|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:52 am
Помогнете да избера NotePad
| Автор |
Съобщение |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
 Помогнете да избера NotePad
Колеги помогнете ми да се ориентирам. Не съм ползвал такова "чудо", ама май е време вече.  За какво ще го ползвам: Четене на книги, нет и скайпване. Друго май не се сещам. Напр. вечер/сутрин в леглото, жената похърква край теб  , а лаптопа големичък вече идва, неудобно е да се въртиш с него насам-натам, а и шумен - клавиатурата щрака на поразия  До колкото знам от вас тук, Киндълите са най - доброто за книги, обаче и те са няколко вида. Дали да е е-инк или пък цветен, да има ли разширителен слот за някакъв вид памет или пък не, могат ли да се инсталират външни приложения, като на другите падове или не и др.п. А и въпроса за книгите - само купени от Амазон ли могат да се четат или може и други. Да не стане като оня (май Брус Уилис беше) дето си мислел че музикалната му библиотека е негова и можел да си я завещае на децата, а то не било баш така  . Читанката е супер, обаче децата искат книги на Английски и Норвежки, и дай Боже, може и други езици да поискат  Също толкова съм бос и за другите (неКиндъли  ) падове. На практика незнам какво да търся. Някой тук беше похвалил iPad-овете. Но доколкото си спомням той ги ползва за бизнес. А на мен, освен дето ми трябва "за вкъщи", не искам и да са ми голям бирник, както първоначално, така и в последствие - било за софтуер (приложения), така и за "книги, музика, филми", т.е. искам да мога да си чета/гледам/слушам некупени  , сиреч "споделени" такива.
|
| Съб Дек 22, 2012 9:35 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Помогнете да избера NotePad
То е изписано много по въпроса. И общо взето е ясно: 1. Ако ти трябва за художествена литература - kindle от малките. 2. Ако ти трябва цвят, ще гледа и точиш PDF, ще го ползваш и за интернет (горното не става, ако и да имат тая възможност), някакъв таблет. Според мен 7 до 8 инча е оптимума, щото влиза в джоба. Според мен човек не трябва да търси - 100 в 1. Демек, аз си имам малък kindle само за художествена литература. Струва 70$, кара по 2 седмици на батерии... и успях да го счупя за 1 месец. Носех го в джоба и явно съм поседнал отгоре му, екрана наполовина остана с перманентен отпечатък  Но пак ще си взема такъв, от най-обикновенните, щото за тая цел е безмсислено друго по-скъпо. Отделно си имам и таблет, за PDF, за мобилен интернет и т.н. Ама него го гледам по - грижовно, че струва бая повече. Имай предвид, че като го вземеш, най-вероятно само ти ще го ползваш. На жените и децата тия неща им омръзват за няколко дни. Киндълите де. На таблета се кефят, щото има фейсбук и други подобни свинщини. На киндъла си четеш всичко де що е текст. Може и ПДФ ама е наказание. Аз книга от амазон не съм си купил никога, щото живея в БГ. Демек, става за всякакви литератури, на всякакви езици, въпрос на конвертор. Таблета е ясен - то е или Андроид или ИОС, демек после качвай колкото ти душа и каквото ти душа сака. Таблета също чете книги, ама първо комфорта за очите не е същия (колкото и да те убеждават, че тфт било добре, ел. мастилото е уникално за четене), второ нема как да четеш 2 седмици на една батерия, по тежък е и е по-скъп, демек като го счупиш по ще те е яд. Ти може да не ги чупиш де, тогава нямаш тоя проблем. Новите киндъли имат и подсветка, ама Димитър има такъв, той да каже, става ли за нощно четене. Щото стария си трябва добра околна светлина да има, абе баш като книга е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 22, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз съм почитател на нетбуците. Стои ми винаги на нощното шкафче и го ползвам за четене , разглеждане в интернет, писане по форуми  Ако тава дума за писане, според мен и най-лошият лаптоп е много по-удобен от таблет ( не че имам много опит с таблет ). Имам един Асус ЕЕЕПС 9 инчов, на 4 години и си работи перфектно, въпреки че от известно време е подложен на яка експлоатация от сина ми. Съвсем добре търкаля всякакви програми, интернет и т.н. , макар че е с едноядрен Атом. Недостатък е, че дисплеят е 1024х600. Батерията издържа към 5 часа, но аз го ползвам основно на адаптора. От половин година имам и Леново 11.6 инча. Дисплеят е 1366х768 - доста по-добре като резолюция, но по-зле като зрителен ъгъл. С АПУ на АМД е, издържа до 7 часа на батерия, доста тънък , лек, не загрява и е много тих. Малко по-неудобен е за нощно шкафче заради по-големия размер.
|
| Съб Дек 22, 2012 5:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, тоя път да не се объркаш пак - вземи си тоя новия white paper. Честно, няма такъв четец на книги  . Иначе аз нямам тоя последния - имам оня с клавиатурата, но съм си играл достатъчно с него, за да имам впечатления. Та вече сериозно се замислям да го сменя за тоя новия. Особено сега Амазон имат кампания за трейдване на киндълите и май ми дават някакви пари за стария, та ще си помисля скоро дали не се ъпгрейдна, макар, че за сега един път пък не ми се е наложило да чета на тъмно, ама аз го искам новия основно заради зума, защото на старите е мъка с pdf-те. Иначе за таблет, аз дето не харесвам Епъл не мога да си изкривя душата и да не кажа, че другите са просто на светлинни години след тях. Има само един косур - малко е тежичък, ама пък вече им и малки айпади, така че има избор за всеки.
|
| Съб Дек 22, 2012 6:39 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
В този ред на мисли най-доброто за парите си: Nexus 7 32GB ~ 500лв. Таблет, подходящ за интернет, филми, игрички и т.н. четене на книги (pdf) с уговорката, че уморява повече зрението спрямо киндълите. За книги - Kobo Glo или Kindle Paperwhite - което от двете успееш да намериш в BG. В момента си е мисия невъзможна, най-вероятно след мсец-два ще са достъпни и тук. И без това Амазон все още не предлага Kindle Paperwhite за БГ официално. Иначе, и двете устройства са перфектни за четене, вечер в леглото, тъй като си имат добра подсветка. Както Цецо спомена e-Четците са перфектни са за художествена литература, но не стават за нищо друго (а и са само с 6" екран). Аз лично имам Kobo Glo и го препоръчвам пред Kindle Paperwhite по няколко причини. Единствената по която бих предпочел Киндъл, ако имаш навика редовно да купуваш книги от Амазон. Ако предпочиташ свободно да си дърпаш от Читанка - Kobo Glo е поросто по-добрият четец. Иначе и двата варианта, ползват един и същи екран и подстветка с еквивалентна технология. Като цяло сега вземи Nexus 7-цата, модела с 32GB, за да си сигурен, че ще имаш достатъчно пространство. Киндъла може да го купиш след няколко месеца, като наплива от желаещи понамалее. Сумарно 2-те устройства ще ти излезнат по-евтино отколкото да си вземеш iPad а и в семейството ти, едновременно винаги 2ма души ще могат да ги ползват.
|
| Съб Дек 22, 2012 8:15 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Има ли нещо аналогично на Kindle DX, с по-модерен e-paper? Контрастът на DX-а който ползвам определено търпи още доста подобрения. Под този размер четенето на PDF ми се струва мисия невъзможна, или просто перверзна.
|
| Съб Дек 22, 2012 8:41 pm |
|
 |
|
bkulev
|
До тук е ясно, че ще са два, един Kindle Paperwhite за четене и един таблет. Спирам се на Kindle защото ще ми трябват книги и на Английски и на Норвежки, а и нямам проблеми да го купя - в Норвегия съм.
Сега за таблетите - Аpple са ясни, но най - вероятно няма да взема от тях, поне не и сега. Освен Нексуса дето го препоръча perlsite, някой да препоръча нещо друго?
|
| Съб Дек 22, 2012 9:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз преди няколко месеца минах по тоя път.... първо имах оферта за ipad на добри пари, ама стария. Приятеля ми си взе и аз си играх доста време и по принцип ми хареса, но някак си тва със стария модел ме човъркаше... Освен това не исках да избирам между gps и wifi, исках и двете  Та докато гледах оферти за новия ipad излезе nexus-a и имах познати дето пътуваха от САЩ и без да се замислям си го заръчах. Като цяло съм много доволен от машинката. Макар че 7 инча сякаш са малко. В това отношение IPad е по-добре, особено новия модел. Иначе резолюция, качество нексуса е супер, само дето е малък. Не съм имал киндъл за да сравня, но при това качество на новите екрани не виждам смисъл от киндъли. Особено ако се правят компромиси, защото една вечер мога да си чета, друга пък може да си зяпам филмчета или да ровя в нета (както правя в момента). Всичко си е супер, като изключим размера.... Има и разни китайчета също... но при условие, че за 200$ има маркови таблетки, не бих рискувал. BTW: То си е за администрацията, ама тоя форум е много зле оформен като за таблети... Най-важните бутони са дребни и близко. Примерно за да отида на последната страница на някоя тема трябва да зумвам... Не че проблем, просто не е особено фриендли 
|
| Съб Дек 22, 2012 10:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз също избирах таблет преди няколко месеца. Ipad-а го отхвърлих веднага, това е за сектанти - само софтуера който те ти кажат, само аксесоарите които те ти кажат, не можеш да барнеш нищо по самата ОС, абе въобще идеално за хора дето не обичат да човъркат, ама не и за мен.
По онова време пуснаха Нексуса и общо взето беше най-изгодното предложение тогава, за 4 ядра и 7 инча дисплей, по евтини са само китайчета, ама аз такова неща. Като цяло машинката лети. Единствения и кусур е че няма дупка за карта, та ако препълниш вътрешната памет, ще трябва да рутваш и да закачаш външна флешка през OTG-то. Малко след това се появи и таблета на Киндъл (всъщност те са два вида, ама втория вече е друга бира), който е общо взето същия клас като нексуса и на подобни пари. Мисля, че на киндъл е по-тънък и по лек, ама нексуса е с 4-ри ядра, а киндъла с 2. Ценното на Нексуса и въобще на Андроид платформата е, че е много хакваема. Можеш да го рутваш, да качваш къстъм ромове, можеш да теглиш приложения от където ти скимне, без да плащаш, можеш да му закачаш напрактика всеки аксесоар, абе въобще свободата е почти на нивото на ПЦ, докато с ипада не е така. Там си с техния софт с техните аксесоари не можеш да барнеш нищо сериозно на ниво ОС и въобще ставаш част от сектата.
Миро аз имам и нексус и киндъл с електронно мастило. За сравнение при четене на художествена литература и дума не може да става. Колкото и качествен да е дисплея на нексуса, електронното мастило е просто съвсем друга вселена. Умората в очите, от ТФТ - то е факт, колко и добро да е, то излъчва светлина, докато на киндъла четеш с отразена. Нищо общо няма.
Абе щом като го счупих и пак ще се купувам, при положение, че имам и таблет и нетбук и лаптоп, начи определено ме кефи да чета баш на киндъла. С уточнението, че говорим за художествена литература! Отделно, че киндъла просто не го зареждаш, това си работи със седмици без да помирисва контакта, а на нексуса за няколко часа и батерията му е фира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 23, 2012 5:48 pm |
|
 |
|
bkulev
|
 Току що пробвах да си купя Kindle Paperwhite - оказа се че не можел съм да го поръчам от Норвегия и ми предлага стария за 89$  А иначе се загледах по ето тези двата - Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi: резолюция 1280х800, проц 1G 2 ядра, RAM 1G, слот за SDHC, Андроид 4.0 ICS, цена добра, няма HDMI - Samsung Nexus 10: резолюция уаааауууу 2560 x 1600, проц 1.7G вероятно 2 ядра, RAM 2G, Flash 16G, няма слот за SD, има HDMI, цена +40%, оплаквания по форумите, че HDMI - то не работело в европейските модели, за разлика от хамериканските  мам***а му, не могат ли да направят Нексуса със слот и да му пуснат HDMI-то  , явно искат да ни качват в облаците, сиреч на черешата, че и на всичко отгоре да си плащаме  , тя работата запричилва на - хем те опъват, хем си плащаш 
|
| Пон Дек 24, 2012 1:13 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ако не е тайна, за чии ти е HDMI изход на таблет??? То нали на него това му е идеята да си гледаш HD филми върху самото него. Ако искаш HD плеър, има варианти бол китайски играчки (ПЦ он стик) с Андроид, че даже може да ги ползваш и да се упражняваш ембедед върху тях  Да ползваш таблет като мултимедеен плеър ми се струва малко разхищение  Киндъла пробва ли да го поръчаш от Англия ( http://www.amazon.co.uk/Kindle-Paperwhi ... 120&sr=8-5) ? Е там цената е друга, ама тука в Европа строим социализма, знаеш как е...
|
| Пон Дек 24, 2012 2:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Що бе Цецо, намираш нещо на тавлета дето искаш да го пуснеш на жената, притичваш до големия телевизор дето тя в момента гледа сериала си и се впиваш с жицата. Аз бих го правил ако имах нещо с hdmi изход тука - и бих си отнасял после боя заради прекъсването в най-съдбовния момент ама нали съм показал каквото съм искал, после карам нататък набит и толкова  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 24, 2012 2:50 pm |
|
 |
|
bkulev
|
Мдаа, пробвах и в английското и в немското ама нъц не става. Явно е пуснат само за хамериканския пазар за сега. А за HDMI-то, защо пък да го нема, като може да го има  , а и ТГИ разказа един възможен сценарий. Ама айде, то по - малката беля, обаче липсата на SD слот си е инвлидизация отвсякъде  . Нещо и те подкараха бизнесмодела на Apple - да продаваме една памет на хКолкотоСиМожеПовечеПари. Как ви се виждат самсунгите от предния ми пост? Някой ползвал ли ги е, има ли опит за споделяне?
|
| Пон Дек 24, 2012 3:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ама наистина ли няма актуален самсунг модел който да има и карта, и hdmi?! Тя работата отишла по-далече, отколкото си мислех ако е така, мале мила.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 24, 2012 3:59 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Неотдавна стана дума за китайските таблети в една друга тема. Отзивите на притежателите им бяха много добри, затова малко се учудих че ги елиминирахте още отначало. На практика всички китайски имат слот за карта, а много от тях - и HDMI.
|
| Пон Дек 24, 2012 4:15 pm |
|
|