|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:45 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
срещаш се по-често от колкото можеш да предположиш, но по-добре да не знаеш, че ако разбереш кое как и с какво се произвежда, ще ти се отяде за месеци напред
|
| Съб Яну 19, 2019 12:59 pm |
|
 |
|
fred
|
Не си живял на село /онова време/, там понятието краве масло не съществуваше, деликатес. Мас и отгоре поръсено с лют червен пипер, лапаш и ушите ти плющат. А в града където маста не знам защо по-рядко се срещаше "циганска баница". Пак филия поръсена с олио и отново отгоре лют червен пипер. Става за няколко минути, ядеш набързо и отново на улицата да играеш футбол /с парцалена топка впрочем/. Шо холесторол съм излапал така би трябвало отдавна да съм лоясъл. Пък нищо, жив съм засега.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Яну 19, 2019 4:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е филии с мас са си класика, що съм изял.... ама картофи пържени в свинска не харесвам от малък, предпочитам ги в олио.
|
| Съб Яну 19, 2019 6:00 pm |
|
 |
|
fred
|
Картофи пържени в мас е извратеност, не знам къде и кога го е имала. На село олиото не беше проблем, сади се една нива със слънчоглед и после маслобойната, по същество пресоване. Но се получаваше едно мътно олио с примеси защото не го рафинираха.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Яну 19, 2019 6:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами в Павел баня масово така пържеха, но не ми харесва ха.
|
| Съб Яну 19, 2019 7:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пръжки в мас каква вкусна анти-европейска ценност. с бурканче от детски храни можеш да намажеш тъничко 5 филии. на планина, и особено зимата, си беше класика. сега вече и сланина трудно се намира.
|
| Съб Яну 19, 2019 8:17 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Щом господата от Брюксел тъй са се загрижили за здравословното ни хранене, да оставят сиренето и сланината и да започнат с хляба. По моя скромна преценка, над 50% от асотримента на този основен продукт представлява подигравка с думата "хляб".
|
| Съб Яну 19, 2019 9:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Моята ефтинджос фурничка от кауфа продължава да прави превъзходен хляб. Формата му е малко кофти, но се свиква, дори си купих електрически нож за нарязване. Понякога и сладкиши забърквам. Има флуктуации, напр. типовото брашно от новата реколта иска повечко мая. То и от мая до мая има разлика, но като марка русенската е най-добра, турската почти колкото нея, а няк'ва румънска направо не става. Разбира се може и със суха. Най-важното, как не се сетих по-рано: водата да не е чешмяна! Понякога вони на хлор, не се трае, и познайте дали втасва хляба.
А магазинският го блъскат с подобрители и не му слагат сол за да втасва при по-високо водно съдържание.
|
| Нед Яну 20, 2019 11:03 am |
|
 |
|
lcr
|
Някога, по времето на соц-а, имаше 4 - 5 вида хляб и всичките бяха истински. Имаше и ръжен хляб по около 40 ст. Сега "ръжен" хляб има десетки видове, но повечето нямат нищо общо с него, като изключим цвета. Най-близкото са "киевска ръж" и ръжено-пшеничният от Лидъл.
|
| Нед Яну 20, 2019 1:30 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Помня как "преди" , си имаше фурна в нашия град и правеха истински хляб, ама истински ! Чакахме на опашки да го извадят и докато си отидем до вкъщи, една бройка заминаваше с чубрица... още парещ .... еехххх спомени 
|
| Нед Яну 20, 2019 2:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе оставете "преди" - минало бешело. Сега унгарците се фукат с български домати, а ние внасяме от Полша... Дядо ми още от казармата (войната) е бил фурнаджия, после стигна до шеф на селската фурна. Ако нещо объркваха хляба първо баба ми му вгорчаваше живота: "Кьорави ли бяхте, че не видяхте ... ?!". Щото тогава хлябът беше от малкото стоки, които селянинът си купуваше с мижавата заплата. NB: дядо ми само по някой бракуван си позволяваше да домъкне джамба вкъщи, и то рядко. Разликата между неговия хляб и заводския беше както сега между домашния и магазинския: с машина само се забъркваше тестото и после всичко на ръка и с майсторлък. Гражданите го миришеха като парфюм и предимно с хляб се наяждаха. Иначе: топъл хляб сега - грънци! Нали трябва да изстине за да го нарежат и опаковат, щото разни патки така видяли по европата, също както забравят българския за два месеца навън - от там се почна всичко! А в гръчко у всяко село има поне една фурна и правят вкусен хляб като на дядо. Вечерта оставяш торбичка с пари на портата и сутринта намираш пресен хляб 
Последна промяна bongo_x2 на Нед Яну 20, 2019 5:17 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 20, 2019 4:49 pm |
|
 |
|
lcr
|
Никога не е било, на село да останат без хляб, яйца, свинско и винско. Сега, като натрупа сняг и бусът не може да стигне до хоремага и хората нямат хляб. Жалка работа - индустиализация.
|
| Нед Яну 20, 2019 4:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Жалка работа - вие слушате ли се какви ги приказвате  . Никой не са го спряли да се забие на село да си измаже една селска фурна и да си прави сам хляба и да му е все пресен и да му мирише. Само че не знам що си мисля, че никой от вас няма да го направи. Другото е, че ако някой почне да ви прави хляб като едно време - на ръка и в селската фурна и съм сигурен, че няма да харесате цената. Тук има такива фурни колкото искате, ама хляба в тях почва от $5-6 нагоре, точно щото го правят на ръка и го пекат локално или в специализираните хлебарници или пък където в хранителните магазини имат фурни и пекат, което е кажи речи в почти всеки хранителен магазин. В същото време има и "заводски", дето е като памук и стои по рафтовете за по $1.50. Аз купувам ръчен италиански за по $6 хляба, ама по принцип не ми пука колко струва щото в нашата къща един хляб го ядем две седмици. Доматите, дето са гледани локално в малки ферми и имат същия вкус като тези от едно време на бабите ви са по $4-5 паунда, което е около $10 килото. Една краставица като тях е $3 парчето. Колко от вас са готови да плащат такива пари, щото хляб от 60 стотинки като едно време ще видите само като ви станат заплатите пак по 150-200 лв. Та с две думи нещо не мога да разбера за какво точно ревете  .
|
| Нед Яну 20, 2019 6:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии в гръчко селският кило беше две евра и не се замислях (ама те там си нямат Добруджа). Тук най-скъпият е два лева за половинка и няма смисъл като качество. Ся, за да давам 10 лева за хляб и да не ми пука трябва да съм дупедат. А бабите с 200лв пенсия заради 5ст по-евтино си купуват най-големия боклук. Точно днес по обед случайно чух как шефът на една местна пекарна (от добрите) риве пред негов близък как се блъска, изхарчил парите от нивите и накрая се оказва, че дължи...
|
| Нед Яну 20, 2019 9:17 pm |
|
 |
|
velio
|
Абе няколко лични експеримента показаха че спомените за "онова истинското от едно време" са доста надценени. Доста неща които опитвам сега и съм смятал едно време за добри се оказват боклук. Почти съм сигурен че се отнаса за 80% от нещата (включително колбасите).
|
| Пон Яну 21, 2019 2:16 pm |
|
|