| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Справочници по физика и математика
Случайно на някой да му се намират справочници по физика и математика в електронен вид? Добре ще е да са на български, но и на английски, руски и испански ще свършат работа ... На книжен носител на български имам книга "Математически формули" от Ханс Барч, която обхваща цялата математика която съм учил в училище и университета. Търся нещо подобно и за Физика в електронен вариант.
|
| Чет Май 24, 2012 9:43 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
 Re: Справочници по физика и математика
Здравей! http://mirknig.comтърсиш примерно със "Справочник физика". 
|
| Чет Май 24, 2012 10:55 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Имам една енциклопедия по физика на руски ,но май няма да свърши работа. Като си спомням как я теглих преди (на dial-up имах карта след 2 часа през нощта и ставах да тегля ), а беше сканирана лист по лист  5 тома по 500 страници.
|
| Чет Май 24, 2012 11:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
|
| Чет Май 24, 2012 11:36 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Благодаря Ви за линковете. Намерих в тях това, което търсих. 
|
| Пон Май 28, 2012 10:06 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А аз си мечтая да си намеря в електронен вид томовете с "ръководство за решаване на задачи по висша математика", едно време от тях най-лесно схващах кое за какво е и как. Сега ако ми потрябва да решавам диференциални уравнения или разните двойни и тройни интеграли ще трябва да ровя по тавана на "Гурко" да ги търся - и не съм сигурен, че ще ги открия всичките.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 28, 2012 10:26 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Абе, tgi, на теб до сега колко пъти ти се е налагало да решаваш диференциални уравнения в работата?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Май 28, 2012 12:23 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
|
| Пон Май 28, 2012 12:34 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е очевидно не много ако въобще, инак щяха ли да ми трябват тия книги  . Но изпитвам паника при мисълта, че мога да изгубя някакво знание, което съм имал и си мисля, че имам на повикване. Дъра-дъра, сега ако река да ги викам баш тия работи от анализ-2 ще има само да си виикам, ако не дойдат книгите нищо няма да направя. Инак като дойдат много бързо се справям де, не се е случило досега нещо дето съм знаел да трябва да го уча пак  . Обаче си ме гризе мисълта "ама дали ги имам тия справочници на тавана", най-вече тоя за анализ-2 май беше дето ме съмнява дали го имам  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 28, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ей, мерси! Тия изглеждат прекрасно - остават само май още две части бяха!
|
| Пон Май 28, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
dan, Вярвам, че няма защо да те убеждавам, че няма как да сметнеш преходен процес в електрическа верига без интеграли и диференциали. Случвало ми се е няколко пъти до сега, като последния беше преди около 2 години ... Почти всичко бях забравил и не ми беше много лесно да си припомня забравеното ...
Не, че не правя симулациите на схемите си със Спайс-а, а-ма ако трябва да се изчислят точни стойности (а не да се нагаждат) няма как без това ...
Математиките от ТУ са 5 тома
|
| Пон Май 28, 2012 5:48 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
е, то и аз използвам диференциалните форми за стойността на тока през бобина при приложено импулсно напрежение, както и за напрежение върху кондензатор. Но нищо повече. И то това го правя само за най-критичните режими. (Например за тока през дроселите на pfc при минимално/максимално входно напрежение).
|
| Пон Май 28, 2012 5:53 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе едно е просто да диференцираш нещо или подобни гимназиални упражнения дето човек "на сън да го бутнат" ги знае друго са разните интеграли по повърхнина и т.н. Впрочем това "на сън да те бутнат трябва да го знаеш" го казваше учителката ни по математика до 8-и клас, тя и други неща казваше (настрана от това на което ни научи много добре)  . "Дървета бе, дървета. Стените ако чуят и те ще чуят." " Бойко, глйедкаш ли си керемидките отсреща? То който така глйедка догодина пак тук ще стои да си ги глйедка" . "Димитрйе, ти таз година там голям сън му удари" (това последното към мене, бях се преместил на доста скрит чин назад... ). Бая събитие беше, всъщност може би и сега не си давам достатъчно сметка какъв късметлия съм бил да попадна в неин клас.
|
| Пон Май 28, 2012 6:23 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мен ми се налага сравнително често, и ползвам волфрам алфа. никакви книги и справочници не могат да се мерят с това чудо. понякога ми се налага да решавам на ръка, най-вече при векторни уравнения, или не мога да ги обясня на алфата, или не е направен за такива.
|
| Вто Май 29, 2012 7:13 am |
|
 |
|
dan
|
Това да не ти се налага около някакви инвертори с векторно управление, че ти май с подобни машинки се занимаваш (или се бъркам) Сега го погледнах това волфрам алфа. Симпатично изглежда.
|
| Вто Май 29, 2012 9:05 am |
|
|