|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Стив Джобс почина...
Може и да е бил читав така погледнато от начина на ползване за да издържи толкова  Но ако се погледне от друга страна на въпроса, един обикновен рутер с флаш как го ползва толкова дълго време: 1. Стартира се от флаш. 2. Прави си виртуален РАМ диск и работи от него. 3. Само когато правиш промени в конфигурацията се записва във флаша. Така имаш съвсем минимален брой презаписи. Предполагам че има начин и на обикновенна десктоп система така да се организират нещата ако се знае че диска е такъв. За сървър е грубо казано неприложимо.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Окт 30, 2011 4:37 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Преди много - 15-ина - години, когато DPS беше в по-ранна възраст, почнах да си правя бекъповете на SCSI магнитооптично устройство, в началото имах едно 128M. Третирах го брутално като диск и секторите с CAT-а (Cluster Allocation Table) отказваха доста преди да свърши целият бекъп (всеки прекопиран файл водеше до писане в CAT-а). Кво да правя, добавих кеш механизми и работата миряса.
Същото нещо е и с флашовете и всеки друг ностител с ограничен брой презаписи. Да, от флаш е практично да се тръгва в RAM-диск, така правят анализаторите ми ако ги бутне човек от флаша (авариен режим, колкото да си оправи диска). Така правят всички на които им се налага. Но както Пламен е констатирал от горчив опит нещата са точно така, както очаквах да са без да съм търсил, малко ли различни дискове съм интегрирал в DPS-a (флопи - за тях дори съм писал контролерската част за 6809 със 765 - SCSI HDD, SCSI MO, LS-120 SCSI, LS-120 ATA, ATA HDD, ATAPI/MMC) ... та знам какво би могло да има и да има да става. Както човек свикнал с града не се обръща да гледа всяка кола като забележителност.
Да повторя (третя?) прогнозата си: сегашните дискове навярно ще бъдат изместени, но не от флаш базирано нещо. Тия кьопави заряди в кутийки от окис и т.н. няма как да станат съпоставимо практични с магнитните носители. Нещо друго ще трябва да е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 30, 2011 4:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
|
| Нед Окт 30, 2011 5:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това преди няколко месеца четох за него (някакъв BBC материал, имаше същата картинка и в него  ) и май е обещаващо. Ако някак стане и магнитният носител и главата да са интегрирани в дребен елемент на чипа та хем да е чип, хем да няма износване, морето може и да се подкваси. То ще се чуе де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 30, 2011 6:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако бях производител щях да рискувам с добрата стара SRAM или имитация с аварийна батерийка - със сигурност ще бие всичко съвременно ако не броим гигабайтовете. То така или иначе никой не ползва флашка напълнена до дупка и за повече от две години, поне бърза да беше...
Ама съвременните флашки вече дорастнаха и до USB3, нишата се затвори...
|
| Пон Окт 31, 2011 2:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе то е ясно, че в един момент, флаша (или негова производна) ще утрепе HDD-то. Но тогава ще ми е много мъчно. В момента за мен хардиска е едно съвършенство от механика и електроника. Отворете един 1.8 инчов диск и ще се хванете за главата за каква прецизност на механиката става въпрос при цена от няколко десетки долара на едро. И това нещо се търкаля денонощно с 10ки години без да спре (ако е читаво де). Направо си е ювелирно изделие. Флашове - една силиконова джапанка и кой ще я избродира по-ситно. Докато диска си е инженерно творение, както и да го гледаш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 01, 2011 9:32 am |
|
 |
|
velio
|
 Re:
Лоша работа bongo, SRAM с ниска консумация са бавни, бръзите SRAM са с висока консумация. Размера няма да го коментираме...
|
| Вто Ное 01, 2011 3:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе от флаш до флаш има ралзика, скоро бях на едно изложение, не помня как се казваше фирмата, трябва да погледна визитките, но предлагат индустриални SSD-та и то с бая гаранция и като записи и като годинки, трбява да ги изровя. По принцип от SSD имам само лоши впечатления, с две думи който не е взел той не се е оплакал, но тия като ги гледам ми изглеждаха надеждни и стабилни, е и цената не е като на бормлано SSD ама .... аконе забравя по късно ще изровя името на фирмата.
|
| Нед Ное 06, 2011 2:19 pm |
|
|