Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Инфрачервени нагреватели 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Инфрачервени нагреватели
Оня ден ходих в Happy на до съдебната палата. Там във външното помещение бяха включили инфрачервени нагреватели - приличат на халогенки с филтър. В къщи имам халогенна печка, но тя излъчва доста силна светлина и особено ако си болен и имаш температура е голямо мъчение. Тези в хепи-то светеха слабо, с червена светлина, а не жълно и се усеща все едно те напича слънцето. Не ми се тръгваше :) ...
Търсих и попаднах на тези:
http://www.bg.almacheat.eu/

Обаче не ми се хвърлят пари ако ще съм купил още една халогенна печка дето свети като прожектор или пък обикновена печка, която не излъчва чак толкова инфрачервена светлина. Някой виждал ли ги е в действие? Гледам на картинките ги окачват на тавана - би трябвало да не се загряват чак толкова (защото топлината, която не е IR ще е загубена на тавана).

Иначе малко са скъпички. Знаете ли нещо за технологията - тя ли оскъпява или цената е такава просто защото са модерни в момента?

Чет Дек 13, 2012 12:46 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Инфрачервени нагреватели
КПД-то му е мани-бегай на това.

Чет Дек 13, 2012 3:49 pm
Профил ICQ

т.е.? много малка част от енергията отива в IR лъчи ли? По-зле ли е от халогенните печки?
Иначе е малко смешен начина по който смятат кпд и го сравняват с печките, които загряват въздуха, без дори да вземат в предвид материалите на мебелите и дрехите, с които си облечен.
Дразни ме, че не дават спектъра на излъчване или поне пиковата дължина на вълната. В уики пише, че е много важна дължината на вълната за това какво ще грееш. Например металите поглъщали "по-близките" ИР, а отразявали дълго-вълновите. PVC, дърво и т.н. пък обратното.

Чет Дек 13, 2012 8:29 pm
Профил WWW

В смисъл че крайния затоплящ ефект е никакъв. Да, ако си под нея, ще те топли, ако си достатъчно близо. Във всичко останали случаи топли пода, стените, евентуално мебелите, ама въздуха си стои студен. Всичката видима светлина почти не топли нищо, и няма никакъв проблем да изфиряса през прозореца. В крайна сметка ЧЕЗ ти пращат поздравителни картички всеки ден, а ти си стоиш на студено.

Простичък пример - питай ги каква мощност ще ти препоръчат за 10 квадтата стая, само с една неизолирана външна тухлена стена, с хубава дограма, изток-североизток изложение. Конвектор 1.4 киловата под прозореца не смогва да вдигне над 18 градуса през нощта, ако навън е студено, привсе че сградата е топлофицирана (лично аз съм им теглил сиктира и се топля на ток отдавна). Обзалагам се че ще е нещо като 700-900 вата, а каквото и да правиш с тия ватове, те така или иначе топлят преко сили като 700-900 вата, дори със 100%КПД. Ама за да те топлят теб, трябва да си под тях - иначе стоиш на студено, а пода и мебелите ти са с няколко градуса по-топли. Ако пък ги изгасиш, си директно на студено на мига.

Чет Дек 13, 2012 8:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Във всичко останали случаи топли пода, стените, евентуално мебелите, ама въздуха си стои студен

Ей sparkybg, я ми го разяани това, че нещо не го схванах - как така пода, стените и мебелите са топли, а пък въздуха в стаята стои студен :) ?

Чет Дек 13, 2012 10:21 pm
Профил

Dimitar написа:
Цитат:
Във всичко останали случаи топли пода, стените, евентуално мебелите, ама въздуха си стои студен

Ей sparkybg, я ми го разяани това, че нещо не го схванах - как така пода, стените и мебелите са топли, а пък въздуха в стаята стои студен :) ?

Между "топли" и "с няколко градуса по-топли" има лека разлика, не мислиш ли? :)

Разяснявам - топлейки стените и мебелите значи че трябва да стоплиш всичкото бИтон, киреч, дрЪво, и там квото още, от което са направени, преди да се стопли въздуха в стаята, като през това време част от инфрачервената убавиня вместо да ги топли, вземе че се отразява, извирясва през стъклата, топли тавана, демек комшията, и т.н. А не се ли сгрее въздуха или не си под "лампата", стоиш на студено.

За същото време, нормален конвектор, изразходил същото количесто енергия, отдавна е направил сауна и се е изключил. Да, като тръгнеш да отваряш гардероба, металната му дръжка в същия момент може и да е студенка, ама важното е че на теб няма да ти е студено, независимо дали си седнал върху конвектора (еквивалента на печенето под лампата), или където и да е на друго място.

Топлил съм се и с двете и знам какво прави киловат и половина светеща печка, и киловат и половина конвектор - срещу еднното стоиш като пред огнище и зъзнеш а другото го пуснеш след 15 минути в стаята е топло и започва да работи на пресекулки. Ако искам да ми е светло, инсталирал съм си лампи. Енергоспестяващи. :)

Чет Дек 13, 2012 10:39 pm
Профил ICQ

А бе да ти кажа смесени чувства имам към IR отоплителните уреди. Грея се изцяло на ток - имам кварцова печка(3х600 Вт.), духалка(2000 Вт.), халогенка(4х400Вт), конвектор (2000 Вт) и съм ползвал всички комбинации. Прав си - трябва да сочи към теб, ама не е ли това идеята. Хола ми е 3:5 метра (грубо). Имам конвектор в единия край, духалка в средата и халогенка край бюрото. Конвектора грее само в единия край. Температурата по средата се постига с духалката на 1кВт каквато става пак в средата ако включа конвектора на 2квт. Т.е. наистина ли е добра идея да загрееш всяко ъгълче от стаята? Ако имаш гости и лъчевото отопление не ги огрява всичките - включваш да загрееш целия обем, но като си цъкаш на компютъра по-добре да не грееш цялата стая.

Забелязал съм, че с халогенката на 1 метър от мен ми е по-топло при 23 градуса отколкото без нея при 25 градуса. Да не забравяме че всеки следващ градус се постига все по-трудно заради температурната разлика вън-вътре.

В Хепи имат доста от тези нагреватели и изолацията е нулева - найлони. Температурата е сигурно под 16-18 градуса а на мен ми е топло. даже си свалих якето. Въпроса е дали е ефективно. Дали излъчва повече ИР лъчи отколкото топлина. Досадно е че трябва да го позиционираш точно, което не винаги е възможно. Струва ми се, че комбинация от двете е добра идея. Излъчвателя не трябва да е много мощен - за малка стая 500 вата, за голяма повечко, като е добра идея да има регулиране.

Чет Дек 13, 2012 11:02 pm
Профил WWW

Ама то точно това им е предназначението - ако по някаква причина не искаш да грееш цялото помещение, да грееш само там, където седиш. Тогава въпреки КПД-то ти излиза по-евтино, защото дори да е двойно по неефективно, ако грееш тройно по-малка площ де-факто си на далавера, докато не излизаш от топлата зона. Магазините например взлизат точно в тая категория.

Моя хол е 4 на 5 (да не е и на 6). И 2KW конвектор под прозореца грее цялата стая безгрижно и едновременно с това прозореца е сух. Вярно, само една стена е външна и само в холя тя е добре изолирана (1см кухи PVC плоскости + 4см фибран + около 2см цименто-перлитова смес + 15см газобетон + още 2 см фибран), но пък и прозореца е най-голям (1.50 висок, по цялата дължина на стената - 4м). Вярно че и пода и тавана са с по 2см изолация, но факта си е факт - 2см конвектор грее достатъчно, за да не съм изпитал студ дори при миналогодишните температури. Ако пусна и духалка вътре става сауна, и конвектора почти не работи.

Чет Дек 13, 2012 11:46 pm
Профил ICQ

Всичко е до изолацията. Има ли изолация - има смисъл да нагряваш въздуха. Ако излита през прозорците (образно казано) не е изгодно.
А и какво означава, че КПД-то им е ниско :) в 99.9% от случаите това означава че греят, вместо да излъчват. Всичката енергия която се губи отива в топлина.

Нед Дек 16, 2012 12:45 am
Профил WWW

npelov написа:
Всичко е до изолацията. Има ли изолация - има смисъл да нагряваш въздуха. Ако излита през прозорците (образно казано) не е изгодно.
А и какво означава, че КПД-то им е ниско :) в 99.9% от случаите това означава че греят, вместо да излъчват. Всичката енергия която се губи отива в топлина.

Например - отразеното IR отлита в друга посока, част от всичкото IR изфирясва през прозореца почти без никакво "съпротивление" от страна на стъклата, и в крайна ти искаш да грее примерно само върху 2 квадрата, ама половината от лъчението отива да грее извън зоната, и съответно трябва да сложиш по-голяма мощност, за да си осигуриш достатъчна топлина в зоната. Останалата част пак ще си е студена. Просто малко по-малко студена.

Та, всичката енергия отива в топлина, да, но въпроса е къде отива тая топлина - в мястото, което облъчваш, или на друго място.

Нед Дек 16, 2012 1:17 am
Профил ICQ

Прав си, но зависи до каква степен отразяват материалите вкъщи. Обаче 2 градуса по-ниска температура на въздуха означава по-малка температурна разлика вън-вътре -> по-лесно се поддържа температурата. За да поддържам вкъщи 25 градуса трябва да включа 1кв конвектор през 60-70% от времето. При 23 градуса се чувствам също толкова комфортно с насочена 450 вата халогенна печка (с 1 включен реотан). Повечето хора си живеят при 23 градуса, на мен ми е студено. Трябват ми 25.
Четох, че има значение дължината на вълната. При халогенната печка доста голяма част от лъчението е във видимата област. Кфварцовите пък като че 50/50 е топлина/ИР. Затова се чудя няма ли да е по-ефективно да си взема някой излъчвател при който по-голямата част са инфра червени лъчи.

Пон Яну 07, 2013 1:48 pm
Профил WWW

npelov написа:
При халогенната печка доста голяма част от лъчението е във видимата област.

Всъщност не - дори правените за светене лампи са с ефективност преко сили 5-10 процента. С всичко останало се топлим, или по-често топлим пода на комшията над нас.

Пон Яну 07, 2013 2:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:

Абе и на мен един в магазина така ми обясняваше - че тия топлели обекта. Демек ако си и в пряката видимост - ще те сгрее, иначе до нея можеш да умреш от студ. Лъчиста енергия, ала-бала. Тогава го изгледах тъпо, сигурно има нещо такова, ама не е баш така :)

Пон Яну 07, 2013 3:03 pm
Профил ICQ

Е то така де - щом те осветява те и топли. Проблема е че не свети само върху теб а и да светеше - че не попиваш всичко - нито ти, нито предметите около теб. Като си светнеш нощната лампа да четеш книга, в цялата стая става по-светло, а комшията отсреща вижда през прозореца че си я светнал - ето това е проблема - изфирясва енергия, без да свърши работа. А дълговълнова IR енергия нито се насочва, нито се изолира толкова лесно като обикновената светлина.

Пон Яну 07, 2013 3:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз още миналата година се канех да пиша: след откриването на темата видях една такава ламБа в Лидъла и си я купих. На Филипс е, 150Вт, доста свети във видимата ама като я пробвах в работилничката ми стопляше краката в пластмасови чехли дори да е около/под нулата. Сега съм я ръгнал под бюрото на жената и ми прави голяааама икономия - нали е за пилета, патета и др. животни :)

За генерално затопляне едва ли е най-доброто но за локално при малко ватове да, защото е силно насочено.

P.S.: Пък като застанеш на слънце винаги ти става по-топло, нищо че наоколо е -5 градуса ;)

Пон Яну 14, 2013 10:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща