|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:10 am
"всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП"
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП"
ако сте забелязали през няколко години се измисля някаква простотия която да завърти някакъв братовчедски бизнес сега четох че до 2015 г ще ни сменят наново личните карти с такива които могат да се ползват и за електронен подпис, то не бяха документи за самоличност, регистрационни табели на автомобили, касови апарати, електромери ...
|
| Пет Апр 20, 2012 8:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак ли ще си хабя от отпуската в глупости?! Ако видите гърчулята с к'ви тескерета се разкарват, като че Ахмед паша им ги е издавал. Да не говорим дето ми се смяха, че шофьорската ми книжка е само за 10 години. Аз пък не посмях да спомена за задграничния паспорт.
|
| Нед Апр 22, 2012 1:17 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то и при сегашната подмяна се говореше, че личните карти ще са с чип и незнам си какво, ама ни чип ни нещо друго. Че и с черно-бели снимки на всичко отгоре... На паспорта отзаде пише че има "чувствителни електронни елементи" ?!?!. Освен някъде в корицата да са вкарали нещо, ама се съмнявам.
|
| Нед Апр 22, 2012 11:17 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ще има нови лични карти с чип, но подмяната НЕ е задължителна. Черно бялата снимка е нещо като защитно свойство против сканиране и копиране на документа. В архивите снимките са си цветни и то с доста прилична резолюция.
|
| Нед Апр 22, 2012 4:36 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Стига бе - ами да няма изобщо снимка тогава - много добра защита 
|
| Нед Апр 22, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мисля че чернобялата снимка е за да пази от цветово подвеждане, например боядисване на косата или нещо такова
|
| Пон Апр 23, 2012 7:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Нарочно е чернобяла, цветните подвеждат, освен това ако загелдате снимката ще забележите че не е на точки от офсета, тов ае техника на отпечатване която лесно се верифицира, т.е. затруднява копирането. М-у другото просто за сведение, цветът много рядко носи някаква полезна информация, по скоро въвежда в заблуждение. Иначе паспортите са с чип, за картите не знам, моята е доста стара, но книжка си вадих на скоро, тя е по новите технологии, направи ми впечатление че нещо от тия новите глупости задейства RFID четецам не знам дали е книжката, или някаква здравна карта ли вадих, абе някаква простотия, може пък и банкова карта да е било.
|
| Пон Апр 23, 2012 2:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А на дънките ти имаше ли етикет 
|
| Сря Апр 25, 2012 11:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
наблюдения в момента от холадия: - касовите апарати не са вързани никъде, ако въобще има касов апарат. на бележка от алди, лидъл или подобни има само името на магазина, адреса и евентуално телефон. няма и помен от данъчни номера, номера на фискални памети, и други подобни. ДДС-то се споменава доста рядко в подобен род касови бележки.
фактура се взема изключително трудно. особено данъчна (да има ДДС номерата и на двете страни). не мога да твърдя със сигурност дали е национален спорт увъртането или наистина не е толкова важно. в повечето случаи ме гледат с изцъклен поглед : "тва пък за какво ти е?"
- парацетамол, аспирин, витамини и подобни химии се продават в магазините за хранителни стоки. парацетамола е 32 цента, витамин С е 1 афро за 70 ГРАМА. тия дни ще търся аптека, че привършвам аповете за сърце, та ще видя какви са им цените. подозирам, че те също не са вързани към НАП/ДАЙ/ВЗЕМИ или както се казва тукашната администрация.
- нафтата я заредих вчера на 1.39 афро за литър. нямаше кого да попитам на бензиностанцията дали са вързани към някоя агенция за вземане. обикновена бележка.
- банковите сметки са осемцифрени. от тези числа може да се получи IBAN, но за вътрешни преводи са достатъчни само тези 8 числа. в банките няма каси за кешовица. има само автомати за внасяне (и теглене, разбира се). можеш да внесеш кинти в твоя сметка или в която и да е друга (местна) от банкомата. автомата брои и монети, като не взема такса.
- по улиците се мяркат много стари антики. в чудесно състояние и очевидно за кеф на собствениците. номерата са също антични и оригинални. доколкото разбрах, тези коли са без данък. а данъка на кемперите е 25%, защо не се ползвали целогодишно.
та в резюме - откривате ли разлики?
|
| Пет Апр 27, 2012 4:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еееее то ралзики да искаш ... връзването на касовите апарати към нап е абсолютно безсмислено, не променя нищо, така или иначе ако си имал касов апарат то си го отчитал, кои са тия които си играят още да трият паметта, и колкото и да са, това са дребосъци, колко ще спечели хазната от тях ... със сигурност по малко от колкото ще и струва поддръжката на тия дата карти. От цялата работа облажени са производителите на касови апарати и някой хитър оператор ... та лесно човек може да се сети кой стои зад всичко.
Иначе какво да сравняваме, то е ясно че няма смисъл, при нас нещата не се правят да са лесни а да са трудни.
|
| Пет Апр 27, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
http://dnes.dir.bg/news/nap-oborot-kaso ... 37746?nt=6 , е как да е безсмислено ? Твърдят 3млрд.лв. оборот излезнали на светло, ако е наистина така то трябва на всеки търговец в България и в гъза да му заврат касов апарат плюс камера. Докато крадеца(търговеца) вика дръжте крадеца и законите са меки ще е така. Я да ги изпратят тия с измамите по ДДС за по 5г. да чукат камъни по пътищата и нуждата от връзка с НАП ще отпадне от само себе си. Ей, мръсно племе сме, крадем като за световно, после що било така, а не иначе.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Апр 27, 2012 6:09 pm |
|
 |
|
tommyboy
Ранг: Минаващ
|
От мен има поне 250 КА регистрирани в НАП 
|
| Пет Апр 27, 2012 6:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
300 млрд излезли .... айде, ако досега в НАП е нямало никой който да въвежда отчетите от касовите апарати е съвсем друга работа, може и повече да излязат, ама не защото не са били отчитани а защото не са били обработвани. По интерсно ми е НАП колко човека ще съкрати, защото във всяка териториална служба има поне по 3-ма лентяи които уж само с това се занимават.
|
| Пет Апр 27, 2012 6:52 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Ще стане този път. Досега вендинг-а някак минаваше между капките, но май вече няма да има измъкване. Щото вече и фискален принтер за вендинг машини се продава. Имаш щастието да разгледам един такъв... Ми то китайците ряпа да ядат. Едни жици и кабели висят от дупките на принтера. GPRS модема свързан на кабели и платката му залепена с двойно лепящо тиксо на една пластмаса от тип-а такава намерихме в склада. На друг вързоп от кабели висят фискалната памет и картата - памет... Кошмар пълен. Това как е узаконено още не може да ми го побере главата... 
|
| Пет Апр 27, 2012 9:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
хе-хе, смешки  Брутният вътрешен продулт на България е малко на 6 млрд. лева месечно. От тях поне 2/3 са в големи фирми (идустрия, селско стопанство, строителство...), които и преди и сега си работят само на едро, т.е. по банков път. Не повече от 2 млрд. минават през фискални устройства, като по-голямата част минават през големите търговски вериги. Те ползват т.н. интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД) и имат онлайн връзка с НАП от доста време. Остават под 1млрд лева, които реално се въртят (само) през касови апарати. От тях смея да твърдя, че поне половината са изрядни търговци и си издават редовно бележки. А от неизрядните пък по-голямата част просто не издават бележки, т.е. връзката с НАП не ги касае особено. Само една малка част си магарят апаратите и вече няма да могат. Но според мен по-скоро ще затворят, за да не си го начукат ако рязко почнат да чукат бележки. При всички случаи обаче през тоя сектор минават едва няколко стотин милиона лева, ако има и толкова. Просто няма как да станат 3 млрд. Трябва да си го препродават по 10-на пъти помежду си. ОчевАдно не е това причината за декларираните ддс обороти. То затова в икономиката нещата се сравняват на годишна база и т.н. За съжаление няма или поне аз не мога да открия статистика за ддс декларациите, тъй че за мен това е поредната евтина сензация. Подходящо е за жълт вестник, жалко че то май други няма... Гледах репортажа за тая новина по една от телевизиите дето показаха как бележка за 1 айрян след половин час се появявала в НАП. За сведение "бележки" изобщо не се изпращат, само Х отчети и ако интервалът е бил 30 мин, и за половин час има отчетени само 70 ст., то ебаси си теста, ебаси доказателството....
|
| Пет Апр 27, 2012 11:37 pm |
|
|