| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 пак за банковите карти
някой запознат ли е скимиращите устройства могат ли да копират чипа (много ме съмнява да могат), и как седи положението със чиповите карти. доколкото знам, не всички банкомати имат четец за чипове, и ако ти прочетат лентата (и заснемат пина) могат да теглят от банкомат без четец за чипове.
|
| Сря Авг 08, 2012 9:11 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: пак за банковите карти
Как се чете чип дето е професор някакъв с протокол? За другото и аз се чудя. Твърдят че за обратна съвместимост лентата важи, което веднага убива предимството от сигурността на чипа. Можеш да пробваш да си дегаусираш лентата за да няма шанс да ти я свалят. 
|
| Сря Авг 08, 2012 9:39 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чипа не се клонира... засега.
Лентата все още се ползва на много места - САЩ, Третия свят, арабските държави. Т.е. там и с чип и без чип - все тая.
В БГ и ЕС май всичко мина на чип вече.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 08, 2012 10:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
чипа не се клонира, няма и нужда всичко което им трябва е на лентата. по въпроса дали може само с лента ако имаш чип, да може заради съвместимост, все още има пос само с лента а за САЩ няма да говорим.
|
| Сря Авг 08, 2012 11:14 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Чипа със сигурност не може да се клонира, но ако картата ти е комбинирана и с лента файда от чипа няма.
edit:писали сме едновременно
|
| Сря Авг 08, 2012 11:16 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз ще взема да си изтрия лентата и ще видим кои банкомати няма да могат да четат
|
| Сря Авг 08, 2012 11:18 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Банките в БГ не дават ли и те вече 100% гаранция при кражба от картата та трябва да ви пука дали чипа/лентата можели да се клонират? А картите на Американ експрес са даже и с RFID-та та не е нужно кой знае какво, за да я прочете човек даже от разстояние  . ПП. Тони, в САЩ нямаме и електронни подписи и сертификати, ама ако ми откраднат нещо банката го възстановява на секундата без излишни въпроси. За 7 г. само един път са ми крали пари от кредитната карта (6500$) и на другия ден транзакцията беше анулирана.
|
| Сря Авг 08, 2012 11:18 am |
|
 |
|
zaphod
|
ей сега и видях сметката с неодимови магнити, да видим сега кои банкомати ще ме отрежат. за по сигурно сложих една картичка между магнитите, за да нагнети яко тесли  димитре, връщат ги парите, ама да не мислиш че мен ми пука за парите? много ме дразни тая днешна философия "нали ти оправят парите, всичко е наред", и се точат едни дела с години за 5 лева. мен ме интересува сигурността, за да знам че като имам 100 лева у картата те са там, и да не попадам в ситуации с изненади. мразя изненадите. затова напоследък намразих пиб, защото рекох оня ден да плащам и оп - вкарали нова система за защита на интернет плащанията и аз не могада платя.
Последна промяна zaphod на Сря Авг 08, 2012 11:25 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 08, 2012 11:23 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Помниш ли, че аз така изках да трия хард дискове и ми казаха, че не е много лесно. Та ми е любопитно сега дали въобще си успял да я изтриеш  .
|
| Сря Авг 08, 2012 11:25 am |
|
 |
|
zaphod
|
а процеп направи ли ти тогава?
|
| Сря Авг 08, 2012 11:26 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Не съм правил никакви процепи, защото въобще не пробвах  . А иначе оня ден и аз намразих пиб, защото се оказа, че сметките са ми на минус (вкарали някакви такси за поддръжка) и като им казах да ги закриват казаха няма грижи, ама след един месец ела пак да ги дозакрием  . И аз не мога понеже съм само 2 седмици тук и те ми викат сори ама таксата на полузакритите сметки вече не е 0.30 лв на месец, а 0.95  . Та трябваше да ходя и по нотариуси за пълномощни, защото те пък не признавали генерално пълномощно, за нещо, което би трябвало и по телефона за пет минути да може да стане. Въобще услугите тук все още са на нивото от средновековието  . На колата под наем уж имам пълно каско, ама то било само за покриване щетите на лизингодателя и ако стане нещо аз пак трябва да плащам. За какво е това каско тогава и защо аз трябва пак да плащам след като на тях ще бъде платено така и не разбрах, а и не се опитвам вече  .
|
| Сря Авг 08, 2012 11:41 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Разбрали сега що е то културен шок?  Все едно не си живял в БГ и не знаеш как стоят нещата, та, чак се чудиш и възмущаваш... тука е така.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 08, 2012 11:58 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Катев, да не си минал на карти?  Семейния живот ти се отразява добре. 
|
| Сря Авг 08, 2012 12:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, аз че съм живял - живял съм, ама за 7 години сега за пръв път ми се наложи да се занимавам с бг институции и все си мислех, че би трябвало да има доста напредък, а то на обратно - нещата стават все по-трудни  .
|
| Сря Авг 08, 2012 12:13 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Банките рядко връщат парите открадни от карти [не и без медиен шум], колегата си изпати - по-точно негов близък роднина. На девойката й отнесоха парите от гурбета, банката въртя и сука, че тя била внасяла от чужбина пък нейн човек си ги е теглил у нас, пък сега се тръшка. После го издокараха, че май-май може и да не е през банкомат кражбата, ами някой (?) да е направил мизерия, но то било недоказуемо за това - да го д**а. И това е положението. Та Буркан Банк, Димитре, тук като си дойдеш - с касичката-прасенце, като потрябва кеш - вадиш от там. Другото - не е безопасно. Колкото до тая работа с магнитните ленти - zaphod-е, какво стана?
|
| Сря Авг 08, 2012 2:00 pm |
|
|