Отговори на тема  [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
Тези подложки ми се виждат голяма набутвация. Предполагам, че върху тях супер бързо и удобно ще се положат тръбите, но това улеснява единствено майстора и здраво набутва инвеститора. Т.е. 10лв/м2 за подложка БЕЗ топлоизолация спрямо 2-3лв/м2 за армираща мрежа и малко повече труд (щтракване на 10-15 пластмасови обтяжки в 1м2) ми се вижда несъизмеримо. Ако ще давам същото количество пари - по добре вместо в подложка да ги "налея" в по-дебела термоизолация ...
Мрежата все пак допълнително дава някаква и здравина на замазката, а и с мрежа предполагам топлоотдаването от тръбата към замазката ще е по-добро, тъй като тръбата навсякъде и от всякъде ще се залее и ще контактува със замазката. Температурата ще се предава малко или много и през мрежата ...

Както казваш (а съм го чувал и от други) - проблемите при подовото са предимно при връзките към колеткорите. Т.е. след време от там "просълзява". Ремонта е да се отрежат (1-2см от тръбата) и да се направят наново.

Та в тази връзка - чудех се как да направя така, че да имам няколко сантиметра "запас" от тръба, за да е възможен такъв ремонт ако се наложи БЕЗ удължаванене на тръбата и допълнителни връзки.

Ако сложа тръбата в гофре в участъка от колектора до самото поле (за да не къртя този участък при подмяна на тръба в дадено поле, а също и за термоизолация на тръбата в участъка извън полето), то предполагам в гофрето ще мога да "нагъна" тръбата по завоите и да имам въпросните 2-3см в повече за ремонта.

Идеята дали е работещаи има ли друг начин как да се направи това?

Относно идеята ти да вкараш тръбите в стените = дали така няма да си създадеш допълнителни проблеми? Например напукване на мазилката на стените от температурата на тръбите. Трябва да използваш сериозна термоизолация на тръбите в стените. Трябва да мислиш и за обезвъздушаването на тръбите в пода (т.е. да е възможно).

Аз мисля и в друга посока - да мога да източвам напълно тръбите на подовото. За целта изходния колектор ще е монтиран ПОД нивото на подовото, така че от него да мога да източвам водата. Е, това чисто гравитачно няма да е възможно, защото подовете ще са криви на места с до 2-3см, но с малко помощ с въздух под налягане - предполагам ще стене идеално.

Пон Май 18, 2015 8:32 am
Профил

Не, аз казвах че подложките са начин да се улесниш и да не даваш пари за майстори. Въпреки че в белите страни логиката е че като им е по-лесно на майсторите ще се набуташ по-малко за труд.
Иначе това в стените не си струва, просто мислех на глас.
За запас съм виждал да завъртат една навивка накрая, ако я пуснеш тази навивка накрая около колектора да е хоризонтална ще е добре, но трябва да има място около колектора (за всеки кръг по една става доста).
Реално ако накрайника ти изпусне няма да ти се налага да режеш от тръбата. Те по-скоро се дозатягат или се сменят, гумените им пръстени вътре се предават. Може да се наложи да се оформи пак челото на тръбата, но по 2-3мм ще имаш за доста години напред.

Пон Май 18, 2015 3:58 pm
Профил
Аватар

Мдаа, как майсторите правят снадките ннам, но на моето парно поне половината връзки се просълзиха след месец-два, а някои направо се разреваха. Дозатягането се оказа временно решение, обаче като резна тръбата на около 2см и направя снадката наново - няма проблеми повече, дори след като пак забравих помпата изключена и тръгна пара по тръбите. Пък при ваште температури...

Пон Май 18, 2015 4:14 pm
Профил

Проблема на металната тръба е че издържала 50 години а на пластмасовата 130 градуса. :D
Да споделя, брат ми си пусна тръби(полипропиленови) по пода преди да сложи замазка и ламинат от горе. Тръбите са за радиатори! Един ден пуснал майсторите от кабелната да си прикарат кабела от едната стая в другата за телевизор и познай. Сега едната стая няма радиатор работещ.(поне на колекторите има кранчета за спиране) :D
Както се казва, баш дет не трябва там си сложили дюбелчето. :D

Пон Май 18, 2015 4:40 pm
Профил

Не знам да има пластмасови, дето да държат 130 градуса, повечето са за работна до 90-95 градуса (кратковременно) и се разтичат на 115.
При термопомпите преко сили можеш да изкараш 60 градуса, налягането и то е никакво, така че за тръбите опасност няма.
Тия от кабелната в пода ли са дупчили?

Пон Май 18, 2015 4:58 pm
Профил

По ъглите и са го пернали някъде.

Пон Май 18, 2015 8:49 pm
Профил

bongo_x2 написа:
...поне половината връзки се просълзиха...

Преди да се нахлузи 'щуцера' на тръбата , мацане с читав силикон мисля ще подобри нещата... :)

Пон Май 18, 2015 10:20 pm
Профил ICQ

По скоро калпави и евтини щуцери. На мен връзка не ми е просълзявала и капала! Имах наводнение с калпава нискобюджетна такава която се измъкна през гайката с тръбата.(от тогава обица на ухото)

Пон Май 18, 2015 10:50 pm
Профил
Аватар

От скъпите матряли е слагано. Освен това като го ръгна аз (същия, стария) що не тече? Най-вероятно са прегрявали тръбата за по-лесно.
Силикон сакън не слагайте! По-скоро тефлонова лента, ама голяма играчка със спорен резултат.

Пон Май 18, 2015 11:51 pm
Профил

Няма място за навивка около колекторите. По-скоро ще трябва да използвам гофре с по-голям диаметър и да разчитам на "набутване" на тръбата по завоите на гофрето по дължината от колектора до полето (гофрето ще е в този участък само и ще го играе "термоизолация" + опция за прекарване на тръбата при ремонт и цялостна подмяна на тръбата на полето).
... Все си мисля, че ще е добре да се помисли и за това на този етап ...

Относно тръбите - мисля да използвам Овентроп ( цени в БГ-ТЕРМ ).

Още не знам кои са за предпочитане -
PE-Xc тръби „Copex”
или
PE-RT тръби „Copert“

Кои са за предпочитане?

Вто Май 19, 2015 9:21 am
Профил
Аватар

Най-добре майстора ще каже.
Мии първото което ми се наби, че RT са по-нискотемпературни, би следвало да са по-меки. Така се и оказа, можело да се огъват и студени, да се запояват и т.н. Моите на парното са PEX-Al-PEX и се вкарах в приключение докато огъна на S една фи20. Виж друга фирма кво пише:
http://www.hakagerodur.ch/front_content ... angelang=2
http://www.hakagerodur.ch/front_content.php?idcat=58

Вто Май 19, 2015 10:11 am
Профил

Аз да питам защото не зная, как се решава проблема с температурното разширение? Би трябвало да го има. Някакъв компенсатор ли се слага?

Вто Май 19, 2015 10:19 am
Профил

Аз последно мисля да ползвам pex-al-pex по много причини:
- най-ниско топлинно разширение
- най-здрави механично
- много марки и модели
Виж ги и тези - доколкото разбрах не обичат дребни клиенти, но имат дистрибутори:
http://intermetal.bg/wp-content/uploads/price-lists/otoplenie.7.5.2015.pdf
Като че ли най-доброто за тръба е това:
Цитат:
Петслойна тръба с алуминиева
вложка Alu - PE-X, AlpexTherm и
Alpextherm XS, произход
Германия

1.52лв без ДДС за 16х2.0

По нашия край продават масово тръби Waterland, от няколко места чувам че не струват. Т.е. трябва да се избягват.

Вто Май 19, 2015 10:58 am
Профил
Аватар

Че аз фи20 от магазина за 3лв купих метър и половина...

Вто Май 19, 2015 11:26 am
Профил

bongo_x2 написа:
Че аз фи20 от магазина за 3лв купих метър и половина...

Не разбрах какво имаш предвид? Има тръби и по 80ст/м (16мм), тук говорим за качествени.

Вто Май 19, 2015 2:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща