Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кризата в бранша
Ако не друго, Ицо е много прав относно качеството. Колкото и да е лъскаво и Джорджано само след една година започваш да виждаш проблемите на китайчетата, но същото се отнася и за много европейски брандове, вкл.бмв и Мерцедес в по-ниския им клас, пълни боклуци.

Вто Май 27, 2025 4:48 pm
Профил

Качеството в случая е без значение. Все едно имаш две големи фирми, всяка произвежда с различно качество, различна функционалност и на различна цена. Няма значение коя фирма и няма значение по какъв начин го постига, но ако едната фирма започне да изяжда пазара тя става монополист, а другата духа супата.
Обикновено фирмите реагират, т.е. не чакат да бъдат изядени. Но в случая няма как да се реагира на фирмено ниво. Колкото и да искат западните фирми не разполагат с условията на китайските. Когато плуваш срещу течението, а конкуренцията плува по течението, няма какво да направиш. Въпрос на време е да загубиш.

Вто Май 27, 2025 5:15 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Проблемът не е в електричките, нито в това че китайците правят нещо по-добре от нас. Всеки може в даден момент да направи нещо по-добре или по-зле. В това беше идеята на глобалната икономика и свободните пазари. Уж да има място за всеки под слънцето и всеки да прави това, в което е добър.

Хубави идеи бяха, но се оказа че тези не работят еднакво добре за всички. Тези, които имат структурни проблеми в икономиката си постепенно затъват. Абсолютно същата история като комунизма. Уж всичко беше добре на теория, даже и на практика до определен момент не беше чак толкова зле. Куцаше единствено светлото бъдеще, което всеки с рамене на главата си виждаше, че не е толкова светло. Ех, и тогава имаше заблудени, които вярваха на пропагандата, колко сме добри, как преизпълняваме плановете 3 години, как покоряваме космоса и как другите са некадърници дето аха-аха да рухнат... От Ицо щеше да стане прекрасен партиен секретар ;-)

При комунизЪма "работническата класа" беше издигната в култ и се ползваше с най-различни привилегии, включително по-високи заплати от администрация и инженерен състав. Отделно дето имаха "достъп" до най-различни материали и продукти и ръководството си е затваряло очите за това. Та не са били никак заблудени като смятали че им е било доста добре.

Вто Май 27, 2025 5:50 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Както и гаранциите. Тук още са 7 най-много 10 години. В Китай ключовите компоненти като батерия и двигател вече масово са с доживотна гаранция. Вероятно щото са с много по-ниско качество от тия дето ние ползваме...

Доживотните гаранции не са това, което бяха. Доживотна може да значи всичко, но най-вероятно не значи нищо. Доста производители смятат доживотната гаранция като гаранция до живота на продукта на пазара. Ако това е 1г., значи не си много на далавера.

Вто Май 27, 2025 6:00 pm
Профил
Аватар

Че то и сега, стъклар, фаянсаджия и каменоделец си докарват над средната инженерна заплата на запад (поне в Мюнхен)

Вто Май 27, 2025 7:18 pm
Профил WWW

velio написа:
При комунизЪма "работническата класа" беше издигната в култ и се ползваше с най-различни привилегии, включително по-високи заплати от администрация и инженерен състав

Въпросните "привилегии" бяха сред основните проблеми на комунизма. По-точно казано, бяха симптом, щото проблемът беше идеологията. Много пъти съм го коментирал...

velio написа:
Ако това е 1г., значи не си много на далавера.

При колите имаш пълна гаранция 3-4-5 години, ограничена от някакъв пробег. Само отделни компоненти като батерия и/или двигател имат доживотна гаранция и то далеч не всеки модел. Причината е точно защото тези компоненти нямаха дълъг живот. Но с технологиите нещата се подобряват и гаранциите почнаха да се вдигат от 5 на 7 на 10, а някои и 15 години. И да, в случая това с доживотното е донякъде търговски трик. Тези, които си държат колата в гаража могат и 100 години да я държат. А пък тези, които си ползват колатс ежедневно не карат една и съща кола по 15 години. Особено при електричните технологиите се развиват толкова бързо, че е примерно аз на втората година вече имам мерак за нещо по-добро. В никакъв случай няма да изтрая 15 години. Абсурд просто. Тъй че в гаранцията може да напишат не доживотна, ами 10-животна. Апропо доживотните гаранции важат само за първия собственик. Така, че производителите са си направили добре сметката и не се очаква да се разорят. Без това да означава, че има някаква измама. Напротив доживотната гаранция показва, че съответните компоненти имат достатъчно високо качество.

Вто Май 27, 2025 7:30 pm
Профил

Още нещо по темата за качество, надеждност и т.н.

Дълги години Западът защитаваше пазара си с куп изисквания, които жълтите и по-тъмно зелените производители не можеха да покрият. Ех... оказва се, че тая игричка може да се играе и от други.
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Западът окончателно губи достъп до 30% от световния пазар.

Вто Май 27, 2025 7:55 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Идеологиите ги слушам откакто бях дете. Тогава стоките от Кореком бяха много гадни и не трябваше да се купуват...
Бъдещето беше в Лада и Москвич. За щастие или нещастие това светло бъдеще ни се размина.

Сега казваш бъдещето е в Мерцес и БМВ, Ок, записваме си!

Ми не, казах, че автомобилите за различните пазари имат драстични разлики, включително и технологично. Виждал съм го лично при жапанайски производител.
Отделно в зависимост от конкретната поръчка която е направил дилъра пак може да има големи разлики дори в изпълнението (не в оборудването).

А твоята информация се базира единствено на йотубето. Кой от тия автомобили си видял на живо и кое те кара да вярваш, че разликата е само в цената и в размера на дупката за USB? :D

Преди време приятел ми показва клип. Негов приятел ходил до чайника и снимал как се вози на такси без шофьор. И понеже знае любовта ми към ония мизерници, се изкуши да се пробва с нещо като "Ма виж колко са напред. Там има автономни таксита, а у европата и америката няма".
Та се наложи да си обясняваме едно друго.

Та, любопитен съм да чуя твоето обяснение на това явление - що в чайника има автономни таксита, а в европата и америката нема?

Може би проблемът е технически? :-k

Сря Май 28, 2025 12:09 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Когато плуваш срещу течението, а конкуренцията плува по течението, няма какво да направиш. Въпрос на време е да загубиш.

Много добре казано. Фундаменталния проблем на запада е точно тоя - плува срещу течението, пикае срещу вятъра и т.н. Оптимизма, че "те нещата ще се оправят" е инфантилно наивен.

Сря Май 28, 2025 1:03 am
Профил
Аватар

А може би ако всички се носеха по течението още щяхме да караме Форд модел Т? :D

Сря Май 28, 2025 9:36 am
Профил

itso.t написа:
А твоята информация се базира единствено на йотубето. Кой от тия автомобили си видял на живо и кое те кара да вярваш, че разликата е само в цената и в размера на дупката за USB? :D

Признавам, много неща гледам в тубата. Но е малко погрешно от тоя факт да се вадят генерални заключения. Мнението ми относно чайниците най-точно съвпада с определение, което мой познат ми даде. Той завърши филология там преди 20г., не само говори мандарин като чайник, но там се ожени и има пряк поглед. Аз съм го цитирал и преди, но ще припомня какво казва за китайците: "малки хора - голяма работа". И като казва малки няма предвид ръста им. Това според мен е най-точното и най-кратки описание, защото нещата не са черно-бели. И когато чуеш, че за нещо хваля китайците, то трябва да го разглеждаш само в контекста в който го казвам. Както и обратното, когато плюя по тях или по запада, то е пак в рамките на конкретни неща. Същото е и когато говоря за комунизма - аз не съм бил комунист, но никога не съм бил и антикомунист. Има неща, които харесвам и които не харесвам във всеки строй, държава и т.н.

А за такситата... ти беше давал някакво мнение, уви вече не помня какво, извинявай! Не е умишлено, просто ми е време за гинкобилова ;-)
Истината е, че в момента все още тече процес на легализация и то по целия свят. Да, в Китай може би са една идея по-напред в законотворчеството, но ако някой ти е казал, че там всичко е разрешено - малко е преувеличил... Има неща, които ми харесват, примерно това че въведоха изисквания превозните средства да имат определени светлини, когато воланът не се държи от човек. Мисля, че това трябва да се приеме навсякъде. Не е зле да виждаш тоя пред теб дали се управлява или самоуправлява. В Китай има и куп други изисквания, но предполагам нямаш предвид това. Иначе не е като да няма и на запад. В САЩ в някои щати разрешиха автономията, в други само на експериментално ниво, а в трети което ми е по-странно я забраниха. Странно ми е, щото пътищата по принцип са с разрешителен режим. Не разбирам защо трябва да има изрична забрана, при условие че липсата на разрешение върши същата работа.

Реконструктор написа:
Фундаменталния проблем на запада е точно тоя - плува срещу течението, пикае срещу вятъра и т.н.

Пикаенето предполага глупост. В случая не мисля, че на индивидуално ниво сме глупави или некадърни. По-скоро като общество и като икономика имаме проблеми и тези проблеми изискват промяна на колективно ниво. Не може да стане с индивидуални действия. Това е като общество в което има много корупция и един като спре да дава подкупи да си мисли, че променя нещо.
А фундаменталният проблем на запада е невъзможността да се промени в нужната посока. Това е и приликата с комунизма, където от една страна имаше нужда от промени, от друга страна имаше идеология и двете неща бяха несъвместими. В крайна сметка идеологията падна, но за съжаление това не доведе до най-правилните промени. Сега също имаме идеология и то не по-малко грозна от комунистическата. Но освен идеология имаме и структурни проблеми в обществото. Говоря за конфликта между финансовия капитал и производствения капитал и т.н. Доста по-сериозно е според мен, отколкото беше при комунизма. Донякъде Тръмп ми изглеждаше като лъч светлина, но тя и "перестройката" изглеждаше по подобен начин, преди да се окаже че светлината в тунела е от един друг източник. И в буквален и в преносен смисъл...
Както се казва, предстоят интересни времена... Аз лично съм песимист но за щастие не съм пророк (надявам се) ;-)

Сря Май 28, 2025 10:29 am
Профил

itso.t написа:
Преди време приятел ми показва клип. Негов приятел ходил до чайника и снимал как се вози на такси без шофьор. И понеже знае любовта ми към ония мизерници, се изкуши да се пробва с нещо като "Ма виж колко са напред. Там има автономни таксита, а у европата и америката няма".

За Китай - човек трябва да отиде сам и да го види, аз съм ходил 4 пъти и всеки път уж знам какво да очаквам и веки път ми увисва ченето. Нещата там се променят много бързо, направо се чудя как хората успяват да се приспособят към промените. Китай вече не се съревновава със запада, защото запада няма вече с какво да се конкурира, по-скоро се съревновава с Япония.

Сря Май 28, 2025 10:50 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...А за такситата... ти беше давал някакво мнение, уви вече не помня какво, извинявай! Не е умишлено, просто ми е време за гинкобилова...

О, не се извинявай на мен. Трябва да се извиниш на себе си, тъй като не съм "давал мнение" по тоя въпрос.
Донякъде е хубаво че не помниш какво мнение не съм давал де. Ако помнеше, това вече щеше да е притеснително... :D

Сря Май 28, 2025 11:01 am
Профил

Притеснително или не, това е положението... Паметта ми не е перфектна, особено на тема гатанки ;-)

Сря Май 28, 2025 12:54 pm
Профил

Китай се променя но в много аспекти. Развива се, това е несъмнено, но тя и Москва в момента няма нищо общо с това което беше 2003-та например, а и тогава беше доста напред ...казвам го в смисъл че навсякъде има промени, една София вземи ... От към промишленост нещата са по различни. Имаше много стръмен пик когато китайците усвояваха/крадяха западно know/how и го прилагаха. Този момент отмина, сега е момента на "филтрация" ще останат само читавите и конкурентните. И а много неща които да се видят както добре така и лоши. Не съм ходил отдавна, но работя с тамошни фирми и нещата определено се променят. В момента поне при железариите има две тенденции, един тип фирми очевидно са без работа, свалят цените, съгласяват се на какво ли не само за да вземат работа, лошото е че обикновенно не я вършат добре. Други пък вдигат цените, не ти се молят хич даже, ако искаш, качеството им е прилично и явно си имат клиентела достатъчно. Тъкмо тая седмица сглобявах нещо, за Китай мака формичка, имат 50-на cnc-та. Качеството като магистралите на Бойко, демек имат контрол но рядко резултата е очаквания. На мен ми го натресоха, преди 4-5 месеца пусках серия детайли очудващо добре, преди месец пуснах и нищо общо, да не преувеличавам, ама няма ни един в толеранси, струговете детайли всичките с конусност. Едно плочи от неръждавейка някак успяха на два пъти да ги изтумбят, това от 4 отвора за М6 и два малко по големи ..какъв е тоя материал ....какви са тия машинисти. .. за найлоновите детайли няма да говорим, добре че се обработва лесно та си ги коригирах.
И в същото време друг китаец, прави тулинг, Ами няма оплаквания, казаха правим го така и го направиха. В САЩ давах на едни същата комбинация, 3 детайла в една матрица, Ами не може, няма да стане, много са различни . китайчето го направи без никакви драми и всичко е ок. ...та ...като навсякъде, но ще мине време до се стабилизират.

Сря Май 28, 2025 3:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Следваща