|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:36 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Късмет е, че сме го получили преди да има патентно право  Но пък за сметка на това препарати /и патенти/ за увеличаване на мощта му колкото искаш. И като се има предвид, че ги ползват хора вече на години което значи позамогнали се ето ти още един пазар. Абе само кажи "пари" на западняка и гледай сеир, ще те смачкат преди да си се дръпнал. Много по-пазарно ориентирани са от нас.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Юли 05, 2018 9:50 pm |
|
 |
|
fred
|
Така е. Но те пък ти казват "Стотици милиони сме хвърлили да го направим, трябва да си ги върнем че и печалба да остане за да продължим да правим нови. Иначе спираме и нищо ново няма да видите". Така че е въпрос на баланс. Истината е, че печалбите, лакомията за тях движат напред света. Ако го няма малцина ще си мръднат задника и щяхме да си стоим в средновековието.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Юли 05, 2018 9:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Фред какво си патентовал в БГ няма никакво значение, ако имат патент важащ в Европа важи и в БГ, другото е прах в очите, всичко друго е 100% уборимо дори и на територията на БГ. Малко по различно е със запазените марки. Например тук в БГ един тарикат беше запазил марка инерджен, дори дали нямаше и запазена марка Tyco, и на много търговове това беше поставено като изискване, да имаш запазената марка, това сигурно е минавало на другите които идея си нямат от интелектуална собственост, но уви на мен не ми минава, не само че не минава, ами и Tyco които са собственици на тези запазени марки бая се назлобиха, просто е много малък и дребен и няма какво да му вземат. От Европейския офис първо се правеха малко на ударени, най-вече регионалния, който беше наясно със схемата и ги пазеше, но както казах това минава за бай-хуй, директно писах до US VP Business development с копие до тия в Холандия които менажират цяла европа и веднага им бяха начукани канчетата. Дреме ми на хуя за политическите му игрички, да си намери друг начин да си печели търговете, или ако му е толкова зор да си седи в мариците аз там не му се бутам, и без това от там прави достатъчно пари, но да го прилага в други търгове айде у лево. та така с регистрираните в БГ марка, важат ама до някъде, дори и на местно ниво могат да бъдат оборени.
|
| Чет Юли 05, 2018 10:09 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами да, ЕС патент. Малко по-скъпичко но пък разширена териториална закрила, и все пак това е основният ни пазар. Онези частните фирми не съм проверявал какви точно са им патентите, български или ЕС. Просто ми направи впечатление, че имат повече от БАН а не бяха нещо голямо и известно. Спорехме точно за БАН и ползата от него, затова порових. А "запазена марка" и онова "полезен образец" са други категории, засега вън от интереса ми.
|
| Чет Юли 05, 2018 10:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това значи ли че казваш, че тук никой не проверява и ей така ги публикуват тия патенти по хиляда на час?
|
| Чет Юли 05, 2018 10:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
[quote="velio"(не я защитават практически - нещото дето го патентовахме го изкопираха от конкуренцията, при това без да си правят труда да отварят патента  ).[/quote] Това са глупости - защитава го и то доста добре (ако патента е написан като хората). Ама като са казали на твоите шефове, че патентен спор в съда стръва толкова и толкова милиона и той направо е заебал всички патентни битки  .
|
| Чет Юли 05, 2018 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Б е нарушението на патента.
|
| Чет Юли 05, 2018 10:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, няма такъв филм "патент важащ в Европа". Всеки патент се регистрира във всяка страна от ЕС поотделно. Та даже и условията и таксите са различни. Ние имаме патентен комитет, дето се събира всеки месец и едно от нещата, които обсъждаме е в кои страни от ЕС искаме да регистрираме патента. Понякога е само Германия примерно, друг път е Германия, ЮК и Австрия и т.н. Ти можеш да файлнеш провижънал патент в ЕС, ама после трябва да си избереш за кои страни важи и съответно къде е инфорсъбъл, също така зависи и къде ти е пазара. После всяка стра те сриже поотделно за поддръжката на патента. Ако някой ти казва, че ти регистрира патента в ЕС значи просто го регистрира във всичките страни от ЕС по отделно.
