Отговори на тема  [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 68  Следваща
Boeing 737 Max 8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Boeing 737 Max 8
Ти как мислиш. Ние като тръгнем да правим машина или вземаме много пари напред или правим така, че после да не се откаже. А става въпрос само за някви си десетки хиляди или максимум стотина и нещо си. А като са милиони за бройка, много ясно че ще си вържат гащите. Освен това тия дето са си поръчали им трябват тия хвърчила. Нямат време тепърва да правят поръчки на друг производител. Та така като гледам скоро ще литнат всичките. Синджира е твърде голям за да ги държат още 5 години на земята. И този ход на Боинг сигурно не е случаен : "гледайте кво става по веригата ако спрем производството"...

Вто Дек 17, 2019 5:18 pm
Профил ICQ

мда, точно това си мислят в боинг, гледайте как се сриват акции...

Прикачени файлове:
2019-12-17_14h28_50.jpg
2019-12-17_14h28_50.jpg [ 77.96 KiB | Прегледано 3610 пъти ]
Вто Дек 17, 2019 5:27 pm
Профил

Е това не е точно срив, в дългосрочен план не изглежда така, никак даже, спремо 2017 са все още с два пъти ръст, това е ужасно висок ръст, такъв има при високорисковите сделки, а бойнг не са високорискови по никакъв начин, затова и никой не е тръгнал още да продава масово акции, не мисля и че ще го направи.
Рек, самолети се поръчват с години напред, избор няма, ербъс не може да отговори и на 20% от това търсене, докато набере инерция може и да няма смисъл да я набира, щото макса ще е литнал :) Такова производство е много тежка машина, планира се с визия 12-18 месеца напред, никой от ербъс не е очаквал да получат огромни поръчки, особенно с оглед успеха на MAX. Аз като гледам с нашето производство колко е тегаво да вдигнеш в кратък срок количествата хем са 20-на доставчика и 5-600 компоеннта, не искам дори да си мисля какво е ако правиш самолет със стотици подизпълнители и десетки хиляди части. Тия с наличните са в малко по-кофти положение, но и те не са прости, ще си получат компенсации под няккава форма.
А за китайците ... мммм това вече е риск, аз предпочитам да летя на МАХ в сегапният му вид, отколкото на сертифициран китайски самолет.

Прикачени файлове:
bsh.jpg
bsh.jpg [ 21.65 KiB | Прегледано 3597 пъти ]
Вто Дек 17, 2019 6:43 pm
Профил

зависи как го гледаш, от 2016 до 2018 има ръст, ама от 2018 до 2020 няма ръст, вече е 2020 а те още стоят в 2018та, 2 години на същото ниво, 2 години застой е много
инвеститорите не се кефят много на такъв застой, а при сегашната обстановка само остава да започнат дела за обезщетения, и много бързо от 2018 ще се върнат обратно в 2017
отвори същата графика за алфабет и ще видиш, че ръста не е по-малък, и е доста по устойчив, въпреки и техните гафове

Вто Дек 17, 2019 6:56 pm
Профил
Аватар

Интересна история с ATR (Automatic thrust restoration)
https://en.wikipedia.org/wiki/Scandinav ... Flight_751

Шведите не са прочели ръковоството, но случката е доста подобна.
Хубавото че в случая НИКОЙ не е загинал.

Вто Дек 17, 2019 7:00 pm
Профил
Аватар

Боинг обявиха че спират производството на самолета временно за да не горят кеш, защото няма много смисъл да произвеждат и складират нещо, което не могат да доставят и да им се плати. От тая гледна точка цитираната българска статия е подвеждаща, като казва просто Боинг спира производството. Акциите естествено че ще паднат в краткосрочен план, защото прогнозите за приходи няма да се изпълнят. Все още не е ясно какво точно ще се случи, но аз съм почти 100% сигурен че ще фикснат софтуера, ще го сертифицират и всичко ше си дойде по местата. Единствения въпрос е колко време ще отнеме.

Вто Дек 17, 2019 7:20 pm
Профил
Аватар

Последните коментари около тестовете на симулатора са че проблемите едва ли ще бъдат решени по софтуерен път и ще се наложат и хардуерни промени.
Мнението е че въпросният софтуер е вече ОК(след 8 месечни усилия) но въпрки това той не може да коригира грешките в дизайна.

100% клиентите имат клауза за гаранционна поддръжка на купените машини в случай на производствен дефект така че те ще бъдат донякъде обещетени.

Вто Дек 17, 2019 7:34 pm
Профил

Като цяло проблема не е толкова технически, ако изключим това че се самовключвал след изключване, което така се обясни че аз не разбрах в крайна сметка самовключва ли се или не, или се самовключва приопределени действия от страна на пилотите, защото при американските пилоти които са имали този проблем и са изключили системата е нямало последващи проблеми.
Противно и на желанието на някои да изкарат целият дизайн калпав няма и такова нещо, защото склонноста да вдига нос не е само на този самолет, и други имат подобно поведение. Проблемът аз както го виждам, еч е от една страна проблемът с вдигането на носа изисква промяна в начина на пилотиране, и веч епилотите трябва да минават повече трейнинг и тайп апрувал. За да не се случва всичко това, на някой меринджей или индженер му хрумва идеята да въведе тази корекция във вече съществуващата система, която дори е имала сходен проблем в миналото. И това не е същинският проблем, нито начина по който е бил имплементиран. Дори явно и тренинг процедурата не е била толкова проблемна защото в нея е описано как да се изключи автоматичният трим. Може би не е било съвсем добре описано, най-вероянто не е било наблягано, а с цел да не се усети някой че това не е баш същият самолет, и самите бойнг не са наблягали на тази функционалност. В крайна сметка ако пилотите са били наясно, били са добре тренирани и запознати с тази система, най-вероятно идвата инцидента нямаше да се случат, и тоя самоелт щеше да си лети с тия проблеми както много други си летят с проблеми.
Подобен проблем са имали и ербъс, като и при тях не се стига до катстрофа, може би защото се случва на 10 хил.м и са имали къде да пропадат.
Ник за акциите, никой от тези които са купили акции не са очаквали подобен ръст, акции на такива компании рядко се купуват с идея за бърза печалба, там се тагетират 5-6-10% на годишна база. Който иска големи печалби инвестира в друг тип компании. Та всички които са купили акции в периода 2015-2018, а и след това може би, са получили коледен бонус, и то голям и това спадане в момента едва ли ги плаши, първо че са си удвоили парите, второ дори да има пад в по дългосрочен период, да речем 2-3 години под ред, пак много малко от тях ще си извадят парите, дори и когато губят. В дългосрочен план говорим 5-10-15 години, шанса бойнг да са на загуба е много малък. Когато компания достигне този ръст, правилото твърде голям за да фалира не се отнася само до това че държавата я пази, такива компании загиват бавно, много бавно, нищо не се случва от днес за утре, рисковете са минимални, и акционерите ги предпочитат за дългосрочни инвестиции. Нищо страшно няма за сега, аз ако бях акционер нямаше да се притеснявам ни най-малко. Всъщност, това кеото става сега, чисто финансово ще е добре за бойнг и акционерите следващата година, когато предполагам пилето пак ще литне.

Илко, самолета няма хардуерни проблеми, има специфики != проблем. Просто системата може да се махне и до там, пилотите ще минат тренинг без системата, ще бъдат сертифицирани за този тип самолет и всичко си идва на мястото.
Натискането да е до края на годината е разбираемо, няма никакво финансово изражение, а по скоро да се задоволят очакванията на инвеститорите, и евентуално да се вземе по-голям бонус :)

Вто Дек 17, 2019 7:38 pm
Профил

Цитат:
Ещё одним значительным фактором аварии была признана система англ. Automatic Thrust Restoration (ATR), призванная исправлять ошибки американских пилотов, снижающих тягу двигателей при взлёте над жилыми кварталами. В некоторых случаях тяга снижалась настолько, что это приводило к сваливанию. Система была внедрена на самолётах компании «McDonnell Douglas» незадолго до аварии рейса 751, и авиакомпания SAS не была уведомлена о её наличии[3]. На 39 секунде полёта, когда КВС в ответ на помпаж снизил тягу двигателей, эта система снова восстановила её, о чём пилоты не знали.

Вто Дек 17, 2019 7:39 pm
Профил
Аватар

Тони, аз на теб ли да вярвам или на докладите които всеки може да намери на сайта на FAA:
https://www.faa.gov/aircraft/draft_docs ... ound-2.pdf

Вто Дек 17, 2019 7:57 pm
Профил

Ами дай да ги прочетем конкретно докладите и да видим какво точно пише в тях. Линка който си дал не е доклад, няма заключения, няма нищо конкретно коеот да казва ето това изисква хардуерна промяна.

Вто Дек 17, 2019 8:05 pm
Профил
Аватар

Линка ми е грешен - затрил съм истинския някъде.
Това е списък с некритични проблеми при които самолетът все още може да лети - т.е. те не са критични към сигурността на полета

Вто Дек 17, 2019 8:18 pm
Профил
Аватар

днес ги "приземиха" официално - трийте темата :)

Вто Дек 17, 2019 8:21 pm
Профил ICQ

Ами аз официален доклад не съм чел. Чел съм препоръките на NTSB, както и JAT review-то, нито едно от двете не казва нещо много специфично. Това което последно чух от FAA, е че искат системата да се премахне, това не означава хардуерни промени, по скоро съмолета вече няма да е съвместим с 737 като полетни характеристики и всичко което води това. Ако ти попадне доклад ще ми е интересно да го видя, хоби ми е да чета подобни доклади, оснвоно от инциденти, но и това е вид инцидент.

Вто Дек 17, 2019 8:27 pm
Профил

айде... някои вече дялкат надгробната плоча :D
няма такава опасност, типично за големите компании е че винаги получават помощ от държавата (щото са навързани като свински черва), също така са намесени прекалено влиятелни хора и често си помагат и с други големи компании (защото са навързани като свински черва), в краен случай и ще изнудват ако се наложи и други груби методи (защото са навързани като свински черва)
така от една страна има сигурност - тая компания ще остане между живите каквото и да се случва, от друга страна обаче се нарушава естествения подбор, такива дето трябва да си отидат не си отиват, все повече стават върнатите от оня свят, в един момент се оказва, че сме в сцена от "живите мъртви" - останали само зомбита

Вто Дек 17, 2019 9:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 68  Следваща