|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:48 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
и моите чемшири на вилата са ги почнали - за сега са пострадали само 2 ама нещата не са добре. Мисля другата седмица като ида да пръскам с Нуреле. Ако някой знае нещо наистина ефективно, моля да казва, че ще ми е адски жал ако заниат и останалите.
EDIT: sthx, писали сме едновременно - значи нурелето върши работа - ще пръскам и после докладвам какво се е получило. Но все пак - ако някой знае нещо друго - да казва
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Май 14, 2017 9:22 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: ЧЕМШИР
Мдаа, проблемът е сериозен. И само с Нуреле не става, освен ако не е било в края на вегетацията... Погуглосвах доста, но понеже гадината е нова няма много инфо, ъъъ на български де - до чужденеция не стигнах. Намерих акъл: нали ви казах, че е плътно и трябва да се поразрушка, аз мислех да ходя за духалото, а човекот казва "С маркуча на най-силната струя докато изпопада боклука и после го събираш за изгаряне.". А ако има безнадеждно изсъхнали клонки - също. Три линка на които може да се има доверие: https://www.agro-consultant.net/zemedel ... talis.htmlhttp://agroplovdiv.bg/45412/само-силна-комбинация-от-инсектициди/ http://www.karlovobg.eu/index.php?optio ... &Itemid=86К'во съм забравил да напиша вчера: познайте как ме посрещнаха скорците за пръв път като ме видяха да щъкам из двора - с "Кукумяу!" и "Ку-ку!", но от тогава не са го повтаряли защото им се скарах 
|
| Нед Май 14, 2017 10:55 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Да може да ползвате по-отровния компонент от Нуреле-то Дурсбан, продава се като отделен препарат. Също може да си вземете и Нуприд, много яка отровка. Всичко което не се яде или пък ще се яде след поне 20-25 дена мое да се пъска с разтвор 1:1000 и 1,5:1000, няма фитотоксичен ефект и нищо не мърда на другия ден.
|
| Пон Май 15, 2017 12:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нямал бил китайският молец естествени врагове, освен няк'ъв азиатски стършел. Грънци! Днес пред очите ми врабчетата хванаха 5-6 и ги изядоха с кеф. После започнаха да човъркат чемшира, но ги изпъдих заради натровените гъсеници - чак на третия ден след пръскането взеха да мрат, маа им! Добре, че цял ден имах работа наблизо и врабчетата само гледаха от горе. Всъщност те са нашите - имат няколко гнезда под стряхата и майка ми им се кефи. Но като цяло сме ги изтребили и без заповед на Мао Цзедун. 
|
| Пон Май 15, 2017 9:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тук бабите обвиняват ботаническата градина в Балчик, че внесли някакви храсти барабар с гадините. На първата година заминали чемширите в Бакчик, на следващата Каварна, Шабла... Демек заразата се разхождала с 50-100км годишно. Не знам до колко е истина, ама ако тая година е стигнало Силистра темпото съвпада, въпреки че точно от ботаническа градина да са източник на зарази малко ми е странно...
|
| Пон Май 15, 2017 9:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Бабини деветини! Според моето гуглосване през лятотото на 2015г. НЯК'ВА БАБИЧКА обявява по всички медии краят на българският чемшир и обвинява империалистическата американска бяла пеперуда. За братския китайски молец не става и дума, а снимките за илюстрация са далеч от истината. Затова подозирам в далавера някой от мон сант овците. Сигналите от сериозни хора се появяват през пролетта на 2016г. като се посочва Cydalima perspectalis и подходящите отрови за борба. По същото време ме предупредиха от шуменско село на доста километри от Балчик. Малко по-късно изрева и майка ми и кой ли не друг. Тази година е втората. Доста народ просто изкоренява чемширите, но аз не мога да си позволя това с емблемата на къщата и носителите на толкова спомени. Моето откритие: преди пръскане непременно трябва да се отстрани сплъстената смес от паяжина и боклуци за да не пречи на проникването. Може със струя вода или въздух или просто бой с пръчка. При пръскане чемширът трябва да се разтваря за да влезе препаратът навсякъде (хм, малко веро улеснява полепването). Гадините умират след дни, естествено някои може да оцелеят. За подходящи препарати прочетете линковете които съм дал по-горе. Пазете врабчетата, че са кът! Най-лесно е да покриете чемшира с нещо си за 4-5 дена, а после - те мърша не ядат.
|
| Пон Май 15, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Най-ефикасно е пръскане и поливане със системни инсектициди, имат голям карантинен срок и пазят растението дълго време. А относно верото да се ползва за прилепител не става за всички препарати защото може да влезе в реакция с активното вещество, за тая цел има специални прилепители, ся не се сещам но в агроаптека ще ви препоръчат. Има и друг препарат Афърм за пеперудите и ларвите им, с него пръскаме доматите против някъв молец, много е ефикасен.
|
| Вто Май 16, 2017 2:27 am |
|
 |
|
sthx
|
Миналата година бях в градината на един мой пациент - един от тези, чиито едри домати и пипер купувате по сергиите на пазарите. Имаше капково напояване и наторяване. Изумих се като ми каза , че тори два пъти седмично през маркучите. Та бях се засилил и аз да си правя инсталация за наторяване през капковото напояване, но както е тръгнало, пак няма да остане време за това. Пък и се замислих кое е по-правилно - капковото, или листното наторяване. Капковото е по-мързеливо, ако я има инсталацията, но пък е трудно да разделя отделните култури в двора (500 квадрата) - трябва да затварям крановете. Нормите не са ми ясни , трябва да се спазват и правила в зависимост от развитието на растенията. Липсва ми информация и затова, освен правилото , че при листното развитие е необходим повече азот, а при узряване (особено при пипера) - калий. При листното торене, като че ли е по-ясно. На опаковките лактофол има препоръки, дозите там не са големи и няма как да прекаля. Не съм убеден обаче, дали листния тор с мравчената киселина в него не спомагат за заразяване на листата на растенията с гъбични заболявания. Виждам, че тука има знаещи в селскостопанското производство, които моля за коментар по темата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Май 19, 2017 10:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ти пък като ториш толкова защо просто не си ги купуваш?! В къщи се тори с естествени мат'ряли през есента и/или пролетта. Чувал съм, че е добре за капковото да се пуща малко амониева селитра защото е кисела и отпушва дупките  А за чемшира: боят с пръчка помага да се отстрани най-грубото, духалката също помага, но без маркуч със силна струя не става - вътре е толкова сухо, че ще трябват стотици литри препарат. Пък като го намокриш добре той си стои поразтворен и улеснява пръскането. Edit: Пример за естествен мат'рял освен угнилите л*на: всичкият треволяк се хвърля в усойно ъгълче и се завива с найлон. Един-два пъти месечно се полива за да не се "запали". След 3-4 месеца става една черна "пръст" - жива тор. С малко късмет и дъждовни червеи ще се завъдят.
|
| Пет Май 19, 2017 10:39 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Та за капковото няма нужда от селитри не се запушват дупките на маркуча толко лесно, водата от моята сонда е ужасно твърда и пак не успява да запуши маркуча за един сезон. За торенето много мое да се напише, те ви пример ако прираста на растението се представи като да напълниш една каца с вода и всеки микроелемент е една дъга на кацата, трябва всичко да е балансирано, имаш ли една къса дъга няма да напълниш кацата, кел файда че другите дъги са високи. На днешното скапано време без химикали няма продукция, дори и доматите които гледаме за нас пак ги торим и пръскаме с химия. Вкуса на домата не идва от торенето и пръскането а от сорта.
|
| Съб Май 20, 2017 2:17 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Не съм много сигурен, че един сорт домат отгледан в плодородна почва ще бъде същия като вкусови качества сравнен с такъв отгледан в хидропонна оранжерия изцяло на химия.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Май 20, 2017 1:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Напоследък майка ми сади изгъзени сортове които никога не бих си купил от магазина, но разликата във вкуса е осезателна. Отделното е, че знам колко химия има в тях.
|
| Съб Май 20, 2017 7:41 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ми те за това са различни сортове, тоя вкусния за почва няма да стане хидропонно или ако стане пак ще е вкусен. Всички които гледат домати за продан ползват твърди устойчиви сортове и ги берат полузелени, щото хората като купуват домати ги опипват да са твърди, толко им е акъла, това не са картофи че да са твърди, хубав домат узрял на корена е леко мек и доста нетраен на транспорт.
|
| Съб Май 20, 2017 11:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
И вътре минимум 1/5 от съдържанието е дървесина, а останалото е няк'в киселчок без аромат. (Edit: ама такова се продава, мекото е изгнило). Тези хора без грижа набиват кренвирши, чибапчета, кола зиро, десерти с палмово и к'во ли не странно масло и най-вече овкусители. На 15г. г'зът им е двойно по-голям от на родителите им, а на 25г. вече могат да се похвалят поне с инфаркт. П.С.: Аз зимата ям домати само от консерва, домашна по възможност, а доматена салата почвам да ям края на юни. По същата причина цяла зима набивам туршия и едва края на март се хващам за зеленото (в гръчко цяла зима имаше зелено, де). Мии той правилно възпитаният организъм някак си сам си иска. Затова мноо внимавам с малкия, не че е лесно.
|
| Съб Май 20, 2017 11:58 pm |
|
 |
|
pipilica
|
О не продават се и хубави домати, рядко но се намират. А и друго, гледайте си зарзавата под навес от найлон първо имате контролирано поливане и второ го пази от леко вредния дъжд дето вали напоследък.
|
| Нед Май 21, 2017 12:27 am |
|
|