Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо, а този производител спомена ли нещо за технологията на производство. Защото един наш клиент си купи 2 тона биодизел (на цена незначително по-ниска от тази на нафтата) за нафтова горелка в мандра. Три помпи заминаха докато разберем какво става. Гори пущината ама за 2 дена помпата вътре от лъскава става матова. После вече ме осветлиха по въпроса. Сложна работа било. Реално като цена биодизела излиза по-скъп от петролния без да слагаме акциза. И после как ще ме накраш да си сипя такова нещо в колата - никога. Един приятел пък работи във фирмата дето гледат риба из родопите. Та той се хванал и направил инсталация за биодизел от риба, ама тяхната работа е до там, че да си произвеждат колкото за себе си, и понеже си карат собствените коли го правят като хората, а суровината им е фирата от производството, така че не им излиза толкова нанагорно.
Само, че като се знаем какви сме "Мърльовци" по принцип, такива производтсва 99% се опорочават. Заради печалбата всеки гледа да спести на принципа "след мен и потоп". Продава се щото е модерно, а пък тоя дето го купува му излиза залтно после. На тоя мандражия този опит му струваше 3 помпи х 250 лв. + 2-3 тона мляко - красота, ама тези от които го купи са мафия - копче не можеш им каза (на Денис Бареков обкръжението).
Германеца не си и помисля дори да претупа производството, щото после отива на топло за дълго.
Иначе си прав, че на практика можем да задоволим солиден процент от потреблението си със биогорива. Сигурно и 20% може ама аз поне за сега ще се въздържа.
Въпроса със законодателството също оказва влияние ама да си оправят малко качеството. То като има свястно предлагане нещата ще се отрегулират по принуда.
При мен лично нещата се подредиха без да искам - като си купувах колата гледах да е с оня странния мотор на опел - 3 цилиндровия - на риск, ама пък като ми гори 3 до 5 на сто бензин ... сега естествено че ми е скъп бензина ама като се замисля ония с големите кораби как се чувстват, изпитвам вътрешно удовлетворение някак си.

Чет Юни 12, 2008 9:30 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сигурно е че ако се прави 4000 тона биодизел в БГ, той ще е по скъп от нафтата на Лукоил, и със сигурност с по-лошо качество. Няма и как да е иначе.:)

Но също така е факт, че в Германия по безниностанциите масово вече се виждат табели за биодизел, на цена под цената на нафтата. Което значи че някак си може да се направи по евтино. При това Германците реват в Еврокомисията че амриканците ползват субсидии, а за тях няма.

Иначе до колкото съм си говорил с германски колеги и те не смеят да сипват биодизел на нови коли (комънреил мотори). То е известно че се чупят. Но казват че атмосферните и конвенционални турбодизели на 7+ години нямали проблеми да търкалят с такова гориво. А в БГ такива двигатели да искаш. На един Икарус или Камаз на 20 години, му е все тая какво ще налееш вътре, важното е да гори горе-долу :)

Пък и ако сега излиза скъпо биогоривото, то ако се сбъдне апокалиптичната прогноза за 250$ на барел догодина.... май няма да изглежда толкоз скъп вече. Ама тогава предимство ще имат тия които са напред във технологиите по темата. А ние както винаги ще вървим 20 години подир другите.

Иначе аз мислех да си купувам дизел. Но просто в момента няма никакъв смисъл. Карам си на газ и не ми пука :) Макар че много ме притеснява факта, от огромния дисбаланс между LPG то и другите гориво от доста време насам и очаквам включване от Лукоил по темата :(

Чет Юни 12, 2008 10:41 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, тоя човек дето си го слушал по радиото не е в час. Към тази година в България ще има инсталации за биодизел с капацитет по-голям от колкото производствот на слънчоглед у нас. Идеята е да се внася слънчоглед от Украйна , а биодизелът да се изнася, щото пазарът у нас е малък. И за Лукойл не е така. Излезе съобщение, че са почнали да строят инсталация за биодизел с неизвестен капацитет. И за Макдоналдс не е прав. Много са желаещите да купуват благинката от там и затова те са в правото си да я продават. Има и не малко на брой гаражни инсталации с неизвестно качество на продукцията. Причината за интерсеса към биодизелът е , че има изискване на ЕС определен процент от продавания дизел да е смесен с биодизел. Този процент трябва да се повишава всяка година.
В СИС индъстрис има инсталация за етанол за гориво. Вероятно това е така и при другите големи алкохолни фабрики.
Биогоривата не са реална алтернатива на петрола. Напоследък това започна да се осъзнава и големите страни в ЕС (Германия, Франция) вече не са толкова ентусиазирани. Говореше се преди няколко месеца (не зная дали вече е факт), че ще спрат субсидиите за земеделските земи засети с култури за биодизел.
Всъщност какво се получава - селското стопанство се субсидира по всевъзможни начини, петролът се облага с акциз и така биодизелът излиза с 20-30% по-евтин. Енергетично обаче положението не е такова.

Чет Юни 12, 2008 10:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Цецо, тоя човек дето си го слушал по радиото не е в час. Към тази година в България ще има инсталации за биодизел с капацитет по-голям от колкото производствот на слънчоглед у нас. Идеята е да се внася слънчоглед от Украйна , а биодизелът да се изнася, щото пазарът у нас е малък. И за Лукойл не е така. Излезе съобщение, че са почнали да строят инсталация за биодизел с неизвестен капацитет. И за Макдоналдс не е прав. Много са желаещите да купуват благинката от там и затова те са в правото си да я продават. Има и не малко на брой гаражни инсталации с неизвестно качество на продукцията. Причината за интерсеса към биодизелът е , че има изискване на ЕС определен процент от продавания дизел да е смесен с биодизел. Този процент трябва да се повишава всяка година.
В СИС индъстрис има инсталация за етанол за гориво. Вероятно това е така и при другите големи алкохолни фабрики.
Биогоривата не са реална алтернатива на петрола. Напоследък това започна да се осъзнава и големите страни в ЕС (Германия, Франция) вече не са толкова ентусиазирани. Говореше се преди няколко месеца (не зная дали вече е факт), че ще спрат субсидиите за земеделските земи засети с култури за биодизел.
Всъщност какво се получава - селското стопанство се субсидира по всевъзможни начини, петролът се облага с акциз и така биодизелът излиза с 20-30% по-евтин. Енергетично обаче положението не е такова.

Казвам това което каза човечеца. Той и без това ми звучеше прекалено спокоен и тих като за човек от горивния бизнес :)

Аз до колкото знам трибуквието от Варна са единствените засега залагащи сериозно на подобни инсталации. Но и те реват че Лукоил притиска и не пуска законодателни инициативи да облекчат въвеждането на биогорива в БГ.

Пак ти казвам по евро директиви до 2012 трябва да сме с 20% алтернативни горива в транспорта. Към 2010 трябва да се мешат с 5% горивата по бензиностанциите. Оказва се че в БГ даже няма лаборатория която да проверява и сертифицира подобни горива. Въобще няма норамтивни документи по въпроса. Нищо няма. Чиновническо безхаберие, примесено с яко лобиране на доставчиците и пройзводители на петролни горива (или както там им се наричаше организацията). А къде лобирането вирее най - добре - при тъпа, мързеливи и гладни чиновници. Кой ще плаща глобите после ти е ясно.

Ако има някакви инсталации към момента те са за собствена употреба.

Имай предвид и нещо друго - в ЕС пустеещи земи няма. Земята която пройзвежда биодизел, всъщност намалява общи добив на хранителни култури. Затова и европейците се стреснаха от растящото пройзводство на биогорива. В БГ пустееща земеделска земя - колкото искаш. А и за това не трябва първа категория земя. Биогоривата не се ядат могат да се сеят генно изменени култури които да са устойчиви да растат при по лоши условия.

Незнам защо но имам чувството, че скоро Доган ще се светне и по Кърджалииско вместо тютюн ще почнат да гледат рапица. И пак ще се окаже че някой политици се грижат за електората си за разлика от други :)

При всички положения тази пустееща земя трябва да се оползотворява. Дали ще е за хранителни култури или за биогорива - няма значение. В близкото бъдеще тези две начинания ще носят добри пари. :)

Въпроса е че за това си трябва горе да има някой с нещо в главата. Не ми е проблем че управниците ни са крадливи - яд ме е че са прости.

А и пак ти казвам - ако сега биогоривата са скъпи при 130$ долара за варел, дали ще са толкоз скъпи на фона на 200-300$ за варел?

П.С.

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=513116

Последна промяна Цецо на Чет Юни 12, 2008 4:42 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 12, 2008 10:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
При мен лично нещата се подредиха без да искам - като си купувах колата гледах да е с оня странния мотор на опел - 3 цилиндровия - на риск, ама пък като ми гори 3 до 5 на сто бензин ... сега естествено че ми е скъп бензина ама като се замисля ония с големите кораби как се чувстват, изпитвам вътрешно удовлетворение някак си.

Единия ми "кораб" си е направо корейска лодчица :) , през зимата гори 25 литра на 100км., през лятото 15 литра. Ама не ме успокоява факта, че тези с големите кораби започват от 26 литра на 100 км. през лятото, а през зимата на всеки светофар зареждат :cry:

Чет Юни 12, 2008 2:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
биодизела може да ентусиазира само хора които не умеят да боравят с числа.
но все пак не е лошо увлечението по биодизела, щото може да докара сериозен глад, което ще направи нещата по-забавни :)

Чет Юни 12, 2008 7:27 pm
Профил

Мнение 
¶ написа:
Cekins написа:

Единия ми "кораб" си е направо корейска лодчица :) , през зимата гори 25 литра на 100км., през лятото 15 литра. Ама не ме успокоява факта, че тези с големите кораби започват от 26 литра на 100 км. през лятото, а през зимата на всеки светофар зареждат :cry:

... какъв кораб имаш та гори толкова .... аз имам и един империал '93 и не гори толкова, да не караш прицеп ....

Чет Юни 12, 2008 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Деу, имам навика да си пазя бележките от бензиностанциите, веднъж в месеца въвеждам данните в таблица на OpenOffice . Другата е Хонда, през зимата към 21 л./100км. Тук бензина се лее, както в България се лее ичкията, особено ако колата е американска, тип living room, смучат като триглавата ламя Спаска :wink: Напоследък обаче все повече американци чувам да коментират цените на бензина, с тъга говорят за времето на Бил Клинтън :cry:

Чет Юни 12, 2008 10:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
но все пак не е лошо увлечението по биодизела, щото може да докара сериозен глад, което ще направи нещата по-забавни :)

Пак ще си говорим при цени над 200$ за варел Брент. Пак ти казвам че в Германия в момента се продава биодизел на цена под нафтата. И германците реват че не им го субсидира държавата като в САЩ. Което значи че някак си може да се получи по евтино. Това че ти можеш да оперираш с числа, съвсем не значи, че разполагаш с точните числа.

Пет Юни 13, 2008 8:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
zaphod написа:

Пак ще си говорим при цени над 200$ за варел Брент. Пак ти казвам че в Германия в момента се продава биодизел на цена под нафтата. И германците реват че не им го субсидира държавата като в САЩ. Което значи че някак си може да се получи по евтино. Това че ти можеш да оперираш с числа, съвсем не значи, че разполагаш с точните числа.

@Цецо,
Правиш две основни грешки и проблема не е в числата, а в липсата на глобално мислене.
1. В световен план - заемането на площи с технически култури доведе до намаляване на посевите с култури за храна на хората и животните. Това веднага се усети в бедните страни и всички дадоха заден ход. Проблемите, които могат да възникнат в световен мащаб са много по-сериозни от недостига на петрол. ЕС взе най-адекватното решение и спря всички субсидии за посеви за биодизел.
2. В национален план - от къде ги видя тия пустеещи земи??? Всичката земя, която може да се обработва с високопроизводителни машини се обработва. Това, което остава са или пасища или земи, които се обработват с Белчо и Сивушка, Марко и дръгливата кранта. Техническите култури искат големи площи и високотехнологичен процес на обработка за да са ефективни. А и без субсидии те не са на сметка и за едрите фермери.

Пет Юни 13, 2008 8:58 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
@Цецо,
Правиш две основни грешки и проблема не е в числата, а в липсата на глобално мислене.
1. В световен план - заемането на площи с технически култури доведе до намаляване на посевите с култури за храна на хората и животните. Това веднага се усети в бедните страни и всички дадоха заден ход. Проблемите, които могат да възникнат в световен мащаб са много по-сериозни от недостига на петрол. ЕС взе най-адекватното решение и спря всички субсидии за посеви за биодизел.
2. В национален план - от къде ги видя тия пустеещи земи??? Всичката земя, която може да се обработва с високопроизводителни машини се обработва. Това, което остава са или пасища или земи, които се обработват с Белчо и Сивушка, Марко и дръгливата кранта. Техническите култури искат големи площи и високотехнологичен процес на обработка за да са ефективни. А и без субсидии те не са на сметка и за едрите фермери.

Тц. Точно глобално се опитвам да мисля:

1. Това че в Сомалия са гладни, не пречи в Америка да карат каруци дето консумират колкото градски автобус. Някъде имаше изследване, че да се напълни джипа с биоетанол е горе долу същото количество биомаса, което отива за изхранването на един африканец за месец. Въпроса е - "е и, какво го грее това оня с джипа?".

2. ЕС може да е спряло субсидиите, но Бразилия си е поставила преоритет да вземе водещия дял в пройзводството на биогорива. Ако ЕС искат да се правят на моралисти, то други няма да ги чакат.

3. Пустеещи земи ли не виждаш? Ти къде живееш бе човек? На самолет качвал ли си се скоро? В БГ има огромно количество пустеещи земи, или земи които не се използват достатъчно ефективно (т.е. някой си е насял царевица за дворните кокошки там). Или се води че я обработва, но всъщност пустее. Според мен не повече от 50% от земята се ползва към момента. Проблема е комасацията, но и на това ще му се намери лек. Всъщност проблема се решава адски елементарно. Както го решават в Америка. Ако имаш земя и не я ползваш - здрави глоби. Така изведнъж пазара на земя ще живне. Ако пътуваш по Америка ще видиш огромни площи засяти с рапица. Питал съм хората и са ми казвали, че го правят по принуда - имат земята, не искат да я продават (или не им харесва цената), но заради глобите са длъжни да я ползват. И сеят рапица.

Знам едно - според повечето анализатори Oil Peak-а е преминат. Същевременно световната икономика се нуждае от 10тилетия да превключи на друг източник. Транспорта - дажи ако предположим, че още утре пуснат електрически коли, поне 20 години ще минат докато автомобилите по улиците станат такива. А за 20 години петрол НЯМА(не и на тази цена). А корабите, а самолетите - те реално нямат никаква алтернатива освен петрол. А всичкото пластмаса която се прави от петрол. На практика последните нямат алтернатива освен петрола. Което значи, че петрола преоритетно ще отива там. И за дребния транспорт ще се наложи да се търси алтернатива. Аз в близките години (10-20) не виждам какво може да измести ДВГ. Което значи алтернативни горива - биоетанол, биодизел и метан.

ЕС без проблем може да понесе поне 300% нарестване на храните, без да почнат да гладуват. Но не може да си позволи да спрат полетите или транспорта въобще. Въпрос на преоритети. Според последни оценки Щатите имат собствени залежи на петрол за 8-10 години. Руснаци, норвежци също имат собствени запаси. Самите араби според мен скоро ще им светне лампата и ще ограничат добива. Даже Румънците си имат някави там минимални залежи. Всички те имат буфер за момента X в който петрола ще започне истинския дефицит на петрол. Ние нямаме нищо под земята. Имаме възможности над земята.

Проблема е комплексен и няма еднозначно решение разбира се. Но да казваш - биогоривата са много скъпи и за това не трябва да се занимаваме с тях - купувай петрол докато е евтин, пък като свърши - ще мрем..... Когато говориш за цени, субсидии и въобще числа, гледай напред и калкулирай петрола на поне 2 пъти по висока цена от сега. Изчисленията много се променят вярвай ми.

Ето тоя казва горе долу това което и аз мисля - в момента спекулантите надуват цената на петрола. Но в крайна сметка тренда е ясен и задължително в една посока:

http://www.darikfinance.bg/view_article ... le_id=8133 и още малко за спекулантите: http://www.profit.bg/?cid=1&sid=0&aid=20506 (.com балона все още се цитира като най-големия балон на съвременните пазари :) а петрола го задмина)

Иначе новинка от днес (но не само днес):

http://www.darikfinance.bg/view_article ... le_id=8132

На кой не му харесва - да сменя планетата :)

Пет Юни 13, 2008 10:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо,
Пак въртиш около същото....
Твоята е като оная приказка: "Ти му думаш, оно рупа ли рупа зелено тикве".
Биогоривата не са алтернатива на скъпия петрол! Виждаш какво става с цените на храните в световен мащаб. Не си ли задаваш въпроса защо?
Това, че Америка още не може или не иска да го разбере не е добрия пример. От къде и за сметка на каква земя ще произвежда биомаса Бразилия? За сметка на изсичане на джунглите - зеления дроб на земята. В резултат на което ще се изгарят повече горива и ще се произвежда въглероден двуокис, а ще се намаляват горите, които го преработват. Нали се сещаш до какво води това? В резултат циклони и торнадо ги въртят всеки ден.
За пустеещите земи в България - не казвам, че такива няма, но ти обясних по-горе какви са те и защо не са пригодни за тези култури. На ръка ли да сеят рапица и с косата ли да я жънат? И кой, като няма хора по селата?
Абе с две думи - повече чети и повече мисли като пишеш!

Пет Юни 13, 2008 11:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ей с теб определено няма смисъл да споря. Ти си живял 200 години, явно мислиш да живееш още 200 - толкоз опит си натрупал, че всичко ти е ясно. :)

Айде живи и здрави.

Пет Юни 13, 2008 11:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Lupus, за селата не бери грижа - при такова развитие на нещата скоро ще започнат софиянци да се връщат в родните си села. Аз и затова си останах селянче :).
Цените на селскостопанските култури не изостават от тези на петрола. На чикагската борса цената на царевицата се е покачила с 40% от началото на годината. Съвременното интензивно земеделие е много енергоемко. Според проучвания за 1 калория от царевица се изразходват 10 калории от нефтопродукти. Тука се включват горива торове, съхранение, обработка. Къде е сметката?

Пет Юни 13, 2008 11:51 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
От самото начало ме съмняваха тези биогорива.
Цецо мисли като инженер а не като икономист върни се към фундамента.
В случая добив на енергия.

Добиват на енергия е засятата площ *кпд на преубразуване на сънчевата енергия в биомаса.
(кпд -то е около 2%) * броя на слънчевите дни. - дните с ниска темература.

Следва енергйно изваждане :
За оран, сеене, косене, мелене, ферментация, дестилация, трнаспорт.

Не е нужно да разбираш от числа то и числа не ти трябват.
Просто се загледай в едно растение и си прецени колко биомаса дава за една година и като я запалиш (например падналите листа от едно дърво+3-4кг съчки) колко време ще се топлиш.
10 мин? 1 час? 2 часа?
Петролът е акумулирана слънчева енергия която се е натрупвала милиони години.
Няма начин да се съзтезава с технология за добив на енергия в "реално врме".
А цената на енергията влияе единствено на консумацията.
Не на производството.
Невярвам слънцето да се навие да свети по-силно защото енергията е поскъпнала.

П.П.
Във тронспорта друга реална алтернатива освен метана засега няма.

Пет Юни 13, 2008 2:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща