Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Дефибрилатори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Дефибрилатори
Аз пък навремето имах един шеф - пенсионер, и той все се чудеше как не ми стига времето да си погледна къщата. Пък аз вършех цялата работа. Така че: сит на гладен не вярва.
А ако някой не си върши работата дори за много пари - оправията е лесна: "Къш!". Виж, за малко пари трудно ще намериш друг на неговото място да си върши работата.
Едит: нали някой с това "Къш!" плашеше мрънкащите чиновници, що не се спазва и за работници?!

Аз и за моя сметка съм работил, и отговорник съм бил, и затова съм от съвестните работници и са ме ценяли (поне в чужденеция). Ама мойта махала я заварих както я оставих: търсят 20 годишни с по две висшета и 10 г. стаж, след което лъжат, че плащат и народът масово лъже, че работи.
На никой чорбаджия не бих направил кеф да си губя времето за 300лв месечно! Или поне не за дълго.

Пиф писал преди мен...

Съб Май 31, 2014 3:06 pm
Профил
Аватар

Работата си е живо бачкане... :D

Съб Май 31, 2014 3:57 pm
Профил
Аватар

От самото начало на темата се каня да напиша нещо, което все забравям заради отплесването и.

К'вой туй дефибрилатор?
На мен ми напомня едно единствено нещо: като се появят "черги" на ламповия телевизор му играеш няколко юмрука докато/ако се оправи.
Значи: в 21 век, вместо да сме колонизирали Марс и да живеем по 200-300 години, ние продължаваме да блъскаме с бухалката като неандерталци - нещо не ми се връзва!

И ГМО-тата ги приехме на доверие, а дори с делфините не сме намерили общ език... Ама това е за други мнооого бири...

Съб Май 31, 2014 9:41 pm
Профил

Pif, като споменаваш моята обява и това колко плащам, първо не знаеш колко плащам и колко се плаща в тоя бранш, второ ако забеляза обявата е проектант слаботокови, а ако я беше зачел щеше да видиш че става въпрос за естиматор който да може да отвори аутокад файл и след това да попълни спецификация. Ако мислиш че за това следва да се плащат 4000 хил лв. веднага мога да се цаня при теб за естиматор почасово, толкова чисто за подобна позиция не плащат и в Австрия или Германия, тъкмо проучвам там пазара че ще отваряме офис.
А да ти кажа ли какво стана с моята обява, имаше 7 поканени кандидата, от които се появиха само 2-ма, всички останали им било далеч или неудобно и се отказаха, без да имат идея за заплата, условия и работа .. ебем ти работниците. Това са хора които не са стояли гладни и на студено. Много пъти съм го казвал, Българина ще се оправи само ако му се отнеме недвижимата собственост и заточат всички родители на място където не могат да дават апри на децата си, само тогава може би ще изпадне в ситуация в която да му се налага да работи за да живее. Когато имаш къде да живееш, мама и тати помагат, баба и дядо пращат буркани масово хората си правят някакви тънки сметки колко да работя за да изкарам месеца. Пиф, тук не говоря за теб, ти искаш да работиш нещо което те кефи, ОК, за другите съждения не съм съгласен, но това е мое мнение. Проблема е че болшинството изобщо не искат да работят, те знаят че с 500 лв ще изкарат месец някак, търсят си работа на която да не работят и да получават тоя минимум ... и при това положение не знам как се очаква да бъдат високи заплатите.

Нед Юни 01, 2014 7:37 am
Профил

..и в тая връзка преди седмица две говорих с познат който сподели негови впечатления. Има човека магазин, продавача на %. Гледа моя познат че магазина първите две седмици работи, вторите две на месец не, решава че продавача му е малка заплатата и му вдига процента. Да ама нещата стават по зле, оборота пада още, решава че е време да го гони, но понеже не е от хората които лесно уволняват решил да му свали процента, и о чудо, магазина се разработил, свалил му го още и магазина започнал всяка седмица да прави еднакъв оборот. Седнал той, смятал смятал и познай .. ми човечеца си имал таргет, като знае какъв му е процента той си давал зор докато не си докара сума Х, която очевидно му била достатъчна. Става въпрос за ловно рибарски магазин, продавача ако не си обгрижва и котка клиенти те не купуват, да не се чудите къв тоя продавач. Та ето и друг пример.
Има хора и които работят, но не са много, всички останали предпочитат да не работят. За бързата помощ .. и там много може да се говори. Дълги години имах няколко лена на честотите на бърза помощ и полиция /милиция даже бяха още/ Тия от Бърза помощ честно да ти кажа когато и да ги пребиеш им е късно, на такива неща съм се наслушал .... водя си кучето в една частна клиника, верно че си плащам но хората се грижат, най-малкото полагат усилие, иначе понякога правят и глупости, но не нарочно. Ако сранвиш как те обслужват едно куче, и как в нормална болница обслужват хора ... а за хората болницата взема повече, това отношение няма общо със заплащането, аз доктора не съм го бил да става доктор, нито съм му се молил. Не отивам да ме лекува без пари, а това той какво с кого се е договорил си е негов проблем, искам от доктора професионално отношение, не да се държи като господ, да се прави на голяма работа и да работи когато си поиска, той може да не е господ и да не може да връща живота, но аз пък мога много успешно да му отнема и здравето и живота, за това няма нужда да съм господ. По принцип по доктори не ходя, за последните 20 години май съм ходил 2 пъти, но преди няколко месеца блъснаха жената и я карах в ВМА, чеснто да ти кажа в един момент бях на ръба да натъпча доктора в багажника и да го разходя до Витоша. Другия път май първо ще бия и после ще обеснявам кой и от какво е болен. Посещавали сме доктори и в Африка, и в Индия, и в Южна америка, такова нещо другаде не съм виждал, и в Гръчко не са толкова нагли и безочливи.

Нед Юни 01, 2014 7:56 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Ама мойта махала я заварих както я оставих: търсят 20 годишни с по две висшета и 10 г. стаж

Много са изостанали в тоята махала, бре! Моят шеф получава обриви само като види подобна персона. Преди време правиха конкурс по един проект. Немате си на идея що боклук мина. То не бяха с по няколко "виши", докторанти и доктори на нАуките... Не, че имам нещо против докторите, ама тия бяха уникати отвсякъде. После се започна назначаване-уволняване в рамките на половината изпитателен срок. Накрая останаха двамина, които като гледам докъде са докарали нещата, не ги виждам...

Що се касае до лекарите, те са едни от най-облагодетелстваните гилдии. Имат си професионален съюз, държавен фонд за заплащане на труда, представители в законодателната и изпълнителната власти, които поради спецификата са фактори, че и цяло министерство си имат. Оценката на извършената работа се прави пак от представители на гилдията. Ами да се вземат в ръце, най-после! :evil:
Във всяко стадо си има и мърша. Да разкарат мършата и да вземат и техните заплати. Не съм чул завършил медицински университет да не практикува като лекар, защото се е доказало, че не става за такъв.

Нед Юни 01, 2014 11:12 am
Профил

Тони,
не съм запознат с това колко точно се плаща за дадената позиция. Аз съм на принципа, че фирмата са една група хора които с труда си изкарват дадени пари. Тези пари се разпределят за заплати, за печалба, за инвестиции, за реклама, за материална база и за черни дни. Когато нямаш даден човек на дадена позиция то има работа която няма да се свърши. Следователно оборота на фирмата ще падне. Или няма да се повиши. И така хем няма да дадеш висока заплата на някой хем няма да си получиш прихода. Ако дадеш 4 бона и изкараш 15 - кое е по добре? Да не дадеш 4 и да не изкараш 15?
Работника по принцип е мързелив и не му се работи. Той е там щото му трябват пари а не защото му се върши нещо за твоята идея. Ти искаш той да ти прави оферти. Той ако имаше пари нямаше да ти прави оферти и естимации за негов си кеф. Както и момчето в рибарския магазин. Той го прави за пари. Всичко е въпрос на мениджмънт и управление на персонала. Работника не е машина да го включиш в контакта и да работи. Той както теб е индивид със своите желания, потребности и т.н. Същото е и с доктора. И аз ги слушам от време на време. И доктора можеш да го стимулираш да работи по много начини. Не само с пари. Вярно, че не е твоя работа но ти си на зор. Не той. Грешката идва от там, че го смяташ че ти е длъжен.
На всеки кефа му е различен. Моя кеф е електрониката и това правя за забавление. Това значи ли че трябва да решавам всички проблеми на света защото мога?
Конкретен пример: Фирма, "печели" европроект по дадена тема. Прибира 300 бона. Обаче не може да си направи проекта. Имат само папки с документи, професори на заплата 600 лева, роднини на заплата 2500, софтуер за 20-30 бона и нямат това за което е проекта. Предлагам им срещу 50 бона да им го направя. Те ми предлагат да им го направя като работя за тях 6 месеца и ще ми дават по 1200 лева. Познай аз имам ли 50 бона и те имат ли устройство. Аз реално мога да го направя за 2 месеца без пари. И чарковете имам и всичко. Интерено ми е да го направя. Ама защо трябва да го направя? На кой съм длъжен?
Същата е и аналогията с доктора. Ти искаш от него 100% от възможностите му а той работи на 20% защото държавата му осигурява само 20% от парите нужни му за оцеляване.
Аз много искам да не ми трябвт пари за живеене и за части и само да спя, да ям, да спортувам, да правя електроника и да се шматкам насам натам. Тогава ще решавам всички технически проблеми на хората. Стига да мога. С доктора е същото . И той иска да лекува и да помага на хората но му се налага да търгува с живота и здравето на хората за да има какво да яде и с какво да прати децата си на училище.
Тоя с европроекта дали трябва да ме навре в багажник и да ме набие защото не искам да му го напрая ?

Нед Юни 01, 2014 11:30 am
Профил
Аватар

Ей за това пълна автоматизация на всички професии, за да няма такива "ще работя само ако ми е кеф" особено пък, когато става въпрос за човешки живот. Щото при тоя с европроекта няма човешки живот на масата и да се сравняваш с доктор е супер тъпо. Въпреки, че и двамата имате еднакви нужди. Те и затова имат хипократова клетва, а ти нямаш.

Нед Юни 01, 2014 2:38 pm
Профил

И като имат хипократова клетва, да не би да значи, че господ ще се спусне от небесата да накаже докторите, които не си спазват клетвата?

Нед Юни 01, 2014 2:42 pm
Профил
Аватар

Естествено, че няма да се спусне, просто обясних, че има разлика между двата случая. Ако имаш някаква трудност да го разбереш кажи да го обясня по-просто :) .

Нед Юни 01, 2014 2:56 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Същата е и аналогията с доктора. Ти искаш от него 100% от възможностите му а той работи на 20% защото държавата му осигурява само 20% от парите нужни му за оцеляване.

Аналогията с доктора в случая е неуместна. Да, ти не си длъжен на никого . Обаче докторът е длъжен, защото се е хванал на тази работа срещу предварително определена сума, има трудов договор , длъжностна характеристика и т.н., с които се е съгласил. Ако не му харесва - да напусне , както си направил ти, да си създаде клиника и да лекува срещу каквато реши цена. Всъщност, според мен това е и основната причина за недоволството срещу някои лекари - получават заплата, но искат и още, което си е незаконно и неморално.

Нед Юни 01, 2014 3:53 pm
Профил

Лично моето виждане е че всеки хванал се на една работа е длъжен. Ти не си длъжен да го правиш, но ако се хванеш тогава вече си длъжен. Никой не може да те задължи в общият случай, но самият факт че си дал съгласие е достаъъчен, поне за мен да се чуствам задължен. Случва ми се да правя нещакоито не са ми изгодни, дали защото не съм преценил, дали защото се е наложило, или защото просто съм решил да помогна няма значение, случва ми се, и ги правя точно толкова добре колкото ако за тях щяха да ми платят 10 млн. Лично за мен има два начина, или работи една работа максимално добре и даваш всичко от себе си, или не я работиш. Човек трябва да държи на думата си дори когато и това не му е изгодно, да е мислел когато е давал дума. Мен често ми се е случвало друго, някой се цани да прави нещо за Х пари, идва след две седмици и почва, ама сега то аз не знаех това, не знаех онова, ама то ... ако трябва да бъда честен в 90% от случаите много добре са знаели в какво се състои работата но умишлено са занижили това което искат с идеята после да те изнудват за още. Разбирам ей сега ако микажат абе рмеонта на колата ще струва 5000 и след седмица звънант и да кажат ами ще струва 8 защото и скоростите са прецакани, нямало е как да знаят преди да фикснат двигателя. Но да даойде някой който ти каже ами тая дупка ще я изкопая за 200 лв и после да почне ами тя почвата камениста, ами то заваля, наложи се да сменя маркуч на хидравликата ... едв ли не ти казва абе наложи ми се да я копая тая дупка затова ще ти е по-скъпо. Същото е и с работниците. Идва и го питаш колко иска, първо 10 минути мрънка, след много убеждаване ти казва искам 1000, ти пак питаш, не колко минимлано а колко би искал, след още 10 минути си успял да изкопчиш че иска 1600, казваш ОК мислейки си че 1600 те устройва и мислейки че и той ще е доволен. И хоп след 3 месеца почваш да чуваш че мрънка, парите му били малко, дори не ти го казва директно. Ако го привикаш, с много нерви ще изкопчиш че той искал 2600 ... ама къде са 1600 къде са 2600 ... ами да, ама то еди къде си плащали толкова, ама той мислел да купува апартамент, ама работата била много натоварваща, ами той носел отговорности ... чакай бе, ти 20 минути си се опитвал да изкопчиш той какво наиситна иска, дал си му го и след това разбираш че той не искал това, той искал повече.
И каква е най-често причината, ами че той като много други прави сметка на чужди пари, видяло му се че фирмата много изкарва а на него дава по малко. По горе някой писа за фирми които искали по 70 евро на час, е при нас примерно сумата варира от 30-200 лв час, 30 е на сервизен техник по корпоративен договор, нормално за него е 60, около 100 евро на час е за консултация и инжинерни услуги. И какво сега, бай хуй, който попълва едни таблици, на който му давам know how как да конфигурира, къде какво да ползва ще се оглежда колко взема фирмата ? Да не би той да работи по 16 часа на ден, или той да е имал безсънни нощи разучавайки вякакви безумни стандарти, или той да е създал имидж и проекти с които да може да изисква тея 100 евро на час, или сигурно той е отишъ и е убедил клиента че трябва да ги плати ... единственото кето се иска от него е да върши това за което се е пазарил за сумата която с ее пазарил. Не искам нито да работи извънредно, нито да праив чудеса, просто да работи. Ако аз мога да направя едно нещо за време Х е нормално той да може да го направи за не повече от 2Х, всичко останало за мен е мърлящина и скатаване.

Нед Юни 01, 2014 4:44 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
...Същата е и аналогията с доктора. Ти искаш от него 100% от възможностите му а той работи на 20% защото държавата му осигурява само 20% от парите нужни му за оцеляване...

Това къде? И що не стане поп или хамалин тогава? Плачат, че ги биели. Ми скоро ще почнем и да ги убиваме. Нищо лично, просто за удоволствие... Доктора е учил за доктор, но вместо да лекува, се ебава. Що и аз да не се поебавам с него, но с моя си занаят?

Нед Юни 01, 2014 4:51 pm
Профил

Desert Leo написа:
Pif написа:
...Същата е и аналогията с доктора. Ти искаш от него 100% от възможностите му а той работи на 20% защото държавата му осигурява само 20% от парите нужни му за оцеляване...

Това къде? И що не стане поп или хамалин тогава? Плачат, че ги биели. Ми скоро ще почнем и да ги убиваме. Нищо лично, просто за удоволствие... Доктора е учил за доктор, но вместо да лекува, се ебава. Що и аз да не се поебавам с него, но с моя си занаят?

Това като във вица за гаргата дето се ебавала със самолета .....

Нед Юни 01, 2014 5:00 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Desert Leo написа:
Pif написа:

Това като във вица за гаргата дето се ебавала със самолета .....

Да, ама не е виц, щото вече ми падна пердето, та някой ще трябва да опере пешкира и се сещам кой ще е ... :wink:

Нед Юни 01, 2014 5:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща