Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Банкови... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Банкови...
Напоследък само питам това и онова...
Споделете коя банка в България, в момента, създава най-малко проблеми с Интернет банкиране и вероятни плащания към/от Пейпал (със съоветната свързана стандартна Виза или Мастер кард). Искам да си отворя някаква сметка, но да мога да върша всичко по мрежата, в краен случай телефон.

Пет Сеп 14, 2012 12:19 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Банкови...
В ПИБ комисионните за услугите са малки в сравнение с други банки, които съм ползвал.Добре е картата да е Виза- с Мастер кард и Маестро имах проблеми при плащания в различни магазини.Не ползвам активно банкиране-само проверявам салдата и как(с колко) е извършено плащането,но мисля,че е възможно и активно(да се прави по мрежата,мобилен).
Поздрави,
Стефан Стефанов

<<<апоследък само питам това и онова...
Споделете коя банка в България, в момента, създава най-малко проблеми с Интернет банкиране и вероятни плащания към/от Пейпал (със съоветната свързана стандартна Виза или Мастер кард). Искам да си отворя някаква сметка, но да мога да върша всичко по мрежата, в краен случай телефон.>>>

E-mail:stesys@abv.bg
http://stesys.eu/
1164 София

Пет Сеп 14, 2012 7:08 am
Профил ICQ WWW
Аватар

аз ползвам пиб, но процедурите им за секюрити станаха твърде тежки и ще се отказвам.

Пет Сеп 14, 2012 7:38 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
Напоследък само питам това и онова...
Споделете коя банка в България, в момента, създава най-малко проблеми с Интернет банкиране и вероятни плащания към/от Пейпал (със съоветната свързана стандартна Виза или Мастер кард). Искам да си отворя някаква сметка, но да мога да върша всичко по мрежата, в краен случай телефон.

Ползвам всичките тези неща през Пиреус банк от доста години и нямам никакви проблеми. Извлеченията си получавам също на мейла. Налага ми се да ходя на място само ако имам операции в брой или си блокирам пина.

Пет Сеп 14, 2012 9:13 am
Профил WWW
Аватар

Още един глас за ПИБ.

Ползвам, всичко което описваш, активното електронно банкиране е само през електронен подпис. Другото им предимство е, че имат може би най-плътната клонова мрежа и банкомати (бензиностанции OMV, метрото).

Имам Visa Electron там и не съм имал проблеми никъде да се разплащам в интернет (вкл. PayPal). Също така плащам с нея всички битови сметки на цялата фамилия (вкл. бабите из цяла България). От 10 години насам не съм стъпвал в офис на комунална фирма. Пазарувал съм във всякакви магазини в Европа и САЩ без проблеми. Теглил съм от банкомати в чужбина (със съответните такси естествено).

Пет Сеп 14, 2012 9:36 am
Профил ICQ
Аватар

И аз като Цецо, само че не от 10 г, а по-малко...
...и друго: работят в събота до 14.00 - в наше село няма друга банка, дето да работи в събота или неделя.

Съб Сеп 15, 2012 12:01 am
Профил ICQ
Аватар

сега ПИБ въведоха и нов начин за идентификация - викат му токен
е, далеч са от устройството на Рабобанк в холандия, но все пак е напредък. освен това няма нужда от подновяване (било с капацитет 10,000 ключа)

Съб Сеп 15, 2012 12:34 am
Профил
Аватар

Дедо, тоя токен да не на принципа на дистанционните за коли със скачащ код? То да е предаватаеля, а банката приемника и тя да му знае алгоритъма на генериране, т.е. следващия валиден ключ. Демек някои майкрочепски кийлоци да са сложили вътре :D ? Баси, за какво трябва да го правят толкова сложно - не може ли само един юзър нейм и една парола като тук да сложат и всичко да е гарантирано и застраховано на 100%? Нещо не мога да разбера как могат тия тук да се оправят без сертификати и токени, а нашите фенове да не могат :? ?

Съб Сеп 15, 2012 12:54 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
сега ПИБ въведоха и нов начин за идентификация - викат му токен
е, далеч са от устройството на Рабобанк в холандия, но все пак е напредък. освен това няма нужда от подновяване (било с капацитет 10,000 ключа)

Тоя токен Пиреус банк го имат поне 5 години. Не го ползвам, защото другата им система "Екстра пин" според мен е по-надеждна. Когато правиш някаква операция онлайн, преди да я завършиш ти иска този "Екстра пин". Кликваш на един линк и след секунди го получаваш със SMS на телефона си. Валиден е 5 мин, в които трябва да го въведеш и после можеш да правиш и други операции. Ако 10мин не правиш нищо сесията се разпада.

Съб Сеп 15, 2012 9:07 am
Профил WWW
Аватар

Тук Нордеа и другите северни банки също са приблизително така -
обикновенно имаш карточетец, който генерира уникални кодове за логване, при плащане или просто подписване за някакви операции които се простират извън сметката ти. Някои сайтове изискват да ползваш карточетеца и при плащане.

Ако свържеш карточетеца към УСБто и си инсталираш каквото трябва, вече имаш електронен подпис, но пак въвеждаш код на картата (ако имаш).

Със същия тоя подпис който е вързан към кредитната ти карта, си вършиш работата и към данъчни и т.н.

Преди имаше и картончета с 50 уникални кода, като за всяка операция откриваш нов - но тая система я спряха.

И разбира се по телефона и с разните умни телефони.

Съб Сеп 15, 2012 11:38 am
Профил
Аватар

Ми незнам за токен и SMS-и, аз от 4 години ползвам само ЕП за електронно банкиране. И съм си екстра - 15 кинта на година и това са му разходите.

Съб Сеп 15, 2012 4:08 pm
Профил ICQ

Токена според мен е по удобен, с тоя подпис разправии, от както го въведоха спрях да позлвам банкирането.
Токена не генерира последователност, кода който се генерира е на база текущото време доколкото разбрах, еестествено има може би и някаква поредица на която база се генерира ключа.

Съб Сеп 15, 2012 11:13 pm
Профил

Цецо написа:
Ми незнам за токен и SMS-и, аз от 4 години ползвам само ЕП за електронно банкиране. И съм си екстра - 15 кинта на година и това са му разходите.

Цецо, от кой доставчик ти е ЕП? Аз ползвам на InfoNotary - на жената в работата бяха представители и така се захванах, ама са ми малко неудобни - малко по скъпи са, ама майната му на това, проблема ми е, че сертификата е валиден 1 година, и като ми изтече примерно Април, не мога да пускам никакви преводи онлайн докато не се прибера лятото до България да го подновя - щото разбираш ли това не може да се прати по пощата, нито с пълномощно, само лично в офис на InfoNotary ?!

Съб Сеп 15, 2012 11:28 pm
Профил
Аватар

с всички доставчици на ЕП е тала (1 година, лично), по мое мнение другите даже са доста по-зле като софтуер и натамъняване.

би било добре, ако този ЕП имаше някакво покритие извън татковината ни, но за това си има обективни и още повече субективни. в началото и аз се зарибих с ЕП - викам си "все ще мога да го използвам и пред някоя институция". да, ама не. електронното правителство глътна досега над 1 милиард лева, а ефекта е по-скоро сатиричен.

и аз им бях отеб..л банкирането на ПИБ-а, но при поредното прибиране до БГ ми дадоха тоя токен, за сега работи. не, че го ползвам кой знае колко.

Нед Сеп 16, 2012 12:12 am
Профил

palavrov написа:
Цецо написа:

Цецо, от кой доставчик ти е ЕП? Аз ползвам на InfoNotary - на жената в работата бяха представители и така се захванах, ама са ми малко неудобни - малко по скъпи са, ама майната му на това, проблема ми е, че сертификата е валиден 1 година, и като ми изтече примерно Април, не мога да пускам никакви преводи онлайн докато не се прибера лятото до България да го подновя - щото разбираш ли това не може да се прати по пощата, нито с пълномощно, само лично в офис на InfoNotary ?!

Моя ЕП е на Банксервиз и обновяването може да се прави и онлайн, стига да не изтървеш срока на стария, та да можеш да се идентифицираш с него.
Мисля обаче, че имаше ограничение за две години, след това май задължително сменят картата. Въпросът е, че в края на първата година го сменяш от разстояние, а нова карта може да си вземеш някога през втората година, когато си тук.
И аз ползвам ЕП, обаче наскоро приказвахме на бира по темата и се поразмислих. Вярно си е неудобство, щото не може да го ползваш от произволен компютър, ако не е инсталирано едно-друго. СМС потвърждението и токените са по-добри в това отношение.

Нед Сеп 16, 2012 10:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща