|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:08 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е то е ясно че толкоз радикално дясно общество няма как да стане. Ще се върнем в годините на златната треска в щатите - ще ходим запасани с пушки и ще си разясняваме отношенията с юмруци и олово.
Но и прекалената социализация не е на добре. Особенно за калпаво и безотговорно племе като нашето. Защото за качествен социализъм си трябват отговорни хора. А в Бг такива няма. Затова е добре да е по-несоциално обществото ни, за да може глада и борбата за оцеляване да държат котлона включен.
Абе факт - социализма в БГ претърпя крах. Няма как да се получи. Не и с българи. Така че определено трябва да се мъчим да го ограничаваме до санитарния минимум
Относно заплатите на учителите - оня ден гледах едно интервю със "Такева" - казват - добре бе в БГ има много повече учители от колкото е нормата за ЕС. Трябва да се съкратят. Отговор - а защо да не променим нормите??? Тъпо парче е тая Такева. Докато е замесена в протестите - няма да се намери читаво решение за учителите.
Днес сутринта по БТВ - едни двама младоци, учители, ме убиха с наглостта си. Имало училища в които, стачкуващите учители молели/искали/врънкали родители да събират пари и за да покрият загубите на учителите от стачката. Та тия двамцата, казаха че това било правилно, защото така родителите щяли да изкажат своята подкрепа за учителските искания??? Освен това сега родителите почвали да се карат помежду си (едни подкрепят, други не), което работело зле за тяхните интереси (на учителите)??? А и така като плащали, щяло да се избегне прекратяването на стачката по финансови причини, т.е. да не се връщат учителите на работа, щото им трябвали пари.... И тоя ако ми учи децата.....
Лошото е че въпросната стачка се командва от ей такива парчета, които като цяло ще работят само за собствения си интерес. А той хич не се покрива с интереса на обществото и децата.
Като цяло и самите учители имат огромна вина за сегашните си ниски заплати - по принцип ако са умни трябва всяка година да гонят правителството с искания за покриване на инфлацията + нещичко отгоре. А те бляха с години. И сега изведнъж установиха че са на дъното - и дай сега 100% - е няма да стане. Всъщност ако са мъжки хора - просто да поставят въпроса наиситна ултимативно - или дайте или си тръгваме. И толкоз. Като напуснат половината, правителството ще кътка останалите.
Прост пазарен принцип - свръхпредлагане на нискокачествени стоки, води до снижаване на цената. Никой не е по силен от пазара.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 04, 2007 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам... аз съм склонен и на по-социално и на по-антисоциално.
Но при нас не мисля че това има значение. Все повече се убеждавам че това правителство е между най-лошите които сме имали. Разбиранията ми са по-скоро леви, но с удоволствие бих подкрепил и крайно дясно управление стига да е качествено управление. Ляво-дясно няма значение... В момента имаме повече от некадърно управление, за което идеологията ляво-дясно няма никакво значение - могат да серат и на ляво и на дясно. За тия хора принципите просто са средство с което могат да заблуждават - нищо повече!
Такава безпътица мисля че у нас не е имало никога... Народът ли изпростя толкова или "политиците" толкова захитряха - не знам.
Както и да завърши тая стачка няма никакво значение. Нито ще станем по-леви, нито по-десни. Ако не им дадат пари кофти, ако им дадат пари пак кофти. И в двата случая губим ние. На политиците им е през оная работа и за образование и за всякакви социални политики, ако можеше още да свият разходите за тях, досега да бяха го направили.
Това за прекратяването на стачката по финансови причини пък е поредната простотия... Да не бяха я почвали изобщо, вече е безмислено да я прекратяват. На всички е ясно че до 10-15 дни могат да се наваксат, а те почти изминаха. От там насетне пропуснатото трябва да се изработи в извънаредно време, т.е. ако даскалите им се плаща на час, то тия часове няма как да ги загубят. Или смятат да се съгласят извънредния труд да го положат безплатно?
Ама така е като парчета като Такева ги води... За нормите не знам... не мисля че има проблем и ако има проблем той по-скоро е обратнен - за никого не е тайна че класовете у нас се опитват да ги правят по 30+ калпака, докато на запад нормите са по 12-20 деца. Всичко опира до министерството за това как организира работата. А организацията е такава че се правят огромни паралелки, понякога от различни класове - връщаме се в средновековието... Ако има повече учители - къде са те и кво правят? Липсва организация, ама кой да я направи тая организация - марсианците? Ако има двама учителя по един предмент - хубаво да съкратят единия. Ако не могат да си покрият нормата по един предмет - да се въртят, няколко часа в едно училище, няколко в друго.
Ама просто да съкращаваш учители и да се чудиш как с 10 учителя трябва да покриеш 100 предмета, е тва е лудост! Даже много по-голяма лудост от това да държиш 100 учителя за 10 паралелки...
|
| Чет Окт 04, 2007 1:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
не съм съгласен че сегашното правителство е най-калпавото което сме имали. За мен всичките досега са достатъчно зле за да ги нарека калпави, но достатъчно добре за да се радвам че не е на власт Виденов (това е правителството което за мен няма спор - най-калпаво е).
Всъщност сегашното правителство има хора на които симпатизирам - Вълчев, Орешарски, даже и Станишев...
Определено има и страшни катили - Петков & Петканов (вече не), някой са просто посредствени - Гайдарски, Данаилов, Лечева, Масларова, оня на транспорта (дето даже и не мога да се сетя как се казва).
Но като цяло - това правителство е възможно най-доброто което можеше да се случи след изборите. Помниш каква беше ситуацията. Във всеки случай - точно олицитворява изборните съотношения към онзи момент - това си избра народа - това получи. Сега всички реват против "тройната коалиция". Всъщност народа си избра точно тази тройна коалиция на изборите - що реве сега?
А и вече много пъти дискутирахме темата - не е важно кой си избрал - важното е да го накараш да работи за теб. Някой успяват да го постигнат и са доволни. Като се научи по-голяма част от народонаселението да го прави - ще прокопсаме. Дотогава ще си мислим че изборите решават проблемите, че ще накажем тоя и оня и т.н.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 04, 2007 1:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Сигурен ли си че знаеш какво прави това правителство и как го прави?
И на мен ми бяха симпатични в началото - говореха спокойно, без да им хвърчат плюнки от устите, даже говорят разумни неща... Но ако погледнеш какво стои зад тая гримаса и какви са резултатите, съм сигурен че ще ти стане лошо!
Последните две правителства, практически провеждат една политика, ако изобщо може да бъде наречено политика. Донякъде царят е ясен, не е трудно да прецениш какво се крие зад сладките му приказки... Даже и правителството му, някак си беше по-добре. Примерно Лидия Шушулева беше първата която посегна на социалната политика - направи вземането на помощи "мисия невъзможна" за нормалните хора. Но като се има предвид че преди нея се раздаваше на куцо и сакато, нормално беше някой да затегне колана. Лошото е че затягането, уж насочено срещу циганите и лянтеяите, всъщност удари повече другите. Сега не ти пожелавам да чакаш на ТЕЛК или нещо от сорта. Примерно бабата на жената получи удар, докторите я отписаха - което си беше нормално предвид възрастта. Само че остана напълно неподвижна на легло и така до края. Трябваше някой да се грижи за нея, щото тя ни приема, ни предава... Естествено, лелята на жената трябваше да вземе отпуск и да остане вкъщи. Като по закон се полагат някакви пари за такива случаи, като процедурата беше лелята да натовари майка си от Тополовград и няколко пъти да я води на прегледи в Пловдив. Естествено, за да пренесеш човек който не е в съзнание ти трябва линейка, която обаче не е безплатна. Няма нормален човек, който да похарчи 100-на лева за да получи 20. Освен, ако това не ти е бизнес и си намериш начин как да получаваш по 20 - ако се сещаш за какво говоря
Както и да е, да оставим социалните и социалзЪма... Погледни какво става в икономиката - да, има нещо като "подем", само че погледни по-добре и ще видиш че това е измислена работа - да се залъгват масите. Големите компании отдавна са наясно и които направиха грешка да стъпят у нас вече се изнасят. Но на теб ти изглежда добре.. щото асфалтирали малко пътищата, построили малко "чешмички" и са ти обещали плосък данък, чиято единствена цел е да се събират повече данъци... Не ти е хрумнало да погледнеш че проз последните 6 години на тия гадове външният дълг скочи от 11 на 22 млрд. евро, че де-факто нищо не се променя за бизнеса, освен за някои "бизнеси"... че не само нищо реално не се прави в социалната сфера, ами даже обратно - правят се лоши неща и в образованието и в здравеопазването (ха честито почти сме на предпоследно място).
Да си призная че не знам кви ги е вършел Жан-чо (отсъствах тогава)... и не мога да сравнявам, но НИКОЙ не е успявал в рамките на 6 години да продаде толкова МНОГО и да вземе толкова МНОГО пари и резултатът да бъде толкова МИЖАВ.
Колкото и да ми е противен другарят Костов и хората около него трябва да му призная че е направо светец в сравнение с тия гадове...
|
| Чет Окт 04, 2007 2:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Коя чужда компания се е изнесла? Аз се сещам само за една за маргарин...Виж ако някоя "компания" за шиене на ишлеме се изнесе - хич не ми пука, всъщност това е по-скоро положителен знак. По принцип едно голямо число "компании" бяха в БГ заради ниския разход труд. Нормално е да си съберат сега парцалите. Което е положителна тенденция, освен ако не смяташ че е добре БГ да се превръща на Китайска провинция в ЕС.
Незнам защо си мислиш че положението в БГ се влошава. Абсолютно не съм съгласен. Огледай се - особенно ако живееш в голям град, разликата в стандарта отпреди 10 години е значителна. Друг е въпроса с тия темпове колко още ще ни трябва.... и дали въобще е възможно....
Незнам, явно много хора вярват, че неща които други далеч по читави нации са постигали за 50г. ние можем да ги сътворим за 10г. Няма как да стане.
Но да твърдиш че става по зле... или конкретно ти страдаш от нещо или???
Относно Виденов - на мен още ми е пресен спомена как в няколко последователни дни, бирата в кафето пред университета се вдигаше с 30% на дневна база. Или как изведнъж се оказа, че баща ми работи за 1,5 хляба на ден. Или как като видиш опашка пред магазина - просто се редиш - каквото и продаваха (хляб, олио, захар) - нямаше значение, защото в магазините така или иначе нямаше нищо. Също си спомням как изведнъж голямата част от българския народ се удари във финансовото дъно, как всичките спестявания на хората изгоряха за месец. Още по добре си спомням как като отвориш квартално магазинче, веднага цъфваха едни пичове с едни бухалки и "започваха да те пазят" от конкуренцията.... Как обявихме мораториум върху изплащането на външния дълг си спомням (сега е по голям, но няма проблеми с изплащането му). Въобще много неща си спомням.
Хич не ме убеждавай, че нещата не прогресират от тогава. Прогрес има, бавен е, вярно - но с това племе тъпоглаво - по-бързо не виждам как ще да стане.
Ако искаш можем да сравняваме и спорим директно на основа икономически параметри, но едва ли това има отношение по темата с учителите.
Относно това правителство - ами аз честно казано бях много скептично настроен към него. Ако ме питаш за очакванията ми - аз си мислех че ще си изпълнят глупостите които обещаха - шоково увеличение на заплатите, увеличение на данъците за "богатите" и др. соц. глупости, които би трябвало да вършат соц. партиите. С което да влошат и малкото постигнат напредък от правителствата преди тях. Засега те не правят подобни глупости... та за мен нещата са не добри, но не и лоши. Като няма по-добри - ще потърпя и тия.
|
| Чет Окт 04, 2007 6:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Само във въпросния град са 3: - цеха за маргарин, който беше купен от Rama - цеха за олио, който беше куппен от Юниливър. Може би е малко известно, но маргарин Калиакра и олио Калиакра си бяха отделни, само по татово време бяха един маслозавод... - завод за Итонг, тъкмо го построиха и... И доколкото знам, заплатите в тоя град не са скачали че да са фактор...
Оглеждам се... живея в София, да стандарта ако гледаш лъскавите лимузини е висок. Но ако станеш учител на 300лв друга песен ще запееш. Аз учител и да искам не мога да стана - ми че то наема ми е много повече, ами сметки - телефон, парно, ток, вода, gsm, кола бензин...
Хайде, ще се съглася с теб - моя и твоя стандарт да речем са добри, другите да не са спали...
Обаче кой ще плаща външния дълг? С парите от учителите ли?
Правиш бизнес - нещо да ти се е подобрило? Изключвам вноса от европата, това не го броя за заслуга на сегашните!
ТИ МИ КАЖИ ЕДНО НЕЩО ДЕТО ДА СЕ Е ПОДОБРИЛО - забрави лимузините и забрави това че ТИ специално си на висока заплата... На заплата си, нали? Ех, аз не съм на заплата... все още си изкарвам сам хляба, въпреки правителство, въпреки повсеместната простотия... и не виждам никаква разлика. За мен специално, нито ми е по-добре, нито ми е зле. Все още като ми се наложи да отида в държавно учреждение е същата простотия... не виждам нещо да се е подобрило.
НЕ ВИЖДАМ ЕДНА СВЯСТНА ПРОМЯНА - посочи ми, ако изпускам нещо... Промените са от тъпи по-тъпи, като последната дето слушах днес - ще въвеждан онбутсмани в болниците - ама директрора ще ги назначава и те после ще го контролират. ЕБАХ ти и промените....
За мен твоето положение изглежда като хлапе, чиито родители са ипотикирали апартамента си и то се кефи че ще има повече джобни. Не знам как да ти кажа по друг начин че тая държава затъва. Добре, не затъваме видимо щото продаваме БТК-та, ТЕЦ-ве, ВЕЦ-ве.. ВиК, Енерго, магистрали и не знам кво си. Расте дълга - ама не било държавен дълг, ами чий е? На марсианците? Факт е че 11 милиарда евро са влезли в страната - къде са? В лимузини и апартаменти? Уве стандандарт!
|
| Чет Окт 04, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, не съм съвсем съгласен. На дъравта по принцп пари не и трябват, или и трябват дотолкова доколкото да си поддържа правителството и то без да изпадат в лукс. Парите които влизат, и заемите които се дават са към частния сектор, в държавния не са толкова много. Тези пари да му мислят компаниите как да ги връщат, и тези които са вземали кредити. Стандарта в момента според мен е сходен с този преди 20 години, иам в предвд като цяло покупателната способност на мнозинството в дъравата, може да не е напредък, но и малко сме излезли от дупката в която бяхме по ено време. Обаче това което работодателите изнасят като факти е истина, не просто да оправдаят ниските заплати. Реално производителноста на труда в България е доста по ниска от тази в ЕС. От това оправия няма, преди 60 години япония и германия са се възстановили и сега са световни сили, но ние не можем и няма да бъдем никога, Българина е мързелив, също като гърка. Доскоро Гърците бяха в дъното, сега ще сме ние, както и други подобни ни народи, испанци, португалци ... няма как, природа .. порода .... тва е.
Пак го докарваме до народопсихология и особенности, но това е живата истина. Едни народи имат едни недостатъци, други други, но нашите съчетани със силна социална политика не водят до нищо добро. Българина трвбва да бъде с чатал на врата и вериги по краката, това е начина да се водят такъв тип овце. Но това с демокрация не става. Та както гледам ние сме си демокрация и ще споделим съдбата на Гърция, Испания и др. оутсайдери на ЕС. То сега на Българите в Гърция им се вижда хубаво и добре платено, ама е хубаво да питате гърците какво мислят, по добре от тях няма да станем.
Та всички тия стачки ... хората не разбират прости истини, не можеш да получиш без да дадеш. Ще кажете какво дават учителите, могат да дават, не толкова образование, колкото възпитание, и не това как да ядеш, как да говориш, а как да живееш. Няма кой да научи учениците, бъдещи работници и избератели че без да дадеш яма да получиш. на това нещо учи мизерията, но тук мизерия и глад не сме виждали никога и това ни е проблема.
Я да видим по времето на турската империя. Данък десятък, в моента данъците са ни много по високи. И тогава хората са живяли спокойно, без много проблеми, доста по добре от тези в Европа, па макар и в почти робовладелски строй. После и след освобождението, и след войната, и след 10-ти, все тая, никога не сме умиралиот глад, и никога не сме разбрали че за да получиш трябва да дадеш.
После Българина не обича частника, както го наричат, незнайно защо. Щом работиш занякого значи трябва да го прецакваш, нещо не го разбирам.Аз познавам доста работоатели, има такива които ставта в 10 и свършват работа в 3, но повечето от тези които познават работят доста повече от подчинените си, нищо че имат достаъчно да живеят не само те ами и децата им до края на живота си без да работят.
Та ми е чудно хората които стачкуват искат повече дали си дават сметка какво всъщност дават като продукция, и то не по Български стандарти а по световни. За колко време се копае метър канал, за клко време се измазва стена, за колко време се полага кабел, за колко време се пише доклад ... много са ... и не знам дали вярвате но сме много назад.
|
| Чет Окт 04, 2007 9:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, за дълга... ами виж разбивката, частният е доста под 50%, но и 100% да беше това не променя нищо - няма значение как са влезли тия пари, те по един или друг начин правят този "лъскав" стандарт на който Цецо се кефи. И важно е как ще излязат, защото лимузините нямат възвращаемост... казваш фирмите да му мислят, ама ти не ги мисли фирмите... те ако трябва ще се качат на лимузините и ще се чупят.
Икономиката обаче е като домино, паднат ли една две фирми и не знаеш дали редичката няма да тръгне...
Народопсихология... да! не е цвете! Но да престанем да оправдаваме калповото управление с народопсихологията ни. Кучето скача според тоягата. И хайде да престанем да обвиняваме учителите за неща които нямат нищо общо. И хайде да престанем да се самозалъгване че дясно или ляво или жълто управление ще ни оправи.
Нещата са като във футбола - има отбори които използват защитна стратегия, има такива които играят нападение. Нашият отбор просто играе зле и няма значение дали ще играем зле в нападение, зле в защита, зле наляво или надясно.
И не се чуди какво си дават сметка учителите! Ей така между другото такситата си вдигнаха с 25% цената, точно толкова колкото искат и учителите. Що не се чудиш дали бакшишите знаят за колко се копае метър канал?
|
| Чет Окт 04, 2007 11:13 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, на заплата съм, прав си. Само дето тя формира 1/2 от месечния ми додход, та ако остана на нея, ще си намеря друга не ме е страх, както и да е.... Иначе имам едно ЕТ и участие в още една фирма.... та знам как се бори администрация в БГ, не можеш да ме стреснеш. Също така знам и как се заобикаля администрация
Значи незнам ти къде си живял последните години, но аз от как сам се издържам все съм си тука (ходя навън но само за кратко). И определено имам наблюдения и за това как се прави бизнес и затова как се променя стандарта в София, последните 15 години (от толкова съм в играта, т.е работя). Също и на село. Защото и там съм често.
Стандарта не е лъскавите коли. Стандарта е задръстванията в София например. Тия задръствания се получават при цени на горивата на европейско ниво. Стандарта е заплата 1000лв. на багерист и 600 на сервитьорка. Да 300лв. на учител не е стандарт, да това са недостатъците на прехода. Най-добре оцеляват най силните. Физически и психически. Преход е. Най-лошото е че прехода се прави от българи. Това обаче са даденостите. Мен ако питаш, проблема не е в ниската заплата на учителя, а във високата на багериста.
Баща ми има една интересна теза за борчетата, "бизнесмените" и пр. Защо мислиш "успелите" в БГ са все бивши борци, гребци и пр. силови спортисти - това са хора с хъс за борба, за надмощие и доминация над останалите. Склонни на риск, не на здрава мисъл. В един предход тия хора неизбежно изплуват отгоре, обикновенните хорица си го отнасят по закона за естествения подбор. И нямам как успелите на прехода да са учители, научни работници или поети. После постепенно почва лека социализация на обещството и така докато се намери баланса. В БГ тръгнахме назаден ход - първо да градим социализацията и съответно всичко рухна. Както и да е - това беше във връзка с лимузините.
Та аз сигурно минавам за оптимист. Всъщност аз гледам на себе си като реалист. Не страдам от крив патриотизъм, в момента в който усетя, че нещата в БГ тръгват на зле - си бия камшика. След като съм тука, значи засега не мисля така.
В момента сме на преломен момент - нещата почнаха да се наместват. Изглежда управниците ни най-накрая схванаха че лявата политика в БГ няма бъдеще. И започнаха да я ограничават. Ако успеят добре - ако не - връщате се 97г. Аз лично не мисля да се връщам... бях тука - не ми хареса.
А и по въпроса за ипотеките - нямаме семейна ипотека, но много съм се замислил, щото парите трябва да се въртят - иначе изгарят
А когато говориш за микро и макро икономика - не се базирай само на официалните данни (БНБ и статистиката). Вземай предвид 60% сива икономика и огромния приток на емигрантски капитали в БГ.
Всъщност ако гледаш официалната статистика БГ е някакво чудо, неподчиняващо се на икономически закони. Всъщност сбъркана е статистиката, икономическите постулати си работят много добре
Но доста отколнихме темата. А тя беше - трябва ли на учителите да се даде 100% увеличение на калпак, без реформи, без съкращения. Мойто мнение беше НЕ, сега е още по твърдо НЕ. Това е като да лекуваш инфекция с болкоуспокояващи. Жестоко е сравнението, но е така.
Всъщност доста са ми интересни хора като теб. Незнам какво очаквате - да щракнем с пръсти и да станем германци? Бъдете реалисти - това тук е България. Намираме се на балкански полуостров. Огледайте се. Вижте ни съседите. А сега погледнете "стартовата" ни позиция - едно население, разглезено от "социализма", неспособно само да си избърше задника, камо ли да доминира успешно в глобализирания свят. Но за сметка на това със самочуствие на малки портативни господчета. А сложи сега и малко като брой, застаряващо население. Сложи сега и вродения мързел, както и зависта която притежава българина. Е а отговори ми сега - какво очакваш - за 10 години, администрацията да е станалал по-учтива или да работи по - експедитивно? Ако въобще нещо се промени в тая насока - то ще след още доста време. Колко доста... ами зависи кога българите ще станат повече хора и по малко българи. Това естествено не значи че трябва да се примиряваме със сегашното положение - това само влошава нещата. За разлика от теб аз съм на мнение, че е по добре да се прави нещо (с риск да е грешно), отколкото просто да седим и да подържаме агонията.
|
| Пет Окт 05, 2007 9:13 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, ако ще си биеш камшика - бий го докато си по-млад.
На младини всички сме оптимисти щото и избора е по-голям, но после идва семейсво едно-друго и степените на свобода стават по-малко
За макроикономика трудно може да спорим - опитвал съм се да гледам и целия бюджета и тоя на образованието. Мисля че е невъзможно човек да се ориентира. Като гледаш закона и консолидирания бюджет гледаш някакви безмислени разбивки. Колко пари отивали за заплати, колко за инвестиции... Само че общо всички държавни заплати нищо не ми говорят на мен. Това че за образование давали 4.2% примерно го приемам на доверие - нищо не мога да проверя. Липсва всякаква прозрачност. Уж прозрачността е приоритет и как го решават? Ами специално за образованието, училищата трябвало да публикуват годишници и там да си оповестяват финансите...
И кво аз трябва да тръгна от училище на училище и да си купувам годишниците им? Прозрачност е както щататите - е сайата за НюЙорк - има го целия бюджет как се изразходва, избираш училище и виждаш какви пари му дават.
Имало сива икономика... хубаво ама ние говорим за несивата икономика и за това какво прави правителството. Нали не искаш да кажеш че сивата икономика ни издържа? Щото ако прогреса се дължи на сивата икономика, тогава правителството е спирачка на прогреса като гони сивата икономика...
Пак ти казвам - ВИЖ ЕДНО ХУБАВО НЕЩО направено от това правителство. Ей така, като мернеш подобна новина, дай я тука да се порадваме...
Щото аз като гледам новините виждам само простотии... Е последната новина - щели да вдигат промилите за шофьорите и не знам дали си гледал обяснението - ами основно заради кънкьорчето, но имало към 4000 дела и така щели да облекчат работата на съда. Ебаси, дай направо да премахнем целия наказателен кодекс че изобщо да не им създаваме работа...
Е другото - виж кво прави любимия ти министър на образованието на преговорите - отива там и не знае нито какви реални пари ще има (икономиите не били пресметнати и т.н.), и после излиза с мазни коментари, че най-високия по сан трябвало да коментира...
Ами това че от ПАСЕ ни пратеха да пасем?
Друго - сигурно не си забелязал че ловния сезон го изтеглиха с 3 дена. Лошо няма, стига това да не беше го правил лично премиера. И то точно когато започна учителската стачка, той тръгна да мести сезона на авджиите, като че ли това беше най-големия проблем в държавата. Само дето не казаха кой е тоя авджия дето не можа да се стърпи 3 дена.
Както е да е... глупостите на правителството са безкрайни, няма смисъл да ги коментираме. Дай едно свястно нещо.
Ами помисли от кого зависят реформите и съкращенията. И тогава въпроса ти ще стане "трябва ли учителите да са на мизерни заплати, щото ония задници в министерството не са си свършели работата ???"
А за реформите, ако искаш ще ги коментираме - защото аз 100000% ПРОТИВ тези КАЛПАВИ реформи.
|
| Пет Окт 05, 2007 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами давай да говорим какво е свършило правителството тогава. С уточнението, че аз го гледам от собствената си камбанария, т.е. хубавото за мен, сигурно е лошо за някой друг.
1. Успяха някак си да ни напъхат в евросъюза, макар че хич не сме изпълнили критериите за това. Сега мога да си пресичам границата като бял човек. Освен това поне със страните от евросъюза по митниците намаляха значително бюрократичните пречки. Има и минуси - юрнаха цените. За мен обаче плюса тежи повече. За пенсионерите - предполагам не.
2. Намалиха осигурителната тежест с 3%. Не че е кой знае колко, но знаеш че аз определно не съм от хората които обичат да си дават парите на държавата.
3. Корпоративния данък е 10%. Върти го, сучи го - за мен това е добре.
4. Ако гласуват данъчните промени във вида който са в момента - пак ще изкяра някой лев. Е не толкоз колкото изглеждаше първоначално, ама пак е кяр. Сигурно за гратисчиите с "признати разходи" това е зле, ама не ми пука особенно за тях (както и на тях не им е пукало особенно досега за балъци като мен, плащащи по 24%).
5. Минус - увеличават всевъзможни други таксички и данъчета, акцизчета и пр. Но като цяло съм на +, макар и малък (щото почти не пия, не пуша). Но като за социалисти - и на това съм доволен.
6. Удържат фискалната дисциплина. Това е нещо което ме радва най-много. Това са социалисти, а това по дефиниция значи опасност за икономиката. Ако се поддадат на желанията на електората си - тежко и на тая държава. Щото те проблема ще го решат по социалистически - пускаме печатницата, кой ще чака икономиката да тръгне, народа иска пари сега. Това ме плаши най-много - каруцата се обръща много лесно. Ей сега да се юрнат да стачкуват докторите и ЖП-йците и сме отишли у дерето.
Сега да кажем какво лошо правят. Ох тука списъка сигурно ще е поне 10 страници, но може би най-лошото е, че почти нищо не правят. В момента състоянието на икономиката ни е някакъв идотски микс от умрял от скръб социализъм и див и мощен капитализъм. А това е лошо. Реформи трябват. Осбенно в сектори мастодонти като здраве, образование, армия, администрация. Това обаче както казах са социалисти. Те много добре знаят че тези реформи макар и необходими, няма да се посрещнат с одобрение в по-голяма част от народонаселението (което пък по дефиниция не си знае интереса). И като истински социалисти - просто се правят че няма проблем. Замазват тук и там и гледат на другата страна. Е да ама така не става - учителските стачки са резултат от такова замазване на проблема (всъщност в БГ досега истинско реформаторско продясно правителство не е имало, Тачър няма шанс в БГ). И на тия им се пада честта да избухне бомбата в тяхните ръце. Сега остава да видим как ще се оправят в тая ситуация - дали ще продължат да си я прехвърлят, молейки се да не гръмне или ще измислят начин да я обезвредят.
Всъщност мойта теория е - това правителство хич не е добро. Но е по добре от колкото без правителство (както беше в началото), както е и по-добре от евентуалните други правителства които биха могли да се съставят към днешния момент от време. В момента аз друга алтернатива не виждам. Така наречените десни (в които няма нищо дясно) не могат и едно село хора да съберат на избори, царо вече е пътник, а Гойко - предпочитам засега да командва София, да го огледаме по-добре, че нещо хич не ми вдъхва доверие. Така че за мен падане на правителството няма да донесе нищо добро.
Относно Вълчев - тоя човек продължава да ми е симптичен. Уравновесен е (поне засега), това е нещо което 100% ценя. Определено не е глупав. Не се подава на емоции. Определено е сериозен човек. Морал и ценностна система не коментирам, това е нещо от което политиците са оперирани.
Та Вълчев сега е на топа на устата. Кризата в образованието, той я наследи. Отгоре са му заповядали да не пуска аванта на учителите, защото....причини да искаш. Синдикатите са го нарочили за "убиец на горките учители" (всеки който е в конфликт със синдикатите ми е симпатичен). Въобще ,Вълчев напрактика няма вариант за успешен ход.
Предполагам си гледал "интервюто" след срещата при президента, в което каза че няма да коментира и да питат по високите в йерархията.... Това те е подразнило явно. Мен точно обратното - много ме изкефи. Така показа отношението си към "посредническата" роля на "президента". От какъв зор и от каква позиция Първанов пак се прави на спасител на нацията, дразни. Нито му е работа да се меси, нито може да помогне с нещо - парите не зависят от него, власт няма. Но пак реши да си прави PR на гърба на проблемите на хората. Вълчев това го дразни и затова реагира така. Много дипломатично изпсува по адрес на президента, това стана. Евала за което.
Оттук насетне - вариантите са два - учителите кандисват на по малки цифри. Ако не се получи - Вълчев гръмва като бушон. После какво ще става - нищо добро.
Относно от кого зависят реформите - ами по документи зависят от управниците. Дефакто от управниците и управляваните. Обаче на управляваните реформите няма да им харесат. Така че управниците просто не ги правят, защото после следват избори. Кръга е затворен и трудно ще се разсече, освен ако не настъпи катаклизъм, който да принуди и двете страни да направят реформите.
|
| Пет Окт 05, 2007 12:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Добре, дай да говорим...
