|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
Покупка на лоу-енд лаптоп.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Покупка на лоу-енд лаптоп.
Искам да подаря лаптоп на един човек. Търся нещо в долния клас, задължителното е:
1. Да търкаля без проблем стандартни приложения - Word, Интернет, скайп. 2. Да има камера. 3. Да има CD на борда. 4. Да има изход за външен монитор VGA. 5. Клавиатурата да е максимално близка до десктоп - т.е. да си има нъмерик пад и прочие.
Човека е възрастен, 15 инча екран пуснат с големи букви би трябвало да му е ОК, ако не ще си го закача на сегашния монитор. Трябва ми нещо здраво и яко да не се чупи, че ще ме е яд ако се скапе подаръка.
Гледам нещо около 600 кинта. Там в тоя диапазон има разни Lenovo, Asus, Acer и HP. Последното отпада, щото клавиатурата му е с малко бутони. Виждам че в тоя клас са с някакви селерони 800 и 815 на 1.6/1.7 GHz и 2М кеш. Това как ще се търкаля на XP/7-ца? В смисъл човека не е геймър, ама ако ще отваря word-a 1 минута по добре да гледам нещо с по як процесор... Едно времешните селерони бяха страшни мъртъвци, ама тия са някакви с повече кеш май. Има и някакви AMD-та те що за птица са?
Пак подчертавам, неща да се изхвърлям, не за друго, а човека няма да ги ползва евентуалните екстри и мощност.
А като марки коя най-рядко ходи в сервиза? Аз имам разни тука, ама са друг клас и сравнение едва ли може да се прави...
Също така, ако сте видели на промоция нещо интересно в тоя ценови диапазон (около 600лв.) казвайте.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 30, 2012 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Покупка на лоу-енд лаптоп.
Скоро купувах такива 5, Toshiba, ама сега не се сещам модела, бяха на примоция някаква, заедно с чанта и мишок, мога да питам дали още ги има, обаче това с num pad-а не помня имаха ли.
|
| Чет Авг 30, 2012 9:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Кажете ми нещо за тия селерони, вървят ли, пълзят ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 30, 2012 11:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Баси не съм очаквал, че ще давам отговори за интелски боклуци дето и не познавам  . Старият телевизор - лаптоп acer, купуван 2005 или 2006-та, дето сега е официалното радио на жената (ма що радио бе, не е ли компютър? Как да не е радио, я как свири  ) е със селерон 1.4 GHz. Като мина от моя на нейния телевизор - най-вече в ролята на поддръжка - понякога го усещам като много по-бавен от моя (някакви две ядра 2GHz), но май го забелязвам само при бутване, т.е. само дискът му е видимо по-бавен. Е в симулациите на ltspice също си личеше май де, ама за такова не съм го ползвал с години та не помня много. Инак си гледа филми, е напоследък (няколко месеца) май се появи някаква по-нова компресия дето понякога я насича на (редки) моменти (екранът му е 1024 на 768). Жената има и един тунер с който може да се записва видео компресирайки в движение, това не го може, не му стигат силите (на тоя с 2 по 2 му стигат спокойно).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 30, 2012 11:58 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Lenovo са съвсем прилични като качество и функционалност. Асус са чести посетители на сервиза.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Авг 31, 2012 12:10 am |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Acer за мен си отпаднат подразбиране. Политиката там не е качество, а бройка на конвейра. Последно като разпитвах - бяха с най-висок рейт на дефекти. От изборените от теб - остават Lenovo и Asus. Аз от Тошиба съм бил доволен - отделен въпрос е, че винаги като съм сравнявал са били малко по-скъпи и не знам точно как ще влезнеш в бюджет от около 600лв. За възрастен човек - голям екран, с не кой знае колко висока резолюция - поне тук нямаш проблем  Според мен - antiglare екран задължително, с добър view angle, за да не си товари човека зрението. Другите неща май не са от чак такова значение при този клас/цена лаптопи  И за да не съм съвсем голословен: http://plesio.bg/laptopi-c-69977907/x55 ... 92066.htmlПроцесора вътре е http://www.notebookcheck.net/Intel-Pent ... 248.0.htmlЛаптопа си има numpad като на нормална клавиатура. Сега, за връзване към външен монитор/TV ползват hdmi - т.е. не знам дали ти върши работа. За другите неща - просто трябва да го видиш на живо този лаптоп и да прецениш дали ще свъши работа. Препоръчвам го само "на хартия".
|
| Пет Авг 31, 2012 1:16 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Каквото и да вземеш все ще става за такива дейности. Аз подкарах алтиум 9 и нещо си на HP compaq nx9005 под Win XP. Няма и 500Мб памет Филми се гледат. Офис пакета си бачка. Е верно мисли доста дорде зарежда и много неща на куп не му понасят. Тоя Асус направо е бегачка в сравнение.
|
| Пет Авг 31, 2012 8:38 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Един глас срещу асус - топ серийте на дънните им платки стават, но не и ноутбуците им. Бих дал препоръка за стар IBM T61 или T41 (намират се с прилични "центрино дуо" процесори дето за тия приложения направо ще летят), но за съжаление, нямат numeric pad и по-често се срещат с 14" матрица. DELL също стават но Latitude серийте им. И те страдат обаче от липса на нъмерик пад... Нова машина в долен клас не препоръчвам изобщо...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Авг 31, 2012 9:23 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
В къщи имаме 3 ASUS-a, нищо лошо не мога да кажа за тях. На моя му се разби сокътЯ за SD Card, ама то беше от много ръчкане.
|
| Пет Авг 31, 2012 9:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Добре де никой ли не е пробвал тия нови селерони 800/815/820? Дуъл кор уж, с доста кеш... е вярно L3....Sandy...64 bita (не че има значение в случая).
А тия AMD-та пък какви са? Гледам на по 1GHz ги търкалят, то телефона ми е на повече... странно ми се вижда.
@perlsite - тоя е перфектен, ама незнам монитора му дали има HDMI. А не върви да го питам, щото ще му стане неудобно и ще каже - не искам подаръци.
Последна промяна Цецо на Пет Авг 31, 2012 9:47 am, променена общо 1 път
|
| Пет Авг 31, 2012 9:42 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то от ръчкане какво ли не става, SD картата на фотоапарата я попрегазиха колелата на стола (да пукна ако знам кой е отговорен за това, че колкото по-ценно нещо изпусна толкова по е навряно под тия колела...) и сега работи само в апарата, радиото не я ще.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 31, 2012 9:45 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Единия от лаптопите вкъщи ми е ACER Extensa 2520 със Селерон на 1.7GHz. С XP е и си работи повече от прилично. На 5+ години е и всеки ден е работил минимум по 5 часа нонстоп. Нямам никакъв хардуерен проблем с него до момента. WORD 2003 работи перфектно. Единственото което винаги съм спазвал при работата с него е ВИНАГИ да е поставен на твърда повърхност, за да може с вентилаторчето да си засмуква въздух отдолу и да се охлажда оптимално. Поставянето на лаптоп в леглото върху завивки, одеала, дивани, в скута и т.н. значително влошава охлаждането и предполагам, че повечето хора точно така скапват компютрите си.
Относно клавиатурата - виж това ще се окаже сериозен проблем. Ако можеш преразгледай това си изискване.
|
| Пет Авг 31, 2012 10:14 am |
|
 |
|
Цецо
|
Тоя селерон отпреди 5 години няма нищо общо със сегашните, аз това питам конкретно с 800/815 и 820 дали някой е търкалял. Тия поне на хартия изглеждат доста прилично. Ама дали е така... Относно клавиатурата - че те всички в тоя клас си имат нъмерик пад, само HP са изключение  То е и нормално, 15.6 са най-евтините матрици, тавата е достатъчно голяма, що да не я запълнят с клавиши? Там изискванията са ОК
|
| Пет Авг 31, 2012 10:52 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ясно е, че селерон от преди 5+ години няма нищо общо със сегашните. Логиката ми беше, че щом на него XP и OFFICE 2003 вървят добре - вероятно на следващите поколения процесори ще вървят още по-добре.
|
| Пет Авг 31, 2012 11:21 am |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Цецо, не съм разглеждал сравнения, но с оглед на това как винаги са били позиционирани Celeron спрямо Pentium - съм убеден, че разликата в производителността ще е чувствителна. Официалните цени на 2-та процесора: Celeron B815/840: $86 Pentium B970: $125 ..доколкото цената може да е ориентир http://www.ebay.co.uk/itm/PS3-DVD-DVB-h ... 3cc99ae38bЕто това ти решава проблема (ако има такъв) с VGA за почти без пари. Може би от Aliexpress ще намериш и 2-но по-евтини. Т.е. можеш да вземеш Asus и след това ако се наложи това кабелче 
|
| Пет Авг 31, 2012 12:16 pm |
|
|