|
| Чет Юли 05, 2018 10:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да, на практика е така, има конвенция европейска, ако си спазил изискванията и получаваш патент, който те регистрират във всяка страна, има изисквания за превод и още разни бумащини и го подаваш в EPO, друго исках да кажа, че ако не ти е подаден през EPO а си го подал само като национален, той си важи само в БГ и за останалия свят все едно го нямаш, а търговските марки дори регистрирани в БГ не е гаранция че ще имат силата на която се надяваш, като в случая който описах.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:17 pm |
|
 |
|
fred
|
Не твърдя че съм прав защото не съм го правил. Не съм го и проучвал подробно защото не ми е трябвало досега. Но останах с впечатлението, че има някакъв "ЕС патент". Т.е. с една заявка се дава патент /естествено преди това съответното проучване/ и важи за всички страни на ЕС /и присъединилите се към спогодбата/ , опростяване на процедурата. Което не значи, че вместо това не може да се патентова поотделно за подбрани страни ако фирмата го желае. Бъркам ли? С това впечатление останах от бегли проучвания, погледнах отново и намерих ето това: http://www.europarl.europa.eu/bulgaria/bg/парламентът-одобри-правила-за-единна-патентна-система-в-ес Парламентът одобри правила за единна патентна система в ЕС http://www1.bpo.bg/index.php?option=com ... Itemid=358Патентното ведомство БГ
Последна промяна fred на Чет Юли 05, 2018 11:34 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 05, 2018 11:24 pm |
|
 |
|
fred
|
Така е и с това започнах. Онзи който водих до патентната библиотека живееше с наивната надежда, че получи ли патент в БГ и важи за цял свят като закрила на права. Важи единствено, че никой вече не може да патентова същото защото ще липсва елемента "новост". Но ако не е патентовано в съответната страна всеки в нея може да си го произвежда и никой нищо не може да му направи.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нарича се European Patent, няма гаранция че ще важи във всички, имаш изисквания, някъде го имаше описано. Реално те подават във всяка по-отделно, става през това EPO каквото и да беше, офис някакъв, сигурно еуропеан патнет офис. Подаваш , имат изисквания и ти го регистрират във всички страни, ама имаше специфики, има общи критерии, но отделните страни могат да налагат и техни критерии и малко е манджа, може в 15 да вземеш в другите 15 да го откажат ... но обикновено ако си спазил критериите, и имаш съответните преводи минава. не знам дали можеш да подаваш там ако не си от страна членка.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:31 pm |
|
 |
|
fred
|
 |  |  |  | ToHu написа: Нарича се European Patent, няма гаранция че ще важи във всички, имаш изисквания, някъде го имаше описано. Реално те подават във всяка по-отделно, става през това EPO каквото и да беше, офис някакъв, сигурно еуропеан патнет офис. Подаваш , имат изисквания и ти го регистрират във всички страни, ама имаше специфики, има общи критерии, но отделните страни могат да налагат и техни критерии и малко е манджа, може в 15 да вземеш в другите 15 да го откажат ... но обикновено ако си спазил критериите, и имаш съответните преводи минава. не знам дали можеш да подаваш там ако не си от страна членка. |  |  |  |  |
Ясно, оплетено както винаги когато се намесят адвокати  Е, все пак изглежда по-добре отколкото сам да се бориш във всяка страна. Изглежда и по-евтино, така пише.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Сигурно е малко по-евтино да се файлне (и те пак го файлват по отделно), но после си плащаш пак на всяка страна. Не знам на нас някога да ни се е налагало да файлваме патент във всички ЕС държави. Винаги си ибираме една или няколко в зависимост от пазара. Примерно нещо, дето ще се продава само в Германия и никога в БГ защо ми трябва да файлвам патент и в БГ. Та от тая гледна точка ЕС патент няма как да е по-евтин от само това, дето ти трябва.
|
| Пет Юли 06, 2018 12:05 am |
|
 |
|
fred
|
Нали уж сам избираш къде да е със защитени права? Нещо от типа има ЕС патент но тук не плаща годишни такси следователно в тази страна може да се копира а в съседната където плаща не може.
|
| Пет Юли 06, 2018 12:37 am |
|
|