Каква точно е заслугата на това правителство? Кандидатства? Или направи промените които трябваше? Промени съдебната система примерно? Погледни какво става с Вальо Топлото, болните братя Маргини. То беше като виц като първо обявиха 40-на държавни служители (нещастни дребни риби хванати с подкупи) и после министъра в последния момент промени цифрата с думите "пишете 84, няма кво да ги жалим престъпниците". Опрвиха здравеопазването, че сме на последно място? Или образованието? Единствената безспорна заслуга на това правителство е че НЕ се издъниха ТОТАЛНО, щото на всички беше ясно че евросъюза беше решил да ни приеме... Тази заслуга може да им я призная, за друго ми е мъка... Да си призная съм го пропуснал тоя момент... Трябва да видя счетоводителя да не ме пързаля нещо, щото нямам спомени да съм плащал по-малко осигуровки. Сигурен ли си че има намаление, или ще има? Щото това за догодина първо е обещание, второ не бяха точно 3% а по-скоро разместване на процентите. И трето ограничиха разходите за всяка социална дейност с поне 30%, като не ме разбирай погрешно - няма лошо да намалят разходите и да го напрвят по-ефективно. Те просто отрязаха достъпа до социалните услуги. Така че 3% ми се вижда малко... Корпорациите по принцип трудно крият данъци. Намалянето на данъци е добре за една дясна политика. За съжаление не виждам дясна политика, а без нея намалянето на данъците не е нито добре нито зле. Това е акт който носи плюсове и минуси, не мога ей така да ги претегля и да ти кажа добро или лошо е това. Ако приемем че "корпурациите" носят на гърба си цялата държава и те ще ни изведат от калта - ОК... Не ме разбирай погрешно, винаги има и добра и лоша страна. Примерно това намаление е добре за всички компании които произвеждат и изнасят. Но покрай тях намазват и доста компании като БТК-та, Енерго-та и т.н. които изнасят печалбата си, а не продукцията си. Знам че няма как да стане едните да имат един данък, другите друг, но затова казвам че само намаляне на данъка без останалите неща да са наред е доста спорно "добро". Няма да изкяриш кой знае колко... Обсъждали сме го и преди, това с плоския данък е просто начин да се съберат повече данъци, дали е добре или зле зависи първо дали облагането ще стане по-справедливо (да речем че ще е така, въпреки че имам забележки) и второ дали повечето пари в хазната ще се харчат по-добре (което вече дълбоко се съмнявам). Пак казвам минуса ще е плюс ако се харчат разумно парите в хазната... Удържат или удържаха? Не знам кога за последно си ходил в магазин, ама мен ако питаш цените яко скочиха последните месеци. Но не това ме притеснява, както не притеснява дали ще се индиксират заплатите... Проблемът е че имаме една неработеща икономика с една бюрократична машина. Изнасяме прекалено малко, а внасяме прекалено много - от домати до хеликоптери. В същото време с помоща на стъкмистика се опитват да ни заблуждават колко добре се развиваме. Има една ножица която все повече се отваря а по средата пропаст. Аз не смятам за голямо постижение факта че още не сме паднали в простта, при условие че вървим натам и пропастта става все по-дълбока. Трябва нещо повече от дисциплина! За съжаление трябва да се съглася... В момента и аз не виждам алтернатива сред политиците. Можем да спорим единствено дали сега е добре да скочим в пропастта или да изчакаме още... Има, винаги има  Примерно както е постъпил колегата му от Ню Йорк - да излезе и да почне да обсъжда с всички и най-вече с обществото как да бъде направена реформа в образованието. Вместо това той предпочита да си измисля ултиматуми да не преговаря и да се крие. Погледни на сайта и на правителството и на сайта на МОН - все още няма нищо което да показва че има стачка и че има проблем. Вместо това имаме безобразни реформи, които никой не ги забелязва естествено, щото всеки гледа в купичката на другия и кой колко заплата иска... И в двата случая нищо добро не става! Там е проблемът!
Че ние сме тъпа нация - няма спор... Но ако ние сме крави, по-добре да положат малко усилия за да им даваме повече мляко!
Не искам да престанат да крадат. Специално в образованието има доста неща които биха могли да бъдат направени без някой да бъде настъпан. Нека да си оставят обществените поръчки и комисионните, ама поне малко ефиктивност да вкарат в системата. Никой няма да ги обвини ако свършат 2-3 полезни неща. Вместо това вършат абсолютно безполезни неща, от които и те нямат келепир, защо?
|
| Пет Окт 05, 2007 2:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
90% от това което казваш се покрива с това което аз казвам. Всичко зависи от коя камбанария се гледа - въпрос на интепретация. Всъщност не съм съгласен само за частта която се отнася за това, че Велчев може да излезне и да решава проблема открито, като кмета на НюЙорк. Всъщност Велчев нищо не може да направи. Над него седят 1. Целия министерски съвет начело със Станишев 2. Орешарски 3. Царо. 4. Тройната коалиция и нейните "далавери" за парчетата от баницата. Той не може да преговаря за нищо конкретно, при положение че решенията се взимат от друг.
Всъщност прави ли ти впечатление, че и дума не дават да се обели, за повишаване на процента от БВП до 5%. Най-многото което съм чул досега да промълви правителството е 4,5%. Точно там би трябвало да се сръдоточат исканията на синдикати ако искат по дългосрочно увеличение на парите, а не просто на някакви проценти до 2008. И честно казано вярвам че при подходящ натиск това може да стане. Защото предпочитам да ги дадат на учителите, отколкото за курвети... Освен това така няма да се натовари данъчно - осигурителната система допълнително. Друг е въпроса, че ако питаш тъпия българин, той би дал и на учителя и на доктора и на старшината и на всички. Стига да дава чужди пари - няма проблем, много е дащен нашия народ.
Относно осигуровките - 3% намаляват от 1 октомври. 2% намалява безработица и 1% пенсионно. Вече влезе в сила. От нова година съотношението работник/работодател се става 40/60. Поне това е планирано.
А за тъпия народ - ами тъп си е, макар че според мен е тъп колкото всеки друг народ. Ама тоя народ си гласува управниците - та какъвто народа, такива и управниците. Вече съм казал България ще цъфне за 10 години, ако се въведе забрана за гласуване, при липса на основно образование, при неплатени данъци и осигуровки и при възраст над 70г. Ама с тия права на човека  ... сме обречени на тъпота.
P.S. Ето ти едно решение на проблема, което ще ме накара да си скрия всичките доходи и да си пратя децата в частно(чуждо) училище:
http://www.investor.bg/?id=55616.
Честно казано аз за себе си съм решил - досега плащах като балък 24% ДОД. Не ми ли го свалят на 10% - минавам на минимална заплата. Да го духат. Ако затегнат контрола - хващам гората (зад океана). Честно казано ми писна да хрантутя тоя и оня. Това не е лично мнение - говорил съм си доста хора в мойто положение - мнението е всеобщо. Балъците свършиха.
|
| Пет Окт 05, 2007 3:58 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
Като начало това звучи добре. Обаче:
1. Основният проблем е финансов, т.е. разпределение на средствата. Това ще рече, че на всеки учител се падат по около 2-3 средно чиновника от същата бюджетна сфера. (А техните заплати не подлежат на коментар - чистачката в общината взима повече от един учител в среден курс примерно)
Решение: Съкращаване и реформиране на администрацията - освобождаване на неефективно изразхождани средства.
2. Проблемът с правата и задълженията. В момента учениците имат права, но не и задължения, учителите имат само задължения, но не и права. Родителите...нехаят. един ученик може да посегне, да удари, да обиди, наругае учител...А налагането на наказание е невъзможно...Не могат да го изключат или да санкционират него (ако не е подлежащ) или родителя/настойника. Учителя може да пише ниска/слаба оценка, но всеки се чувства (особено мамата и татето) длъжни да оправдаят ненагледната си рожба, дето вместо да учи е ходила на дискотека... Родителите искат да имат думата?!? Ами възпитавайте и контролирайте децата си първо в дома. Училищно настоятелства - супер! Особено ако подпомагат с инициативи училището!
Решение: Всекиму да му се вменят освен права и задължения и обратното!
3. Третия проблем е качеството на обучение: Учителите са продукт също на системата. За да се промени нещо - трябва да се промени системата. Т.е на учители с висока посещаемост (или както е по света - записване за всеки курс обучение) по-висока ставка на доходите. Това с оценките е бошлаф...
Колкото до типовете училища, трябва да са 3: частни, държавни и общински. Като в общинските да има и такса (минимална - средна класа - за извънкласни дейности като спорт, изкуства, наука), а държавните да са за ученици с нисък (кошмарен успех) и/или бедни. Така всеки ще получава толкова колкото е платил...
И най-важното: Не позволявайте да ви манипулират и да играят на "разделяй и владей".
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Пет Окт 05, 2007 5:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
medeamona,
за съкращаването на администрацията си напълно права
поголовно и безпрекословно....
по-нагоре питаха хората за някой дето прави поне едно нещо в положителна посока от правителството...
аз смятам, че е т.н. Хари Потър  или Никито Василев
заради електронното правителство ->вярно, че засега не работи  поне както е по задание, но идеята му е перфектна... не може да се искат документи и копия от документи вече дадени и обработени в т.н. държавна администрация  и да се плащат такси от хората затова..
малък пример: на мен ми трябва средно през три месеца свидетелство за съдимост.... за него трябва да нося акт за раждане-> плащам си таксата от 2 лева(плюс още 50 стинки такса за превода), е хубаво де ама мен не ми се променя акта за раждане през 3 месеца  що да го нося всеки път:?:
вече трябва организацията дето ми го иска свидетелството, да си пита съда  а не да се размотвам из съдилища да си губя времето да подавам заявления за щяло и нещяло
мен да давам всеки път по 2.50 от мойто джобче без нужда ми идва криво....
Да, обаче там работят 4 лелки:
лелка 1. дето вписва заявката и сравнява муцуната с портрета на личната карта;
лелка 2. плюнчи некъв печат и вписва нещо в няква тетрадка;
лелка 3. прибира заявлението от лелка 1 в класьор;
лелка 4. не я знам кво прави, ама се мота там(съвсем сериозно блуждае там зад гишето)
за получаването са 2 лелките дето работата е пак компаратор на муцуната с портрета на личната карта и друга дето се пресяга да ти даде свидетелството
та на тия 4 лелки им се плаща заплата за дейност дето може 2 да я вършат съвсем спокойно, иде реч едната да замества другата докато тя пикае или се почесва и т.н.
та това си е моя изстрадан пример за раздута администрация
да не говорим за годишната лудост по плащане на данъци и прочие мъки по общините....
та затова съм му фен на хари потър поне на думи се опитва да намаля тези глупости
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 05, 2007 6:35 pm |
|
|