Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
помните ли... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: помните ли...
Tisho написа:
Всъшност родителите ни и техните родители едва ли са имало кой знае какъв голям избор, избора е бил направен от Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Не е баш така. Нашия "избор" е бил наложен на още много държави - Чехия, Полша, Унгария например. Общо взето след войната за кратко сме в един гьол. Ама те и по време на социализма винаги драпаха да бягат от него. Докато ние даже ходихме с танкове да ги връщаме в "правия път".... Затова и след падането на стената - къде са те, къде сме ние? Да не говорим, че има и бивши съветски републики (прибалтика), които тръгнаха от доста по неизгодна позиция от нас... те си бяха под ботуш, те тръгнаха от 0-та. И пак бягат няколко обиколки пред нас при това със завидно темпо.

Та не е само до това какво са решили големите. Ние тук социализма си го обичахме, кой-каквото ще да ми разправя. Поне масовия Ганьо си го харесваше, а малцината които не го харесваха, разбираемо нямаше какво да направят. Или трябваше да чукат камъни в Белене. Просто масовия българин оная система му пасна идеално - простия и умния са равни, можещия и неможещия са равни. Шурбоаджанащината на пиедестал. Пишеш доноси - караш нова Лада. Прекрасна среда за Ганьо.

То е видно и сега - иди в Чехия, да не говорим за Полша или Естония и почни да им обясняваш, че ония времена си имали и предимства... Ако не те убият с камъни, леко си минал. :) Вероятно и пенсионерите им ще те гонят да те убият. Там просто са приели истината, че тия години са били огромна цивилизационна грешка и се стараят да неутрализират вредния им ефект и да продължат напред.

Докато тук носталгията при дъртите вече е факт, няма да се учудя ако скоро почне и някакъв изроден ренесанс на ония времена при младите. Което ще е пълна траги-комедия, защото даже и Русия вече се отказа от това :)

Вто Сеп 11, 2012 10:20 am
Профил ICQ

Абе, Лупусе, ти чуваш ли се какви ги говориш?

Ти се опитваш да оправдаеш зверствата на комунизма, чрез тези на националсоциализма (комунягите са избягвали думата националСОЦИАЛИЗЪМ, неправилно заменяйки я с фашизъм). Ако националсозиализма е имал за цел изтребването на един етнос (еврейския), комунизма вероломно е заграбил правата на огромни маси от хора, избивайки многократно повече.
Чрез постовете си постигаш едно, за което си много прав- приравняваш социализма с нацизма, немските концлагери с ГУЛАГ.

Имаш ли статистика колко души са убити в Гуантанамо? Или колко невинни са застреляни в Ирак и Афганистан? Не оправдавам грешките на САЩ и съюзниците им, но не съм толкова покварен, че да ги приравнявам с тези на комунистите и нацистите.

А ти чел ли си някога нещо от Библията (не те питам дали си го разбрал), че си позволяваш да я използваш в аргументите си?

Вто Сеп 11, 2012 10:37 am
Профил
Аватар

Говоря ти това, което да те накара да се замислиш! Дадох ти примери от близката история, защото е най-близо до днешната действителност. Да, в методите на Хитлер и Сталин не е имало никаква разлика и са си крадяли взаимно идеите. И трябва ли да сравняваме броя на убитите в Гуантанамо с тия в Бухенвалд и лагерите в Сибир. Дадох ти примерите в контекста на цитираното от теб. Различни времена, различни подходи - една цел, противоречаща на цитираните от теб постулати от Декларацията. Ако искаш примери от по-далечната история на света - испанските колонизатори избиват десетки хиляди индианци в южна Америка. И то в името на Бога! Американците избиват цял един народ - индианците, а остатъците натикват в резервати, които по сегашните критерии са си концлагери. Човешката история е една спирала!

Вто Сеп 11, 2012 11:01 am
Профил WWW
Аватар

dan написа:
На достатъчно, за да знам за "Всеобщата декларация за правата на човека" и на база на разкази на мои близки (ограбени от комунистите), разкази от претърпяли зверствата на комунизма, както и на база на документите да мога да преценя кое е зло и кое- не.
...............................
Комунизма е уродлива религия на привилегиите, отнемаща свободата в името на... свободата. Проповядваща братска любов, а вселяваща класова омраза.

Какво ли наказание ще понесат другарите Маркс, Енгелс и Ленин в ада? И какъв ли червей и какъв ли огън е приготвен за партай-геноссе Г. Димитров ?

хахаха, ти си ебаси промития мозък, направо къртиш! тук може и да мислим различно, но всички ще се съгласят че си много промит мозък, предполагам дори и димитър с неохота.
единственото право което нямахме по комунизма е да експлоатираме чужд труд и частично избор на място на живеене. останалите права бяха долу горе като на западняците, а спрямо сега, след две десетилетия реформи "в името на сигурността" са дори повече. що се отнася до репресии срещу врагове на системата - всяка система която не го прави не изтрайва много. ако не са американците да затварят борците за свобода в гуантанамо, колко мислиш ще изкара "свободния" свят?

Вто Сеп 11, 2012 11:05 am
Профил
Аватар

Абе аз четох, четох и така и не разбрах кой е тръгнал да защитава комунягите от едно време. Всичко се върти около спора имало ли е и хубави неща тогава или не. Аз казвам, че е имало и хубаво и лошо и това е валидно за огромна част от населението. Хората забравят лошото и помнят хубавото, затова се получават и парадокси понякога. Но историята е такава, каквато е. По-добре да се поучим от грешките и да затвърждаваме успехите, отколкото с всяка промяна на управлението да почваме все отначало. Пълното отричане на ония времена е опит да се промени историята т.е. точно същото, което правеха и комунистите тогава.

Вто Сеп 11, 2012 11:40 am
Профил

Цецо написа:
То е видно и сега - иди в Чехия, да не говорим за Полша или Естония и почни да им обясняваш, че ония времена си имали и предимства... Ако не те убият с камъни, леко си минал. :) Вероятно и пенсионерите им ще те гонят да те убият. Там просто са приели истината, че тия години са били огромна цивилизационна грешка и се стараят да неутрализират вредния им ефект и да продължат напред.

За чехите и поляците не знам, но съм работил с много немци и англичани и нито веднъж не чух нито от едните, нито от другите такава омраза към фашизма, каквато тук се лее спрямо комунизма. И определено мога да кажа, че и двете страни разбираха каква грешка е бил фашизма, но не ровеха в лайната.
Казвам това, защото при много нашенци е точно обратното - голяма омраза, но поука никаква.

Бих разбрал омразата в хората дето наистина са пострадали. Има такива и то не малко. Но когато има пострадали има и виновни, а у нас като изключим Бай Тошо май други съдени няма, а осъдените са още по-малко. Ето пак разлика с фашизма - все още съдят за него, макар че вече послените са 90+ години.

Това дето си говорим, че родителите са строили тогава, а сега ние си строим мизерията... Мисълта ми беше, че нещата се повтарят в много отношения. И не е хубаво да съдим родителите си за "цялостното им творчество". Демек не бива да слагаме всичко в кюпа на комунизма. Не бива да се очерня всичко, само защото идва от онова време. В правото вина се носи само когато човек има избор между добро и лошо. Ако не можем да видим нищо добро от онова време, то нямаме никакво право да съдим НИКОЙ, защото няма как да го обвиним, че не е избрал доброто което даже ние не можем да видим
Отделно, че омразата заслепява. Като изключим политическите репресии по времето са направени много чисто икономически грешки (както и успехи). Икономическите грешки изобщо не са запазена марка на комунизма. И днес ги правим, а някой като гърците направо избиват рибата, макар изобщо да не са под комунистически режим. Голяма част от успехите на родителите ни също нямат нищо общо с комунизма, някои даже въпреки него.
Както и да е мисълта ми беше, че трябва да се научим да различаваме доброто и лошото, но това няма как да стане докато всичко се слага в един кюп.

Вто Сеп 11, 2012 11:42 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
...всяка система която не го прави не изтрайва много.

Абе ти говориш като.... Заратустра бе :D :D :D
Я кажи сега някоя такава система, която е изтраяла много. Много, много... колко много? Но поне до наши дни.

"идването на свободата на 9-ти септември"
"идването на демокрацията на 10-ти ноември"
Не ви ли прави нещо впечатление в тези два израза?
Макар че и двата са един вид от трето лице казани и в двата има една наивна грешка. Че може свободата да дойде сама или да бъде донесена от Съветската армия или че демокрацията може ей така да дойде.
За свободата и демокрацията само от първо лице.
От трето лице говорят май само репресираните и смачканите под авторитарен или тоталитарен натиск.

miro_atc написа:
то нямаме никакво право да съдим НИКОЙ, защото няма как да го обвиним, че не е избрал доброто което даже ние не можем да видим

Един приятел твърди че социализма има принос към световното наследство с това че е прибавил към видовете свобода и нещо ново а именно "свободата от отговорност".
:)

Вто Сеп 11, 2012 11:47 am
Профил

zaphod написа:
...единственото право което нямахме по комунизма е да експлоатираме чужд труд и частично избор на място на живеене. останалите права бяха долу горе като на западняците...

