|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:53 am
новото инженерно поколение... :)
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 новото инженерно поколение... :)
Наскоро хванах един американец да ми напише малко документация за едни продукти на роден английски. Човека, млад дипломиран инженер дето работил няколко години за военните с обичайната плява от дипломи и успехи. Последва "доуточняващия" въпрос от него: "Is there a difference between microprocessor and microcontroller? I've seen both words used in the documents you gave me to read. I want to understand how you use the terms." Просто останах безмълвен... естествено изгорях с няколкостотин кинта от него, тъй като работата дето я свърши спокойно можех да я поверя и на 12-годишния ми син при същия успех. Но фактът си остава - такива хора са се набутали на топли местенца в големи фирми и си чешат таковата. После да се чуди човек защо напоследък ератите станаха по-големи да даташитовете и софта работи най-добре 30 секунди след рестарт 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Ное 01, 2012 8:19 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
 Re: новото инженерно поколение... :)
Ти се радвай, че поне те е попитал, а направо не е превел, че първия създава малки процеси, а втория ги контролира  В тоя ред на мисли, Microsoft с това име какви чудеса направиха, представяш ли си, ако се бяха кръстили Microhard, до къде щяха да стигнат 
|
| Чет Ное 01, 2012 10:00 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Инженер добре, но каква специалност?
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Чет Ное 01, 2012 10:19 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Питай го какво е "културно многообразие" , или пък "self branding" - ще ти го обясни добре - нали основно това е учил.
|
| Чет Ное 01, 2012 11:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то и нашия министър на икономиката и енергетиката е художник. а пък с какви "специалистки" напълниха ръководството на козлодуй...
|
| Чет Ное 01, 2012 12:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Май все другите са ни виновни за "наш-то" си положение, но мрънкането си е българска национална черта. кой ли ден ще разберем, че като се обърне колата ако сме още живи - опитваме се да разберем защо е така, поправяме го или го подобряваме и продължаваме нататък. живота на бабите и дядовците ни е бил от тежък по-тежък, но не съм чул стар човек да мрънка.
не се заяждам, аз също мрънкам и то доста често - но май отскоро се запитвам с какво изобщо ми помага мрънкането, освен да късам нервите на себе си и околните.
ако университетите бълват 1% гениални инженери, 9% добри инжинери, 40% средни инженери и останалото плява, пак ще си е заслужавало усилието. а кой как ще се реализира и къде ще го изпратят или уредят си е друга работа.
мойте 5 стотинки, както казват хамериканците
|
| Чет Ное 01, 2012 2:09 pm |
|
 |
|
nik
|
те старите хора са го казали - от всяко дърво свирка не става
и аз имах един съученик който много се гордееше че учи същата специалност като баща си, и и как навири нос и направо не можеше да се говори с него от както започна работа по специалността, но малко хора знаеха че баща му е един от шефовете на тец марица изток и той работеше във фирмата на баща си, която ползват за източване на пари с ненужни ремонти и той всъщност беше само доверен човек който да движи нещата и нямаше нищо общо с това което учи, всъщност си беше пълно дърво ама карай това е друга тема, сега се замислям колко му е бил багажа щом се похвали веднъж че правили поредния безсмислен ремонт ама хубаво им били платили....
|
| Чет Ное 01, 2012 3:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Н'бабане Гт'муан'га, демек ти правиш извод за цялото ново инженерно поколение на база на опита ти с един американски инженер, дето даже не спомена каква му е специалността и къде е завършил. Супер яко заключение си направил да ти кажа. Същото като многото други българи, които на база на опита си с двама човека заключават, че "всички англичани (германци, американци, гърци, танганайци и т.н.) са супер тъпи. Не се излагай да правиш такива генерални заключения, защото е супер смешно отстрани. Тъпи/умни/мързеливи/работливи хора има във всяка страна и горе-долу са равномерно разпределени по целия свят и същото важи и за поколенията. Май няма смисъл да ти разправям какво представляват като инженери (и най-вече какво работят в момента) поне 50% от хората, с които съм завършил заедно университета  . Поговори си с някой току що завършил електро инженер от MIT, Калтек, Станфорд, Илинойския университет в Урбана-Шанпейн и още поне 10-на топ инжeнерни университета тук (а и не само в щатите) и после ела пак да си говорим какво е нивото на новото поколение ел. инженери  .
