Отговори на тема  [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Следваща
К'ва стана тя с харддисковете?! 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
ike написа:
Да след като си ъпдейтнеш последния фърмуер на Самсунг, чиповете стават на 3D V-NAND! За това и аз ви препоръчвам да си купувате Самсунг, заради 3D V-NAND.

Даааа, а колата ми като и кача новия фърмуер в компютъра - става от бензинова на дизелова!

Пон Яну 18, 2016 7:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

DanielDimov написа:
ike написа:
Да след като си ъпдейтнеш последния фърмуер на Самсунг, чиповете стават на 3D V-NAND! За това и аз ви препоръчвам да си купувате Самсунг, заради 3D V-NAND.

Даааа, а колата ми като и кача новия фърмуер в компютъра - става от бензинова на дизелова!

Така и баба може, аз на няколко пъти правя от дизелови бензинови без да сменям нищо ... просто казвам да бъде бензин е те на ....

Пон Яну 18, 2016 9:10 pm
Профил
Аватар

Аз пък оня ден ходих до техническия полис за 32 гиги флашка за грамофона на жената. По интернет си бях харесал един самсуг, но го нямаше и продавачът ми докара главоболие. Накрая му обясних да се разкара, щото хубавите флашки са със самсушки чипове и грабнах най-евтиния Kingston.

Пон Яну 18, 2016 9:53 pm
Профил

DanielDimov написа:
ike написа:

Ами не знам, това ти го каза:
Цитат:
SSD на Самсунг които са с TLC NAND имат проблеми, за които много се изписа напоследък. Те пуснаха няколко версии на фърмуера в опит да оправят проблемите и мисля че с последния най-накрая нещата се закрепиха, но дисковете работят по-бавно. Препоръчвам ви да си купувате с 3D V-NAND !

И както виждаш, след като изкараха последния фърмуер си промениха описанието на флаш паметите, чети ако не си вярваш.
http://www.samsung.com/us/computer/memo ... 75E2T0B/AM
http://www.samsung.com/us/computer/memo ... Z-M5E1T0BW
http://www.samsung.com/us/computer/memo ... Z-N5E500BW
http://www.samsung.com/us/computer/memo ... Z-7KE2T0BW
Всичките са с 3D V-NAND каквато ти препоръчваш.

Вто Яну 19, 2016 1:25 am
Профил
Аватар

е, това са повече маркетингови трикове, отколкото нещо конкретно. сайта спокойно може да се премести в тубата с рекламни клипчета.
самсунг от доста време много трудно пускат инженерна информация (pdf-и) и ти трябва куче следотърсач, обучено в КГБ за да намериш нещо по-смислено.

и като гледам тенденцията е да си затворят всичко за себе си само. все едно интел да прави процесори и чипсети, но само те да си правят и дъната. не че са твърде далеч от това.

едно време имаше стотици фирми за дискове. сега са две-три, а ако говорим за шпиндели - само една.
имаше и стотици силиконарници, сега се броят на пръсти, и няма нужда да си събуваш обувките.
всички се 'окрупняват', ситуацията е аналогична на световната - 1% от фирмите в бранша произвеждат 99% от силикона.
нещо не ми се връзва с приказките за пазар и свободна конкуренця, напротив - това е дефакто монопол.

Вто Яну 19, 2016 11:13 am
Профил

Няма как вече произведен чип с флаш да си смени типа! Това което Самсунг могат да направят е от даден момент нататък дисковете от еди-кой-си модел да започнат да ги продават с друг тип памет, с друга версия на фърмуера и т.н., но не и софтуерно да сменят типа на паметта на вече произведените дискове. Разликата м/у 3D V-NAND-а и "обикновения" NAND е че в един чип са натрупани една върху друга няколко пластини и по този начин може в един чип да се побере много повече памет. Като следствия от това са: може процеса на производство да е по-дебел, може да отделят повече за корекции, може да отделят повече за резервни блокове, цената става по-ниска... Ествствено те са си взели поука от проблемите и в новите дискове с новия тип памет не се очаква да има същите проблеми.

Аз чакам с нетърпение да се появи производство на флаш от тип 3D Xpoint - това ще е нещо наистина принципно ново и много по-бързо - горе-долу това е замяна на оперативната памет с такава която не се губи при спиране на захранването :)

Вто Яну 19, 2016 1:46 pm
Профил

DanielDimov нещо не знаеш какви ги говориш.
Първо казваш:
1.Не купувайте SSD на Самсунг напоследък имат проблеми.
След това казваш:
2. Купувайте си само SSD с 3D V-NAND!.
Обаче 3D V-NAND SSD-та продава само Samsung и то не 1-2 модела, ами всичките им SSD-та.
Да намираш някакво противоречие тук?

ДедоБоре в условията на пазарна икономика фирмите се окрупняват и това води до монопол. За това и по принцип правителствата чат-пат трябва да се намесят в свтободния пазар, за да разделят малко монополните фирми.

Вто Яну 19, 2016 2:05 pm
Профил

Написал съм "SSD на Самсунг които са с TLC NAND имат проблеми" - може би трябваше да поясня че става въпрос за planar NAND...

Вто Яну 19, 2016 2:24 pm
Профил
Аватар

аз не мисля, че са стекнати кристали. от това няма голяма икономия в цената, поне не на фона на цената на силикона.
по-скоро са натамънили някаква технология да правят слой върху слой от този транзистор с 8 нива. пишат, че в момента са 48 слоя, ама сигурно е с всичко - полисилиции, метал, окиси, плаващи гейтове. т.е. има някаква революция, ама по филмчета е трудно да се оцени.

самсунг, вероятно, опарени от суровия опит с правоъгълния корпус за телефон с обли ъгли, просто не искат да пускат никаква информация и ще си дялкат само те и чиповете, и дисковете. а как ще назоват текущата технология са детайли за кифлите. важно е на ревюта да изглежда добре и потребителите да се хвърлят да купуват все последния писък на маркетинга.

Вто Яну 19, 2016 3:32 pm
Профил

освен липсата на конкуренция при окрупняването има и още един проблем
липсата на избор
мислиш си че купуваш нещо различно а то излязло от същата матрица като другото :)

Вто Яну 19, 2016 4:07 pm
Профил

Според мен пък няма никаква революция, а просто имаме ново име на нещо добре известно.

Това не е толкова важо - важното е следното: ако сте си купили по-отдавна SSD на Самсунг с така наречената TLC planar NAND и той е все още с фърмуер от 2014-та или началото на 2015-та трябва да си актуализирате фърмуера до последната версия и после да пуснете едно цялостно прочитане на всички сектори от диска за да може контролера да си хване блоковете с грешки, да ги корегира и опресни върху флаша. Това цялостно прочитане аз го правя с програмката HxD - отвярям физическия диск и му давам да търси в него някаква дълга поредица от символи която няма шанс да бъде намерена. След тази операция бавния диск става почти толкова бърз колкото е бил в началото и повече не страда от забавяне с течение на времето.

Друг съвет - не дръжте SSD-тата си твърде дълго време без захранване и на топло място!

Вто Яну 19, 2016 5:03 pm
Профил

Да се не вкисват?

Вто Яну 19, 2016 6:10 pm
Профил

Прав е DanielDimov. Понеже флаш клетките ги правят по все по-малък процес, електроните които са хванати в плуващия гейт тунелират от него, особенно при по-висока температура.
Това е особенно вярно за TLC които имат 8 различни състояния(8 нива на заряда), за да пазят 3 бита в един транзистор.
Leaving unpowered SSD: http://www.pcworld.com/article/2920727/ ... -fast.html

Вто Яну 19, 2016 6:18 pm
Профил
Аватар

хех... микронци му бутнаха гювеч до последния им чип (1Тb). доста чевръсто ми ъпдейтнаха едно старо NDA.

ето малко извадки:
Цитат:
DDR2 performance
Clock 6ns (throughput 333 MT/s)
DDR performance
Clock 10ns (throughput 200 MT/s) при запис е само по един фронт, т.е. 20ns
Async
tRC/tWC: 20ns (throughput 50 MT/s)
Endurance: 1000 PROGRAM/ERASE cycles

документа е от 18 август 2015 и има уговорки за точността на чипа към хартията.

на дейтата са свалили на 1.8V за 333, което и очаквах. вече и четене и писане са DDR, има и динамична терминация (ODT). има и други интересни детайли, но общото ми мнение, че трябва специален наточен за този чип контролер, за да тръгне всичко на максимални стойност.
трябва да погледна марвелски контролер за SSD, но подозирам, че няма да поддържа DDR2. единия им модел е с 2 канала, другия е 4. така че, хипотетично 4х333 може и да вдигне 1200 сумарно

в дигито го има като парт-номер, към $60 за 1000бр.

Вто Яну 19, 2016 7:05 pm
Профил

В момента този SSD Patriot Blast може да се намери на промоция.
Когато препоръчвах Самсунг sparkybg, ми скочи защо ги препоръчвам. Ето ви представителна извадка, от SSD които НЕ преопоръчвам: http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820220937
Цитат:
Cons: First one died within just a few days and the second died the following week both with no heat issues or warning

Цитат:
I installed windows 10 (fresh install not an upgrade) and the drive would freeze twice an hour. It'd freeze for about one minute which was incredibly frustrating. Mouse would be moveable, but the OS would be completely unresponsive. I tried all troubleshooting tips including disabling superfetch and prefetch in registry (which reduced the freezes slightly) but the problem persisted. Returned and switched to a sandisk ultra II 240 gb, and the problems disappeared.

Цитат:
Cons: The drive needed to be returned, died after 2 months.

Цитат:
Cons: Drive failed after 3 months!
Not detected in BIOS anymore..

Цитат:
I have tried this drive in 3 different model\brand laptops with each laptop experiencing random lockups, BSOD's, video driver not responding, corrupt MBR, etc, etc. Horrible drive. How do I know it's the drive and not the laptops or my image you may ask? Well, quite simply I have replaced this drive with 3 different drives (Samsung EVO 850 250GB-500GB\PNY Optima 240GB) and haven't had one bit of problem.

Цитат:
Cons: Died immediately after installing Windows

Цитат:
Cons: Died after 2 months. No warning, just toast. Didn't push the drive overly hard, just straight up died.

Цитат:
Cons: It arrived not working.

Цитат:
Cons: Never worked. I contacted support. they said it needed to be replaced and than their website says my ip is blocked and for some reason it is also blocked for email also. worst customer service ever.

Цитат:
Cons: Died after 3 weeks. Woke up this morning and the drive was not recognized in the bios.

Цитат:
Cons: Died after 3 weeks of use, bios won't detect it anymore at all, happened completely out of the blue while I was just web browsing.

Чет Яну 21, 2016 12:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Следваща