Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Детектор за пропан-бутан (и други горими газове) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Детектор за пропан-бутан (и други горими газове)
Газовата фурна вече я паля, че и баници правя, нищо че работи само долната горелка. Честно казано, баницата стана много добре и се даже се запече без да изгори.

Но излезе друг проблем - наскоро родителите на жена ми останаха без парно, след като по-голямата част от блока решили да се отопляват кой както може. И сега на мода са газови печки и т.н. Съоветно е интересен въпроса за приличен датчик за пропан-бутан и изобщо горими газове (LPG).

Занимавал съм се малко с сензори на Фигаро http://www.figarosensor.com/gaslist.html и разни китайски копия https://www.sparkfun.com/products/9405
и имам спомени, че в Русе имаше фирма, която прави готови детектори. Имате ли впечатления от датчици продавани в България и съоветно навън (Amazon, ebay или конкретна фирма)? Не е нужно решението да е много евтино, по-важното е да е надеждно и дълготрайно (по-разбираеми причини :))

п.с. не пускам темата в пазар, защото е много обща

Сря Яну 16, 2013 2:49 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Детектор за пропан-бутан (и други горими газове)
Ами щом си си играл значи знаеш какво представлява - с времето самия сензор се износва - за да работи има подгряване което бавно но сигурно го води към гибелта - мисля че към между 5 и 10 години им е експлоатацияонния период (което зависи и от замърсеността на средата естествено). От там насетне - датчиците за различните газове са различни (макар и на външен вид да са еднакви) - за метна примерно ще реагира на пропан бутан обаче твърде късно - понеже съм се позанимавал малко с разни инсталации тук таме - тестваме метановия датчик със запалка подадена към сензора - реагират много бавно. А иначе на 5 метра само малко метан да се пусне и свирва веднага. Другия проблем на пропан-бутана е че е тежък и датчик сложен нависоко ще реагира чак когато стаята се напълни до там с газ. В LPG-то (а и в метана) добавят етил-меркаптан (много малко) за миризма - за в къщи в общи линии се разчита само на него и човешката обратна връзка за установяване на теч... Кво става ако ти е запушен носа - не знам :)

Чет Яну 17, 2013 11:42 am
Профил ICQ
Аватар

да, затова на тия датчици им казват гореща жичка - един нагревател и върху него калаен окис. затова и ядат много ток.

да, ще видим как ще го измислим, а дотогава ще разчитат на вградената защита и носовете си.

Чет Яну 17, 2013 12:06 pm
Профил
Аватар

Купи си готов, не си струва правенето. А сензорът с тримерче е на малка стандартна платчица удобна за подмяна.

Намерих един в малка симпатична кутия, би трябвало да работи. Ако не намериш нов ще ти го пратя.

Чет Яну 17, 2013 3:45 pm
Профил
Аватар

не, не, не - явно съм се изразил неправилно. не искам да си правя - искам да си купя готово устройство, просто исках да чуя мнения за български и чужди готови устройства за целта.

да, има и калибрирани платки с тия сензори - отгоре е само един тример, но отдолу има малко СМД компоненти за температурна компенсация.

Чет Яну 17, 2013 4:00 pm
Профил
Аватар

нямаше ли някакви базирани на платина, които детектват всякакви горливи газове? платината катализира окислението на газовете и те я загряват, нещо такова беше като принцип на работа. достатъчно чувствителен е да хване пръдня в стая доколкото знам

Пет Яну 18, 2013 8:49 am
Профил
Аватар

Може и да има, ама аз поне не съм виждал. А и не е нужно да хванща пръдня. Ти представяш ли си какво ще се случи ако е толкова чувствителен в едно предприятие - че то там бог знае кви газове може да има. А обикновенно тия датчици се връзват към разпадащ вентил, който в повечето случаи се възстановява ръчно. И типично по български, вентила най накрая бива вързан с тиксо или подпрян с някоя сопа - съвсем позната картинка почти във всички промишлени инсталации по нашия край.

Пет Яну 18, 2013 2:56 pm
Профил ICQ

С платината са "горивни клетки" - произвеждат електричество и то се мери. За алкохол са най-прецизните (фирмата дрегер е позната на всички ни). Не знам обаче дали има такива "fuel cell" сензори.

Пет Яну 18, 2013 4:23 pm
Профил
Аватар

Направо си е задължително да се ползват тия стандартните платчици настроени за LPG. Другата електроника е елементарна ама аналогова, понякога слагат и mcu но за допълнителни екстри.

А датчиците не са чак толкова селективни: редовният бъзик беше сутрин да караме някой с тежка нощ да му духне и той се разсвирва. Ако пръскаш наблизо със спрей също. Или да чистиш с бензин, ацетон, спирт.

Пет Яну 18, 2013 10:58 pm
Профил
Аватар

Отдавна не съм гледал даташитове на датчици, обаче обикновенно в един даташит са вкарани всички от един модел - за метан, пропан-бутан, алкохол и още някакъв имаше май. Та там имаше на една обща графика кой как реагира на различните газове. Примерно датчика за спирт хваща метана много "силно" да го наречем, обаче този за метан не хваща спирта много добре. Пропан-бутановия май беше някъде по средата, та множе би е нормално и спирта да хваща при малко по-голяма концентрация. Но специално за метановите знам че зор хващат другите. За алкохол е естествено да има много прецизни - по очевидни причини :) И въпреки това и за другите газове си има доста точни датчици.

Съб Яну 19, 2013 4:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]