|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Любопитно
Младежът кефи: MAKING a 6 jaw CHUCK https://www.youtube.com/watch?v=OqwnOn-XhQIИли олицетворение на поговорката: "Ако искаш да свършиш работа, намираш начин. Ако не искаш, намираш причина".
|
| Пет Май 03, 2024 6:41 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Как да си направим мини климатик с бутан (газ за запалки) https://youtu.be/jloUbaxtthA Между другото преди няколко седмици си зареждах климатика на колата и като приключих докато разкачвах маркуча ми замириса точно на бутан, това което го продават за зареждане на климатиците на колите не е точно фреон R134 или по новата версия R1234 а заместител, май ще се окаже че заместителя е най обикновен бутан.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Май 18, 2024 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Те нещо за което не съм се сещал, правил съм си пантограф да режа по шаблон, но да го направя cnc не ми е хрумвало, а идеята не е лоша, то не е и точно пантограф но как да е. Поствам го не за да си го купи някой, но идеята е добра и не е трудно да се направи, има доста предимства спрямо ХУ машина, най-вече много по-портативно е. https://arcdroidcnc.com/products/arcdro ... jwQAvD_BwE
|
| Нед Май 19, 2024 7:31 am |
|
 |
|
itso.t
|
SCARA робот... Изглежда елементарен за направа, но не е. За да работи добре, трябват прецизни редуктори и добре и прецизно направена механика. В общия случай ползват вълнови редуктори, а производителите им не познават парите. 
|
| Нед Май 19, 2024 8:35 am |
|
 |
|
nik
|
На практика всичко което има фазово преобразуване може да нагрява/охлажда, друг е въпроса колко практично и ефективно Заместитела R1234 мисля, че е смес пропан бутан, но с малко повече пропан от колкото тая смес която продават. Пълнил съм агрегат с пропан бутан и после допълвам с още малко пропан докато докарам максимална мощност, работи, но малко по лошо от R134a, може би с 10-20% по ниска мощност, това е с газ от бутилки за горене, незнам заместитела който продават колко е ефективен, може да е по добър
|
| Нед Май 19, 2024 9:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе мярках не много скъпи, естествено китайски, явно компоненти за манипулатори.
|
| Нед Май 19, 2024 4:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Гледах някъде из тубата разглобен такъв. Не е с вълнови редуктори, а с ремъчни редуктори. За плазмена горелка точността на позициониране не е нужно да е като за CNC рутер, а в повечето случай 2-5 десети е повече от достатъчно. Това което видях е ремъчна шайба с голям диаметър, въртяна от стъпковия мотор, на който шайбата е с малък диаметър - вероятно нещо от рода на 20:1 или подобно. Та това съчетано с микростъпки на мотора и не-много голямо рамо на "пантографа" при не-голями точности и напрактика почти никакъв съпротивителен момент при рязане с плазма (само огъването на кабелите на плазмената горелка) правят задачата не-много трудна за решаване.
|
| Пон Май 20, 2024 11:33 am |
|
 |
|
itso.t
|
Признавам, че ютубския ми опит е доста скромен... Мнението ми се базира основно на информацията от робота който имам при мен. Беше ми направило впечатление че по капаците на "бота" и управлението му имаше куп железарски параметри. Например, дължината на двете рамена е измерена и въведена до третия знак след десетичната запетая. Което не ми звучи точно като механика = ташакус максимус. Ама това си е мое неангажиращо мнение...
Да се извърши линейно движение по X или Y с X-Y робот е елементарна задача. Със скарите е по-лесно да се тегли някакъв диагонал отколкото линейно движение по X или Y.
При рамо с дължина от четвърт или половин метър можеш да сметнеш какъв е допустимия луфт в предавките за да докараш точност десета.
Както и да е...
|
| Пон Май 20, 2024 12:00 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
[quote="itso.t"Мнението ми се базира основно на информацията от робота който имам при мен. . . . При рамо с дължина от четвърт или половин метър можеш да сметнеш какъв е допустимия луфт в предавките за да докараш точност десета. Както и да е...[/quote]
Твоя робот с вълнови редуктори ли е ?
Луфтовете както казваш са сериозен проблем за постигането на точност - особено при по-дълго рамо.
Мислил съм си по въпроса и май най-лесно е с лагери (конусни примерно) при които луфта може да се елиминира до някъде с нятагане на лагерите.
|
| Пон Май 20, 2024 12:32 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не можеш да компенсираш луфтове в редуктора или еластичността на ремъците с натягане на лагерите...
|
| Пон Май 20, 2024 12:52 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Така е, за това предполагам от видяното от мен в тубата - редуктора е с ремък (зъбен) - за да няма луфт и баклаш. Еластичността на ремъците при липса на натоварване при рязане явно не оказва голямо влияние, особено ако няма и големи скорости/ускорения на преместване на ръкохватката на плазмата. (да няма големи динамични натоварвания при преместването). Статични натоварвания почни няма при плазмената резачка. По-скоро до колкото ги има те са от огъването и местенето на кабелите . С натяга на лагерите имах в предвид, че би могло да се компенсират луфтове в осите и ставите на "пантографа"
|
| Пон Май 20, 2024 1:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Позабравил съм го, затова по спомен: рамо А е с вълнов редуктор (harmonic drive), рамо Б не помня с какво е, оси Z и R май бяха с друг вид редуктори и ремъци.
|
| Пон Май 20, 2024 2:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Като стана въпрос за вълнови редуктори се сетих за една идея от тубата как да се използва назъбен ремък за направата на такъв редуктор в "домашни условия". 3D Printed Harmonic Drive / Strain Wave Gear Using Timing BeltHarmonic vs Cycloidal Drive - Torque, Backlash and Wear Test
|
| Пон Май 20, 2024 3:37 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Хубаво е човек да види на живо такъв редуктор, разглобен, за да си даде сметка колко безсмислени са подобни хоби занимания. Освен с познавателна цел - да се онагледи как функционира джаджата...
|
| Пон Май 20, 2024 5:42 pm |
|
 |
|
velio
|
М, 99% от мобилните климатици (за домашно ползване, дето само охлаждат) са с R290, което си е чист пропан...
|
| Пон Май 20, 2024 6:10 pm |
|
|