, зелен - изчиствам шкафовете, варя всичката трева дето намеря. Към чая често ръгам джинджифил.
Жената пуска мента и разни други миризми в ултразвуковите миризливки.
Чак дъвки не мисля, че има смисъл, те вече най-вероятно са глътнали вируси, колкото и да ги пазим, в един обем сме денонощно 5 дни вече.
Едит: Първата болежка .... Реално съм от сряда вечер фибрилен. Прибрах се от работа нормално. По-късно ме втресе. Тогава нищо не ме болеше. През нощта започна главоболието, на сутринта вече имаше и мускулно/ставни болки. 48 бяха интензивни и те и главоболието и после като спадна температурата и те в рамките на едно денонощие още паднаха до някакво по-скоро досадно, а не болезнено ниво. Реално от събота сутрин температурата падна под 37.
Незнам това до колко има значение за развитието, но си бях решил да не подтискам температурата ако е под 39. Т.е. 48 часа е била около 38 с вечерни скокове. Тогава имаше яко втрисане - не подлежи на стопляне с дрехи. Единия път под душа целия и с горещата вода. Втория път само краката яко напарване за 20 тина минути, но тогава вече пих и хапче, че щеше да ми се пръсне тиквата.
Това всъщност се оказа проблем - излиза, че ако искаш да толерираш температурата, трябва да толерираш и главоболието. Всичките хапчета за глава, са и антипиретици. А то беше брутално, нямам друг такъв спомен за денонощно главоболие, откачих.
А и за справочника - бял мъж, 45г., 175/75, в прилична физическа форма. Лека, контролирана хипертония. AB+.Няма данни за придружаващи заболявания.
|
| Нед Фев 21, 2021 7:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
дам - 5,6 дена ... вече бориш "пневмонията" (имунния отговор), тя имунната система е задействана - оправяй си главоболието
|
| Нед Фев 21, 2021 7:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
То го няма почти, откак я няма и температурата. Вървеше бонус с нея. За пневмонията ясно, аз затова питах, мога ли да се осланям на температурата като маркер, че не ми се излиза за CRP или снимка, ако не се налага.
|
| Нед Фев 21, 2021 8:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за ниско-температурна пневмония не съм чувал, но това нищо и не значи.
за главоболието - при мен и околните беше специфично, между веждите - все едно са ти забили пирон. парацетамола слабо или почти никак не му влияеше. аз вдигнах 40 и кусур и веднага захапах аугментина. е, една седмица пиках седнал, така ме тръшна, но явно съм спрял бактериалната фаза да се навлезе в по-тежка форма. 2 вдишвания на ден по 2 впръсквания на вентулин, 4-5 дена. реленца имах няколко дискчета, но не се стигна до нея.
не знам дали е за майтап, но няколко хора споделиха, че са се усетили че са коронясали по сутрешната доза водка (и особено мастика), за която са си помислили че доброжелате(лк)и са я подменили с вода. та може да се ползва и за 'бърз тест' сутрин, след ставане...
|
| Нед Фев 21, 2021 8:10 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
индикация за пневмония е трудно дишане... Алвеолите се пълнят с течност и водородните йони в кръвта преобразувани до СО2 не могат да се издишат, обратно няма О2... оттам са случва ацедоза - болки в ставите https://youtu.be/PWzbArPgo-o?t=1368https://bg.khanacademy.org/science/biol ... d-bufffersДедо и ти ли бря...
|
| Нед Фев 21, 2021 8:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е то като сигна до трудно дишане, май вече съм в закъснение... 
|
| Нед Фев 21, 2021 8:48 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
щом немаш темп си ок виж там си избери нящо да чистиш вируси http://wizio.eu/med/corona/ако си в БГ си вземи мин вода Велинград ( тя е алкална pH 9.36 ) ма греяната ракия ефект нема - виж червено вино с пипер, може и куркума а за булгарикус има Flora10 https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010012207
|
| Нед Фев 21, 2021 8:55 pm |
|
|