Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Цецо направил си си платка за разучаване (breakout или с основните периферии изведени) или платка за определен проект ? Ако е първото и имаш една в повече дай цена, на която си склонен да се разделиш с нея :D Аз от доста време гледам K20 като серия, но реално има само TOWER като evaluation възможност, изключвам FRDM-K20_50.

Относно двата линка:
Първият - хубаво, но аз не мога да разбера защо трябва да има 10000 тулчейна и eclipse модификации като всичко е Cortex-M0/3/4, инструкциите са едни и същи, оптимизацията няма да е по-различна, ще стъпи на gcc. Вторият - това е като STM32Cube - дарайвери, middleware (fs,usb,lwip), rtos и т.н. ST даже имат и генератор на проекти - CubeMX, който ползвам от скоро и макар да съм против такива инструменти, този се справи доста добре. Естествено трябваше да оправя някои неща, други да "слепя" аз, но като цяло ми спести първоначалното създаване на проекта, структура и поне част от началните инициализации, които са тривиални. Например GPIO конфигурация, Clock конфигурация и т.н, а и следи за конфликти. Демек може да го ползваш да видиш дали ако ти трябва дадена функция/периферия няма да елиминираш друга, която също ти трябва, вместо да ровиш кой пин колко споделени функции има, а ако ползвам алтернативен мапинг какво ще стане. Това последното го казвам чисто информативно.

Чет Май 01, 2014 10:32 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Движещ се проект е. Кой ти има време да разучава, с двата крака вътре и това е. И да ти дам платката, няма да ти е удобна за евалюейшън.

Иначе гледах го тоя куб, той наскоро излезна. За Ф4 пишат, че лягат на FreeRTOS, ама аз със това не мога да се разбера като хората. Два проекта почвам с нея и я зарязвам по средата. Не ме кефи и това е. Другото не го знам как са го направили, наистина много мяза на концепцията която правят и freescale. С тая разлика, че ST лягат основно на чужд опен сорс код (ос, тцп, фс може би), докато фрискейл основно лягат на техен си код. Разчитам последното да е малко по-професионално направено, може и да си разчитам само, ще видим.

Аз засега няма да търкялм KDS, ще тръгна върху CodeWarrior. Ако ми хареса ще си купя един лиценз и това е. Ако не - ще го гледам тоя KDS.

Тия генератори на проекти и аз бях много против преди време. Ама днешните контролери са ебати главоблъсканицата и има хляб в тия тулове, поне да си нареди отначало човек мозайката.

Чет Май 01, 2014 10:54 am
Профил ICQ
Аватар

Processor Expert-a на Code Warrior го ползвам вече 10 години и нямам абсолютно никакви забележки към него :) .

Чет Май 01, 2014 2:07 pm
Профил

Цецо написа:
Разочарования 100% ще има много, ама съм видял вече какво ли не... Ще кажа като натрупам впечатления.

Другото което ме дръпна към тях е това:
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... tid=vanKDS
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... &pageNum=1

Не мога да те разбера... сменяш хардуера заради софтуер?

Иначе за смяната те подкрепям.. на чужд гръб и 100 тояги са малко ;-) Ама ти май съвсем голяма революция си заформяш... И харда и туловете... Твърде смело!

Пет Май 02, 2014 3:37 pm
Профил
Аватар

Ами те туловете на фрискейл си вървят върху фрискеил :)

Пет Май 02, 2014 4:29 pm
Профил ICQ

е тва ясно... остана и да не вървяха :D

Просто ме учудва как уж не си програмист уж нямаш време за губене, а изведнъж като камикадзе скачаш в дълбокото :D

Дано подводните камъни да не са много остри... късмет!

Пет Май 02, 2014 5:20 pm
Профил

И аз съм ходил там, ама това това процесорът минал изпитанията :)
Руският микропроцесор Елбрус-4С успешно премина всички тестове
http://www.kaldata.com/%D0%A5%D0%B0%D1% ... 89024.html

Явно ще минаваме на него като братски..

Пон Май 05, 2014 3:17 am
Профил WWW
Аватар

Никой не казва колко ли струва ... И щом е за военните, може и да е закрит. А и като знам руснаците как бълват хай-тек продукти - вероятно първите два ще си ги ползват те, а третия може да го пуснат за продажба.
Така че, карай си на арм-ове и DSP-та от тексас, и не си и помисляй за такова чудо.

Пон Май 05, 2014 8:41 am
Профил ICQ
Аватар

"За един такт, всяко от ядрата може да изпълни до 23 инструкции"

Дали? Надали.

EDIT: Най-вероятно "загубени в превода".

Пон Май 05, 2014 11:17 am
Профил
Аватар

Абе и аз това прочетох и за 64 нанометровата технология ( явно списващия все пак има нещо инженерно, ама избива на грешни места ) ....и се отказах да чета повече...

Пон Май 05, 2014 11:28 am
Профил ICQ

Мисля че е вярна информацията. Надали са минали на по-нисък производствен процес, по-високият теоретически е по-издръжлив? VLIW позволява изпълнението на няколко инструкции на веднъж, което прави теоретически възможно изпълнението на 24 от 4 ядра, но не е непрекъснато:
http://ru.wikipedia.org/wiki/VLIW
Надали ще мина на него, ако не ни задължат, но кой знае кога - дали ще си задоволят неотложните нужди. Като почнахме проекта не можах да намеря нещо семпло РАДХАРД, сега попаднах покрай едни любителски истории, но няма да се променя проекта.
Не ви го препоръчвам, просто си е новина :)

Пон Май 05, 2014 12:42 pm
Профил WWW

bobihot написа:
което прави теоретически възможно изпълнението на 24 от 4 ядра

23 на ядро, пишеше го и в сайта на производителя.
Тая концепция по принцип всички я отхвърлиха защото е доста неефективна. Освен руснаците да са измислили нещо ново, аз затова погледнах сайта им, ама няма подробности...
Неефективна е щото паралелизма е само за определени инстукции, а в останалото време харчи ток. Те затова напоследък слагат ГПУ-та, където може да си имаш колкото искаш математики на клок, докато проца си върши черната работа. Не че и самите процове не ги разпаралеляват за по-голяма производителност. Примерно ARMv8 демек 64-бит архитектурата е multiple issue т.е. 3 до 8 инструкции на клок, out of order даже направо миш-маш order щото като разхвърлят операциите гледат до 128 от следващите инструкции. Важното обаче е, че изпълняват много и произволни инструкции, при това с по-малко транзистори и ток, отколкото да дублират ядра. Гледах на Ейпъл куртексчето го дават до 6 инстукции на клок и според реалните тестове си ги постигат. Друг е въпросът за чий им е слагат в телефон 64-бит проц с 6 инструкции на клок и клок > 1GHz... ама това е друга бира.

Пон Май 05, 2014 1:14 pm
Профил

Но можеш да си ползваш телефона за сървър.. Или поне рутер. Мисля и за бази данни няма да се затрудни?

Пон Май 05, 2014 1:33 pm
Профил WWW

За сървъри се очаква бум, щото там консумацията е важна а пък софтуерът изобщо не е така обвързан с х86 както при десктоп РС.

Пон Май 05, 2014 1:53 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
bobihot написа:
което прави теоретически възможно изпълнението на 24 от 4 ядра

23 на ядро, пишеше го и в сайта на производителя.

23 операции, демек, а не инструкции. VLIW някакъв. Само дето VLIW и идеята за статичен scheduling май не върши работа в общия случай.

Пон Май 05, 2014 5:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 258  Следваща