Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Избори 2011 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избори 2011
Ами по принцип за това сме си виновни и ние. Аз лично чистосърдечно си признавам, че адски се дразня като влизам в щатите и ми искат да докладвам, кой съм, къде съм, колко ще стоя и т.н. Но тамошните власти с голяма доза вероятност знаят кой, къде е и защо е. Същото е в доста други държави. Имам познати в Германия и Франция и те са ми казвали, че като пътуват за повече от месец, отиват в местната община и го обявяват. И да не го направят никой не им търси отговорност, но хората явно са си решили, че е по добре държавата да знае къде са и че физически не са на нейна територия. Свързано е с една камара неща, най-малко от които е гласуването.

Българите (включително и аз) като пътуваме сме на принципа - отивам където искам, никой не трябва да ми се бърка, не е нужно да знаят къде съм. На аерогарата, митничаря само да ме попита къде съм тръгнал и такова раздразнение ми предизвиква, че ми иде да го удуша през гишето. :)

Същото е и с домовите книги. В БГ всеки си живее където иска, адресната му регистрация се води където си иска, въобще анархията е пълна.

Просто българите сме си партизани по душа. Живеенето в нелегалност ни се струва най-нормалното нещо. Така сме устроени, държавата ни е враг, следователно не е нужно да знае къде съм :)

Та как държавата, даже и да предположим, че има желание да разбере къде и колко си живял, да го направи? Няма никакъв механизъм, особенно в случая с Бонго, който е в ЕС и на практика няма даже и граничен контрол вече?

Вто Окт 25, 2011 9:28 am
Профил ICQ

Това с подписа всяка вечер в районото не е ли минало от преди 5 века, когато хората са били крепостни селяни?

Вто Окт 25, 2011 10:28 am
Профил

Цецо написа:
Просто българите сме си партизани по душа. Живеенето в нелегалност ни се струва най-нормалното нещо.

Тук си прав. Това си е вътрешно усещане, присъщо за нас - може би доста време сме живели по шубраците, та още ни държи. Но си е факт. Мен ме дразни, когато някой на когото аз не съм поискал да каже местоположението/целта си ще ме задължава да го правя. Че защо, вода ли ще ми носи, криминален елемент ли съм или какво? Има и положителна страна, това не го оспорвам, дори понякога е силно желателно да си кажеш на къде пътуваш - по-добре да те търсят овреме отколкото да те докарат в черен чувал :wink: Но често ми прилича на полицейщина, знаете си я :)

Вто Окт 25, 2011 11:00 am
Профил WWW
Аватар

Това с манталитета да се чувстваме все в нужда да се крием е умишлено насаждано
откак се помня. Всеки да си знае, че във всеки момент има за какво да дойдат да го хванат
та да си трае. Затова законите са толкова рестриктивни и неприлагани, те са и
неприложими при тая рестриктивност. Т.е. в БГ законите са само средство за
сплашване на масите да кротуват, не норма, по която се живее както в цивилизованите
страни. Естествено ако ги питаш що правят такива закони накрая ще кажат "ами тъпи
сме толкова можем", някои от тях наистина са - но не и тия дето реално решават.

А това за обаждането, че излиза човек - то в БГ не е нужно, на границата без паспортна
проверка не съм видял някой да минава. Ако стане работата с Шенген някой ден (ще ми
се ама нне ми се вярва...) не знам как ще се съгласят да оставят човеци да минават
ей така, ако им се наложи ще има умрели от злоба постови ... :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Окт 25, 2011 11:21 am
Профил WWW
Аватар

В Гърция вече се влиза свободно. Поглеждат ти личната карта и толкова. Не я сканират. Никъде не се записва дали си вътре или вън. Т.е. ако аз сега се шмугна в Гърция и от там в Италия, държавата няма механизъм да разбере къде съм. Не че е лошо в общия случаи. Но в определени случаи това е проблем.

Вто Окт 25, 2011 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Казваш ми, че можеш да идеш в Гърция без на излизане тукашните полицаи да ти
проверят паспорта? Нещо не го вярвам, виж, ония оттатък да не гледат мога да си
представя.

Вто Окт 25, 2011 12:10 pm
Профил WWW
Аватар

Просто ти взима ЛК и поглежда дали си ти на снимката. Толкова.

Вто Окт 25, 2011 12:36 pm
Профил ICQ

Е, че не пъха никъде картата не значи, че не я регистрират. Камера с висока резолюция и софтуер за разпознаване на полето за машинно четене са достатъчни. Това само хипотеза де, не съм навътре в организацията им.
На мен ми е направило впечатление, че като влизам в съда, полицаите никога не се заглеждат в личната карта, но винаги много държат да им я покажа. И затова реших, че я регистрират с камера. То това е правилният начин де, иначе е безумие да записват на ръка като едно време.

Вто Окт 25, 2011 1:28 pm
Профил
Аватар

Няма камери заснемащи личната карта. Снима се само колата и то не винаги.

Вто Окт 25, 2011 2:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Е значи просто са модернизирали интерфейса, не е възможно да са оставили
мнинаване през БГ границата нерегистрирано, знам ги какво ще направят преди
да са го помислили.

Вто Окт 25, 2011 2:47 pm
Профил WWW
Аватар

Че то това е откакто сме в евросъюза и е само за страни членки. Само проверяват личната карта и минаваш. Македонците затова се избиват за БГ гражданство.

Вто Окт 25, 2011 6:38 pm
Профил
Аватар

И въпреки това КГБ и 6-то наблюдават...

Вто Окт 25, 2011 6:43 pm
Профил ICQ
Аватар

tgi написа:
Казваш ми, че можеш да идеш в Гърция без на излизане тукашните полицаи да ти
проверят паспорта? Нещо не го вярвам, виж, ония оттатък да не гледат мога да си
представя.

Повече от три пъти съм минавал границата без да ме спре никой , два пъти в повече беше когато митничарят просто сверява дали пола от паспортите отговаря на присъстваащите в колата а единственият път от новото време когато ме попитаха какво превозвам (в БГ) аз отговорих нервно, че са лични вещи и не съм пазарил и ме пуснаха - беше истина ама митничарят не ми приличаше на академик по психология...

Edit offtopic: Внимавайте с гръцко! Пулисията може да ви спре на добрите стари пътища (вече има по-нови и по-удобни) и в зависимост от кефа и да се опита да в направи нещо - криза е. Дръжте се достойно и "аз съм за малко и не разбирам". Глобите в гръцко изглеждат огромни ама има малка подробност: АКО Я ПЛАТИШ ДО 10 ДЕНА ПЛАЩАШ ПОЛОВИНАТА!

Последна промяна bongo_x2 на Вто Окт 25, 2011 7:39 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 25, 2011 7:20 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Просто ти взима ЛК и поглежда дали си ти на снимката. Толкова.

Да бе, да! И ако имаш забрана да напускаш страната как те проверяват?

Вто Окт 25, 2011 7:37 pm
Профил WWW
Аватар

Цецо написа:
Да бе, да! И ако имаш забрана да напускаш страната как те проверяват?

С мен - никак! А аз навремето имах зор го ГР да стигна и на границата БГ->ГР нямах шанс и минах през Италия. Сега е обратното, пък сме готови за Шенген 8O

Вто Окт 25, 2011 7:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща