|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Закачки
 |  |  |  | itso.t написа: Тоест, ако използвам джаджа с тъч-панел, няма да има нужда от прекъсвания, и всичко ще върви гладко, мазно и без прекъсване. Яко.  Редакция: Бих искал тактично да намекна на печените програмери, че подобен спор: - аз съм прав! - аз съм прав! - не, аз съм прав! - не, аз съм прав! .... и т.н. е леко тъпичък, комичен, и е в стил предучилищна. |  |  |  |  |
Много интересно как се подпъхваш в темите и се опитваш да го играеш сивия кардинал на форума.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Юли 16, 2018 12:55 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Миро, какви фонтанчета бре. Тая градска легенда я слушам от години. Новобранците много лесно я захапват и ела да видиш какви изхождания творят, когато избягват да използват прекъсвания по принцип. Кода в прекъсванията се пише по целесъобразност. Мисля че ясно го написах някъде по-нагоре.
|
| Пон Юли 16, 2018 1:01 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Тони, ако правилно те разбирам говориш за неща които пишеш на око. Къде остана инженерния подход? Няма ли измервания? Обърни внимание, че писах за случаи в които on build time е известна достатъчно информация(от измервания) за да си позволиш подобно "изхождане"(термина не е мой).
|
| Пон Юли 16, 2018 1:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Debouncer се пише супер елегантно в прекъсване на таймера  2-3-4 иф-а без никакви сложни сметки Единственият сериозен проблем е, че така се прави undersampling и е хубаво ако gpio хардуера удари едно рамо при детектване на glitches.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 16, 2018 1:07 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
По завъртяно е когато трябва да се напише debiuncer върху debouncer - тогава тези 3-4 if-a стават на 7-8 и всеки зависи от предния - разписах го един път и след 2 месеца не можах да си разбера кода - затова го пренаписах на чистичко в една проста функция която се викаше 2 пъти един след друг и така всичко заспа 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 16, 2018 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе всички правим простотии, въпросът е дали е съзнателно или по "целесъобразност"  В софтуера си има и правила и стилове, така че има някакво разнообразие и степени на свобода. Но това за прекъсванията вече се уморих да повтарям е пълно безобразие и не е опция в никакъв стил и е извън всякакви правила и норми. Чудя се как изобщо го обсъждаме... Все едно да обсъждаме дали може да се пикае във фонтаните. Аз знам че може, ама не го правете бе хора, много мирише!
|
| Пон Юли 16, 2018 1:57 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не се "подпъхвам" в темите. Въпросът представлява интерес и за мен, и се опитвам да си изясня кое е по-правилното. Също така е ясно че няма универсални правила. А спор като това което съм споменал по-нагоре е безрезултатен. Ако някоя от тезите е подкрепена с нещо, бива. Но сентенции от типа "защото така се прави" или "защото аз така ти казвам" са безпочвени.
|
| Пон Юли 16, 2018 2:26 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Наблегни на четенето тогава. Писането на модераторски постове е безполезно.
|
| Пон Юли 16, 2018 2:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много ти благодаря за непоискания съвет. Ако някога се нуждая от друг такъв, ще те имам предвид, и евентуално може да се обърна към теб. Дотогава си задръж бъдещите такива.
|
| Пон Юли 16, 2018 2:39 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
"не мирише добре" означава че не ти се занимава, разбрах и няма нужда да подържаме флейма тлеещ.
|
| Пон Юли 16, 2018 2:41 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
За дебоунс защо са ти глитчовете?!? По скоро кода в прекъсването на таймера трябва да следва като модел интегратор, а не диференциатор.
|
| Пон Юли 16, 2018 2:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Какво значи не ми се занимава? Върни назад и виж колко поста имам в тая тема... Мисля си че не съм аматьор, имам си дипломи, имам си предостатъчно стаж. И като повторя едно нещо 100-на пъти няма как после да кажа "ама аз се обърках, не знаех за какво говорих или не знаех еди що си". Не знам на какъв език да ви го напиша. Това не е тема за дискутиране. Така не се прави. Точка. За новобранците написах аргументи и обяснения, да четат. Ако трябва и още ще им напиша.
|
| Пон Юли 16, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
както и да е...
|
| Пон Юли 16, 2018 4:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Какво значи на око, аз в 90% от случаите мога да ти кажа кода който пиша колко инструкции ще заеме без да ми трябва да го билдвам, ако не знам гледам какво се генерира ако е нещо което ме интересува, на ясно съм и като инструкции и като ресурси, аз не пиша за 100 различни архитектури, както и друг път съм писал аз не съм писач, не се имам за такъв. Това че изказвам мнение е на база опит и неща които виждам да пишат хората на които това им е занаят, и отделно въпреки че не ми е занаят доста чета по въпроса. По отношение преносимост, четимост работа в екип, кода който пиша е далеч от добрият, и винаги се старая да го оптимизирам максимално като перформънс и ресурси без значение дали имам някакво ограничение или не. От тая гледан точка казвам, че писането на код в прекъсване първ, не ти дава по-добър перформънс, нито заема по-малко ресурс, и второ голям код написан в прекъсване винаги води до обратното проблем с перформънса и ресурсите. Както казах случая който е описал изобщо не изисква писане на код в прекъсването, дори според мен обратното, но не ми е целта да споря нито да убеждавам някого, тук ми се струва че и аз и Миро изразяваме мнение.
|
| Пон Юли 16, 2018 5:29 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Тони, аз също изразявам мнение. Говориш за: колко инструкции ще заеме, ресурси и пърформанс - ала бала обобщени показатели. Аз говорех за неща като време за реакция, приоритети... и подробности като от къде се тригерира прекъсването. Например прекъсване тригерирано от вътрешно АЦП конфигурирано с параметри известни on build time позволява да се обработва по различен начин, отколкото например прекъсване тригерирано от бутон на клавиатура, където on build time не е известно юзъра кога ще го натисне.
|
| Пон Юли 16, 2018 6:58 pm |
|
|