Последна промяна Dimitar на Чет Ное 01, 2012 5:16 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 01, 2012 4:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
страхувам се, че поне нашите университети бълват не повече от 1% някакви инженери. още повече се страхувам, че в софийския университет има специалност "ядрена енергетика", в която приемния бал е 16-17 (с тройки и една четворка се влиза), а в целия факултет няма и един силов трансформатор, какво да говорим за други енергийни инсталации. направо ми се привижда чернобил, когато физическия факултет на софийския университет готви инженери-физици за оператори на централи. това са неща, с които няма бъзик. някоя паднала сграда, срутил се мост, дори паднал самолет или потънал кораб, са направо игра в пясъчника в сравнение с авария в ядрена централа. университетите са се превърнали в печатница за дипломи. плащаш - получаваш. колкото влязат, толкова излязат. ако има фирА, тя е от отказалите се. това е у нас, но го наблюдавам и в афропа.
|
| Чет Ное 01, 2012 4:56 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
да, Дедо - това за университетите го написах по принцип, не само за българските. а повечето университети отскоро или поотдавна са един доста сочен бизнес, който рядко има връзка с истинската наука. тук особено - скъпи общежития, дотации от държавата, сочни имоти в центъра
|
| Чет Ное 01, 2012 5:16 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В зависимост от контекста "Is there a difference between microprocessor and microcontroller? I've seen both words used in the documents you gave me to read. I want to understand how you use the terms." Въпроса може да е съвсем на мястото си. Например когато говорим за http://www.google.com/search?q=BCM2835който е SOC, понякога можем да кажем, че е процесор, но понякога можем да кажем и че е контролер. Същото се отнася и за Intel 8031.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Ное 01, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
От вътрешен човек в АЕЦа знам, че там на отговорните технически позиции работят украинци. Не знам колко е вярно, но някак си ме успокоява  едит: "вътрешният" човек е украинец.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Ное 01, 2012 5:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
За мен, лично SoC е екстенднато mcu, както самото mcu е екстенднат процесор. 
|
| Чет Ное 01, 2012 5:57 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Процесорът дето го слагам в анализаторите - MPC5200B - съм го виждал споменаван от производителя му и като SoC, и като MCU, и си е процесор де  . За "днешните" инженери или каквито там оплаквания има. По-банално оплакване от това за "днешната младеж" едва ли може да се измисли. Изглежда произхожда главно от факта, че човек като е ученик подбира контактите си сред хора получаващи същата информация като него; впоследствие се среща повече на случаен принцип с хора които най-вероятно знаят по-малко от него (ако знаят повече е малко вероятно да стигне до/остане в кръга им). Истината е, че дотук прогресът не е спрял заради оглупяване през поколенията, точно обратното. Има много изчезнали умения, колите преди 100 години са ги правели ръчно примерно, колко масово е това умение днес (но със сигурност има хора които биха се справили по-добре от тогавашните майстори, просто не им се налага да го правят). И в нашия занаят е така и ще върви натам, ако и да минава през изкривявания като днешните (софтуерът е тотално мазало върху не много по-малко размазани архитектури в общия си случай). Просто дължината на човешкия живот е прекалено малка за да стане картинката на прогреса обозрима в личен план.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 01, 2012 8:39 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами специалността му била електроника, пък работил с ембедед системи про военните. Къде бил завършил - каза ми навремето, ама аз като не ги знам техните универсистети, та не запомних. Ама на мен лично ми се вижда много странен такъв въпрос от някой, който се пише инженер в областта и то при положение, че сме говорили предватително и би трябвало да е наясно с изискванията. Например ако хванеш инженер по електроника да прави дизайни, а той вземе да дойде да те пита какво е това диод, или пък програмист дето не прави разлика между компилиран и интерпретиран код. Просто разказах истински случай дето ми се стори смешен  Не е извод за всички - само за конкретния случай. Това с общите заключения кой пък го измисли??
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Ное 02, 2012 12:42 am |
|
|