|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:11 am
Самсунг губи делото срещу Епъл...
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Самсунг губи делото срещу Епъл...
Мдам, и пак не се връзват нещата. Историята познава много случаи за това как седящия отстрани се възползва от труда на разработващия именно чрез патент. Най-ярко в момента ми е за Маркони и радиото. Какво е вложил и какво е направил за разработката? Просто е имал наглостта и ресурса да го патентова. Така че според мен патентите са малко сбъркани като идеология - дали ще успееш да защитиш нещо с тях е въпрос на пари... Ако ги нямаш - върви си защитавай правата... Едит: Закъснял съм с отговора явно... 
|
| Вто Авг 28, 2012 12:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе патентната система в днешния и вид е пълна изродщина. Да не мислите, че някой от вас има шанс да патентова в САЩ заоблените ръбове и белия цвят на продукта си? Да ама за фирми от ранга на Епъл, това оказва се е възможно.
Всичко се изроди до степен да се патентоват всевъзможни простотии. На практика 90% от патентите са пълни глупости. Идеята е после да можеш да съдиш и да се пазиш от съдене. Никой не се интересува от някакви реални и фундаментални открития. Напрактика в който и да е съвремен телефон, според мен няма нищо достойно за патентоване. Всичко е просто няколко килограма шарения отгоре.
Реален случай от САЩ - един от проектите по-който работя е обект на патентен спор. Смятайте за какво иде реч, щом нашите адвокати са силно притеснени от факта, че съдията е черен...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 28, 2012 1:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Всъщност историята показва, че патентите НЕ защитават и никога не са успявали да го правят интересите на автора на идеята ... Примери за подобни случаи на значими открития в историята - бол ... Истина е, че системата е силно изродена и обслужва в по-голямата си част интересите и храни доста "паразитиращи" службици, организации и индивиди около авторите и фирмите създаващи откритията ... Та на патентната "идеология" и трябва РЕСЕТ - и то колкото скоро - по-добре. Това с патентоването на заоблените краища на кутията и белият и цвят е направо върха ... Сега трябва само някой да се сети да патентова "дишането" и да видите какви пари ще паднат ... 
|
| Вто Авг 28, 2012 2:45 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе повтарям се но мисля, че патентите никога - и по замисъл - не са пазели друго освен контрола на естаблишмента.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 28, 2012 3:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Емиле, вече ми писна да се повтарям, ама случайно да правите разлика между дизайн патент и обикновен патент? Явно май не правите никаква разлика, та повтаряте като развалени латерни как още малко щели да петентоват дишането  . Никой не бил спечелил от патент - айде де. И как ви хрумна тая велика мисъл, след като има хиляди компании и хора, които печелят от патентите си. Има даже компании и хора, на които това е основния им бизнес - създаването на различни неща, регистриране на петенти и после лицензиране на въпросните неща за производство. Ама не, ние продължаваме да си твърдим как патентите били обслужвали само хилядите службици и големите компании като Епъл. Пресен пример с нашата фирма - създадахме един продукт за Катерпилар, защото имаха проблем с предишните им доставчици, чийто продукт не можеше да издържи тестовете на Катарпилар. Та те дойдоха при нас, казаха какви са им проблемите и ние проектирахме нещото така, че издържа всичките им тестове. Сега феновете твърдят, че били участвали в създаването на продукта и искат те да имат правата върху интелектуалната собственост на тоя продукт. А сега да ви питам, ако не съществуваха точно дизайн патентите, с които ние да можем да си регистрираме дизайна на самото изделие (и патентовахме точно формите на детайлите, също както Епъл) кое точно щеше да попречи на Катерпилар да отидат някъде другаде с нашия дизайн и да почнат да си го произвеждат? Говорите си ей така, без нито един от вас реално да е учатвал в патентоването на нещо и/или пък в спорове свързани с патенти и защита на това, което сте измислили. Много е лесно от страни така да си стоиш и да пишеш смешки как някой бил регистрирал патент за белия цвят и правоъгълника  .
|
| Вто Авг 28, 2012 4:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз лично имам участие в патенти. Също така периодично ми се налага да чета патенти.
Знам много добре какво говоря. В САЩ патентната политика е достигнала висини в нищоправенето. Сблъсквал съм се с американски патент за получаване на биполярен импулс посредством H-мост с ключове (неуточнено какви - демек всякакви). А отговорете ми от как съществува техниката какви други методи за получаване на биполярен импулс сте виждали? Въпросния патент между другото е отхвърлен в Европа, точно защото е прекалено общ, лежи върху отдавна известни принципи и прави невъзможно всеки друг да ползва едно отдавна измислено решение, при това измислено не от автора на патента. В САЩ обаче това не ги интересува. Патентовали го, пък ако имаш нещо против - плащай си на адвоката и аре в съда, да си доказваме кой крив и кой прав. И като се има предвид, че зад американския патент се мъдри най-голямата американска компания в бранша... а върви спечели дело ако можеш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Авг 28, 2012 4:24 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 28, 2012 4:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И какво говориш - говориш, че Епъл нямали парво да си патентоват дизайна. Това ли ти е разбирането на патентите или това, че щом съдията бил черен, значи това е повод за притеснение и няма значение имаш ли патент нямаш ли и нарушил ли си на някой патента или не си  ?
|
| Вто Авг 28, 2012 4:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно това казвам. В Европа това няма как да стане. Ама тук все още има някакъв зачатък на новаторство и наука в патентоването. Макар, че и тук вече залитат в посока американската идеология - патентовай каквото ти скимне, пък после ще се съдим.
Що за глупост е да се патентоват елементи от външен дизаин? Говорим не за цялостно копиране, а за отделни елементи - заоблена форми...цвят... кликане.... скролиране...
Това са незначителни елементи. Не това е идеята на патентите...
|
| Вто Авг 28, 2012 4:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, айде пак - става дума за дизайн патенти, не за патенти на току що измислени нови технологии. Има огромна разлика между двата вида патенти. Нищо не пречи на Самсунг да си направят телефона напълно квадратен и таблета с също, че даже и с друг цвят. Ама не, те не само че го правят със същата форма и цвят, т.е. със същия дизайн като Епъл, ами даже и кутиите и опаковките изкопирват до най-малкия детайл. Що не ги направиха други? Къде пише че всички телефони трябва да са с еднакви форми, цвят и опаковки? Дизайна не е нещо, което някой просто решава, че продукта трябва да има такава форма и цвят - минали са месеци в дизайнване, пробване на различни неща и обсъждане кое е най-доброто и кое грабва окото най-много. Това е и което в крайна сметка продава продукта. Нали всички видяхте в темата за колите как китайците копират дизайна на всички известни марки и само слагат различни имена. Това ли е което искате да стане по целия свят - едни се бъхтят да създават и после другите копират на воля? И ако не е това, което искате дайте да видим какво точно предлагате, за да не приличат всички коли на BMW примерно - много съм любопитен да го чуя това предложение?
|
| Вто Авг 28, 2012 4:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Дизаин патента е много разтеглива материя. По твойта логика, ако аз патентовам бяла кола с заоблени форми, всички други трябва да правят нещо друго... въпроса е какво? Не може да се патентоват толкова обобщаващи елементи в един толкова прост дизаин. В крайна сметка съвременния телефон като цяло е паралелепипед с определен цвят. Не можеш да патентоваш това. Всъщност явно може...
За да има смисъл от патентите, комични случаи като този не трябва да се допускат. Както виждаш това поставя под съмнение цялата система, а тя като цяло е замислена с добри аргументи. Това което постанови съдът дискредитира него самия, патентната система като цяло и компанията Епъл в частност. Според мен ефекта за Епъл ще е негативен, особенно ако конкурентите му успеят да се възползват от абсурдността на ситуацията. Но ще мине време и ще разберем....
|
| Вто Авг 28, 2012 5:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, що не погледнеш андроид телефоните на Моторола и Сони-Ериксон примерно и да видим дали са прости паралелепипеди с незнам си какъв цвят. Как могат тези две компании да измислят нещо различно от това на Епъл и да го продават, само Самсунг не могат, защото видите ли паралелепипеда със заоблени ръбове не би трябвало да се патентова като дизайн  .
|
| Вто Авг 28, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Авг 28, 2012 9:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стига бе. Да _патентоваш_ кутия със заоблени ръбове и да ти уйдисат на акъла е толкова смехотворно и жалко, колкото изглежда и на пръв поглед. Може и повече да е. Външен вид не се патентова - освен може би в щатите, не знам как е - има си запазени търговски марки. Правоъгълна кутия с позаоблени ъгълчета та да не дере има в употреба сигурно от над 2000 години. Нещо досега никой не даде пример с някой дето е направил нещо реално и е спечелил от патентоването му. Патентни фирми колкото щеш, патентни адвокати също, яко ръфане пада. Но само във вреда на реално правещите нещо, само такива примери има досега.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 28, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Димитре, идеята за патентите е добра,само дето е така изродена, че не върши работа на изобретателите.
Ти смяташ ли за нормално някой човек или малка фирма да измисли нещо смислено и значимо и да не може да го патентова, щото примерно няма едни пари (няколко десетки хиляди евра примерно) за да си плати патента? И извода какъв е: Патентите не са за бедните изобретатели, независимо колко е значимо откритието им... Е те само от тази гледна точка да погледнеш на нещата и сам ще се сетиш, че нещо много сериозно куца в системата, както и това, че тя НЕ обслужва интересите на всички изобретатели ...
А какво ще кажеш за "паразитиращите" около изобретателите, които всъщност живеят на гърба им и по-скоро им пречат, вместо да им помагат?
Сещам се за вица" Какво е 1000 адвоката на дъното на океана?" И отговора " А-ми това е едно добро начало ..."
Струва ми се, че опън проектите ще се окажат значимия коректив на цялото това безумие ...
И все пак не мислиш ли, че формата на паралепипед със заоблени ръбове всъщност е нещо измислено преди хиляди години и че е ненормално (да не кажа смешно) да бъде патентовано? Интересно ми е на кой гений в Епъл му е хримнала тази уникална форма? ( все пак това не е специална форма или профил - примерно като формите на зъбите на зъбните колела ...)
На всички ни е ясно (предполагам и на теб), че патентоването точно на тази форма на "заобления паралепипед" е седство, с което възползвайки се от патентната служба едни хора се опитват да изкарат едни пари или да смачкат конкуренти, БЕЗ да са създали нещо, а използвайки всеизвестно "откритие" от преди хиляди години ... Това лично на мен не ми се струва нормално и в никакъв случай не е градивно ... (вярвам, че на рационално мислещите хора също)
Та .. за какво всъщност спорим?
Последна промяна emilvtc на Вто Авг 28, 2012 11:02 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 28, 2012 10:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Колко точно си сигурен в това, което твърдиш в тоя цитат. Да не е пак толкова, колкото и в това, че ще банват S3 и, че Епъл нямат дисплеи с висока резолюция и затова искат да баннат телефоните на Самсунг, за да имат време да направят нов айфон  ? Направи справка с българското законодателство за "Регистриране на промишлен дизайн/образец". Това е точно аналога на американския "Дизайн патент". Направи справка ето тук - първата форма: http://www1.bpo.bg/index.php?option=com ... Itemid=365Ето и в любимата ти Германия: http://www.dpma.de/english/designs/index.htmlДа продължавам ли нататък с другите страни или ти (а и другите, дето твърдят, че такива "малоумности" има само в щатите) и сам можеш да напишеш в Гугъла "Industrial design registration in (съответната страна, която те интерисува)" и да привършваме с тези смешни теми вече  .
|
| Вто Авг 28, 2012 10:59 pm |
|
|