Горе-долу същото май са проповядвали и другарите от "онова" време. Разбира се, все още има робска_овча_маса, която го вярва, че и повтаря.

Н'бабане, единственото нещо, което 'онази' система е правила по-добре от сегашната е наказването на 'битовата' престъпност- кражби, убийства и т.н.. Знам за случаи обаче на "по-равни" хора, които не са били привличани под отговорност, защото били "добри другари, партизани".

Тези дни преведох субтитрите на "Последните дни на София Шол" (ако някой реши да го изгледа ще му ги пратя). Добре би било да се направи и някой добър филм за някой герой от пробългарската съпротива- Никола Петков или Г.М. Димитров.

Сетих се за два други много добри филма за соц. времето- "Животът на другите" и "Тунелът". Не знам дали имат бг. субтитри. Ако нямат- октомври месец може да седна и тях да преведа. Струват си да се изгледат. "Тунелът"даже е по действителен случай.

Вто Сеп 11, 2012 11:55 am
Профил
Аватар

dan написа:
Н'бабане, единственото нещо, което 'онази' система е правила по-добре от сегашната е наказването на 'битовата' престъпност- кражби, убийства и т.н.. Знам за случаи обаче на "по-равни" хора, които не са били привличани под отговорност, защото били "добри другари, партизани".

Ами... Помниш ли неща като безплатно здравеопазване, безплатни детски градини, безплатни грижи по домовете за възрастни? Една заплата на средностатистически бачкатор е купувала 350 хляба или 240 литра бензин. Сега как е в това отношение?
Помниш ли да е имало цигански интеграционен проблем или педерасти на парад и гордеещи се с това? А помниш ли клубовете по интереси за децата? Списъка с положителните неща все-пак може да е доста дълъг. Не е нужно да бъдат отричани, а да се помисли няма ли начин поне някои от тях да се върнат в новата действителност. Само от полза за хората е това.

Вто Сеп 11, 2012 12:18 pm
Профил

Lupus написа:
dan написа:
...

Сам ще се убедиш с натрупване на годинки и житейски опит, че света е бил и ще бъде несправедливо устроен, че идеално благо няма и че всеки се бори за мястото си в него. А когато има борба, ще има и жертви. :D

+1, особено в червения цвят. Хареса ми това за демокрацията и изтезанията - кога хората ще разберат, че това с ДС/лагерите си го има на всякъде и продължава да си работи, просто не толкова явно, "за благото на ..." някого :partyman:

Вто Сеп 11, 2012 12:45 pm
Профил WWW

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Ами... Помниш ли неща като безплатно здравеопазване, безплатни детски градини, безплатни грижи по домовете за възрастни? Една заплата на средностатистически бачкатор е купувала 350 хляба или 240 литра бензин. Сега как е в това отношение?

Майко мила, то било по-лошо, отколкото си мислех.

Ти чуваш ли се? Безплатно не знам си какво? След масово ограбване на населението решили да поотпуснат за нуждите на пропагандната си машина (образование го наричали) малко парички. Безплатно здравеопазване? Да ти имам и здравеопазването. Примери за това няма смисъл да ти давам( няколко даже с мен самия).

А иначе ЦЯЛАТА система се е крепяла на ресурсите, получавани от СССР, реекспортирани срещу валута. А за качеството на земеделската ни продукция... А за техниката, изнасяна от нас... Защо ли след "промяната" тя спря да се "купува"? А това, че сега е зле е резултат от същия онзи режим. Както един любим за мен политик се изказа "опозицията през 89та година беше назначена за такава". Все още им сърбаме попарата.

Вто Сеп 11, 2012 12:59 pm
Профил
Аватар

head_up написа:
Lupus написа:
dan написа:
...

... Хареса ми това за демокрацията и изтезанията - кога хората ще разберат, че това с ДС/лагерите си го има на всякъде и продължава да си работи, просто не толкова явно, "за благото на ..." някого :partyman:

Е къде го има сега в БГ бе, аман от комуняви агитатори.

Да, след 1944-та знам, че ги е имало. И баща ми е бил в лагер, и дядо ми (на майка
ми баща и) са го вкарали в затвора просто защото не им е харесвал (че и в библиотеката
на американското посолство работел, не може то така да знаеш английски).
На дядо ми брат му пък е бил по Белене, изтезаван по полиции за да лъжесвидетелства
срещу Трайчо Костов (и човекът е издържал на изтезанията и _не_ го е направил).

Кой къде е бил по такива места след 89-а година в БГ, айде комунявата агитка да посочи.

Че не са изпуснали властта тия същите не са, но не е нищо да не се е променило.
Наложи им се да пуснат това онова. Денят, когато бъдат _реално_ изгонени оттук руснаците/КГБ
ще ме чуете да празнувам ако съм жив още.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 11, 2012 1:08 pm
Профил WWW
Аватар

Кое точно било по-лошо, отколкото си си мислел? Аз само те питах помниш ли това-онова? Пак ти казвам, аз НЕ защитавам системата тогава, лично съм имал безкрайни проблеми с нея от естество, което ти не би могъл да си представиш. Но въпреки това фактите са си факти. Не можеш да кажеш, че е било само лошо или само хубаво, още повече ако не си прекарал поне известна част от съзнателния си живот по това време. Както Миро каза по-преди и аз го споделям същото, историята е за да си вадим поуки от нея. Отричането е същото като опит за подмяна т.е. с нищо не се отличаваш от комунистите по онова време.

Вто Сеп 11, 2012 1:12 pm
Профил
Аватар

dan написа:

Майко мила, то било по-лошо, отколкото си мислех.

Всъщност ти предстои да разбереш, че е още по-зле :D .

Нито един от въздишащите по него време - които говорят за отричане на всичко, каквото
никой не е направил досега - не го прави заради друго освен пряка заинтересованост и/или
благодарност задето родът им се е измъкнал от нивата и вредил на "служба" някъде.
Та е безнадеждно да се опитваш да ги убедиш тях, те си го и знаят, въпросът е
от време на време някой да напомня истината каква е за непредубедения случаен читател.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 11, 2012 1:23 pm
Профил WWW
Аватар

Помниш ли да е имало цигански интеграционен проблем или педерасти на парад и гордеещи се с това? А помниш ли клубовете по интереси за децата? Списъка с положителните неща все-пак може да е доста дълъг. Не е нужно да бъдат отричани, а да се помисли няма ли начин поне някои от тях да се върнат в новата действителност. Само от полза за хората е това.

Безплатно здравеопазване викаш.... че то и сега е безплатно. Що за глупост е това "безплатно здравеопазване"! Лекарите без пари ли са работили? Или парите за тях са идвали от космоса??? Надявам си правиш разлика между безплатно и безплатно. Т.е. за мангала - то винаги си е безплатно и преди и сега. За тия дето бачкат - то винаги е платено и преди и сега, нищо, че някой му викат безплатно. Абсолютно същото важи и за образованието и за детските градини. НЯМА БЕЗПЛАТНО на тоя свят за белите хора. Има за мангалите, негрите и т.н...

За качеството на горните системи разговора вече е на друга бира.

За средностатистическия бачкатор да видим. Днес изкарва 700лв (http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary2011q3.pdf). Толкова е по официална статистика, без да включваме приходи от сива икономика, която е поне 50%. Та даже и без тях, днес това са 259 литра бензин. Или 700 хляба. И кво излезе, че се возим колкото преди, а ядем два пъти повече хляб :) Само дето броя регистрирани автомобили е барем 100 пъти по-голям от тогава. И не чакаме 20 години за една ръждива Лада.

Относно мангалите и педерасите... не ми се говори, щото имам притеснения от ксенофобията дето ме обзема. :)

Въобще в оная система имаше един санитарен минимум от хубави неща... изключения потвърждаващи правилото. Такива глобални неща обаче не се оценяват по отделни критерии, а като едно цяло. Т.е. аз я отричам като цяло тая система. А че можело да има и нещо хубаво... може. То и Хитлер е развил немската индустрия. Ама не с това ще го запомнят.

Както Миро каза по-преди и аз го споделям същото, историята е за да си вадим поуки от нея.

Че кой не е съгласен. Въпроса е кой-какви поуки си вади. Съдейки по носталгията по ония времена която се вижда и в тоя форум, поуките не сте си ги извадили. За мен поуката е, че куфарите трябва да са готови за път, че не се знае... знае ли се. Щом хора от тоя форум имат толкова позитивно отношение към оная система... Какво остава сред простолюдието дето е оперирано от мисъл... какви мечти се носят. И без това мине се, немине и някой почне да обянсява как трябвало да се национализира това и онова, как трябвало да се разстрелят богатите и т.н.

Последна промяна Цецо на Вто Сеп 11, 2012 1:33 pm, променена общо 2 пъти

Вто Сеп 11, 2012 1:24 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща