Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Стив Джобс почина... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Стив Джобс почина...
klez написа:
...П.П. Изкопах една 10тина годишна 8МВ Compact Flash, карта дайте някаква идея с какъв софтуер мога да пиша и трия на нея многократно и автоматизирано...

Тестът е безсмислен. Ще получиш някаква не съвсем точна информация какъв е животът на някаква CF карта отпреди 10 години. Което е пряко свързано с технологията на флашовете по същото време. Това не дава никаква информация за внучетата им...

Нед Окт 30, 2011 12:37 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мисля, че си прав.

Нед Окт 30, 2011 12:38 pm
Профил

айде не се карайте за глупости...

всеки марков производител гарантира поне 1млн. часа преди дискът му да даде грешка. На практика това значи доживотна гаранция, щото малко трудно ще направите тест с продължителност 1 млн. часа ;-)

С две думи SSD са няколко порядъка по-надеждни, по-бързи и т.н. Подчертавам няколко порядъка!

Нед Окт 30, 2011 12:50 pm
Профил
Аватар

klez написа:
Мисля, че си прав.

А, за това със сигурност е прав, от него време флашовете пък въобще не са използваеми
в такъв контекст.
В днешно време не са много по-здрави ако въобще, просто са по-големи и по-рядко
се налага да се трият.
Тук явно никой не е ползвал такъв диск и всеки който го хвали го хвали на бабешкия
принцип, "а бе щом е толкова модерен и скъп няма начин". Поне да го правеха хора
дето не знаят какво е флаш и ка се четат спецификации, каквито се очаква да сме
тука :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Окт 30, 2011 1:04 pm
Профил WWW

tqi, вярвай каквото си искаш...

в единия проект пуснахме над 12000 терминала за разплащания, сега в другия са данъчни терминали и пак са доста чувствителни на тема грешки и пак са на път да достигнат достатъчна бройка та да имам впечатления колко надеждни са флаш технологиите. Засега проблеми имаме само с вътрешните флашове, но там си има ерати и т.н. Навън винаги проблемите са се оказвали софтуерни бъгове.

Нед Окт 30, 2011 1:22 pm
Профил
Аватар

tgi, ти си човек с доста повече опит и знания от мен така че не мога да споря с теб, мога само да се съглася. Просто до момента не съм видял флаш памет умряла от много записи.
единствените умрели флаш памети които съм виждал са на едни измислени китайски флашки дето караха по около 5-10 цикъла и умираха, Предполагам всички сте ги виждали/чували.

Нед Окт 30, 2011 1:31 pm
Профил
Аватар

Ами то наистина не е лесно да я видиш, трябва да я сложиш в реални условия
на писане. Много приложения позволяват с кешване писанията да се ограничат
до брой дето я прави използваема. Но на натоварена машина по чиито диск
непрекъснато се пишат и четат големи масиви от данни - всъщност рядко
срещано приложение - веднага ще проличи.
Няма какво да се съгласяваш с мене само заради опита ми, това е последното което
аз бих направил заради някого. Ако наистина ми е интересно (не е де :-) ) бих
разгледал какви флаш чипове има на пазара и по колко пъти могат да се пишат/трият,
останалото се смята на два пръста.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Окт 30, 2011 2:00 pm
Профил WWW

miro_atc написа:
С две думи SSD са няколко порядъка по-надеждни, по-бързи и т.н. Подчертавам няколко порядъка!

За съжаление не си прав. Масовите SSD-та в момента са по НЕ надежни от масовите дискове. За съжаление производителите се опитват всячески да смъкнат цената и правят глупости.
Флаш произведен по последна технология има гарантирани 1 000 цикъла на изтриване/запис. Това означава, че един умен(с контролер на износването) диск с капацитет 100ГБ без проблеми можеш да запишеш 100ТБ данни. Към тези 100ГБ имат резервирани 5-10ГБ свободни, които да почнат да заметват повредените сектори - това дава издражливост от около 300ТБ записани. При нормално използване на един диск това означава, че преди да го изхвърлиш вече ще си си купил нов диск 20-50 пъти по-голям и стария ще го запишеш на новия.
Флашове направени по по-стара и изпипана технология издържат 1 000 000 записа. При следните условия - температурата трябва да е 25 градуса и след изтриването на някой сектор не трябва веднага да се записва отгоре, а да се изчака 1-2 секунди, като през това време се трият и записват други сектори.

Нед Окт 30, 2011 2:07 pm
Профил

ike написа:
Флаш произведен по последна технология има гарантирани 1 000 цикъла на изтриване/запис.

Хора, преглеждайте дейташитовете преди да пишете. Отвори дигикей/моусер и ми намери ЕДИН флаш дето да е с 1000 цикъла.

ike написа:
Флашове направени по по-стара и изпипана технология издържат 1 000 000 записа. При следните условия - температурата трябва да е 25 градуса и след изтриването на някой сектор не трябва веднага да се записва отгоре, а да се изчака 1-2 секунди, като през това време се трият и записват други сектори.

Ех, винаги е имало специализирани чипове. Наскоро търсех и попаднах на едни флашове дето са с параметри на 100% RAM, просто при отпадане на захранването сами си записват съдържанието, нещо quantum state беше.
Но мисълта ми е като махнем екзотиките стандартно никога не е било 1М записа, винаги си е било 100к и за нор и нанд.

А това с чакането на 1-2 секунди да не е от флаш на ПИК ? :D

Нед Окт 30, 2011 2:45 pm
Профил

Покажи ми дейташита на която и да е MLC NAND 20nm флашка да видим циклите.
Стандарта е 100к гарантирани т.е. от -40 до 85. При стайна температура са 1 000 000 не гарантирани ;).

Нед Окт 30, 2011 2:56 pm
Профил
Аватар

Вижте, имам едно SSD 4GB от Asus ЕЕЕ РС :) то е сравнително по нова технология и прилично бързо.
Проблема е, че е на Mini PCI-E някъв по специфичен и май само на EEE PC-та работи :)
Ако някой му се намира ЕЕЕ РС може да го сложим и да го товарим стабилно запис/четене/запис/четене да видим колко време ще изкара преди да умре :)

Нед Окт 30, 2011 2:59 pm
Профил

Абе не знам за какво спорите ама аз лично го изпитах. Мисля че съм го писал и пртеди тук.
В предната фирма имаше 2 мини компютъра с точно NAND флаш, за следене на системата с nagios и cacti с линукс дебиян.
Издържаха ама точно 1г като по часовник, на единия преди да умре успях да му копирам конфигурационните файлове, на другия така и не се прочете флаша как ли не го мъчих :D
Не знам колко презаписа е имало ама едва ли са 1 000 000 . Ако има база данни и някакъв суап файл дето да пише и чете по него, забрави да изкара кой знае колко :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Окт 30, 2011 2:59 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
И четене и писане ... и в момента микроконтролерите ползват тази идея, не е невъзможно да се направи. И иди да разправяш че е "малоумно" на всички производители на SoC. Това че не ти стига акъла да видиш как може да се направи не ме прави мен малоумен.

нищо по-добро от стандартите не е измислено !

производителите на HDD/SSD (SATA, ... ), осигуряват най-доброто което може да се постигне (скорост и надежност) от използваната технология ...
"малоумно" е да очакваш всеки производител на железа да си прави всичко само (изключвам известните *** дето им трябват по 20+г :) )
да не говорим и за свободата на избора на носител ...

не ми се спори с за подобни глупости !

Нед Окт 30, 2011 3:17 pm
Профил
Аватар

Ами не знам кай какви проби е правил с флашове. Един познат обаче си направи експеримент с едно ЕЕЕРС от първите - сложи му Виста и му пусна суапа - на третия ден почна да дава грешки. Ако системата си пази SSD-то - ще изкара, ама ако се ползва като нормален хард - забрави.

Нед Окт 30, 2011 3:35 pm
Профил ICQ

klez написа:
Ако някой му се намира ЕЕЕ РС може да го сложим и да го товарим стабилно запис/четене/запис/четене да видим колко време ще изкара преди да умре :)

С едно устройство нищо не правиш. При нас примерно от 1000 устройства в рамките на месец изпищяха 50. Това си е само 5% вероятност да го хванеш с едно устройство. Но на полето подобен процент брак е направо убийствен...

plameniv написа:
Абе не знам за какво спорите ама аз лично го изпитах. Мисля че съм го писал и пртеди тук.
В предната фирма имаше 2 мини компютъра с точно NAND флаш, за следене на системата с nagios и cacti с линукс дебиян.
Издържаха ама точно 1г като по часовник

Това ще е да бил доста читав флаш, за да издържи толкова. С обикновена файлова система без следене на износването може да се скапе за отрицателно време.
Примерно ако търкаш една и съща страница всяка секунда ще ти издържи най-много 2-3 дена.
При флашове с 100к цикъла правилото е в рамките на един час никога да не бараш една и съща страница. Ако го спазиш, забрави да ти се скапе флаш.

Нед Окт 30, 2011 3:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща