Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Много древен комп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Много древен комп
Днес един колега ходил на "сметището" на голям магазин за техника и после мина през нас. Той ходи с надеждата да намери някой хард диск въпреки обясненията ми но без да иска намерил куп полезни и работещи неща - ох, Европо и рекламата на законите ти...

Остави ми две PC но аз се влюбих от пръв поглед в едното заради малката кутия.
Като я отворих: вътре всичко лъщи като извадено от опаковката (при нашия климат!!!), ама проца е Cyrix 6x86L PR200+GP а дънната май или юни е тази. Единственият надпис е "V5.2A" в ъгъла до клавиатурата. Тук вече се разпали колекционерската ми страст :D

Животното нямаше памет, иначе му оставили LAN, видео и всички портове без USB (последните никога не са били монтирани). Ръгнах му няк'ва SDRAM и тръгна! Лошото е, че я чете до 32МБ а има само два слота за нея. Въпреки всичко като му ръгнах DVD машинка със TinyXP -9. Повечето иска поне 100Mb RAM за да тръгне ама успях да подкарам Damn Small Linux само на 32Mb - иска си поне 50, шапка му свалям. И запецнах де, защото нямам мишка :D Има букса само за клавиатура и то от дебелите - добре, че имам адаптор.

На кого му навях спомени? Дайте дея поне как да идентифицирам дънната...

Пон Май 21, 2012 12:32 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Много древен комп
Едно време (преди USB-то и PS/2-то) мишките бяха на серийния порт, така че ако изровиш някоя такава може и да мине номера :) .
Това дъно ако е за първите пентиуми не ми се вярва да има USB портове въобще, но пък ако има, то тогава не е чак толкова дърто. За първи път USB Поддръжка имаше в Win 98 SE ако не се лъжа. А дъното може и да го идентифицираш и по версията и типа на BIOS-а примерно. Или пък най-добре вземи го снимай и го постни тук и ще видим.
Аз наскоро попаднах на една древна видео наблюдаваща система, дето още работи и си мисля че даже е по-древна и от твойта платка, ама още не ми е останало време да се бъзикам с нея :D .

Пон Май 21, 2012 1:50 am
Профил
Аватар

Снимката е по-горе като линк "тази". Ся не ми се рови из жиците но за USB-то съдя по един чип PC82C371USB.
Иначе колегата и няколко серийни мишки докара (някой им извадил топчетата ама имам други). Тъкмо се чудех дали да питам как да ги ползвам за мерене на нещо си :)

Пон Май 21, 2012 2:16 am
Профил
Аватар

Еми това от снимката няма USB портове.
Иначе аз ей сега чекнах мойта платка и те бия по древност - с AMD 486DX133 и 16Мб РАМ е :) .
Ей това:
http://www.delvingware.com/webservices/ ... 878921.pdf
Това което ме учуди обаче - с два диска по 20GB е. Не си спомням платките с 486 да са можели да поддържат такива дискове :? .

Пон Май 21, 2012 3:24 am
Профил
Аватар

Бонго, пробвай да пуснеш ей тая програмка (под 2000 или ХР мисля че бачкаше) и кажи както ти дава.
На мен това ми прилича на доматено дъно.

Прикачени файлове:
Desktop.zip [204.26 KiB]
147 пъти

Пон Май 21, 2012 5:48 am
Профил

Има USB хедър.
При търсене с Гугъл http://www.google.com/search?q=PC82C371 ... mAXqg6yxCQ излиза това http://www.motherboards.org/forums/view ... f4ffba3af3
Слагаш му някаква рам, диск, видео и друго там каквото си му трябва и го даваш на малкия да си играе досовски игри и да програмира на Паскал.

Пон Май 21, 2012 9:02 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

По спомени: имаше един служебен комп със същия процесор и паметта му беше EDO, но щом твоя е зацепил с SDRAM, значи е по новичко дъното

Пон Май 21, 2012 12:37 pm
Профил
Аватар

Кат написал "много древен" аз реших, че е изкопал нещо наистина древно от 80-те години.

А то това си е младо, та младо.

Пон Май 21, 2012 1:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...
А то това си е младо, та младо.

Ти недей да мериш с един аршин и госпожиците, и компотърите!

Пон Май 21, 2012 2:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Бонго, треа работи и с повече рам, обаче може би трябва да са PC66 или най много РС100. Имаше няква такава работа дето по-старите дъна виждаха някаква част от по-новите SDRAM модули. Освен това ако имаш EDORAM също можеш да го наблъскаш (мисля че до 128MB трябва да понесе) - аз доскоро имах подобно дъно и си бачкаше съвсем прилично със 128 ЕДО (4х32МВ) и търкаляше микротик някъв. Ама беше с Pentium100. Иначе съвсем подобно на твойто.

Пон Май 21, 2012 4:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Много прилича на сниманата PcChips M537DMA33, май единствената разлика е в цвета на тороида между биоса и проца - моят е зелен :)
SDRAM-овете продължават да се четат само до 32М а би трябвало до 64М според описанието.
Между другото успях да подкарам AIDA-та на 64М и тя ми изрежда: Amptron PM-8400C/D/8600B/C, Matsonic MS5120, PCChips M537DMA33, Ability MB-586VX7+ .
Мишката и тя тръгна под DSL :) Ама ръгнали три дърти вентилатора - фучи като сървър :rolleyes:
Сега нямам повече време но после ще направя комбина с другият изкопаем с P MMX 200MHz за да стане единият максимално добър.

Едит за Cekins: пише, че не можеш да наблъскаш всички слотове, само половината. Ще си поиграя някоя вечер.

Пон Май 21, 2012 4:27 pm
Профил
Аватар

Е не може да ги месиш - или ЕДО или СД :) А и като му погледнах описанието пишат че може 384рам да поддържа ... Може би ше е добре да потърсиш ЕДО от някъде.

Пон Май 21, 2012 4:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Поиграх си още
Не бе, казва че мешавица е възможна, ама СД2 не работи едновредменно с ЕДО1,2.

А той биоса бил виновен - не бил дори последната официална версия, после има и бета. Аз направо ръгнах някаква хакната която ми позволява диск до 64 гиги и сдрама 2х128М се прочете до последния байт.
Ръгнах един 40ГБ диск и го разпозна, не продължих щото на него има XP Pro и искам да му сваля регистрацията първо :)

Пон Май 21, 2012 8:56 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Dimitar написа:
Еми това от снимката няма USB портове.
Иначе аз ей сега чекнах мойта платка и те бия по древност - с AMD 486DX133 и 16Мб РАМ е :)

Еее, аз лаптоп имам с 486DX4, вярно е 4 пръста дебел , ама бачка. Сложил съм му Win95 и покрай слагането си спомних що е то DOS и LapLink (по LPT) :) Матрицата е ненормална - няма един изгорял пиксел и се вижда под всякакъв ъгъл, не е като сегашните боклуци.

Вто Май 22, 2012 6:16 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
... Сега нямам повече време но после ще направя комбина с другият изкопаем с P MMX 200MHz за да стане единият максимално добър.

Не съм сигурен, че с Пентиума ще стане по-добър. Тогава тоя Сайрикс мачкаше пентиума, нищо че дефакто беше на по-ниска честота. Еее, после с Пентиум2 нещата доста се промениха като производителност

Вто Май 22, 2012 12:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща