|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: ChatGPT
Хората наистина не знаем (щото и ние сме в това число) как точно работят невроните. Но пък си мислим, че мислим  Абе има... има много наука в тия LLM. Изобщо не са за подценяване. Въпросът е, че постиженията им са по-скоро зубрещи, отколкото мислещи. Има не малък напредък и на тема мислене, но е в твърде специализирани области. Примерно AlphaGo ли беше това дето развива само стратегия за играта go. И други подобни, но просто не са толкова комерсиални и затова не са толкова известни. Предполагам в тоя дух скоро ще се появят и в областта на програмирането. Демек нещо дето само си измисля алгоритми и стратегия. Това вече ще се справя на порядък по-добре от Тъпанчев и от такива като мен....
|
| Сря Фев 26, 2025 6:52 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тук има един особен нюанс. Самото обучение на невронната мрежа наистина е стохастично (случайна инициализация на параметрите и SGD групиране). Но резултатът по време на инфериране е напълно детерминистичен тъй като разпределението на вероятностите е фиксирано. Причината отговорите на моделите да са недетерминистични е в прилаганите техники на семплиране, които контролирано въвеждат случайност. С две думи за да ни се хареса резултатът го правим непресказуем, иначе не изглежда като произведен от човек....
|
| Сря Фев 26, 2025 7:12 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 какво ли ще се случи с Бялата Мафия след още 5 години AI развитие
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Мар 01, 2025 10:20 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Тия дни в Уидъу е имало екшън покрай някакви винтоверти. Естествено зевзеците не са пропуснали да спретнат колажи (мемета, за неграмотните тикви). За пореден път забелязвам ИИ да проявява странно творчество в рисуването. Например като гаечния ключ с две дръжки на преден план или плаката с безсмислици горе вдясно. Някой попадал ли е на обяснение каква е причината за тия аномалии? Или не са аномалии, а "арт" залитане на ИИ?
|
| Съб Мар 01, 2025 10:35 am |
|
 |
|
TheWizard
|
залитане ... при рисуване той не знае "правилата" кое какво е - реагира - "нещо" около "отговора" То и с писането е нещо подобно но там има зависимости - след АЗ следва СЪМ следва Какво съм докато в картинките е "хаос"
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Мар 01, 2025 11:20 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Мар 02, 2025 8:12 am |
|
 |
|
Private
|
Програматорите програмират неспирно и борят и този проблем.  Опитай се да намериш видими аномалии в примерните видеа от страницата на проекта: > This AI deepfake tool is WAY too real. Full body animationOmniHuman-1 AI deepfake. Animate any image with any audio or video. > OmniHuman-1: Rethinking the Scaling-Up of One-Stage Conditioned Human Animation Models0:00 OmniHuman intro and demos 3:25 Cartoons, anime, 3D 6:33 Tricky poses and examples 9:30 Singing examples 10:54 Separate body and hand movements 12:24 Comparison with existing AI tools Oще заигравки: > Loopy: Taming Audio-Driven Portrait Avatar with Long-Term Motion Dependency> CyberHost: A One-stage Diffusion Framework for Audio-driven Talking Body Generation
|
| Вто Мар 04, 2025 6:33 am |
|
 |
|
itso.t
|
Коги пишеш умности у 5 саата сабалям невинаги се получава... Ако беше чел внимателно, щеше да си видял, че съм написал "че съм забелязал", което е станало без да търся дефекти в творчеството на ИИ. А сега трябвало да ходя да гледам някакви клипове за да търся дефекти... Слънцето ли те напече бре? Съвсем си изветрял. Аз да не бачкам като теб клатикрачко, по цял ден да барам патето и да се чудя след йотубето "у фейсо" ли да отида или в твитъра. Има и по-интересни занимания в тоя живот бре... 
|
| Вто Мар 04, 2025 12:09 pm |
|
 |
|
Private
|
Човек, абе ти напоследък да не закусваш кисели краставици с лимонов сок?  Бахти как ми се напрегна, а можеше репликата ми към теб да я приемеш в смисъла, който вложих в нея: предложение лично да видиш (и/или евентуално друг от съфорумците) и сравниш поредния етап в развитието на една нова технология. Специално се акцентира върху изчистения бъг с генерирането на човешки ръце, където редовно става мазаляк. Забележи: само предложение, нито ти нареждам, нито те задължавам с каквото и да било. Новина като всяка друга - може да дойде от вестник/радио/Интернет/етц. Жив и здрав и го давай по-споко. 
|
| Вто Мар 04, 2025 11:43 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
... Инсталирах си китайският ИИ и откровено казано съм със смесени чувства (но определено съм очарован) От една страна много добре пише програмки за Ардуино (като изключим ,че прави принципни грешки , а не такива в кода ... например фално зле бърка таблицата за стъпките на управление на BLDC ... добре ,че първо си играя с малки моторчета !) Но като имам малко време излишно - си говоря с него по "човешки" теми ... И там - като ,че ли повече му липсва "въображение" ?!? Тая вечер го разпитах за извънземните и спора ми стигна до там да го подпитам : "Как най-категорично ние бихме се засвидетелствали като планета населена с "разумен живот" ... Очаквах да се сети ,че НАЙ-МОЩНИТЕ импулси са нашите стари ядрени взривове ... после пък му подсказах ,че в момента лъчим брум на 50/60 Hz и ако "отсреща" някой поне на нашето технологично ниво "слуша" - много лесно ще се досети ,че планетата ни е обитаема ... И тук идва интересното ?!? Похвали ме ,че си го запазва в "златният архив* ... значи все пак кучето се самоубочава 
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Сря Мар 05, 2025 1:36 am |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Хипотеза: 50/60 Hz брумът – най-мощният "техносигнал" на Земята** 1. **Масова дистрибуция**: - Цялата Земя е оплетена в мрежа от електропроводи, работещи на 50/60 Hz. Това е **първият глобален технически феномен** в историята ни. - Всички континенти "вибрират" синхронно на тази честота – няма по-масов "сигнал" от този.
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Сря Мар 05, 2025 1:44 am |
|
 |
|
HCL
|
За подобни въпроси новият ChatGPT 4.5 дава много добри отговори, Но пък китайският R1 си разкрива процеса на търсене ма отговор, което е доста занимателно също.  |  |  |  | Цитат: Най-категорично бихме могли да засвидетелстваме, че Земята е планета с „разумен живот“, чрез сигнал или доказателство, което е невъзможно да бъде създадено от естествените закони на Вселената. Ето няколко възможни сценария: 1. Целенасочено излъчване на ясно разпознаваем изкуствен сигнал: Например радиовълново послание с математически модели (прости числа, математически константи, бинарни поредици), които категорично доказват интелектуален произход. 2. Изграждане на мащабни структури в Космоса: Огромни орбитални конструкции (например мегаструктури като Сфера на Дайсън около Слънцето), чието съществуване не може да се обясни с природни явления. 3. Изпращане на физически артефакт извън Слънчевата система: Космически апарат или сонда, носеща физически доказателства за произхода си (писменост, кодирана информация или изображения), които при среща с извънземен разум ясно биха свидетелствали за интелект. 4. Геоинженерни изменения видими от далечно разстояние: Например промяна в състава на атмосферата по начин, който е явно резултат от интелигентна намеса (напр. специфични газове, които не могат да възникнат естествено).
Сред всички изброени, най-категоричното и най-бързо разпознаваемо доказателство би било излъчването на строго организиран сигнал с математически или логически модел, демонстриращ без съмнение интелигентен произход, тъй като той би бил неоспорим дори на огромни разстояния и ясно различим от естествения фон на Вселената.
|  |  |  |  |
50/60hz  |  |  |  | Цитат: Излъчването на специфична честота като 50 Hz или 60 Hz (стандартните честоти на електроразпределителните мрежи на Земята) само по себе си не е достатъчно категорично, защото подобна честота може да се генерира и по естествен път (например при електромагнитни бури или други природни явления).
Но ако тази честота (50/60 Hz) е част от силен, стабилен и периодичен сигнал, съдържащ ясни признаци на изкуствена модулация (напр. прецизна амплитудна, фазова или цифрова модулация), тя би могла да послужи като убедително доказателство за интелигентен живот.
За категорично доказване на разум е нужно посланието да е математически или логически кодирано, да съдържа ясно разграничима структура, като например: • Повтарящи се модели или периоди, които не могат да се обяснят естествено. • Кодирана числова последователност (напр. поредица от прости числа). • Бинарна комуникация, модулирана с ясно намерение.
Накратко, не честотата сама по себе си (50 или 60 Hz), а ясната и умишлена модулация на сигнала би била решаващият фактор, доказващ интелигентност.
|  |  |  |  |
|
| Сря Мар 05, 2025 2:44 am |
|
 |
|
itso.t
|
Приватето, не съм споменавал изрично защото предполагах, че се подразбира, но сега ще го направя: Имам достъп до Гугъл и знам как да го използвам! Или казано по-тактично - твоите услуги са ненужни. 
|
| Сря Мар 05, 2025 8:50 am |
|
 |
|
Pif
|
И как ще ти промият мозъка без да ти прожектират рекламни материали произведени от финансовата индустрия която хвали сама себеси ?
А това за 50 и 60 херца е най-голямата глупост дето някой може да измисли. Хайде някой да отиде на полето, на разстояние 100 метра от далекопровода и да го покаже как хваща 50-те херца от мрежата. Няма да го карам да ходи в орбита или извън слънчевата система. Искам да ми измери напрегнатостта на 50 херцовото поле само на 100 метра от далекопровод. Ако иска може да го направи и до оградата на АЕЦ Козлодуй. Там са 2 гигавата. То бива невежество ама да се вързвате на глупостите на тенекия щото "разсъждавала" много забавно...
|
| Сря Мар 05, 2025 9:43 am |
|
 |
|
itso.t
|
Никога не съм знаел с каква честота е полето на постояннотоковите далекопроводи - 50 или 60Hz... 
|
| Сря Мар 05, 2025 10:03 am |
|
|