Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща
Заплатите в България след 1.I.2007 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Balkana написа:
Брех да му се не види, не знаех че сме толкоз добре ....

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1047348

Чета и се смея :D Настрадин Ходжа ряпа да яде, лъжат/мажат като дръти негра :D

Цитат:
България, новият член на ЕС с най-ниско жизнено равнище, посреща стотици предприятия от сектора на информационните технологии, които преместват дейността си на Изток, възползвайки се от евтината работна ръка.

Чух за няколко, ама пък стотици ..... то ще изядем хлеба на хорицата :D

Цитат:
Според Безуханова отварянето на центъра на "Хюлет-Пакард" е предизвикало връщане на българи, живеещи в САЩ, Канада и Европа, които разчитат на бърза кариера и добър живот.

Тук би трябвало другарката Безуханова да цитира цифри, така е много хвърчащо това твърдение.

Цитат:
Все повече български младежи предпочитат да останат в страната. Търсенето е голямо: пазарът има нужда от 5000 компютърни специалисти. Квалифицираните кадри получават между 1500 и 2000 евро, докато официалната средна заплата е 10 пъти по-малка, пише още агенцията.

Споко дами и господа, другарката Безуханова е имале предвид годишна заплата 1500-2000 евро :D

Е за това май не лъжат:
Цитат:
Още по времето на СИВ България осигуряваше 80% от твърдите дискове и произвеждаше компютри "Правец". След падането на комунизма през 1989 г. обаче настъпи масов отлив на компютърни специалисти, 120 от които работят за "Майкрософт" в САЩ, се отбелязва още в материала на АФП.

Цитат:
Според представители на сектора много младежи, намерили добре платена и не особено квалифицирана работа в прехвърлени от Запад предприятия, не са мотивирани да учат. Такова е мнението на Георги Динчев, който е съсобственик на малка компютърна и мултимедийна фирма, изпълняваща поръчки на германски предприятия.

Другарю Динчев, след като стане инженер, младежа ще взема по-малка заплата от бай Струг, с финната стружка .... Та затова е за предпочитане добре платена и не толкова квалифицирана работа, отколкото зле платена, пък много квалифицирана. Младежите не са виновни за тия парадокси, нито бай Струг.

Нед Май 20, 2007 8:09 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За това, че бай Струг взема повече от "Уев десигнер :D " вина има и цялата структура на образователната ни система. Кой ни би по главите да разрушим добре работещата система на професионалното образование? Сега да намериш кой да ти направи сайт е много по-лесно, отколкото някой да ти изработи втулка с вътрешен конус 2 градуса.

Нед Май 20, 2007 8:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
За това, че бай Струг взема повече от "Уев десигнер :D " вина има и цялата структура на образователната ни система. Кой ни би по главите да разрушим добре работещата система на професионалното образование? Сега да намериш кой да ти направи сайт е много по-лесно, отколкото някой да ти изработи втулка с вътрешен конус 2 градуса.

ВИНА?!? за ква вина говорим, че това е много хубаво! :twisted: :twisted: :twisted:

Нед Май 20, 2007 9:53 am
Профил

Мнение 
Pirev, за IT сектора е точно така както пише, заплата от 1000-1500 лв не е нещо рядко, дори вече се приема за ниска, по мои наблющдения не по малко от 50% от всички в IT сектора (тук не включвам опъвачи на кабели и асемблатори н РС-та) вземат над 1000 лв, а голяма част от тях над 2000. Това на мен никак не ми харесва, защото ми се струа нереално, обаче е така. Онзи ден говорих с две приятелчета, и според тях запата от 1000 лв е много ниска, и повечето им познати рабтели за над 1500, та е истина.
За другото няма да говорим, но в крайна сметка в момента в западни фирми само в София има да работят над 2500 човека, специалисти, това са не по малко от половината от всички заети в тази сфера.
А по отншение на хардуеристите, там търсенето не е толквоа голямо, въпреки че ги няма никакви. Заплатите само на някои метса са над 1500, което за мен е малко странно, лично за мисля че това е добра заплата но може и по-добра, изобщо не може да се сравнява една работа с другата лично според мен но ... сега някой ще каже че съм пристрастен :)

п.с. това за хардуеристите не го пиша защото аз се занимавам с хардуер, аз не получавам а плащам заплати, но съм склонен да плащам таква сума, и повече стига нещата ми да вървят акто трябва, обаче не съм склонен да плащам за веб драскачи ли джависти толкова ...... ама ... пазари .. пазари ... диктатура трябва :)

Нед Май 20, 2007 5:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Pirev, за IT сектора е точно така както пише, заплата от 1000-1500 лв не е нещо рядко, дори вече се приема за ниска...

ToHu, в статията се говори за 1500-2000 Евро, не за 1000-1500 лв .... Разлика по 1.96 :D

Нед Май 20, 2007 5:43 pm
Профил WWW

Мнение 
Да знам, но 1500-2000 на много места са стартова, с течение на времето се убеждавам че тази заплата заочва да става нормална, дори и ниска в една част на IT сектора, и отначало малко не можех да го приема,но е факт. Сега не съм задълбавал наистина дълбоко, щото не ме вълнува, аз плащам колкото мога и мисля че е раумно, обаче може да има и нещо друго. Малко хора които наистина получават над 2500-3000 и много които да го разпространяват, и реално може да има двама които да работят, но те да имат по 10 познати които да кажат абе аз има познат .... та да се получава впечатление за голям брой хора заети на подобна заплата, но факта е че самите работници започват да го искат ... лично за мен не е нормално, обаче ......
Иначе знам и места където специално тия с веб и джава работят и за по 600-800 лв и не се оплакват, което на мен ми се струва по нормална заплата за това което правят, на фона на заплатите в страната. А миньорит и стругарите са си друга работа. Доър стругар може да взема много пари, но добър стругар не се намира навсякъде, и работата му не е като на писач. За операторит н маините също мисля не може да се сравнява, в крйна сметка това са коренно различни работи, да не говорим че за оператори на машини има недостиг, както и за джабари ... нормално е да вземат по много, но не плачат че им е топло, че нямат кафе машина, или че са в масло до уши ... а на джабаря само му дай да плаче за нещо .... най-вече че има много работа ... то това се отнася за повечето програмисти :)

Нед Май 20, 2007 7:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
ToHu написа:
Pirev, за IT сектора е точно така както пише, заплата от 1000-1500 лв не е нещо рядко, дори вече се приема за ниска...

ToHu, в статията се говори за 1500-2000 Евро, не за 1000-1500 лв .... Разлика по 1.96 :D

да но в статията се говори и за високо квалифицираните кадри. 1500-2000 в момента е заплата за средно ниво програмисти, не начинаещи, но не и най-охранените. съвсем нормално е ако сеньорите земат 2000 лева, ръководителя на проекта да зема 4000.

Нед Май 20, 2007 8:42 pm
Профил

Мнение 
Мммм да ама в БГ аз не знам нкой ръководител на екип програмисти да взема повече от самите програмисти, без значение дали изпълнява повече менаджерски и контролни функции или участва по-дейно в самото писане, да не говорим че програмистите ненавиждат думата ръководител на проект, тим менаджер и др подобни, и влагат в нея някакво си тяхно разбиране.
Но е факт, висококвалифицирни кадри дори и с не много опит в средите на писачите вземат доста над 2 хил лв., по-скоро 3-3500.

Пон Май 21, 2007 12:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
¶ написа:
ToHu написа:

да но в статията се говори и за високо квалифицираните кадри. 1500-2000 в момента е заплата за средно ниво програмисти, не начинаещи, но не и най-охранените. съвсем нормално е ако сеньорите земат 2000 лева, ръководителя на проекта да зема 4000.

Ами освен да дадем определение какво се има предвид под квалифициран кадър :D , при това "високо". Да не би да става дума за хора с чукорнайсе висши ( Харвард, Оксфорд, МИТ, ТУ, Ленинградската консерватория ), владее десетина говорими ( български, английски, руски, немски, французки, китайски, суахили, испански, португалски и италиански ) и десетина програмни езика ( C/C++, Java, Cobol, Fortran, Assembler, Perl, Pascal, php, Basic и т.н. ), владее десетина CAD програми ( CadStar, OrCAD, PCAD, Protel, AutoCAD, BobCAD, Eagle, Mentor и т.н. ), стаж 10 години минимум на подобна позиция, защитени десетина доктората, поне още толкова професури, възраст не повече от 25г., висок, рус, със сини очи, къдрава коса, с една червена и една жълта обувка, панталон с два ръба, вратовръзка на кученца и котенца ? Надали има такъв "тесен" специалист в България, а хората търсели цели 5,000 :)

Не е ли по-лесно, всеки да каже колко специалиста познава, които вземат 1,500-2,000лв, колко с 4,000лв. и т.н. За себе си мога да кажа, че познавам само един такъв, който още през 2001г. получаваше към 5,000 лв. заплата в гръцка фирма, базирана в София.

Много ми е интересно да споделите, в кои фирми дават на средно ниво програмисти 1500 лв. ? Може и на лични, ако мислите, че ще се дискредитирате :)

Пон Май 21, 2007 1:03 am
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
Много ми е интересно да споделите, в кои фирми дават на средно ниво програмисти 1500 лв. ? Може и на лични, ако мислите, че ще се дискредитирате :)

Задай си въпроса по друг начин - можеш ли да намериш и задършиш кадърен програмист на заплата под 2000лв.?

В момента аномалията е че заплатите за програмисти варират между 800 и 2000 (което е малко като се има предвид че ИТ-поддръжка стигат до 3-4к) и в същото време фирми предлагащи много по-високи заплати не могат да си намерят хора.

Пон Май 21, 2007 9:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мен ако питаш парадокса е че средната заплата на писачите е около 1,5 - 2 пъти по висока от тази на железарите. Пък общо взето на всеки що годе уважаващ себе си железар не му е чуждо писането, докато 99% от писачите разбират от желязо дотолкова да сменят дънна платка на компютъра. Отделно набора знания които се изискват от един железар е в пъти повече от тези на писач.

Обаче търсене и предлагане, какво да правиш ( то и един шофер щом може да си докара 3 x даскал)...... Драскачите са на мода днес. Тука говоря за средна ръка персонал де (джава драскачи и пр.), не за системни програмисти.

Ей са реконструктора ще ми скочи :)

Пон Май 21, 2007 12:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
¶ написа:

Задай си въпроса по друг начин - можеш ли да намериш и задършиш кадърен програмист на заплата под 2000лв.?

Може разбира се, повечето програмисти, които познавам работят за по 500-1,000лв. При това са си много кадърни хората. Почвам да си мисля, че приказвате за такива високи заплати, за да не би да се изложите във форума, че вземате по-малко пари, демек некадърни сме :)
Споко, гаранция Франция, че 85% не са и помирисвали заплати от 1,500 лв. , няма да и помиришат в близките 1-2г.

Пон Май 21, 2007 5:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мен ако питаш парадокса е че средната заплата на писачите е около 1,5 - 2 пъти по висока от тази на железарите. Пък общо взето на всеки що годе уважаващ себе си железар не му е чуждо писането, докато 99% от писачите разбират от желязо дотолкова да сменят дънна платка на компютъра. Отделно набора знания които се изискват от един железар е в пъти повече от тези на писач.

Обаче търсене и предлагане, какво да правиш ( то и един шофер щом може да си докара 3 x даскал)...... Драскачите са на мода днес. Тука говоря за средна ръка персонал де (джава драскачи и пр.), не за системни програмисти.

Ей са реконструктора ще ми скочи :)

Нема кво да ти скачам, тва си е така. Но чак 1.5-2 пъти повече, не знам. Има колеги програмисти, дето бъхтят за по 5-600 лв. заплата, има и хардуеристи, дето зимат по 2-3К. Въпроса не е в модата, въпроса е в пазара и самият ти как ще успееш да се продадеш. :)

Пон Май 21, 2007 6:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
miro_atc написа:
¶ написа:

Може разбира се, повечето програмисти, които познавам работят за по 500-1,000лв. При това са си много кадърни хората. Почвам да си мисля, че приказвате за такива високи заплати, за да не би да се изложите във форума, че вземате по-малко пари, демек некадърни сме :)
Споко, гаранция Франция, че 85% не са и помирисвали заплати от 1,500 лв. , няма да и помиришат в близките 1-2г.

Пирев, София не е БГ, имай го предвид. С 500 лв. в София, можеш да оцелееш само ако живееш сам. Ти си прави извода колко хора ще работят сравнително квалитетна работа за 500лв, при положение че шофьорите в ГТ си изврънкаха къде 1000лв., а мангалите по строежите се пазарят от 30-40 лв. дневна надница за прост носач на тухли. С 500лв. в София стигат само за елементарните нужди - наем, храна, придвижване. И то за сам човек. 500 в нашия "бизнес" можеш да плащаш само на чирак дето се учи. Друг няма да намериш.

Пон Май 21, 2007 6:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:

Пирев ако намериш кадърни хора в София дето да бачкат за 1000лв може да си искараш приличен комисион! Само трябва да гарантираш че са кадърни и че нямат да духнат на първия месец ;-)

Пон Май 21, 2007 6:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща