|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:38 am
Ползвате ли лични предпазни средства?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Ползвате ли лични предпазни средства?
Абсолютно нищо, за мен това е също толкова безсмислено колкото и самата разредка. Ако хомеопатите имаха някакво конкретно твърдение, че при еди какво си разреждане става еди що си, да го измериш, провериш и т.н. В случая няма или поне аз не съм чул да имат някакви научни претенции. Съответно няма какво да се оборва по научен път. Като преброиш молекулите доказваш какво? Че нямаш сестра може би? Няколко пъти повторих, че това с хомеопатичните разредки е на границата на научната фантастика, но не бива по това да се вадят генерални заключения.
|
| Съб Мар 28, 2015 11:49 pm |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
За много неща просто не си струва да се анализират твърде много. Има ли смисъл да проучваш (ако не ти е това работата или целта, която си решил да преследваш) всеки възможен материал за направа на съдове за хранене и готвене? Според мен е напълно достатъчно да знаеш, че стъклените съдове са може би най-безвредните (трудно могат да се измислят съдове, които да са по-безвредни просто защото стъклото, от които се правят съдовете за готвене е изключително устойчиво - не реагира с храната). И това ти стига за да вземеш решение да ползваш стъклени съдове (така си спестяваш проверката дали съдовете, които ползваш са достатъчно безвредни). На практика можеш да живееш без да ползваш други съдове. (Мен обаче ме мързи - имам една много удобна мултиварка и тя работи със съд, който не е стъклен - може и да е тефлонов, който не е най-безвредния материал... Кутиите за храна в хладилника са ми стъклени, но с пластмасов капак - по технико-икономически причини не слагат стъклени капаци.) Също така е достатъчно да знаеш, че готвенето при температура не (много) повече от 100*C е безопасно - при по-високи температури - пържене, печене - може да се образуват вредни вещества. Трябва ли да анализираш подробно колко са вредни, в какво количество могат да се консумират без да има значителна вреда и т.н.? Няма нужда. Много по-лесно е просто да избягваш да ядеш храни, които са приготвени при по-висока температура. Трябва ли да четеш за всички възможни овкусители, подсладители и т.н.? Не е нужно. По-лесно е просто да ядеш следните храни (които знаеш, че е безопасно да се ядат) - сурови зеленчуци, сурови плодове, термично обработено месо/риба/яйца/плодове/зеленчуци при температура до 100 градуса по Целзий (при готвене с повече вода се постига чудесен терморегулиращ ефект), ядки. Прекаленото анализиране кое колко точно е вредно в много случаи е непрактично. Ако измислят някаква храна, която да струва 10% от текущите ми разходи за храна - бих се замислил дали да я ям. Редовно излизат новости за всякакви подсладители, овкусители и т.н. Може просто да ги игнорирате (ако ядете храни, които не съдържат такива). Ако трябва с едно изречение да обобщя: избирайте битките си.Тези, които не се страхуват от думата "мем" и четенето на текстове с тази дума не ги дразни (доста е вероятно четенето на подобни текстове да предизвика фрустрация и когнитивен дисонанс) - може да погледне какво писах за мемите, свързани с храненето. (Хората трудно приемат, че поведението им до голяма степен зависи от средата и по-точно от конформизма.)
Последна промяна vstoykov на Нед Мар 29, 2015 1:29 am, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 29, 2015 12:23 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Безопасно? Вече сме в 21век и хората умират от "плодове": http://worldnewsdailyreport.com/doctors ... d-by-gmos/
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 29, 2015 12:48 am |
|
 |
|
vstoykov
|
Нямам предвид плодове, които са ги заливали с пестициди (вместо да ги пръскат с пръскачка са ги поливали директно с кофата). Както и за такива, които са расли на замърсени почви. Също така трябва да не ядете храни, към които сте алергични.
Плодовете в магазина са достатъчно безопасни. Нямам намерение да ставам градинар само за да ям "органични" плодове.
Последна промяна vstoykov на Нед Мар 29, 2015 1:30 am, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 29, 2015 1:27 am |
|
 |
|
ike
|
Прочети статията. Човека е умрял от домат от магазина.
|
| Нед Мар 29, 2015 1:30 am |
|
 |
|
vstoykov
|
Бил е алергичен. Повечето хора не са. Затова не умират след всяко посещение на магазина.
|
| Нед Мар 29, 2015 1:31 am |
|
 |
|
ike
|
Бил е алергичен към риба, а не към домати ... и е умрял от домат.
|
| Нед Мар 29, 2015 1:37 am |
|
 |
|
Edesign
|
Това дали е така не знам, знам само че стари стъклени съдове които имам са тежки и се чупят лесно. Новите са леки и не се чупят. Дали всъщност не ядем прозрачни полимери, смоли и хиляди вредни неща с тях. Това са общоприетите неща, но в реалния днешен живот не е така. Защото ти ядеш домат с гени на риба, риба хранена с отпадъци (пангасиус). Пиле пораснало както културист боцкан с хормони. Всички напитки (като изключим кока кола и пепси + производни) са ужасно вредни (аспартам и т.н.) + кола Зеро която здраво се опиват да я наложат. Т.е. искам да кажа, че с храната се извършва най-силният геноцид в момента, от който не можеш да избягаш... та какво си се замислил за останалото. После както писах по рано всички роптаят срещу пластмасови бутилки, обаче реално други вече няма. А тръбите на водопровода?.......
|
| Нед Мар 29, 2015 9:58 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има, ама не всички от тях произвеждат чиста храна. Особено зеленчуците... нали и аз земеделствам и като дойдат комшиите (пенсионери) почват "това с какво го пръскаш, онова с какво пръскаш". Като им кажа, че не ползвам химия и се озъбват "ама как така?". 
|
| Нед Мар 29, 2015 10:41 am |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Една интересна книжка за отглеждане на растения без торове и пестициди, само с каменно брашно: http://bookos-z1.org/book/916998/76f477
|
| Нед Мар 29, 2015 12:14 pm |
|
 |
|
741
|
Ike, ще може ли линк за същото към сериозен медицински сайт? Или поне линк към сериозен новинарски сайт, който да споменава "конференцията" на лекарите, или поне за изтеглянето на въпросните домати от пазара, както пише в твоя т.н. източник? На някои шарани и бастун да им подадеш вместо кука, и него захапват. Снимката на "умрелия" от статията, дето се твърди, че е направена тая година ден преди да умре, я има ъплоудната във flickr от съвсем различен човек и е с коментари към нея отпреди 8 години. https://www.flickr.com/photos/98528214@N00/353707470Въобще, да се чуди човек като чете темата, сайт за техничари ли е отворил, или бг-мама.
|
| Нед Мар 29, 2015 1:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ето го потвърждението за "истиността" на въпросната статия http://www.snopes.com/media/notnews/gmodeath.asp
|
| Нед Мар 29, 2015 2:05 pm |
|
 |
|
741
|
Аз това го видях, обаче то също смърди и няма как да се приема за чиста монета. Цитатът на disclaimer-а е фалшив, линкът на disclaimer-а сочи към друг сайт и не съдържа каквото се твърди. Старата снимка обаче е факт. И копирайт бележката най-долу в линка на Ike кърти миФки: Copyright 2015 © New World Order Media. All rights reserved 
|
| Нед Мар 29, 2015 2:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз ползвам бира  , не знам дали помага срещу оловото, но твърдо не вреди - проверено на практика. 
|
| Нед Мар 29, 2015 8:24 pm |
|
 |
|
ike
|
Извинявам се. Явно съм се подвел, мислех че статията е истинска, но очевидно е написана в сайт като неновините.
|
| Нед Мар 29, 2015 8:50 pm |
|
|